تامز رس: ارزیابی فعالیتهای پژوهشی مراکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت
در این برنامه از تامز رس، دکتر عفت محمدی استادیار سیاستگذاری سلامت و دکتر حکیمه مصطفوی دکترای سیاستگذاری سلامت از مرکز تحقیقات عدالت در سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره اولویت های پژوهشی و گپ های دانشی حوزه تعیین کننده های اجتماعی سلامت در کشور توضیحاتی ارائه دادند.
دکتر محمدی در این باره گفت: وزارت بهداشت در سال ۱۳۸۵ دبیرخانه عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت را برای تقویت همکاری های بین بخشی حوزه سلامت تأسیس کرد. یکی از اقدامات کلیدی این دبیرخانه، ایجاد مراکز تحقیقاتی عوامل اجتماعی موثر بر سلامت در دانشگاههای علوم پزشکی کشور برای تولید شواهد علمی جهت سیاستگذاری بود. اکنون بعد از گذشت حدود ۱۸ سال ما بر آن شدیم تا طرح پژوهشی را انجام دهیم تا شفاف کنیم فعالیت های این مراکز چقدر در راستای ماموریت و اهداف اولیه تاسیس آنها بوده است؟ اولویت های پژوهشی حوزه تعیین کننده های اجتماعی سلامت در کشور کدامند و گپ های دانشی در این حوزه در سطح کشور کدامند؟
دکتر مصطفوی نیز افزود: بررسیها نشان داد که تحقیقات انجام شده در این مراکز عمدتا بر سلامت روان، بیماریهای مزمن و کووید-۱۹ متمرکز بوده، اما موضوعاتی مانند تأثیر سیاست های مسکن بر سلامت و آسیب دیدگان تصادفات ترافیکی، مطالعات مرتبط با گروه های آسیب پذیر، وضعیت تعیین کننده های سلامت به تفکیک استان ها و گروه های مختلف بیماری، کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند. همچنین نبود همکاری کافی بین مراکز تحقیقاتی با سایر سازمان های درون و بین بخشی سلامت، از قبیل معاونت های بهداشت دانشگاه ها، شهرداری ها و ... یکی از چالشهای اصلی شناسایی شدند. علاوه بر این، پژوهشها عمدتاً روی دانشجویان بهعنوان گروهی در دسترس انجام شدهاند، درحالیکه برای سیاستگذاری مؤثر، لازم است تحقیقات جامعتر و بر روی جمعیتهای متنوع تری صورت گیرد. افزایش همکاری بین مراکز تحقیقاتی نیز میتواند به بهبود کیفیت و تأثیرگذاری نتایج کمک کند.
ارسال به دوستان