• تاریخ انتشار : 1395/08/02 - 09:12
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 9984
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

نارسایی قلبی چیست

نارسایی قلبی به دلیل عدم توانایی قلب در پمپاژ کافی خون برای رفع نیاز بافت ها به اکسیژن و مواد مغذی ایجاد می شود. به دنبال نارسایی قلبی احتقان و پر خونی وریدهای ریوی و سیستمیک ایجاد می شود.

نارسایی قلبی به دلیل عدم توانایی قلب در پمپاژ کافی خون برای رفع نیاز بافت ها به اکسیژن و مواد مغذی ایجاد می شود. به دنبال نارسایی قلبی احتقان و پر خونی وریدهای ریوی و سیستمیک ایجاد می شود.

علائم بیماری
- تنگی نفس به هنگام دراز کشیدن و تنگی نفس حمله های شبانه
- سرفه خشک یا مرطوب وجود خلط کف الود و گاهی صورتی رنگ، گیجی، خستگی و اضطراب افسردگی، تعریق بی قراری، سیاه شدن لب ها و ناخن ها، پوست سرد و رنگ پریده
- ادرار شبانه ورم دست ها و پاها که به صورت گود گذار باشد
- افزایش وزن به علت تجمع مایع در بدن، بزرگی کبد، مشکلات گوارشی مثل بی اشتهایی، سوهاضمه، یبوست
روش های درمانی نارسایی قلب
اساس درمان نارسایی قلب بر مبنای استراحت، درمان دارویی و رژیم غذایی استوار است

نکات آموزشی
فعالیت و استرا حت
- توصیه می شود در مرحله حاد در طول روز استراحت کافی داشته باشید و در زمان استراحت، برای کاهش تنگی نفس بهتر است سر تخت 20 الی 30 سانتی متر بالا برده و در حالت نشسته یا نیمه نشسته قرار بگیرید.
- در صورتی که در حالت دراز کش دچار تنگی نفس مشوید بهتر است لبه تخت بنشینید و پاهای خود را آویزان روی صندلی قرار داده و دست ها و سر خود را روی میز بالای تخت قرار دهید.
- می توان پس از کنترل شدن بیماری، فعالیت خود را به آهستگی و با کمک دیگران شروع کنید و کم کم آن را افزایش دهید.
- برای جلوگیری از سرگیجه تغییر وضعیت از نشسته به ایستاده باید به آهستگی صورت گیرد.
- پس از هر بار فعالیت کمی استراحت نیاز می باشد.
- می توان در ورزش هایی چون پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری شرکت داشته باشید و در صورتی که قادر به تحمل فعالیت نیستید بلافاصله آن را متوقف کنید.
از قرار گرفتن در معرض هوای خیلی سرد و یا گرم خودداری کنید و در هوای سرد روی بینی و دهان خود را با شال گردن یپوشانید و لباس گرم و مناسب استفاده کنید. بهتر است فعالیت خود را در موقعی از روز که هوا معتدل است انجام دهید.

نکات آموزشی در ارتباط با داروها
در صورتیکه دیگوکسین مصرف می کنید
- حتما قبل از مصرف آن نبض خود را کنترل کنید و در صورتیکه کمتر از 60 ضربه در دقیقه بود به پزشک خود اطلاع دهید.
- به علایم مسمومیت با دیگپوکسین مانند بی اشتهایی، گیجی، تهوع و استفراغ، خستگی و اختلالات بینایی توجه داشته باشید و در صورت بروز این علایم به پزشک مراجعه نمایید.
- مصرف همزمان دیگوکسین با برخی از مواد غذایی پرفیبر مانند سبزیجات خام میوه ها، سبوس، داروهای آنتی اسید (شربت معده) داروهای ضد اسهال و ملین ها باعث کاهش جذب دیگوکسین می شود. بنابراین از مصرف همزمان آن ها خودداری شود.
در صورت مصرف داروهای ادرار آور مانند لازیکس
- توصیه می شود این داروها در ایتدای صبح مصرف شود.
- وزن و فشارخون روزانه کنترل شود.
- شما بایستی از عوارض این داروها از جمله: گیجی، نبض نامنظم، شلی عضلانی، کرختی و مورمور شدن دست و پا، اسهال، تهوع و درد شکمی، خشکی دهان، تشنگی زیاد، تب، ضعف و خستگی اطلاع داشته باشید.
- به صورت دوره ای جهت اندازه گیری سدیم و پتاسیم خون به پزشک مراجعه نموده و آزمایش انجام دهید.

در صورت مصرف داروهای ضد انعقاد مثل وارفارین
- بهترین زمان مصرف دارو هنگام عصر است.
- با توجه به اینکه غذا ممکن است بر جذب دارو و تاثیر گذار، دارو بهتر است نیم ساعت قبل یا یک ساعت بعد از غذا مصرف شود.
- کنترل مکرر سطح INR تا رسیدن به سطح  ثابت مورد نظر.
- هرگز دوز دارو سر خود کم یا زیاد نشوید.

تغذیه
توصیه می شود نمک مصرفی در مواد غذایی به یک گرم در روز محدود شود. یعنی به هنگام طبخ و صرف غذا به آن نمک اضافه نکنید و از مصرف غذاهای نمک دار نیز خودداری نمایید. جهت خوش طعم کردن غذاها می توان از آبلیمو، گیاهان معطر مثل میخک، فلفل فرنگی و مرکبات استفاده کرد.
- مواد غذایی با سدیم فراوان شامل: گوشت نمک و سود شده، گوشت های آماده و غذاهای کنسرو شده، سوسیس، همبرگر، انواع سس ها، ترشی، شورها، ادویه جات و برخی پنیرها می باشد که لازم است از خوردن آن ها خودداری شود.
- شما باید تعداد وعده های غذایی خود را بیشتر و حجم آن را کمتر نمایید و از مصرف مواد محرک مانند: قهوه، مواد حاوی کافئین، الکل و سیگار خودداری نمایید.
- با نظر پزشک محدودیت مایعات را رعایت نمایید.
- جهت رفع خشکی دهان در مواردی که مایعات به یک و نیم لیتر در روز محدود می شود. می توان از آب نبات سفت و آدامس بدون قند استفاده کرد و یا شستشوی دهان انجام می شود.
- کنترل وزن روزانه بایستی انجام شود هر روز صبح یک ساعت  مشخص پس از تخلیه مثله وزن خود را کنترل کنید و هر گونه افزایش وزن ناگهانی به میزان (9/0-4/1) کیلوگرم در روز یا (3/2-5/2) در عرض یک هفته را گزارش کنید.
برای جلوگیری از عفونت های تنفسی از رفتن به محل های آلوده و شلوغ و تماس با افراد عفونی خودداری کنید. تزریق سالیانه واکسن آنفولانزا در ابتدای پاییز برای شما توصیه می شود.

منبع: بیمارستان سینا، دانشگاه علوم پزشکی تهران
تنظیم: مونا عدالت یار

  • گروه خبری : گروه خبری RSS,قلب و عروق
  • کد خبر : 63367
مونا  عدالت یار
تهیه کننده:

مونا عدالت یار