بایستی بجد مسئلۀ فرزندآوری را مهم دانست و از پیری جمعیت ترسید. حالا خارجی ها را کار نداریم، دشمن، دشمن است. اما بعضی کج سلیقگی ها را متاسفانه آدم در داخل مشاهده می­کند – یک جایی خواندم- که می­گویند: «آقا! پیری جمعیت اشکالی ندارد!» چطور اشکالی ندارد؟ یکی از پرفایده ترین ثروت­های یک کشور، جمعیت جوان در یک کشور است.

بیانات مقام معظم رهبری / تیر ماه 1399

جمعیت جوان و سرمایه انسانی به عنوان یکی از مهم ترین ارکان موثر در توسعه هر کشور، از اهمیت خاصی برخوردار بوده و بستر خلاقیت و پویایی در ابعاد مختلف توسعه اقتصادی و اجتماعی آن کشور را فراهم می آورد.

کشور ما سال ها از جمعیت جوانی برخوردار بوده و لازم است این ثروت حیاتی، همچون گذشته حفظ و تقویت شود. اما متاسفانه در سال های اخیر، روند باروری در کشور شیب نزولی داشته است. در سال 1395 نرخ باروری کلی 2.1 بوده که در  سال 1398 به 1.74 رسیده و روند کاهشی آن در سال 1399 همچنان ادامه داشته است؛ در حالی که این میزان باید حداقل 2.1 باشد به عبارتی به طور متوسط در کشور، هر زوج باید 2 فرزند داشته باشد تا از سالخوردگی جمعیت و پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن جلوگیری شود.

لذا به منظور جبران کاهش نرخ رشد جمعیّت و نرخ باروری در سال‌های گذشته و با توجه به اهمیّت مقوله جمعیّت در حفظ اقتدار ملّی و با عنایت به پویندگی، بالندگی و جوانی جمعیت کنونی کشور به عنوان یک فرصت و امتیاز، «سیاست‌های کلی جمعیّت» در تاریخ 30 اردیبهشت 1393 از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد تا ارکان نظام و  همه دستگاه­های ذیربط را به برنامه‌ریزی‌های جامع در زمینه رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور متناسب با سیاست‌های جمعیّتی ملزم نماید.

طرح «جمعیت و تعالی خانواده» مرتبط با سیاست‌های کلی جمعیت نیز در مهرماه 1399 در صحن علنی مجلس به تصویب رسید که متعاقب آن، در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، دانشگاه های علوم پزشکی و وزارتخانه های مرتبط، «قرارگاه جوانی جمعیت» به منظور اجرایی‌سازی برنامه‌ها، انجام وظایف و اقدامات عملی در حوزه جوانی جمعیت شکل گرفت و آغاز به کار کرد. قرارگاه جوانی جمعیت، شروع یک حرکت تحول‌گرا و تعالی‌بخش در نظام سلامت و جمعیت پویا و سالم است که هدف آن، هماهنگی‌های بین دستگاهی برای اجرایی‌سازی قانون جوانی جمعیت و پایش و نظارت برنامه‌ها است.

با توجه به تشکیل قرارگاه جوانی جمعیت در دانشگاه علوم پزشکی تهران به ریاست جناب آقای دکتر قناعتی رئیس دانشگاه، اطلاع رسانی در خصوص این مهم، در اختیار عموم مردم، دانشگاهیان  و سازمان­های همراه در اجرای قانون جوانی جمعیت قرار می گیرد.  

 

 

دکتر علامه: نقش نخبگان و حمایت از آنان در جوان‌سازی جمعیت موثر است

معاون آموزشی دانشگاه نقش نخبگان در جوانی جمعیت را در سه محور کمک به ماندگاری نخبگان در کشور، سوق دادن نخبگان به انجام طرح‌های تحقیقاتی در حیطه جوانی جمعیت و الگوگیری از نخبگانی که دارای خانواده پرجمعیت هستند عنوان کرد.

به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در هفته ملی جمعیت و نامگذاری یکی از روزهای آن با عنوان «نخبگان و جوانی جمعیت»، دکتر سیدفرشاد علامه، معاون آموزشی دانشگاه در گفت‌وگو با خبرنگار دانشگاه علوم پزشکی تهران، ضرورت توجه به موضوع جوانی جمعیت را مهم خواند و با اشاره به آگاهی جامعه نسبت به تبعات پیر شدن جمعیت در آینده و تأثیر آن بر رشد و توسعه کشور گفت: برای مقابله با این بحران، از جنبه های مختلف مقوله جوانی جمعیت موردتوجه قرار گرفته است.
معاون آموزشی دانشگاه، نقش نخبگان کشور را در جوانی جمعیت موثر دانست و گفت: یکی از مهم‌ترین مسائل، کمک به ماندگاری نخبگان در کشور است که اگر بتوانیم امکانات، تجهیزات و قوانین بالادستی را به‌گونه‌ای فراهم کنیم که نخبگان در کشور حضور داشته باشند این باعث می‌شود که در آینده از حضور این عزیزان در رشد و توسعة کشور استفاده بیشتری ببریم.
وی سوق‌دادن نخبگان به انجام طرح‌های تحقیقاتی و توسعه‌ای در حیطه جوانی جمعیت، فرزندآوری و تحکیم بنیان خانواده را یکی دیگر از راهکارها عنوان کرد و افزود: این کار به ما کمک می‌کند تا مسائل و مشکلاتی را که برای مقابله با بحران پیری وجود دارد شناسایی و برای آن راه حل ارایه دهیم.
دکتر علامه در مورد سومین نکته راهکار جوانی جمعیت گفت:  با کمک نخبگانی که در خانواده‌های پرجمعیت رشد کرده‌اند یا صاحب خانواده پرجمعیت هستند می‌توانیم این فرهنگ را ترویج کنیم که نخبگی و یا تحصیل علم و دانش با فرزند داشتن و  تشکیل‌ خانواده دادن منافاتی ندارد.
معاون آموزشی دانشگاه، به عنوان نخبه‌ای که دارای سه فرزند است، حمایت از نخبگان را در تشویق آنان به فرزندآوری موثر دانست و گفت: من در سال 1376 با رتبه 9 منطقه یک، در دانشگاه علوم پزشکی تهران پذیرفته شدم و دوره های پزشکی عمومی، تخصصی و  فوق‌تخصص را در این دانشگاه گذراندم و اکنون به عنوان فوق تخصص گوارش و معاون آموزشی، افتخار عضو هیئت‌علمی دانشگاه را دارم. معتقدم اگر برای نخبگان موفقی که دارای خانواده و فرزندان خوبی هستند تسهیلاتی قائل شویم تا فرزندان بیشتری تربیت کنند می‌توانیم به روند جوانی جمعیت کمک‌ کنیم.

 

 

زهرا  حری
تهیه کننده:

زهرا حری

فیلم بردار
تدوین گر

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *