• تاریخ انتشار : 1404/02/21 - 13:24
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 103
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

رونق تولید ملی با توسعه مرکز رشد دارویی علوم پزشکی تهران

دکتر محمود بیگلر، رئیس مرکز رشد واحدهای فناوری فرآورده‌های دارویی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در جلسه هیئت رئیسه دانشگاه با ارائه گزارشی جامع از روند فعالیت‌ها، دستاوردها، چالش‌ها و چشم‌انداز آینده این مرکز، نقش کلیدی آن را در پیشبرد اقتصاد دانش‌بنیان و خودکفایی دارویی کشور تبیین کرد. «مرکز رشد فرآورده‌های دارویی بیش از ۲۰ سال است که فعال بوده و تاکنون بیش از ۱۷۰ محصول آن وارد بازار شده است و در سال‌های اخیر موفق شده است رتبه اول مراکز رشد دانشگاهی کشور را در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ کسب کند. همچنین، در جشنواره رازی، به‌عنوان مرکز برتر در حوزه محصولات فناورانه معرفی شده است. برخی شرکت‌های مرکز نیز توانسته‌اند در زمینه صادرات، از واردات کشور پیشی بگیرند.»

بیش از دو دهه خدمت، ۱۷۰ محصول تجاری، ده‌ها شرکت موفق
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر بیگلر با تأکید بر جایگاه این مرکز به‌عنوان نخستین و بزرگ‌ترین مرکز رشد دارویی کشور گفت: «مرکز رشد فرآورده‌های دارویی دانشگاه علوم پزشکی تهران بیش از ۲۰ سال است که فعال بوده و تاکنون بیش از ۱۷۰ محصول آن وارد بازار شده است. بسیاری از شرکت‌های مستقر در این مرکز، از جمله "نانو الوند" که در حال حاضر داروهای تزریقی ضد سرطان را تولید می‌کند، امروز به برندهای مطرح صنعت دارویی کشور تبدیل شده‌اند.»
وی افزود: «از دهه ۶۰، مرکز با هدف تأمین نیازهای دارویی کشور تأسیس و سپس با تغییر رویکرد به سمت فناوری و تولید صنعتی، وارد فاز توسعه علمی شد. در دهه نخست (۱۳۸۲ تا ۱۳۹۲) تنها ۵ شرکت در مرکز مستقر بودند که فعالیت خود را با تولید اینترفرون، پروبیوتیک و فاکتورهای خونی آغاز کردند. در دهه دوم، با جذب ۱۲ شرکت دیگر، گام‌های جدی در تولید داروهای خوراکی و تزریقی ضد سرطان برداشته شد.»

ورود شرکت‌های نوپا و جوان‌سازی زیست‌بوم نوآوری
دکتر بیگلر با اشاره به سیاست جدید مرکز برای استقرار شرکت‌های نوپا اظهار کرد: «از سال ۱۴۰۳، ۱۶ شرکت دانش‌بنیان جدید، عمدتاً با عمر کمتر از یک سال، در مرکز مستقر شده‌اند. بسیاری از این شرکت‌ها اکنون در حال دریافت مجوز IRC از سازمان غذا و دارو هستند و پیش‌بینی می‌شود تاپایان سال محصولات‌شان وارد بازار شود.»
وی ادامه داد: «بسیاری از این شرکت‌ها در حال آماده‌سازی زیرساخت‌ها و ثبت واخذ مجوزهای ورودبه بازار هستند.»

