گفت وگو با دکتر سید فرشاد علامه معاون درمان دانشگاه و دکتر آرش جعفریه رئیس مجتمع بیمارستانی یاس پیرامون جنرال شدن این بیمارستان
دکتر علامه ظرفیت های مجتمع بیمارستانی یاس را فراتر از تخصص زنان و زایمان دانست و گفت: وجود ظرفیت های گسترده در این بیمارستان و توانمندی دکتر جعفریه، حمایت های معاونت توسعه و منابع دانشگاه و دانشکده پزشکی منجر به تحقق آرزوی چند ساله دانشگاه شد و مجتمع بیمارستانی یاس تبدیل به بیمارستان جنرال شده و هر روز در حال گسترش است. در حال حاضر تخصص های مختلف در این بیمارستان فعال بوده، ضریب اشغال تخت افزایش یافته و بخش های مختلف دیگر در حال بازگشایی است.
برندآفرینی مشارکتی در حوزه درمان
دکتر احمدعلی نوربالا: در بحث سلامت روان تمامی کارها بهصورت تیمی و تعاملی انجام می شود
رئیس بخش روانتنی مجتمع بیمارستانی امام خمینی در گفت و گو با روابط عمومی دانشگاه گفت: فعالیت گروه سلامت روان و رسانه هماهنگکننده بین کرسی آموزش سلامت یونسکو و انجمنهای علمی روانپزشکان، روان تنی، مددکاری اجتماعی و مطالعات اجتماعی ایران است. هدف از برگزاری همایش سالیانه سلامت روان و رسانه همفکری و همکاری در راستای انگ زدایی از بیماران روانی است. همه بیماریهای حوزه تخصصی متأثر از عوامل روانشناختی است. نرمافزار ثمر با هدف ثبت مشاورههای روانپزشکی راهاندازی شده است. در جریان کرونا با ایجاد نرمافزار تله سایکومتری به رفع مشکل افرادی که دچار مشکل روانتنی هستند میپردازیم و آنها راحتتر در جلسات رواندرمانی حضور پیدا میکنند. طی ده سال گذشته پژوهشهای انجام شده در بخش روانتنی مجتمع بیمارستانی امام جزو پژوهشهای برتر شناختهشده است. در شغل پزشکی با در نظر گرفتن منافع ملی و نگاه قناعت طلبانه میتوان آسیبهای اجتماعی را برطرف کرد.
بازدید کادر مدیریت پرستاری مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره) از پروژه ملی مهدی کلینیک
سرپرستاران مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره ) با حضور دکتر سیدفرشاد علامه معاون درمان دانشگاه و دکتر خسرو صادق نیت رئیس مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره) از بخش های مختلف پروژه بزرگ بیمارستانی مهدی کلینیک که به زودی افتتاح خواهد شد، بازدید کردند.
مستند برندآفرینی مشارکتی در حوزه آموزش
دکتر مریم سرایی: فعالیتهای مرکز آموزش مهارت بالینی، از موفقترین پروژههای آموزشی بیمارستان بهارلو است
معاون آموزشی بیمارستان بهارلو در گفت و گو با مستندسازان فرصت های سرآمدی در حوزه آموزش و پژوهش دانشگاه در تشریح فعالیتهای آموزشی بیمارستان بهارلو گفت: بیمارستان بهارلو در امر آموزش به دانشجویان دانشگاه و دانشجویان پردیس بین الملل درمقطع پزشکی عمومی فعالیت می کند. پذیرش دانشجویان فلوشیپ طب خواب در این بیمارستان صورت می گیرد. مرکز آموزش مهارتهای بالینی مجهز و بسیار پیشرفته و برگزاری کارگاه های مبتنی بر نیاز دانشجویان در ارتقای سطح علمی دانشجویان موثر است. اقدامات اولیه و نحوه برخورد با بیمار ترومایی آموزش داده می شود و مورد استقبال فراگیران قرار گرفته است. آموزشها به نحوی است که دانش آموختگان بتوانند موارد شایعی که در هر منطقه ای به عنوان پزشک عمومی با آن مواجه شدند مدیریت کنند.
گفت و گو با تیم درمان نجات دهنده جان مادر باردار مبتلا به کووید 19
به همت روابط عمومی معاونت درمان دانشگاه و با همکاری روابط عمومی مجتمع بیمارستانی امام خمینی گوشه ای از زحمات شبانه روز کادر درمان به نمایش گذاشته شده و با تیم درمان نجات دهنده جان مادر باردار مبتلا به کووید 19 گفت و گو شد.
برندآفرینی مشارکتی در حوزه توسعه دانشگاه
شاهین ساحلی: نامه های ارسال شده به مدیریت حقوقی دانشگاه تا 72 ساعت پاسخ داده می شود
سرپرست مدیریت حقوقی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: تقریباً حدود چهارده سال است که در مجموعه دانشگاه فعالیت میکنم و کموبیش با مشکلات حقوقی و بعضاً اداری آشنایی دارم. در پی این هستیم که ارتباط مستمر با رابطین حقوقی دانشگاه داشته باشیم. در هر واحد دانشگاه افرادی را که تحصیلات حقوقی دارند شناسایی کرده ایم. بحث آموزش به کارمندان و مسئولان دانشگاه را باید خیلی جدی پیگیری کنیم. گاهی ما با یک مشکل پیچیده حقوقی و اداری مواجه می شویم و ناخودآگاه رفع تکلیف میکنیم که در آینده عواقبی برای خودمان به وجود نیاید. بنظرم به جای آنکه رفع تکلیف کنیم باید رفع مشکل کنیم. مدیریت حقوقی دانشگاه را جزیره ای جداگانه از دانشگاه نمی دانیم و اگر خداینکرده یکی از واحدها یک قصور حقوقی داشته باشد ما خودمان را مسئول و مقصر می دانیم.
به مناسبت دهه کرامت
اتاق سرور جدید بیمارستان فارابی افتتاح شد
به مناسبت دهه کرامت و فرا رسیدن سالروز ولادت با سعادت امام رضا (ع)، با حضور دکتر محمدرضا اکبری، رئیس، سعید مرادی، مدیر و جمعی از مسئولان بیمارستان فارابی اتاق سرور جدید این مرکز در اولین روز تابستان 1400 افتتاح شد. این اتاق و سرورهای موجود در آن به همت کارکنان واحد فناوری اطلاعات بیمارستان و بر اساس آخرین استانداردهای موجود طراحی و آماده سازی شده است. از مزایای اصلی این سرورها می توان به افزایش توان پشتیبانی از اطلاعات سامانه HIS بیمارستان فارابی به ویژه در شرایط بحران اشاره کرد.
برندآفرینی مشارکتی در حوزه پژوهش
دکتر رامش عمرانی پور: هدف اصلی مرکز تحقیقات پستان همکاریهای بین المللی و بین دانشگاهی است
رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای پستان در گفتوگو با مستندسازان «فرصتهای سرآمدی در پژوهش» دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: با توجه با افزایش شیوع کانسر برست، در سال 1396مرکز تحقیقات سرطان پستان راه اندازی شد. سه هدف استراتژیک در این مرکز داریم، توسعه ارتباطات تحقیقاتی، توسعه پژوهشهای کمی و کیفی در سطح ملی و کاربرد نتایج تحقیقات بربالین بیماران است و اگر بتوانیم در مرکز به این سه هدف برسیم می توانیم بسترسازی برای پژوهش های آینده و سیاستگذاری های بهداشتی داشته باشیم. افزون بر 86 مقاله از این مرکز به چاپ رسیده و کتابی نخستین بار با موضوع بیماریهای پستان در حاملگی و شیردهی با همکاری محققان خارج از کشور منتشر شده که دستاورد خوبی برای کشور است. از ایده های تحقیقاتی نوین دانشجویان و دانش آموختگان دانشگاه در زمینه کنترل سرطان پستان استقبال می شود تا کمک کنیم سرطان پستان در ایران کنترل شود.
از دستگاه نسل جدید فمتوسکند لیزر بخش لیزیک بیمارستان فارابی رونمایی شد
دکتر محمود بیگلر، معاون توسعه مدیریت و برنامه ریزی منابع، دکتر سید فرشاد علامه، معاون درمان، دکتر علی گنجعلی خان، مدیر تعالی بالینی و امور بیمارستان ها و مهندس شهریار ارسیلو، مدیر نظارت و توسعه امور عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران شنبه 29 خرداد 1400 با حضور در بخش لیزیک بیمارستان فارابی با همراهی دکتر محمدرضا اکبری، رئیس و جمعی از مسئولان این بیمارستان از دستگاه جدید فمتوسکندلیزر این مرکز رونمایی کردند.
برندآفرینی مشارکتی در حوزه درمان
دکتر علیرضا سلیمی نیا: اکثر خدمات درمانی تخصصی روز جهان همراه با فناوری های پیشرفته در بیمارستان شریعتی در حال ارائه به مردم کشور است
رئیس اتاق عمل های بیمارستان دکتر شریعتی در گفت و گو با روابط عمومی دانشگاه گفت: بیمارستان شریعتی جایگاه آدمهای بسیار بزرگ است و اتاق عملش هم مستثنا نیست. من اتاق عمل را به ویترین یک بیمارستان تشبیه میکنم. فکر میکنم مبنای کار ما، کار تیمی است. در هر بحرانی قدم اول این است که انسان شرایط موجود را تحلیل کند؛ بههرحال در هرزمانی ممکن است این شرایط اتفاق بیفتد و این انعطافپذیری سیستم است در همه مقاطع، بهخصوص برای اتاق عمل که میتواند کمککننده و راهگشا باشد تا شرایط را کنترل کنیم و همکاری همکارانم در اتاق عمل در این زمینه واقعاً ستودنی است. معتقدم بهترین راه تعامل این هست که آدمها به فکر همدیگر باشند. آن احساس مسئولیتی که هر کس در شرایط ویژه پیدا میکند، کلید حل این معماست که من در آن لحظه بتوانم اولویت هایم را در ذهنم مرتب کنم و ببینم حالا در این شرایط خاصی که برای بیمار به وجود آمده چه کمکی میتوانم کنم. این حس به بیمار آرامش میدهد که همه به فکر من هستند و به نیازهای من فکر میکنند. گروههای پزشکی و تمام کسانی که در اتاق عمل برای خدمت به بیماران تلاش می کنند، افرادی بسیار ازجانگذشته اند.