• تاریخ انتشار : 1400/12/03 - 15:46
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 601
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

چهاردهمین جشنواره چشم پزشکی و علوم بینایی شمس

دکتر احمد عامری: ویژگی منحصر به فردجشنواره شمس نگاه کشوری و همه جانبه آن است

دکتر احمد عامری، استاد و پیشکسوت گروه چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران و بیمارستان فارابی و دبیر چهاردهمین جشنواره چشم پزشکی و علوم بینایی شمس به تشریح این جشنواره و جایگاه آن در جامعه چشم پزشکی کشور پرداخت. چهاردهمین جشنواره چشم پزشکی شمس پنجشنبه 5 اسفند 1400 هم زمان به صورت مجازی و حضوری در فضای باز بیمارستان فارابی برگزار می‌شود.

دکتر احمد عامری، استاد و پیشکسوت گروه چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی بیمارستان فارابی و به نقل از بنیاد پروفسور محمد قلی شمس، در آستانه برگزاری چهاردهمین جشنواره چشم پزشکی شمس دکتر احمد عامری، دبیر جشنواره در گفتگویی به پرسش های مطرح شده پاسخ داد. مشروح گفتگو را در ادامه می خوانید:

سلام استاد، خیلی خوشحالم که با شما گفتگو می کنم. برای شروع بفرمایید زمان برگزاری جشنواره چهاردهم چه روزی است و با توجه به شرایط همه گیری به چه شیوه ای برگزار می شود؟ 

می دانید که طبق مصوبه بنیاد، جشنواره شمس در اولین پنجشنبه اسفند هرسال برگزار می شود. در این سال ها ( به جز مواردی خاص )، این روال ادامه داشته است. امسال هم جشنواره به امید خدا روز پنجشنبه 5 اسفند به صورت حضوری برای تعداد محدودی از مدعوین و به صورت مجازی برای سایرین برگزار خواهد شد و برگزیدگان در دو دسته رقابتی و  غیر رقابتی معرفی می شوند.

یکی از موضوعات جذاب جشنواره، ترکیب هیئت داوران و شیوه داوری است. لطفا درباره آن توضیح دهید.

همانطور که اشاره کردم، برگزیدگان جشنواره در دودسته رقابتی و غیر رقابتی ارزیابی و داوری می شوند و برای هر دسته سازوکار مشخصی تعریف شده است. ابتدا فراخوانی عمومی در سطح دانشگاه های سراسر کشور داده شد و خوشبختانه تقریبا از همه دانشگاه ها شرکت کننده داشتیم. در دسته رقابتی، پس از این که داوطلب ها مدارک و مستندات خود را به صورت مجازی برای دبیرخانه ارسال کردند، داوری چند مرحله ای آغاز شد. ابتدا بررسی اولیه و علم سنجی مستندات انجام و نتایج به صورت جدول برای داوران ارسال شد و در نهایت در جلسه ای جند ساعته، داوران نفرات برگزیده را بر مبنای امتیازدهی  انتخاب کردند. البته برای افزایش ضریب دقت داوری، امسال کار جدیدی هم انجام شد که توضیح خواهم داد.

در همه بخش ها برگزیده داریم؟

امسال در دسته رقابتی 13 جایزه و در دسته غیر رقابتی 9 نشان و افتخار  اعطا می شود. در دسته رقابتی برای روش نوین جراحی، طرح پژوهشی و بسته ترجمان دانش و در دسته غیر رقابتی برای افتخار بانوی چشم پزشکی برگزیده نداریم.

به چه علت؟

در دسته رقابتی، این سه عنوان نامزد نداشت. و افتخار بانوی چشم پزشکی هم طبق آیین نامه جشنواره هر سه سال اعطا می شود.

هرسال همزمان با جشنواره یک بخش جانبی هم برگزار شده است. جشنواره چهاردهم هم برنامه جانبی دارد؟

بله بخش جانبی جشنواره امسال، برگزاری جشنواره عکس با عنوان « جام جهان بین» است که داوری مجزا دارد و همزمان با برگزاری جشنواره جوایز آن اهدا می شود. عکس ها هم در نمایشگاهی برای عموم به نمایش درخواهد آمد.

نظرتان درباره ضرورت برگزاری جشنواره شمس چیست؟

قطعا جایگاه جناب پروفسور شمس، به عنوان بنیانگذار چشم پزشکی کشور، بر هیچ کس پوشیده نیست. می توانم ادعا کنم که در دنیا، چشم پزشکی ایران با نام پروفسور شمس شاخته می شود. در سال هایی که ایشان مصدر کار بودند چشم پزشکی ایران در سطح جهانی مطرح و حرفی برای گفتن داشت. برای پاسداشت نام این مرد بزرگ و خدمتگزار جامعه، از سالها قبل این جشنواره به همت برخی دوستان، از جمله فرزندشان جناب پروفسور هرمز شمس برگزار میشود و بنیادی هم به نام« بنیاد پروفسور محمد قلی شمس» تاسیس شده تا علیرغم عدم حضور، نقش و سهم ایشان در پیش برد اهداف چشم پزشکی کشور به نوعی حفظ و یادآوری شود.

