رئیس مرکز بهداشت جنوب تهران: پیشگیری از بیماری و سرمایهگذاری برای آن، بسیار کمهزینهتر و مؤثرتر از درمان است
دکتر محمدرضا سلمانی هدف اصلی پوشش همگانی سلامت را ارتقای کیفیت خدمات و مراقبتهای سلامتی در تمام سطوح ارائه خدمت برای دستیابی به سطح مطلوبی از سلامت برای تمام افراد جامعه عنوان کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران مرکز بهداشت جنوب تهران، دکتر سلمانی رئیس مرکز بهداشت جنوب تهران به شعار سال سلامت برای همه اشاره کرد و گفت: منظور از این شعار این است که دریافت خدمات سلامت باکیفیت توسط همه مردم بهطوریکه به نیازهای آنان پاسخ داده شود و برای پرداخت بهای خدمات دچار مشکلات مالی نشوند و هدف اصلی از پوشش همگانی سلامت ارتقای کیفیت خدمات و مراقبتهای سلامتی در تمام سطوح ارائه خدمت برای دستیابی به سطح مطلوبی از سلامت برای تمام افراد جامعه باشد.
وی در ادامه افزود: این امر شامل طیف وسیعی از خدمات موردنیاز در سراسر عمر از ترویج و ارتقا سلامت تا پیشگیری، درمان، باز توانی و مراقبتهای تسکینی است و با برخورداری از پوشش همگانی سلامت و بهداشت، مطابق استانداردهای جهانی، از حقوق مسلم و اساسی همه انسانهاست. این حقوق باید بدون در نظر گرفتن نژاد، ملیت، دین و مذهب، وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی رعایت شود و هرگز نباید معطوف و منحصر به گروههای خاص شود.
رئیس مرکز بهداشت جنوب تهران به زیرساختهای فیزیکی و منابع انسانی برای ارائه خدمات سلامت در مرکز بهداشت جنوب تهران اشاره کرد و افزود: مرکز بهداشت جنوب تهران پنج منطقه شهرداری و بخش آفتاب را تحت پوشش دارد و با 29 مرکز خدمات جامع سلامت، 62 پایگاه سلامت و 4 خانه بهداشت در مناطق 10،11،16،17،19 و بخش آفتاب واقعشده است و نیروی انسانی شاغل در این مرکز با رشتههای شغلی شامل پزشک، دندانپزشک، داروساز، ماما، مراقب سلامت، کارشناسان تغذیه، سلامت روان، بهداشت محیط، حرفهای، پرستار و علوم آزمایشگاهی مشغول خدمترسانی در سطح اول به جامعه تحت پوشش هستند.
وی در ادامه به زیرساختهای فنی، سامانه الکترونیک یکپارچه بهداشت (سیب) اشاره کرد و گفت: این سامانه بهمنظور ثبت و نگهداری اطلاعات سلامت افراد تحت پوشش مورداستفاده قرار میگیرد و تمام اطلاعات مربوط به خانوارها، نوع خدمات سلامت موردنیاز هر فرد در این سامانه وارد و ثبت میشود علاوه بر ثبت اطلاعات سلامت مربوط به هر فرد، فرایند ارجاع بیمار از سطح خانههای بهداشت و پایگاههای سلامت به سطح مراکز خدمات جامع سلامت و سطوح بالاتر تسهیل میشود.
دکتر سلمانی به شبکه هوشمند آموزش بهداشت (شهاب) که بهمنظور ارائه آموزش سلامت و خود مراقبتی و همچنین بهبود وضعیت سواد سلامت افراد جامعه و در دسترس مردم تحت پوشش است اشاره کرد و گفت: افراد با عضویت در این شبکه میتوانند از امکانات آموزشی آن بهرهمند شوند.
رئیس مرکز بهداشت جنوب تهران به سطح خدمات و مراقبتهای سلامت اشاره کرد و افزود: پیشگیری از بیماری و سرمایهگذاری برای آن، بسیار کمهزینهتر و مؤثرتر از درمان است و خدمات ارائهشده در بهداشت در سطح یک است، درواقع در سطح یک یا همان سطح اول مراقبت، سطح تماس نظام بهداشتى کشور و افراد، خانوادهها و جامعه است و در این سطح مراقبت اولیهٔ بهداشتى فراهم میشود. این سطح مراقبت نزدیکترین سطح با مردم و جایی است که مىتوان با مشکلات بهداشتى مردم روبهرو شد و آنها را حل کرد. در این سطح باید مراقبتهاى بهداشتی، در رابطه با وسعت نیازها و محدودیت منابع، از همه کارسازتر باشد و مراقبتهاى اولیه بهداشتى در مراکز جامع خدمات سلامت، پایگاههای سلامت و خانههای بهداشت و با مشارکت مردم انجام مىشود.
وی در ادامه افزود: خدمتها و مراقبتهایی در سطح یک که توسط تیم سلامت به مردم ارائه میشود و شامل مدیریت سلامت در جمعیت تحت پوشش، توانمندسازی جامعه، مراقبت از جامعه تحت پوشش و اجرای برنامههای سلامت شامل تمامی خدمات سلامت فردی و مکان خدمات سلامت عمومی مانند بهداشت محیط، بهداشت مدارس است و پذیرش موارد ارجاعی و ارائه پسخوراند مناسب، درمان اولیه و تدبیر فوریتها، ارجاع مناسب و بهموقع، پیگیری موارد ارجاع شده به سطح بالاتر، از دیگر موارد است و ارزیابی خطر و پاسخ در مواقع بحران، ارزیابی امنیت غذایی و توانمندسازی مردم ازجمله خدمات ارائهشده سطح یک است.
دکتر سلمانی در پایان به گروههای هدف در سطح اول خدمات اشاره کرد و گفت: تمام گروههای سنی و جنسی میتوانند برای دریافت خدمات سطح اول به مراکز خدمات جامع سلامت و پایگاههای سلامت و خانههای بهداشت مراجعه کنند. در سطح اول خدمات، مراقبت تمامی افراد جمعیت تحت پوشش در قالب گروههای سنی نوزادان و کودکان، نوجوانان، جوانان، میانسالان، سالمندان و مادران باردار و شیرده صورت گرفته و خدمات سلامت باید بر اساس حیطههای محیط خانواده، محیط عمومی جامعه و محیطهای جمعی به گروههای هدف ارائه شود.
نظر دهید