اولین جلسه کمیته موربیدیتی جراحی مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) در سال 1400
دکتر دهقان: حرکت به سمت بهتر شدن ارزشمند است
معاون درمان مجتمع در نشست تخصصی اعضای کمیته بیمارستانی بررسی علل ریشهای خطرات اعمال جراحی، تکمیل فرم رضایت آگاهانه را علاوه بر اهمیت آن از منظر قانونی برای آگاهی کامل بیمار از روند عمل جراحی و عوارض احتمالی آن ضروری خواند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) اولین جلسه کمیته بیمارستانی تجزیهوتحلیل ریشهای (ROOT Cause Analysis) خطرات و عوارض ناشی از اعمال جراحی در سال جاری، یکشنبه 31 مرداد 1400 با حضور دکتر سید علی دهقان منشادی معاون درمان، دکتر امیرحسین اورندی مدیر نظارت بر درمان، دکتر شهاب رفیعیان فوق تخصص جراحی توراکس و دبیر علمی کمیته، دکتر فریناز موسوی مسئول پزشکی قانونی، پرستو آریاملو مدیر پرستاری، فاطمه حمیدی فر مسئول بهبود کیفیت و سایر اعضا برگزار شد. همچنین در این جلسه اساتید و نمایندگانی از گروههای پزشکی جراحی، جراحی کانسر، ارولوژی و کادر پرستاری مربوطه حضور داشتند.
معاون درمان مجتمع با تأکید بر ثبت صحیح پروندههای پزشکی و فرم رضایت آگاهانه از بیماران گفت: در این جلسه بر روی جنبه خاصی از کمیتههای مرگومیر و عوارض بیمارستانی صحبت میکنیم عوارضی که ممکن است در جریان یک اقدام پزشکی رخ دهد و منجر به شکایت بیمار و همراهان وی شود. باید اقدامات صورت گرفته بهگونهای در پرونده بیماران ثبت شود که قابل دفاع در محاکم قانونی باشد. گاهی یک گزارش ناقص از مجموعه زحمات انجامشده تیمهای درمانی، خستگی را بر تن همه اعضای تیم درمانگر باقی میگذارد. باید بدانیم وقتی کارمان را درست انجام میدهیم چنانچه درست نیز ثبتش کنیم جای نگرانی نیست. تکمیل فرم رضایت آگاهانه علاوه بر اهمیت آن از منظر قانونی برای آگاهی کامل بیمار از روند عمل جراحی و عوارض احتمالی آن ضروری است.
وی بر اهمیت نوت های درمانگاهی تأکید و اظهار کرد: یکی از اشکالات فرهنگی ما این است که متأسفانه به مقداری که فکر و تلاش میکنیم، نمینویسیم. ما متوجه شلوغی و ازدحام درمانگاهها هستیم ولی نوشتههای اساتید در درمانگاهها بهخصوص در پرونده بیمارانی که نیازمند پروسیجرهای پزشکی هستند بسیار کمککننده است.
دکتر دهقان با اشاره به بحث پروفیلاکسی توضیح داد: همه میدانیم آنتیبیوتیکهای وسیع الطیف، تأثیری در کنترل عفونت ندارند و باعث بروز باکتریهای بیماریزا میشوند. قصد داریم با همکاری دکتر محمدرضا صالحی دبیر کمیته استوارت شیپ و اعضای گروه بیماریهای عفونی پروتکل کشوری تجویز منطقی آنتیبیوتیک را در گروههای جراحی تمامی بخشهای مجتمع بهمنظور پیشگیری از مصرف بیرویه آنتیبیوتیک و کنترل عفونتهای بیمارستانی اجرایی کنیم.
معاون درمان مجتمع بابیان اینکه بیماران این مرکز اغلب با فرآیندهای بیمارستانی ناآشنا هستند بر نقش رسانه ملی در آموزش و ارتقای سواد سلامت جامعه تأکید و تصریح کرد: بخشی از این آموزش به عهده خود ما است. بیماران این مرکز بیماران سخت و پیچیدهای هستند و باید برای حرف زدن با آ ن ها و آگاه کردنشان از شرایط بیماریشان وقت بگذاریم.
وی بر اهمیت حضور اعضای کمیتهها در جلسات تأکید کرد و افزود: باید با همکاری گروه پزشکی قانونی نواقص پروندههای گروههای مختلف استخراج و در جلسات مورنینگ آموزشهای حضوری لازم باهدف کمک به رفع آنها انجام گیرد.
دبیر علمی کمیته با توضیح در خصوص فرآیندهای درمانی انجامشده بر روی خانم بیمار 47 ساله پرخطری (high risck) که بر اساس تشخیص مناسب پزشک معالج این مرکز تحت عمل جراحی هیسترکتومی قرارگرفته و پس از ترخیص دچار عارضه شده بود، گفت: امکان بروز آسیبهای حالب در حین عمل جراحی هیسترکتومی بنا به دلایل مختلف بهویژه در بیماران پیچیده وجود دارد. نکته مهم این است که این عارضه بهموقع تشخیص و درمان شود. تمرکز ما در این پرونده بر روی نحوه برخورد با بیمار است. بهطور خاص در این بیمار عمل جراحی با اندیکاسیون صورت گرفته و تکنیک آن ایرادی نداشت. همچنین حین ویزیتهای بعدی بیمار، عارضه بهخوبی تشخیص و پیگیری بهموقع برای رفع آن انجام و خوشبختانه بیمار باحال عمومی خوب ترخیص شده است.
دکتر رفیعیان کامل نبودن مستندات پزشکی را از مهمترین مشکلات ثبت پروندههای بیماران خواند و افزود: به نظر من بهترین راهحل اصلاح پروندهها، بازبینی مستمر آنها توسط اساتید و یادآوری مشکلات ثبتی مشاهدهشده به رزیدنتهاست. همچنین سرپرستاران در برقراری نظم نوشتاری پروندههای بیماران نقش بسزایی دارند.
دکتر فریناز موسوی آموزش و پایش مستمر چگونگی ثبت پروندههای پزشکی و فرمهای رضایت آگاهانه را مهم دانست و گفت: اگرچه مشاوره پزشکی قانونی پیش از عمل جراحی الزامی نیست ولی در خصوص بیماران پرخطر برای کمک به جراح باید عوارض احتمالی در برگ مشاوره بیمار حتماً قید و توسط جراح و مشاور پزشکی قانونی مجتمع مهر و امضا شود.
توضیح این که در این جلسه بر نیاز به بازنگری اعضا و روند برگزاری کمیتهها با رویکرد تشکیل ساب کمیتههای تخصصی در مجتمع تأکید شد.
نظر دهید