تشریح فعالیتهای واحد سلامت خانواده و پوشش همگانی سلامت
کارشناس مسئول سلامت خانواده شبکه بهداشت و درمان اسلامشهر، برنامهریزی بهمنظور سلامت افراد جامعه یکی از مهمترین راههای تأمین توسعه پایدار جوامع بشری است.
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان اسلامشهر، ازآنجاکه خانواده مهمترین رکن یک جامعه محسوب میشود تأمین و ارتقا سلامت تکتک اعضا خانواده از برنامههای اصلی سازمان بهداشت جهانی است. واحد سلامت خانواده متولی برنامهریزی، سیاستگذاری و نظارت بر اجرای برنامههای بهداشتی برای گروههای آسیبپذیر جامعه است و با داشتن برنامههای باروری سالم، مادران، نوزادان، کودکان، شیر مادر، میانسالان و سالمندان تلاش میکنند به اهداف خود که تأمین، حفظ و ارتقاء سطح سلامت خانواده از طریق ارائه خدمات بهداشتی به گروه آسیبپذیر جامعه است دست یابد.
در همین راستا دکتر بهناز قره خانی، کارشناس مسئول واحد سلامت خانواده شبکه بهداشت و درمان اسلامشهر در خصوص برنامه کودکان گفت: هدف از اجرای برنامه کودکان تأمین و ارتقا سلامت کودکان زیر 5 سال و کاهش میزان مرگومیر شیرخواران و کودکان، کاهش بروز بیماری های اولویتدار و نیز پیشگیری از سوانح و حوادث در این گروه سنی است. در این راستا مراقبین سلامت شاغل در واحدهای محیطی شبکه بهداشت اسلامشهر، مراقبتهای ادغام یافته کودک سالم و پزشکان و بهورزان، مراقبتهای ناخوشی اطفال و مانا را به کودکان تحت پوشش ارائه میدهند. ارائه رایگان شیر مصنوعی در مراکز روستایی و خانههای بهداشت طبق دستورالعمل به کودکان واجد شرایط و صدور کالابرگ شیر مصنوعی در مرکز سلامت قائمیه ازجمله اقدامات این واحد بشمار میرود. همچنین آموزش با موضوعات مرتبط ازجمله پیشگیری از سوانح و حوادث، مزایای تغذیه با شیر مادر، تغذیه تکمیلی و .... به مادران ارائه میشود. در این راستا از ابتدای راهاندازی سامانه سیب طی دو سال گذشته تاکنون 51,034 کودک 59 ـ 1 ماهه خدمتهای مربوطه را دریافت کردهاند.
وی همچنین در مورد برنامه مادران خاطرنشان شد که کارشناسان مامایی، شناسایی مادران باردار تحت پوشش، ثبتنام و ارائه مراقبتهای مربوطه در واحدهای محیطی انجام میدهند و همچنین مراقب ـ ماما موظف است مادران باردار پرخطر را شناسایی کرده و در صورت نیاز ارجاع به سطوح بالاتر انجام شود. همچنین ارائه مراقبتهای پیش از بارداری و نیز مراقبتهای پس از زایمان بهتمامی زنان واجد شرایط ارائه میشود و در سامانه سیب ثبت شود. ارائه مکملهای دوران بارداری طبق دستورالعمل انجام میشود. مادران باردار واجد شرایط به مراکز آمادگی برای زایمان معرفی میشوند و جهت حضور در کلاسهای آموزشی آمادگی برای زایمان در مراکز تجهیز شده معرفی میشوند.
از ابتدای راهاندازی سامانه سیب تاکنون (دو سال) ۷٬۹۱۳ نفر مادر باردار تحت پوشش قرارگرفته و خدمات مربوطه را دریافت کردهاند و تعداد ۱۸٬۳۶۶ زایمان در سامانه سیب ثبتشده است. تعداد ۴٬۱۷۳ تن خدمات پیش از بارداری را دریافت کردهاند و حدود 26 هزار خدمات پس از زایمان ارائهشده است.
دکتر قره خانی در ادامه افزود: یکی دیگر از فعالیتهای واحد سلامت خانواده ارائه خدمات نوین سلامت میانسالان به زنان و مردان گروه سنی 59 ـ 30 سال است. مراقبین سلامت این مراقبتها را بهصورت ادغام یافته انجام داده و در صورت نیاز به پزشک مرکز ارجاع میدهند.
مراقبتهای مامایی به زنان میانسال، ارجاع به سطوح تخصصی بالاتر و پیگیریهای لازم بهصورت فعال برای افراد واجد شرایط در واحدهای محیطی انجام میشود . مکمل یاری نیز برای تمام میانسالان انجام میشود. بهمنظور ارتقا و تأمین سلامت میانسالان فعالیتها و برنامههای مرتبط با سلامت میانسالان در دو کمپین با عنوان کمپین هفته ملی سلامت بانوان در مهرماه و کمپین هفته سلامت آقایان در اسفندماه براساس شعار هفته برنامهریزیشده و در سطح شهرستان اجرا میشود. غربالگری سرطان پستان و دهانه رحم طبق دستورالعمل برای خانمهای این گروه سنی، انجام تست فیت (خون مخفی در خون) باهدف پیشگیری از ابتلا به بیماریهای غیر واگیر برای میانسالان بالای 50 سال و نیز ارزیابی ریسک بیماریهای قلبی عروقی و سکتههای مغزی برای تمام میانسالان از دیگر برنامههای این واحد بشمار میرود. کلاسهای آموزشی با موضوعات محوری و مرتبط با سلامت میانسالان برای مراجعین، رابطین سلامت و ادارات و سازمانها برگزار میشود.
از ابتدای راهاندازی سامانه سیب تاکنون (دو سال) ۱۱۳٬۳۲۵ تن از میانسالان تحت پوشش خدمات مربوطه را دریافت کردهاند که ۳۸٬۹۷۸ تن مرد و ۷۴٬۳۴۷ تن زن است. خطر سنجی و مراقبتهای ادغام یافته بیماریهای غیر واگیر برای ۸۸٬۲۸۲ تن انجامشده است
این کارشناس مسئول در خصوص برنامه باروری سالم هم بر ارائه مراقبتهای باروری سالم به کلیه زنان واجد شرایط 49 ـ 10 ساله همسر دار، ارائه آموزشهای مربوط به فرزند آوری مطابق باسیاست کشوری، روشهای فاصله گزاری، برگزاری جلسات آموزشی با موضوعات محوری (شیوه زندگی، جمعیت و فرزند آوری ....) جلسات آموزشی بهداشت، احکام، اخلاق و روانشناسی برای زوجین هنگام ازدواج اشاره کرد و گفت: در طی این مدت ۹۶٬۲۰۲ تن خدمات مربوط به باروری سالم را دریافت کردهاند.
دکتر قره خانی در پایان از مراقبتهای ادغام یافته سالمندان برای سالمندان تحت پوشش (۶۰ سال و بالاتر) در واحدهای محیطی، ارجاع ایشان برای دریافت مراقبتهای مربوطه به پزشک مرکز، توزیع مکمل یاری و آموزشهای بهبود شیوه زندگی در سالمندان ابتدای سال برنامهریزیشده و برگزاری جلسات آموزشی طبق برنامه و ثبت در سامانه سیب از مهمترین خدمات برای گروه سنی سالمند نام برد و افزود: به منظورتکریم و ارتقا سلامت سالمندان هفته جهانی بزرگداشت سالمندان در مهرماه هرسال برگزار میشود و در طی این مدت هم ۲۸٬۵۰۷ خدمت به ۲۱٬۰۴۸ تن سالمند ارائهشده است.
خبر: خورسندفرد
ارسال به دوستان