توصیه های غذایی و دارویی در ایام تعطیلات نوروز 1398

هنگام تحويل گرفتن داروها از داروخانه نحوه نگهداري آنها را از دكتر داروساز سوال کنید و هيچگاه داروهاي خود را در اتومبيلي كه زير نور آفتاب پارك شده است و يا در شيشه عقب اتومبيل (حتی در زمستان) قرار ندهيد.

ضمن تبريك به مناسبت فرا رسيدن سال نو، توجه شما را به نكات ذيل جهت پيشگيري از بروز برخي مشكلات احتمالی در سفرهای نوروزی جلب مي نمائیم:

- چنانچه شما، به دلیل ابتلا به بیماری مزمن، دارويي را به صورت مرتب مصرف مي كنيد، مطمئن شويد دارو را به حد نياز و تا پايان تعطيلات در اختيار داريد.

- چنانچه ضمن حركت اتومبيل، قطار، كشتي و يا هواپيما، دچار سرگيجه و حالت تهوع مي شويد، به خاطر داشته باشيد با مصرف 1 يا 2 قرص 50 ميلي گرمي ديمن هيدرينات، نيم ساعت قبل از شروع سفر و تكرار يك قرص هر 4 تا 6 ساعت در طول سفر (حداکثر 8 عدد برای 24 ساعت)، مي توان از بروز این مشکل جلوگیری كرد.

» خانم های باردار و یا شیرده در صورت نیاز به مصرف این دارو با پزشک یا داروساز مشورت نمایند.

» در طول سفر همواره جعبه کمک های اولیه شامل موارد زیر را را به همراه داشته باشید:

- داروهاي بدون نسخه ای مانند شربت و قرص استامینوفن، داروهایی برای کنترل سرماخوردگی، قطره و يا شربت مولتي ويتامين و آهن، پودر ORS، پنبه و گاز استریل محلول ضدعفونی کننده، پماد سوختگی و ديگر داروهايي كه در حال مصرف آنها مي باشید و نیز در مورد خانواده هايي كه فرزند خردسال دارند همراه داشتن پوشک، شيرخشك شيرخوار، درجه تب، در طي سفر ضروري مي باشد

- هنگام تحويل گرفتن داروها از داروخانه نحوه نگهداري آنها را از دكتر داروساز سوال کنید و هيچگاه داروهاي خود را در اتومبيلي كه زير نور آفتاب پارك شده است و يا در شيشه عقب اتومبيل (حتی در زمستان) قرار ندهيد.

- داروهاي يخچالي را همراه با یخ در داخل ظروف خنك كننده همانند یخدان حمل نماييد.

- در صورتیکه مبتلا به فشار خون بالا هستید، بهتر است دستگاه اندازه گیری فشار خون و داروهای مصرفی خود را همراه داشته باشید و از مصرف مواد غذایی حاوی نمک مانند آجیل و تنقلات و مواد غذایی پرچرب خودداری نمائید.

 

اگر جزء بیماران ديابتي مصرف کننده انسولين هستید توجه به موارد زير ضروري مي باشد:

1- فراهم نمودن انسولين و داروهاي مصرفي، سرنگ و دستگاه يا نوار كنترل قند خون براي تمام مدت سفر.

2- همراه داشتن قند حبه اي، نبات، بيسكوئيت و آب ميوه براي درمان كاهش احتمالي قند خون.

3- همراه داشتن ميان وعده مناسب (مانند ميوه و ساندويچ كوچك).

 

نکته مهم: دستور طلائي پيشگيري از مسموميت غذايي:  'پختن غذا و خوردن آن در همان روز'

 

- ضمن سفر از حمل گوشت خام و تخم مرغ خام و فرآورده هاي لبني با ماندگاري كوتاه كه سريعا' فاسد مي شوند؛ خودداري نماييد مگر اینکه براي حمل آنها از يخدان مناسب استفاده كنيد.

- هرگز غذاهاي پخته شده را بيش از 2ساعت (اگر هواي اتاق گرم مي باشد، بيش از يك ساعت) در دماي محيط رها نكنيد. براي دوباره گرم كردن غذاهاي باقيمانده آنها را تا 74درجه سانتي گراد گرما دهيد تا غذا بخار کند و همچنين غذاهايي كه بيش از 3 وز باقي مانده اند را مصرف نكنيد.

- از خريد قوطي هاي كنسرو داراي برآمدگي، فرورفتگي و يا نشتي خودداري نمائید. قبل از مصرف کنسروها، آنها را 20 دقیقه در آب درحال جوشیدن حرارت دهید.

- غذاهاي مسموم كننده ممكن است بو يا مزه ناخوشايندي نداشته باشند. با وجود اینكه اكثر مسموميت هاي غذايي معمولاً ظرف 24 ساعت برطرف مي شوند، اما بعضي از آنها مانند مسمومیت با غذای کنسروی مي توانند كشنده باشند.

- هيچگاه در داخل اتومبيل با موتور روشن در مدت هرچند كوتاه، نخوابيد. اين كار سبب بروز مسموميت كشنده با منوكسيد كربن خواهد شد. همچنين از روشن كردن گاز پيك نيكي در داخل چادر و يا اتومبيل و يا در محيط بسته ديگري به منظور تامين گرما، جدا خودداري نمائيد.

- در سفر از خوردن گياهان و قارچهاي خودرو اجتناب نماييد زيرا تشخيص گياهان و قارچهاي سمي از انواع بي خطر بسيار مشكل است.

- هنگام بازي كودكان در فضاي باز مراقب آنها باشيد تا توسط گلها و گياهان سمي، مسموم نشوند. تماس پوست با برخي از اين گياهان (مانند گزنه) و يا به دهان بردن آنها (مانند دیفن باخیا و خرزهره) منجر به مسموميت مي شود.

» در صورت نیاز می توانید سوالات خود را در زمینه اطلاعات دارویی و موارد مسمومیت، با موضوعات ذیل با کارشناسان مراکز اطلاع رسانی داروها و سموم به شماره تلفن 190 و نیز 82101 (غیر از ایام تعطیل) درمیان بگذارید:

- نحوه نگهداری و مصرف صحیح داروها

- تداخل مصرف همزمان داروها با هم و با مواد غذایی

- مصرف داروها در دوران بارداری و شیردهی

- عوارض جانبی ناشی از مصرف داروها

- سازگاری داروهای تزریقی

- مسمومیت با داروها، سموم و مواد شیمیایی، گیاهان و گازهای سمی، گزیدگی ها.

 

تهیه شده در:

واحد تحقیق و توسعه_ معاونت غذا و دارو

 

  • گروه خبری : ندای تندرستی
  • کد خبر : 85949
تهیه کننده:

تنظیمات قالب