کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان اسلامشهر : فست فودها یا غذاهای سنتی ؟!
سارا فهیمی، کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان اسلامشهر به مناسبت هفته ملی سلامت ( 7-1 اردیبهشت 1403) و در راستای شعار هفتمین روز از این هفته با عنوان " سلامت خانواده، تغذیه سالم و ورزش همگانی"؛ در خصوص مصرف غذاهای فست فودی یا غذاهای سنتی صحبت کرد.
به گزارش سینا رسانه دانشگاه علوم پزشکی تهران شبکه بهداشت و درمان اسلامشهر، فهیمی در ابتدا در خصوص تعریف فست فود گفت: فست فود یا غذای فوری یا غذای سریع عنوانی است برای غذاهایی که به سرعت طبخ و آماده میشوند و معمولاً بدون چنگال، قاشق و بشقاب و عمدتاً به شکل ساندویچی سرو می شوند و غذای انگشتی به حساب می آیند. این نوع غذاها هرچند ظاهر و طعم جذاب دارند، ولی به علت دارا بودن چربی، نمک زیاد و انواع سس های چرب و نیز مواد شیمیایی افزودنی از قبیل رنگ، اسانس و نگهدارنده های مختلف برای سلامت انسان مفید نبوده و بروز اختلالات و عوارض وخیم و صعب العلاج را در پی دارد. .
وی در ادامه به عوارض ناشی از مصرف غذاهای آماده اشاره کرد و افزود: چاقی و اضافه وزن، بیماری های قلبی و عروقی و اختلالات گوارشی و کبد به علت بالا بودن کالری، نمک و چربی به ویژه اسید چرب اشباع و اندک بودن ویتامین و مواد معدنی از عوارض مصرف این غذا ها می باشد. نان های مورد استفاده در غذاهای آماده نیز غالباً بدون سبوس است که منجر به کاهش دریافت فیبر مورد نیاز بدن می شود. شیوع برخی از سرطان ها نیز از عوارض مصرف مداوم غذاهای آماده است که به علت ترکیبات نیترات و نیتریت ایجاد می شوند. انواع چاشنی ها و سس هایی که همراه با غذاهای آماده مصرف می شوند محرک اشتها، ترشح اسید معده و حرکات سیستم گوارشی هستند که این موضوع زمینه را برای پرخوری و بروز چاقی فراهم می آورد. به هنگام سرخ کردن نیز برخی از غذاهای آماده، درجه موادمغذی موجود در غذا به مقدار زیادی کاهش می یابد. همچنین هضم این مواد در دستگاه گوارش به علت چربی بالای آنها مختل می گردد.
فهیمی همچنین در مورد بکارگیری روش های صحیح طبخ سنتی و نقش موثر آن در ارتقاء سلامت گفت: تا حد امکان غذاها را بخارپز، کبابی، تنوری، گریل یا آب پز و اگر مجبور به سرخ کردن غذا هستید، به جای روغن اضافه ازظروف نچسب استفاده کنید. هنگام سرخ کردن، کباب کردن و یا پختن گوشت، آن را روی یک توری قرار دهید تا چربی اضافه آن خارج شود.
این کارشناس تغذیه در ادامه تاکید کرد: هنگامی که آبگوشت تهیه می کنید، قطعات کوچک یخ داخل ظرف بریزید، چربی به قطعات یخ می چسبد و شما می توانید به راحتی آنها را خارج کنید در نتیجه، آبگوشتی خوش طعم و کم چرب خواهید داشت. به منظور قوام و غلظت بیشتر آبگوشت، سس ها و سوپ ها، به جای استفاده از خامه از پوره سبزی ها استفاده کنید. برای تهیه پوره های سبزی ها، سبزی پخته شده را در مخلوط کن قرار دهید. سبزی ها را به جای اینکه در روغن و کره تفت دهید در یک مایع تفت دهید یا به آرامی هم بزنید مایع مناسب برای این منظور آب گوشت رقیق، مرغ چربی گرفته یا آب گوشت گاو بدون چربی است .
ارسال به دوستان