جشنواره چهاردهم چه ویژگی هایی دارد؟

جشنواره شمس به طور کلی یک ویژگی منحصر به فرد دارد و آن، نگاهی کشوری و ایران شمول است. در جشنواره اصلا نگاه منطقه ای و محدود به بیمارستان فارابی نداریم. شما به دوره های قبل نگاه کنید از همه جای ایران برگزیده دارد. نگاه جشنواره محدود به اعضای هیئت علمی دانشگاه ها هم نیست و همه چشم پزشکان و حتی فراتر، تمام کسانی که در پیشبرد اهداف دانش چشم پزشکی کشور و ارتقای سلامت بینایی فعالیت می کنند را میبیند و تقدیر می کند. نظیر این نگرش را در کمتر جشنواره ای سراغ داریم. حداقل من نمی شناسم .  اما جشنواره چهاردهم دو ویژگی دیگر هم دارد. یکی در شیوه برگزاری و دیگری درشیوه داوری.

خب امسال هم مانند سایر رویدادها، جشنواره شمس تحت الشعاع شرایط همه گیری کووید است. در جلسات برنامه ریزی جشنواره شرایط قابل پیش بینی نبود و احتمال تداوم یا شدت همه گیری داده می شد. در نهایت تصمیم گرفتیم با توجه به تجربه موفق سال قبل، امسال هم جشنواره به صورت ترکیبی یعنی با حضور برگزیدگان و تعداد محدود مدعوین و پخش زنده در بستر فضای مجازی برای مخاطبان برگزار شود.  ویژگی دیگر جشنواره در بخش داوری است. امسال برای اولین بار داوری علمی برگزیدگان را گسترش داده و از همه اعضای هیئت علمی بیمارستان فارابی کمک گرفتیم. به این ترتیب که نتیجه جلسات داوری به صورت Blind ( از نظر نام برگزیده و نام داوران) برای همه اساتید فارابی ارسال شد، گرچه عده ای از همکاران جواب ندادند ولی سعی کردیم با نظر خواهی از عده ای بیشتر، دقت کار را بالاتربرده و تا حد امکان خطا را به حداقل برسانیم. هرچند کسی نمی تواند ادعا کند انتخاب ها عاری از خطا است البته ما از اعضای هیئت علمی بیمارستان فارابی درباره عناوین دسته های رقابتی و غیر رقابتی هم نظر خواهی کردیم که البته پاسخی ارسال نشد.

همانطور که اشاره کردید امسال هم جشنواره به صورت مجازی برای مخاطبان برگزار میشود نظرتان درباره این شیوه برگزاری چیست؟

شخصا با برگزاری جشنواره ها، کنگره ها و سمینارها به شکل مجازی بسیار موافقم. سالها قبل هم که به عنوان مسئول آموزش مداوم در وزارت بهداشت حضور داشتم، تلاش زیادی برای برگزاری مجازی برنامه ها داشتیم. منتها هم زیرساخت ها آماده نبود، هم افراد ذهنیت مناسبی نداشتند. حتی برخی اوقات با یک مقاومت منفی هم روبرو می شدیم.  شرایط همه گیری کووید در کنار معایب فراوان، در این بخش اثری مثبت داشته اولا زیر ساخت های مناسبی ایجاد شد و در ثانی شیوه آموزش مجازی را به عنوان روشی پذیرفته شده در مجامع علمی به ثبت رساند. الان افراد بدون نیاز به مسافرت های طولانی و تقبل هزینه های زیاد و دوری از خانواده، در منزل از برنامه ها استفاده می کنند و ضمن آشنا شدن با علم روز، شرایط علمی خود را ارتقا می دهد. البته در برنامه های حضوری، به خاطر امکان ارتباط چهره به چهره، قطعا تاثیر بیشتر است. چون شما می توانید سوالات خود را از اساتید یا برگزیدگان مستقیما بپرسید. در مجموع به نظرم این شکل برگزاری حضوری و مجازی، ترکیب بسیار خوبی است و شاید در آینده حتی با از بین رفتن همه گیری هم  ادامه پیدا کند

اگر مطلبی جامانده بفرمایید.

در پایان می خواهم از تمامی دست اندرکاران برگزاری جشنواره که برای کوتاه شدن سخن از آن ها  نام نمی برم قدردانی کنم. مراسمی که در دو ساعت اجرا می شود، حاصل یک سال فکر، برنامه ریزی و تلاش این عزیزان است. آرزوی موفقیت برایشان دارم و امیدوارم نتایج جشنواره، نتایج قابل قبولی باشد و در سالهای بعد در پیشبرد اهداف چشم پزشکی کشور نقش ارزنده و به سزایی داشته باشد.

از فرصتی که در اختیار من و همراهان جشنواره قرار دادید سپاسگزارم و برایتان تندرستی و بهروزی آرزومندم.

گفتگو: حمیده امیدوار

  • گروه خبری : بیمارستان فارابی
  • کد خبر : 208846
سید عباس  قاضی میرسعید
تهیه کننده:

سید عباس قاضی میرسعید

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *