بیماری تب کریمه (کنگو CCHF)
یک بیماری تب دار حاد که بوسیله کنه به انسان منتقل میشود. با وجودی آنکه این بیماری مخصوص حیوانات است، ولی متاسفانه موارد تک گیر و ناگهانی این بیماری در انسانها نیز اتفاق میافتد.
این بیماری یک بیماری تب دار حاد است که بوسیله کنه به انسان منتقل میشود و مرگ ومیر بالایی دارد و همه گیریهای داخل بیمارستان آن شایع است. با وجودی که این بیماری مخصوص حیوانات است، ولی متاسفانه موارد تک گیر و ناگهانی این بیماری در انسانها نیز اتفاق میافتد.
علایم بیماری تب کریمه-کنگو در انسان
تب ناگهانی، بدن درد، کوفتگی، ضعف، سردرد، درد شدید عضلات، بی اشتهایی، درد پشت حدقه چشم، ترس از نور، تهوع، استفراغ، گلو درد، دل درد، تغییرات خلقی مثل بیقراری و افسردگی، علائم خونریزی از روز ۳ تا ۶ روز شروع می شود. خونریزی در مخاط، خط زیر بغل، محلهای تزریق خونریزی از اعضای مختلف بدن مثل بینی، لثه، مجاری ادراری، روده، رحم و…
علایم بیماری تب کریمه کنگو در دام
دامها بندرت علایم بالینی نشان میدهند در اثر عفونت خونی، تب به مدت یک هفته در دام دوام مییابد و پس از ان دام به عنوان ناقل بیماری ویروس را از خود دفع می کند. گهگاهی در حالت حاد در مخاط دهان و یا چشمها، پرخونی ریزی دیده میشود.
راههای انتقال بیماری به انسان:
- انتقال از طریق گزش کنهای از گونه انتقال از طریق نیش حشرات
- انتقال از طریق تما با خون یا ترشحات مبتلایان
- انتقال از طریق گزش کنه آلوده
- از طریق له کردن کنه
- تماس مستقیم با لاشه گوشت، خون، ترشحات و بافت های آلوده
- تماس با ترشحات، خون و تنفس افراد مبتلا
- تنفس در تماس با دام های آلوده
گروه های در معرض خطر بیماری
دامداران، چوبداران، دامپزشکان و کارکنان دامپزشکی، سلاخان، قصابان و کارکنان کشتارگاه پزشکان، پرستاران، بهیاران و کارکنان بیمارستان کارکنان رستورانها و کبابیها
راهکارهای پیشگیری بیماری در دام
- به سازی جایگاه دام جهت جلوگیری از تخم گذاری و تکثیر کنهها
- سمپاشی بدن و جایگاه دام بخصوص در فصل فعالیت کنهها
- جمع آوری کود و فضولات دامی و خارج نمودن از دامداری
- پاکسازی دامداری از اشیاء متفرقه جهت جلوگیری از تخم گذاری کنه
- عدم خرید دام از کانونهای بیماری و دامداری هایی که موازین بهداشتی را رعایت نمیکنند
- سم پاشی بدن دام های خریداری شده و قرنطینه به مدت ۱۴ روز
پیشگیری بیماری در انسان
- جدا نگاه داشتن جایگاه دام از محل زندگی
- خود داری از له کردن کنه با دست یا روی بدن دام
- خودداری از تماس بدن با ترشحات و خون دام
- خود داری کشتار دام در محل های غیر مجاز
- تهیه گوشت مورد نیاز از محل های مطمئن و تحت نظارت دامپزشکی
- رعایت اصول ایمنی در موقع تماس با گوشت تازه، جگر و سایر آلایش دام
- روش های حفاظت شخصی در تماس با ترشحات و خون حیوانات (پوشیدن دستکش، لباس بلند، چکمه، ماسک و عینک)
- روش های حفاظت شخصی از گزش کنه و حشرات
- خودداری از رفت و آمد در محل های کشتار غیر مجاز
- اجتناب از خوردن گوشت، جگر خام و نیم پخته و نگهداری جگر، دل، قلوه به مدت ۴۸ ساعت در یخچال و سپس استفاده از آن
منبع: گروه مدیریت بیماریهای واگیر ، معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران
تنظیم: مونا عدالت یار
متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید: