بایستی بجد مسئلۀ فرزندآوری را مهم دانست و از پیری جمعیت ترسید. حالا خارجی ها را کار نداریم، دشمن، دشمن است. اما بعضی کج سلیقگی ها را متاسفانه آدم در داخل مشاهده می­کند – یک جایی خواندم- که می­گویند: «آقا! پیری جمعیت اشکالی ندارد!» چطور اشکالی ندارد؟ یکی از پرفایده ترین ثروت­های یک کشور، جمعیت جوان در یک کشور است.

بیانات مقام معظم رهبری / تیر ماه 1399

جمعیت جوان و سرمایه انسانی به عنوان یکی از مهم ترین ارکان موثر در توسعه هر کشور، از اهمیت خاصی برخوردار بوده و بستر خلاقیت و پویایی در ابعاد مختلف توسعه اقتصادی و اجتماعی آن کشور را فراهم می آورد.

کشور ما سال ها از جمعیت جوانی برخوردار بوده و لازم است این ثروت حیاتی، همچون گذشته حفظ و تقویت شود. اما متاسفانه در سال های اخیر، روند باروری در کشور شیب نزولی داشته است. در سال 1395 نرخ باروری کلی 2.1 بوده که در  سال 1398 به 1.74 رسیده و روند کاهشی آن در سال 1399 همچنان ادامه داشته است؛ در حالی که این میزان باید حداقل 2.1 باشد به عبارتی به طور متوسط در کشور، هر زوج باید 2 فرزند داشته باشد تا از سالخوردگی جمعیت و پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن جلوگیری شود.

لذا به منظور جبران کاهش نرخ رشد جمعیّت و نرخ باروری در سال‌های گذشته و با توجه به اهمیّت مقوله جمعیّت در حفظ اقتدار ملّی و با عنایت به پویندگی، بالندگی و جوانی جمعیت کنونی کشور به عنوان یک فرصت و امتیاز، «سیاست‌های کلی جمعیّت» در تاریخ 30 اردیبهشت 1393 از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد تا ارکان نظام و  همه دستگاه­های ذیربط را به برنامه‌ریزی‌های جامع در زمینه رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور متناسب با سیاست‌های جمعیّتی ملزم نماید.

طرح «جمعیت و تعالی خانواده» مرتبط با سیاست‌های کلی جمعیت نیز در مهرماه 1399 در صحن علنی مجلس به تصویب رسید که متعاقب آن، در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، دانشگاه های علوم پزشکی و وزارتخانه های مرتبط، «قرارگاه جوانی جمعیت» به منظور اجرایی‌سازی برنامه‌ها، انجام وظایف و اقدامات عملی در حوزه جوانی جمعیت شکل گرفت و آغاز به کار کرد. قرارگاه جوانی جمعیت، شروع یک حرکت تحول‌گرا و تعالی‌بخش در نظام سلامت و جمعیت پویا و سالم است که هدف آن، هماهنگی‌های بین دستگاهی برای اجرایی‌سازی قانون جوانی جمعیت و پایش و نظارت برنامه‌ها است.

با توجه به تشکیل قرارگاه جوانی جمعیت در دانشگاه علوم پزشکی تهران به ریاست جناب آقای دکتر قناعتی رئیس دانشگاه، اطلاع رسانی در خصوص این مهم، در اختیار عموم مردم، دانشگاهیان  و سازمان­های همراه در اجرای قانون جوانی جمعیت قرار می گیرد.  

 

 

  • تاریخ انتشار : 1402/02/16 - 15:55
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 499
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه

تشریح برنامه پزشکی خانواده و جوانی جمعیت در نشست خبری رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران

دکتر قناعتی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران، به همراه معاونان بهداشت و دانشجویی فرهنگی، مهمترین اقدامات مربوط به پزشکی خانواده و جوانی جمعیت را تشریح کردند.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر حسین قناعتی با اشاره به اقدامات حمایتی کشورهای مختلف در زمینه جوانی جمعیت گفت: برای نهادینه سازی جوانی جمعیت را در جامعه باید کاری کنیم افراد، توانمندی و منفعت زندگی خود را در فرزندآوری ببینند و در این زمینه ترغیب شوند.
رئیس دانشگاه، تحولات فرهنگی ناشی از فرهنگ غرب را از مهمترین موانع جوانی جمعیت بیان کرد و گفت: تحولات فرهنگی که تحت تاثیر رسانه ها و با ترویج سبک زندگی غربی بوجود آمده با حفظ خانواده و افزایش جمعیت در تقابل است و در این میان رسالت رسانه های داخلی است که ابعاد مختلف جوانی جمعیت را به خوبی تببین کنند.
دکتر قناعتی شیوع اطلاعات درست و نادرست (اینفودمی) را پدیده ناگواری دانست که بخصوص پس از دوران کرونا رواج یافته است وگفت: در کشور ما ده ها برابر آنچه در جهان متداول است با پدیده اینفودمی مواجه هستیم و باید در این زمینه نیز کار کنیم.
رئیس دانشگاه با اشاره به پیش بینی تحولات جهان از سال  های 2030-2050 گفت: براساس آنچه سیستم های آینده نگار پیش بینی کرده اند تحولات جهان بر مبنای شاخص جمعیتی رقم می خورد و کشوری که جمعیت زیادی داشته باشد با تعاملات  اقتصادی منطقه ای که ایجاد می کند؛ باعث رونق اقتصادی می شود.
دکتر قناعتی با مقایسه رشد جمعیت ایران و عراق گفت: رشد جمعیت ایران در 10-15 سال آینده کمتر از عراق خواهد بود. جمعیت عراق به بیش از 100 میلیون نفر و ایران به حدود 90 میلیون نفر می رسد و این رسالت ملی همه ماست که فارغ از جهت گیری های فکری به حفظ و بقای کشور کمک کنیم.
رئیس دانشگاه با اشاره به نرخ فرزندآوری در کشور گفت: باید تلاش کنیم نرخ فرزندآوری در ایران به دو و نیم برسد و حدود 7-8 سال فرصت داریم که نگذاریم پنجره جمعیتی بسته شود که اگر بسته شود گشودن آن کار بسیار سختی است.
رئیس دانشگاه با اشاره به اقدامات گسترده دانشگاه در زمینه جوانی جمعیت گفت: در سال 1401، جلسات مکرری با موضوع جوانی جمعیت برگزار شده، 2 مرکز مشاوره ایجاد و کلاس های هنگام ازدواج، فضای اختصاصی مادر و کودک، مراقبت های پیش از بارداری، کلاس های آمادگی برای زایمان افزایش یافته همچنین برنامه تکامل همه جانبه کودک در منطقه کهریزک اجرا شده است و  به منظور تهیه مکمل برای مادران مناطق محروم کشور 5 میلیارد تومان با کمک دانشگاه و خیرین اختصاص داده شده است.
دکتر قناعتی با اشاره به کسب رتبه برتر دانشگاه در عرصه جوانی جمعیت گفت: با اقدامات صورت گرفته دانشگاه علوم پزشکی تهران در بین دانشگاه های بزرگ کشور رتبه نخست و در کل دانشگاه ها رتبه دوم را کسب کرده است.
رئیس دانشگاه در پاسخ به پرسش خبرنگاران درخصوص همکاری های بین بخشی و نقش مهم اقتصاد در فرزندآوری گفت: در رابطه با کمک به تهیه  مسکن اساتید و کارکنان برنامه خوبی در دانشگاه آغاز شده و با جدیت پیگیری می شود. یکی از اقدامات ایجاد منطقه مسکونی در نزدیکی  بیمارستان های اسلامشهر و حکیم است  که پزشکان و کارکنان در کنار این مراکز مستقر شوند. در زمینه همکاری بین بخشی نیز در تعامل با شهرداری، درحال گسترش مراکز جامع سلامت هستیم که به زودی یکی از این مراکز در جاده ورامین افتتاح خواهد شد. مرکزی که زمین آن از دولت و ساخت و ساز آن به همت خیرین بوده است.

برنامه ریزی دانشگاه در افزایش رشد جمعیت

دکتر علیرضا  اولیایی منش معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، جوانی جمعیت را یکی از مهمترین مسائل اجتماعی در سال ها و دهه های آینده دانست و گفت: با تاکید مقام معظم رهبری و تصویب قانون جوانی جمعیت در مجلس شورای اسلامی، تلاش می کنیم با اقدامات متعدد در عرصه فرهنگ سازی این چالش را به فرصت تبدیل کنیم.
دکتر اولیایی منش با اشاره به کاهش نرخ باروری و فرزندآوری در چند سال اخیر گفت: در این سال ها میزان فرزندآوری به اندازه جبران جمعیت پیر و سالمند کشور نبوده و اگر این فاصله جبران نشود به چاله جمعیتی نزدیک می شویم.
وی با بیان مسائلی که جامعه سالمندی با آن مواجه است گفت: در چنین جامعه ای شاخص های توسعه ای و رشد اقتصادی سرعتش کند یا متوقف می شود و جمعیت شاداب نخواهد بود. بنابراین جامعه ایران نیاز دارد که از این مرحله عبور کند تا به چاله جمعیتی نرسد.
دکتر اولیایی منش با اشاره به رشد بالای کشورهای هم مرز ایران گفت: پیش بینی شده تا سال 2050 رشد جمعیت این کشورها دوبرابر کشورمان شود و این هشدار بزرگی برای کشورمان محسوب می شود.
معاون بهداشت دانشگاه، با تاکید بر هر خانواده حداقل چهار فرزند و با اشاره به ارتباط تعداد فرزندان و افزایش نشاط و سلامت خانواده گفت: جمعیت موجود کشور درحال مسن شدن است و دانشگاه های علوم پزشکی و نظام سلامت در کنار دیگر سازمان ها باید برای این مسئله برنامه ریزی کنند.
دکتر اولیایی منش با اشاره به اهتمام جدی دانشگاه در اجرای برنامه جوانی جمعیت گفت: در کشور از 24 تا 30 اردیبهشت هفته جوانی جمعیت نامگذاری شده و ما در دانشگاه، در دبیرخانه و قرارگاه جوانی جمعیت و  هشت کمیته تخصصی که به این منظور پیش بینی شده اقدامات متعددی را به انجام رساندیم که منجر به کسب رتبه نخست دانشگاه در بین دانشگاه های بزرگ و رتبه دوم در بین کل دانشگاه ها شده است.
وی در تکمیل این بخش از سخنان خود،  ابراز امیدواری کرد با افزایش آرامش و سلامت روانی خانواده ها، میزان فرزندآوری افزایش یابد.
معاون بهداشت دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود به اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع اشاره کرد و گفت: اجرای این برنامه در دو سند برنامه توسعه 5 ساله کشور مورد تاکید قرار گرفته؛ اما به دلایل متعددی از جمله فراهم نبودن زیرساخت ها و منابع مورد نیاز،  غیر از حوزه روستا، در شهرها اجرا نشده است. وزارت بهداشت در این دولت متهد شده که در شهرها این برنامه عملیاتی شود؛ به همین دلیل از سال گذشته برنامه ریزی مفصلی در کل کشور آغاز و منجر به این شده که بسیاری از زیرساخت های الکترونیک از جمله  نسخه الکترونیک، نوبت دهی الکترونیک و ارسال بازخورد ایجاد و منابع مورد نیاز اجرای برنامه پیش بینی شود.

کاهش هزینه های خانوار با اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع

دکتر اولیای منش از اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع در بخش چهاردانگه اسلامشهر خبر داد و گفت: پس از فراهم شدن زیرساخت ها که تا ابتدای اردیبهشت ماه به طول انجامید؛ دانشگاه ها موظف شدند یک شهرستان زیرمجموعه خود را انتخاب کنند تا از هفته های آینده اجرای برنامه آغاز شود. در مجموع 57-58 شهرستان اعلام شد و دانشگاه علوم پزشکی تهران از اسلامشهر بخش چهاردانگه را با حدود 70-60 هزار نفر جمعیت ساکن و کارگر معرفی کرد. شهرستان های بعدی نیز مشخص شده اند که مرحله به مرحله برنامه در آنها اجرا شود.  
 معاون بهداشت دانشگاه، جمعیت منطقه تحت پوشش دانشگاه را 3 میلیون و 200 هزار نفر برشمرد و ابزار امیدواری کرد خدمت رسانی بهتر در قالب برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع در این مناطق رقم بخورد.
دکتر اولیایی منش با اشاره به ویژگی اجرای این دوره برنامه پزشک خانواده گفت: این برنامه اجباری و الزامی نیست و مردم با دریافت مشوق هایی وارد برنامه می شوند. اگر مردم در این فرایند نیازهای ارایه خدمت را دریافت کنند؛ هزینه های کمتر و امکان نوبت دهی بهتری در مراکز تخصصی و بیمارستان ها  خواهند داشت. از سوی دیگر ارتباط تنگاتنگی بین تیم سلامت و خانواده در  منزل برقرار می شود. این ارتباط از طریق مراقبین سلامت با مردم خواهد بود. انها مشکلات مردم را بررسی و به پزشک خانواده مستقر در مرکز منتقل می کنند و در صورت نیاز مردم مراجعه و به سطوح بالاتر تخصصی و بیمارستان ها ارجاع می شوند.
 
افزایش چند برابری ظرفیت خوابگاه متاهلین
دکتر مهدی ابراهیمی معاون دانشجویی فرهنگی دانشگاه با اشاره به اقدامات گسترده این معاونت در راستای جوانی جمعیت گفت: ظرفیت خوابگاه های متاهلی 2 تا 3 برابر افزایش پیدا می کند و صف درخواست خوابگاه متاهلین از چند ماه و چند سال، کاهش پیدا می کند. در نظر داریم تا یک سال و نیم آینده این ظرفیت را بیش از 5 برابر افزایش دهیم. مجموعه زمینی برای خوابگاه متاهلین در نظر گرفته شده که با کمک خیرین درحال ساخت است.
معاون دانشجویی فرهنگی دانشگاه با اشاره به حمایت دانشگاه در افزایش ودیعه مسکن گفت: ودیعه مسکن در شهرها 70 میلیون تومان است که با حمایت دانشگاه به 100 میلیون تومان رسیده است هرچند این مبلغ با هزینه واقعی فاصله دارد اما تلاش می کنیم که تا حد منطقی این حمایت ها را افزایش دهیم.
دکتر ابراهیمی با اشاره به ایجاد مراکز مشاوره به منظور بهبود ازدواج زوج های دانشگاه گفت: در کنار مرکز مشاوره دانشجویی، مرکز مشاوره کارکنان و اعضای هیئت علمی نیز راه اندازی شده که خدمات مشاوره ای لازم را به همکاران و دانشجویان ارایه دهد.
دکتر ابراهیمی از برگزاری جشن ازدواج دانشگاهیان خبر داد و گفت: با ایده رئیس دانشگاه جشن ازدواج دانشجویی که در سنوات گذشته برگزار می شد به جشن ازدواج دانشگاهیان ویژه اساتید، کارکنان و دانشجویان توسعه پیدا کرد و این جشن در اواخر اردیبهشت ماه برگزار می شود.
معاون دانشجویی فرهنگی دانشگاه با اشاره  به ایجاد کانون پیوند در دانشگاه گفت: این مرکز به منظور معرفی بهتر زوج ها و ایجاد فرصت مناسب برای شناخت عزیزان راه اندازی شده است.
در ادامه نشست هریک از خبرنگاران سوالات خود را مطرح کردند و رئیس و معاونان دانشگاه به آنان پاسخ دادند.

  • گروه خبری : ستاد مرکزی روابط عمومی,جلسات و نشست ها,جوانی جمعیت
  • کد خبر : 233860
سمیرا  کرمی
تهیه کننده:

سمیرا کرمی

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *