• تاریخ انتشار : 1400/09/30 - 13:19
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 745
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

با حضور معاون بهداشت دانشگاه، کارگاه پیشرفته ارزیابی فناوری سلامت آغاز به کارکرد

کارگاه پیشرفته ارزیابی فناوری سلامت، به‌منظور افزایش ظرفیت Health Technology Assessment در کشور، تقویت تولیت و ایجاد پشتوانه قانونی در به‌کارگیری نتایج آن برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در کارگاه پیشرفته ارزیابی فناوری سلامت که از 30 آذر به مدت یک هفته در سالن اجتماعات موسسه ملی تحقیقات سلامت درحال برگزاری است، دکتر علیرضا اولیایی منش معاون بهداشت دانشگاه و مدیرگروه اقتصاد سلامت موسسه ملی تحقیقات سلامت با تأکید بر ضرورت برگزاری این کارگاه، گفت: امیدوارم با برگزاری این کارگاه تیم متعهد به HTA در دانشگاه و کشور تشکیل شود و بتوانیم نقش خود را به‌عنوان مجموعه‌ای که بخشی از ارزیابی فناوری سلامت را برعهده دارد به‌خوبی ایفا کنیم.
دکتر اولیایی منش به پیشینه راه‌اندازی  ارزیابی فناوری سلامت در کشور اشاره کرد و گفت: من و دکتر اکبری ساری  در کشوری تحصیل‌کرده‌ایم که ارزیابی اقتصادی و مراقبت از نحوه صرف منابع برایشان مهم بود و در آنجا بافرهنگ صرفه‌جویی آشنا شدیم و پس از ورود به کشور در سال 1386-1387 مسئولان مربوطه در وزارت بهداشت و دانشگاه را نسبت به این موضوع حساس کردیم و هرکدام گوشه‌ای از کار را برعهده گرفتیم و سعی کردیم این مفاهیم را در وزارت بهداشت و دانشگاه اجرایی کنیم. سپس کمیته علمی و دبیرخانه‌ای به این منظور در وزارت بهداشت ایجاد شد و با تشکیل موسسه ملی تحقیقات سلامت در سال 1388 تعامل با این مجموعه، در حوزه تحقیقات HTA صورت گرفت.
معاون بهداشت دانشگاه، با اشاره به اهمیت ارزیابی فناوری سلامت در منطقه گفت: در سال 2015 به گونه ای هدف‌گذاری شد که تمامی کشورهای منطقه ساختار HTA را ایجاد کنند. این درحالی است که کشورمان در جایگاهی است که شمار زیادی دانش‌آموخته در این رشته دارد؛ موسسه ملی تحقیقات سلامت در انجام پروژه‌ها حرفه‌ای شده و کشور در این زمینه به بلوغ رسیده است.
وی در تکمیل این بخش از سخنان خود افزود: کشور آلمان 350 میلیارد یورو بودجه دولتی نظام سلامت خود را که بیش از چند برابر کل بودجه کشورماست صرف HTA و پوشش بیمه‌ای کرده که نشان‌دهنده اهمیت توجه به مقوله ارزیابی فناوری در نظام سلامت است.
دکتر اولیایی منش، بر برگزاری کارگاه‌های بیشتر در این زمینه تأکید کرد و گفت: امیدوارم نتیجه برگزاری این کارگاه، به ایجاد تیم منسجم، باتوانایی انجام پروژه‌های متعدد HTA در مدت‌زمان کوتاه‌تر، تعیین تولیت سفارش‌دهنده در وزارت بهداشت براساس مبانی قانونی و همچنین ایجاد پشتوانه قانونی در الزام استفاده از نتایج HTA در سازمان‌ها در عرصه ورود تجهیزات و پوشش بیمه‌ای شود.

تأکید بر اهمیت ارزیابی فناوری سلامت با ورود داروها و فناوری‌ها نوین

در ادامه دکتر علی‌اکبری ساری، رئیس موسسه ملی تحقیقات سلامت، از دکتر اولیایی منش در حمایت از این کارگاه قدردانی کرد و گفت: در سه روز نخست این کارگاه 7 روزه، مرور نظام‌مند خواهیم داشت و روزهای دیگر بحث ارزشیابی اقتصادی، مدل مارکف و انواع تحلیل حساسیت و مدل‌سازی موردبررسی قرار می‌گیرد.
وی بابیان اینکه تلاش کردیم، کارگاه همگن و در سطح پیشرفته باشد، هدف از برگزاری آن را ظرفیت‌سازی در کشور بیان کرد افزود: شرکت‌کنندگان این کارگاه یا دانشجویان ارشد و دکترا و یا دانش‌آموخته دکترای رشته‌های مدیریت، اقتصاد بهداشت و... هستند و تلاش شده محورهای کارگاه به‌گونه‌ای باشد که شرکت‌کنندگان در سطوح مختلف، توانمندی و مهارت لازم در این حوزه را پیدا کنند و بتوانیم از کمک آنان در شهرهای مختلف استفاده کنیم.
رئیس موسسه ملی تحقیقات سلامت، بابیان اینکه  نظام سلامت کشورمان جز نظام‌های سلامتی است که براساس تحلیل صاحب‌نظران بیرونی خوب عمل کرده افزود: بااین‌وجود این سیستم نیاز به انسجام و یکپارچگی بیشتر دارد. وجود پوشش وسیع بیمه‌ای (بیش از 90 درصد مردم و بیش از هفت هزار خدمت تحت پوشش بیمه قرار دارند)، همچنین نظام پرداختی که غالباً برمبنای کارانه است؛ باعث می‌شود تقاضای القایی و مصرف بی‌رویه بیشتر شود و تجهیزاتی که گاه ضرورتی ندارد مورداستفاده قرار گیرد.
دکتر اکبری ساری با اشاره به اهمیت ارزیابی فناوری سلامت در بیماری‌های مختلف گفت: به عنوان نمونه در کشور ما سالیانه حدود 15 هزار نفر به سرطان سینه مبتلا می‌شوند که بر اساس شواهد علمی، بخش اندکی از آن‌ها به داروی «هرسپتین» نیاز دارند که داروی گران‌قیمتی است و هزینه بالایی دارد، در حالی‌که بدون نظام جامع ارزیابی فناوری سلامت قسمت عمده آن‌ها از این دارو استفاده می‌کنند و این بار مالی بسیاری را به این بیماران و نظام سلامت وارد می‌کند.
وی ارزیابی فناوری سلامت در دوران همه‌گیری کووید  19 را مهم و کارآمد دانست و افزود: با نظام ارزیابی فناوری خوب می‌توانیم پرهزینه‌ترین داروها و آزمایش‌ها و... را موردبررسی و سامان‌دهی قرار دهیم و  در بخش عمده‌ای از هزینه‌ها صرفه‌جویی ایجاد کنیم. بخصوص در شرایطی که با تحریم‌ها و همه‌گیری کووید 19 مواجه هستیم؛ HTA جایگاه بالایی دارد. داروی « رمدیسیور» که مدت‌ها چندین میلیارد تومان برای آن هزینه شد؛ تأثیر مورد انتظار را ندارد و شاید در گروه کوچکی تأثیر اندکی داشته باشد. داروهایی مانند فاویپیراویر (Favipiravir)، مولنوپیراویر (Molnupiravir) و باریسیتینیب (Baricitinib) نیز وجود دارد. در دنیا داروها و فناوری‌های جدیدی مورداستفاده قرار می‌گیرد که HTA می‌تواند آن‌ها را برحسب اثربخشی و هزینه‌ای که دارند از هم تفکیک کند.
دکتر اکبری ساری در پایان سخنان خود ابراز امیدواری کرد برگزاری این کارگاه کمک کند بخش کوچکی از موضوعات مهم نظام سلامت با همکاری مجموعه وزارت بهداشت و سازمان‌های مرتبط سازمان‌دهی شود و گفت: در صورت نیاز و اعلام شرکت‌کنندگان، کارگاه‌های مشابه دیگر برگزار می‌شود.  
توضیح اینکه، این کارگاه به مدت هفت روز ادامه دارد.

  • گروه خبری : ستاد مرکزی روابط عمومی,گروه خبری RSS,ماه نمای دانشگاه
  • کد خبر : 203007
سمیرا  کرمی
تهیه کننده:

سمیرا کرمی

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
تنظیمات قالب