• تاریخ: 1403/01/29 - 15:59
  • بازدید : 170
  • زمان : 3 دقیقه

بررسی طرح تحقیقاتی «بررسی ارتباط کیفیت و کمیت درشت مغذی های دریافتی با کیفیت زندگی و خستگی مزمن در بیماران دیابتی

نشست خبری بررسی طرح تحقیقاتی «بررسی ارتباط کیفیت و کمیت درشت مغذی های دریافتی با کیفیت زندگی و خستگی مزمن در بیماران دیابتی نوع 2» در دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران، طرح تحقیقاتی «بررسی ارتباط کیفیت و کمیت درشت مغذی های دریافتی با کیفیت زندگی و خستگی مزمن در بیماران دیابتی نوع 2» در سال ۱۴۰۳ به اتمام رسید و به ارتقاء سطح دانش و سلامت در حوزه سلامت کمک کرد.

 دکتر لیلا آزادبخت، مجری اصلی طرح تحقیقاتی «بررسی ارتباط کیفیت و کمیت درشت مغذی های دریافتی با کیفیت زندگی و خستگی مزمن در بیماران دیابتی نوع 2» است. همچنین مبینا زین العابدینی، دانشجوی دکتری تخصصی تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز؛ دکتر انسیه نسلی اصفهانی، رئیس مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز دیگر اعضای تیم تحقیقاتی را تشکیل می‌دهند.

 این مطالعه‌ی مقطعی نشان داد که پایبندی بیشتر به شاخص تغذیه سالم ۲۰۱۵ (HEI-2015) با کیفیت زندگی بالاتر و خستگی ذهنی کمتر در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ مرتبط است.

یافته‌ها حاکی از آن است که الگوهای تغذیه‌ای سالم‌تر می‌توانند نقش مهمی در بهبود سلامت جسمی و روانی این بیماران ایفا کنند. ترویج عادت‌های غذایی سالم می‌تواند به‌عنوان راهبردی مؤثر در مدیریت دیابت نوع ۲ و ارتقاء پیامدهای سلامت بیماران مد نظر قرار گیرد. 

همچنین مطالعه این مطالعه از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چرا که برای اولین بار در ایران به بررسی ارتباط بین الگوی تغذیه سالم بر اساس شاخص(HEI-2015) با کیفیت زندگی و خستگی ذهنی در بیماران دیابت نوع ۲ پرداخته است. نوآوری این طرح در این است که به جای تمرکز صرف بر کنترل قند خون، به جنبه‌های روانی و کیفیت زندگی بیماران نیز توجه کرده و نقش تغذیه را به‌عنوان یک عامل کلیدی در بهبود وضعیت روحی و جسمی افراد دیابتی نشان داده است.

این دیدگاه نو می‌تواند راهکارهای جدیدی برای مراقبت جامع‌تر از بیماران دیابتی ارائه دهد.

«این پژوهش نشان می‌دهد که رعایت الگوی تغذیه سالم می‌تواند به کاهش خستگی ذهنی و افزایش کیفیت زندگی در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند، که یکی از مهم‌ترین اهداف درمان در این بیماران است» و «نتایج تحقیق می‌تواند به عنوان مبنایی برای طراحی برنامه‌های تغذیه‌ای و آموزشی توسط پزشکان و متخصصان تغذیه جهت مدیریت بهتر دیابت و ارتقاء سلامت روانی بیماران استفاده شود» جزو کاربردهای اساسی این پژوهش هستند.

دکتر آزادبخت به منظور انجام پژوهش‌های آتی بر ضرورت حمایت مالی و بودجه پژوهشی: تأمین منابع مالی برای اجرای مطالعات مداخله‌ای، طولی و گسترده در سطوح مختلف جامعه، همکاری وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی: فراهم‌سازی زیرساخت‌های لازم برای اجرای طرح‌های پایلوت تغذیه‌ای در مراکز درمانی و آموزشی، افزایش آگاهی و آموزش عمومی: طراحی و اجرای کمپین‌های اطلاع‌رسانی از سوی نهادهای دولتی برای ترویج تغذیه سالم در بیماران دیابتی، تسهیل دسترسی به مواد غذایی سالم: حمایت از تولید و توزیع غذاهای سالم و مقرون‌به‌صرفه به‌ویژه برای بیماران کم‌درآمد و گنجاندن توصیه‌های تغذیه‌ای در دستورالعمل‌های درمانی: تدوین و ابلاغ راهنماهای بالینی مبتنی بر یافته‌های پژوهش به پزشکان و متخصصان تغذیه تاکید کرد.

نتایج این پژوهش تاکنون به‌صورت مستقیم منجر به تغییرات قابل توجهی در ابعاد اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، بهداشتی، آموزشی، ارزش‌های دینی یا قوانین سازمان غذا و دارو نشده است.

با این حال، این یافته‌ها می‌توانند به‌عنوان پایه‌ای علمی برای توسعه برنامه‌های آموزشی، سیاست‌گذاری‌های بهداشتی و بهبود دستورالعمل‌های تغذیه‌ای مورد استفاده قرار گیرند. همچنین، با ترویج آگاهی در جامعه و بین متخصصان، امکان دارد در آینده تاثیرات مثبت و گسترده‌تری بر این حوزه‌ها داشته باشند و به بهبود مدیریت دیابت و ارتقاء سلامت عمومی کمک کنند.

به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران،دکتر لیلا آزادبخت، عضو هیات‌علمی گروه تغذیه دانشگاه علومپزشکی تهران است و در زمینه‌های تغذیه و نقش آن در پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر به ویژه دیابت نوع ۲ فعالیت می‌کند. علاقمندان برای ارتباط با دکتر آزادبخت می‌توانند از طریق صندوق الکترونیکی به آدرس azadbakhtleila@gmail.com یا شماره تلفن 88955805 اقدام کنند.

 کد طرح: ۵۲۷۱۰

  • کد خبر : 301087
سعید علیخانی
تهیه کننده:

سعید علیخانی