چالش‌های کلیدی: قیمت‌گذاری، تامین مالی و حمایت از نوآوری
دکتر بیگلر یکی از مهم‌ترین چالش‌ها را فقدان نظام قیمت‌گذاری برای دانش فنی عنوان کرد و گفت:«بانک‌ها و نهادهای مالی نمی‌توانند ارزش واقعی دانش فنی شرکت‌ها را تشخیص دهند. باوجود مصوبات حمایتی، نبود چارچوب مناسب برای ارزش‌گذاری باعث می‌شود طرح‌ها در صف تأمین مالی گیر کنند و نتوانند از تسهیلات بانکی به سهولت استفاده کنند.
 وی به تسهیلات اختصاص یافته بنیاد مستضعفان وصندوق دارو وتجهیزات پزشکی به محصولات تولیدی با بهره گیری هوش مصنوعی وتکنولوژی بالا اشاره واز حامیان وخیرین وسازمانهای مردم نهاد درخواست مشارکت وحمایت از این شرکت‌های خلاق وفناور را کردند.

درخشش در جشنواره‌های ملی و دستاوردهای بین‌المللی
مرکز رشد دانشگاه در سال‌های اخیر موفق شده است رتبه اول مراکز رشد دانشگاهی کشور را در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ کسب کند. همچنین، در جشنواره رازی، به‌عنوان مرکز برتر در حوزه محصولات فناورانه معرفی شده است. برخی شرکت‌های مرکز نیز توانسته‌اند در زمینه صادرات، از واردات کشور پیشی بگیرند.

زیرساخت‌های توسعه‌ای و پروژه‌های عمرانی فعال
رئیس مرکز رشد با اشاره به توسعه زیرساخت‌ها گفت: «در حال حاضر، در ۱۱ هزار مترمربع فضای مرکزدارای۱۶۰۰ کلین روم زیربنای موجود داریم که شامل۵۳۰ فضای تولید،، ۳۰۰ متر فضای آزمایشگاهی، و ۶۰۰ مترمربع فضای اداری شرکت‌ها است که امیدواریم درفضاهای کلین روم وتولید تاپایان سال به ۲برابر وضعیت فعلی برسیم تا پاسخگوی شرکت‌های دانش بنیان درلیست انتظار ورود به مرکز باشیم. همچنین دو ساختمان در دست ساخت داریم؛ یکی پنج طبقه و دیگری شش طبقه، که با حمایت صندوق تجهیزات پزشکی در حال ساخت است و تا پایان سال ۱۴۰۳ به بهره‌برداری می‌رسد.»

دستاوردهای مالی و اقتصادی
مرکز در سال گذشته، میزان فروش داخلی شرکت‌های مستقر به ۳۴۰ میلیارد تومان و میزان صادرات به حدود ۱.۵ میلیون دلار رسید. شرکت‌های مستقر توانسته‌اند از منابع مختلف نظیر معاونت علمی، صندوق تجهیزات پزشکی و بنیاد مستضعفان مجموعاً بیش از ۴۰ میلیارد تومان تسهیلات دریافت کنند.

چشم‌انداز آینده: از پوست‌اندازی فناورانه تا اقتدار تولید داخلی
دکتر بیگلر با اشاره به شرایط حساس کنونی گفت:«ما در نقطه پوست‌اندازی قرار داریم؛ یا باید به سمت افول برویم یا با انتخاب مسیر صعود، خود را برای ۲۰ سال آینده آماده کنیم. برنامه ما توسعه زیرساخت، جذب شرکت‌های جوان، راه‌اندازی کارگاه‌های آموزشی تخصصی، تجهیز آزمایشگاه‌ها و حرکت به‌سوی صادرات گسترده‌تر است.»

درخواست حمایت دانشگاه برای تکمیل پروژه‌ها
وی با اشاره به برخی موانع در تکمیل ساختمان‌ها و تجهیزات اظهار کرد:«در صورت فقط ۶ میلیارد تومان می‌توانیم با بهره برداری از فضاهای جدید نسبت به تولید حداقل ۱۰ محصول با فناوری بالا وموردنیاز کشورتا هفته دولت درکاهش ارز بری داروها وارداتی به سازمان غذا و دارو کمک کنیم

  • کد خبر : 297333
مهدی  گلپایگانی
تهیه کننده:

مهدی گلپایگانی

کامنت ها

0 تعداد کامنت ها

درج نظر

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه