• تاریخ انتشار : 1394/12/06 - 14:08
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 1414
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

در همایش بررسی راه کارهای دستیابی به مرجعیت علمی و پژوهشی

دکتر ملک‌زاده خواستار رفع مشکلات موجود دانشمندان ایرانی در تبادلات علمی و همکاری‌های بین‌المللی شد

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، میزان بودجه تحقیقاتی در کشورهای پیشرفته حداقل دو درصد درآمد ناخالص ملی و در ایران حداکثر نیم درصد و گاهی کمتر از این مقدار عنوان کرد.

گالری عکس
دکتر ملک‌زاده در همایش بررسی راه‌کارهای دستیابی به مرجعیت علمی و پژوهشی که 6 اسفند 94 در ستاد مرکزی دانشگاه برگزار شد، بر اهمیت همکاری‌های بین‌المللی در تولید علم تأکید کرد و گفت: پیشرفت علمی در انزوا غیرممکن است چون بیشترین استنادات علمی که توانسته رتبه ایران را در منطقه افزایش دهد، همکاری بین‌المللی بوده که متأسفانه این همکاری‌ها به دلیل تحریم‌ها کاهش‌یافته و امیدواریم با اجرای برجام، زمینه توسعه همکاری‌های بین‌المللی افزایش یابد.
وی ادامه داد: همان‌طور که می‌دانید بیشترین تعداد دانشمندان ایرانی در کشور آمریکا حضور دارند و متأسفانه به دلیل وجود مشکلاتی چون کنترل دارایی‌های خارجی و محدودیت ویزا قادر به استفاده از توان علمی آن‌ها به‌طور مستمر نیستیم.
دکتر ملک‌زاده با اشاره به سند چشم‌انداز بیست‌ساله و الزام رسیدن به جایگاه اول ایران در منطقه، اظهار داشت: در سند چشم‌انداز ایران باید در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی و علمی نخستین رتبه در منطقه باشد. این امر جز با توجه به دانشمندان و فراهم کردن زیرساخت‌های موردنیاز و ارتباطات بین‌المللی امکان‌پذیر نخواهد بود.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با اشاره به وضعیت تولید علم در ۴۰ سال گذشته، تصریح کرد: با نگاه به آمارهای تولید علم به پیش از انقلاب اسلامی تا دوران پس از جنگ تحمیلی، درمی‌یابیم که حرکت سریع علمی ایران از ۱۵ سال پیش آغازشده و همان‌طور که گزارش‌ها نشان می‌دهد، ایران در بهمن‌ماه 94 در تولید علم برترین کشور منطقه شناخته‌شده است.
دکتر ملک‌زاده بابیان اینکه، در حال حاضر ایران در تولید علم بالاتر از ترکیه، رژیم اشغالگر قدس و عربستان قرارگرفته‌ خاطرنشان کرد: این موفقیت نشان‌دهنده تلاش دانشمندان و محققان ما بوده و درواقع در شاخص تولید علم، تعداد استنادات و تعداد مقالات که به‌نوعی مرجعیت علمی محسوب می‌شود، موفق شده‌ایم.
وی با اشاره به وجود مشکلات سرمایه‌گذاری و تأمین زیرساخت‌ها برای پژوهش گفت: از ۵۲ کشور اسلامی که ۲۵ درصد جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند، تنها ۲.۴ درصد کل پول تحقیقات در جهان را صرف پژوهش می‌کنند؛ درواقع میزان بودجه تحقیقات در تمام کشورهای اسلامی ناچیز است که ایران نیز از آن مستثنی نیست.
دکتر ملک‌زاده سرمایه‌گذاری دولت در امر پژوهش را بسیار مهم برشمرد و گفت: به‌عنوان‌مثال، دولت آمریکا برای پژوهش ۳۰ میلیارد دلار و در مقابل بخش خصوصی همین کشور ۱۰۰ میلیارد دلار در این بخش سرمایه‌گذاری می‌کند.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت بابیان اینکه، ایران در بخش بازار، سلامت و نیروی انسانی در وضعیت خوبی قرار داریم ولی در بخش‌های اداری و اقتصادی دچار مشکلات فراوانی است، اظهار کرد: رفتن به‌سوی نوآوری و تبدیل دانش به محصول، نیاز به سرمایه‌گذاری و زمان است. بهترین کار و بهترین محصول در سلامت نیز برای ورود به بازار حداقل به ۱۵ تا ۱۷ سال زمان نیاز دارد؛ این در حالی است که پزشکی امروز متحول شده و در سال‌های اخیر پروژه‌های جدیدی به موضوع سلامت راه‌یافته‌اند.
دکتر ملک‌زاده با اشاره به وضعیت تعداد اساتید برجسته در مجموعه علوم و علوم پزشکی خاطرنشان کرد: در دانشگاه‌های کشور نیروی مستعد و باانگیزه فراوان‌اند اما زیرساخت‌های دانشگاه‌ها باید به‌طورجدی موردتوجه قرار گیرند. ۱.۵ درصد تولید علم دنیا را در اختیار دانشمندان ایرانی است و ۲۰ درصد اعضای هیأت علمی کشور در پژوهش فعال هستند.
وی در پایان، یادآور شد: اگر دانشمندان برجسته را با اچ‌ایندکس بالای ۱۵ تعریف کنیم، در حال حاضر ۶۴۰ نفر دانشمند برجسته در ایران وجود دارند و از این تعداد ۳۰۲ نفر در گروه علوم پزشکی هستند که تعداد آن‌ها از تمام کشورهای منطقه بیشتر است.

خبر: مقدم
عکس: مهدی کیهان

  • گروه خبری : ستاد مرکزی روابط عمومی,گروه خبری RSS
  • کد خبر : 58393
فریبا  مقدم
تهیه کننده:

فریبا مقدم

تنظیمات قالب