• تاریخ انتشار : 1399/04/07 - 11:14
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 895
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

برنامه های روز جهانی میکروبیوم با شعار اهمیت تنوع میکروبی در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم

نایب رئیس کمیته ملی بیماری های غیرواگیر به مناسبت روز جهانی میکروبیوم بر اهمیت نقش میکروبیوتای دستگاه گوارش بر عملکرد سیستم ایمنی در دوران همه گیری کووید19 تاکید کرد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم، هر ساله بیست و هفتم ژوئن معادل با هفتم تیرماه در سرتاسر جهان مراسم بزرگداشت روز جهانی میکروبیوم برگزار می شود. شعار جهانی امسال برای این روز، اهمیت حفظ تنوع میکروبیوتا بدن انسان و جهان هستی است؛ به این امید که سلامت را در پی داشته باشد.

اساتید پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران که از پیشتازان پژوهش در این عرصه در کشور هستند به همراه جمعی از دانشمندان و محققان فعال این رشته، در راستای این رویداد جهانی پیام های ویدیویی را منتشر کردند که از طریق صفحه ویژه روز جهانی میکروبیوم قابل دسترس است.

همچنین تشکیل گروه تحقیقاتی میکروبیوتا متشکل از پژوهشگران رشته های مرتبط و چاپ شماره ویژه ای با موضوع نقش محوری میکروبیوتای بدن انسان در عملکرد غدد درون ریز بدن در مجله بین المللی Journal of   Diabetes and Metabolic Disorders   از جمله قدم های دیگری ست که پژوهشگاه در راستای اعتلای این دانش، شناسایی و معرفی آن برداشته است (جهت دسترسی به مقالات اینجا را ببینید ).

دکتر باقر لاریجانی نائب رئیس کمیته ملی بیماری های غیرواگیر و رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران در آستانه روز جهانی میکروبیوم گفت: تعداد سلول های میکروبی بدن انسان بیشتر از سلول های انسانی است و میکروبیوتای بدن انسان با توجه به نقشی که در عملکرد سلول های ایمنی بدن دارد در شرایط همه گیری کووید19 از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی افزود: میکروبیوتا با ترشح متابولیت های مختلف میزان ترشح سیتوکین ها و پاسخ های التهابی را در بدن تنظیم می کند و از این طریق بر شدت بیماری کووید19 تاثیرگذار است.

دکتر لاریجانی با اشاره به این که ترکیب میکروبیوتای بدن انسان در بسیاری از بیماری های غیرواگیر از جمله چاقی، دیابت، پرفشاری خون، بیماریهای قلبی-عروقی و اختلالات کلیوی مختل می شود و این بیماری ها خطر مرگ و میر در مبتلایان به کووید19 را افزایش می دهند، اظهار کرد: مطالعات نشان داده اند که از هر پنج نفر در دنیا یک نفر دچار بیماری زمینه ای است که این موضوع خطر ابتلا به درجه شدید کووید19 و پیامد های ناشی از آن را افزایش می دهد.

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم اضافه کرد: شیوع بالای اختلال در ترکیب میکروبیوتای دستگاه گوارش و بیماری های غیرواگیر در سالمندان، این گروه سنی را در معرض خطر بالاتری در دوران همه گیری قرار داده است.

وی ادامه داد: با شناخت بیشتر نقش میکروبیوتا در مقاومت نسبت به بروز عفونت های ویروسی، می توان به شناسایی راهکارهای مداخله ای برای تعدیل ترکیب میکروبیوتا در راستای بهبود عملکرد سیستم ایمنی پرداخت.

دکتر لاریجانی ضمن اشاره به اهمیت این دانش بین رشته ای، توسعه این حوزه را یکی از اهداف مهم پژوهشگاه ذکر کرد و افزود: با توجه به نقش میکروبیوتا در بیماری های غیرواگیر، لازم است با شناخت این ترکیب بسترهای استفاده از این دانش در پیشگیری از بیماری ها را فراهم کنیم.

همچنین، دکتر هانیه السادات اجتهد از اعضای هیات علمی پژوهشگاه و فعال در این عرصه، ضمن گرامیداشت روز جهانی میکروبیوم، گفت: تاکید شعار امسال روز جهانی میکروبیوم، اهمیت سبک زندگی در حفظ تنوع باکتریایی و در نهایت سلامت بدن انسان است.

وی ادامه داد: در زمینه اهمیت تنوع میکروبی دستگاه گوارش می توان به نقش آن در عملکرد سیستم عصبی مرکزی و کیفیت خواب اشاره کرد که بر روی رفتارهای اجتماعی افراد موثر است.

دکتر اجتهد از نقش میکروبیوتا بر عملکرد سیستم ایمنی افراد و اهمیت آن در زمان همه گیری کووید19 سخن گفت و اظهار کرد: مطالعات نشان داده اند که افرادی که از تنوع میکروبی بالایی در دستگاه گوارش شان برخوردارند، سیستم ایمنی قوی تری دارند و شدت بیماری کووید19 در آن ها خفیف تر است.

وی شهرنشینی و سبک زندگی پر استرس مدرن را از جمله عوامل تاثیرگذار بر کاهش تنوع میکروبی بدن انسان خواند و گفت: مصرف غذاهای کم فیبر، فرآوری شده و آماده، مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها و استفاده بیش از حد از شوینده ها و مواد ضدعفونی کننده، میکروب های مفید برای سلامت بدن را از بین می برد.

پژوهشگر ارشد حوزه میکروبیوم با تاکید بر این که امروزه با بروز ویروس کووید19، مصرف شوینده های ضدباکتری افزایش چشمگیری داشته گفت: این امر بر میکروبیوم پوست و بدن انسان تاثیرگذار خواهد بود.

دکتر اجتهد در پایان ورزش کردن، پیروی از رژیم غذایی متنوع و سرشار از منابع غذایی حاوی فیبر و آنتی اکسیدان ها از جمله میوه ها، سبزی ها و غذاهای تخمیرشده و دوری از استرس را در تعدیل تنوع میکروبیوتای بدن انسان در شرایط همه گیری بیماری کرونا ویروس اثرگذار خواند.

  • گروه خبری : پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم,گروه خبری RSS
  • کد خبر : 158479
فیروزه  حاجی پور
تهیه کننده:

فیروزه حاجی پور

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
تنظیمات قالب