• تاریخ انتشار : 1395/01/19 - 00:36
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 3101
  • زمان مطالعه : 11 دقیقه

برگزاری نخستین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار سلامت

نشست مطبوعاتی نخستین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار سلامت با حضور رییس دانشگاه برگزار شد

همزمان با پنجاهمین سالگرد تاسیس دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران و با حضور صاحب نظران برجسته بین المللی و داخل کشور، نخستین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار سلامت برگزار می شود.

گالری عکس
در نشست مطبوعاتی نخستین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار سلامت که روز چهارشنبه 18 فروردین سال 95 در سالن اجلاس ستاد مرکزی دانشگاه برگزار شد، دکتر جعفریان رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران با ذکر تاریخچه ای از چگونگی تاسیس دانشکده بهداشت گفت: زمانی که قانون تاسیس دانشگاه تهران در سال 1313 به تصویب رسید، دانشکده پزشکی به عنوان نخستین دانشکده این دانشگاه، همه علوم پزشکی را در خود جای داده بود.
وی افزود: پس از آن که رشته های مختلف علوم پزشکی به تدریج به صورت دپارتمان گسترش پیدا کردند و به بلوغ کافی رسیدند، به صورت دانشکده های مجزا مستقل شدند. در این میان، اساسنامه دانشکده بهداشت در سال 1345 به تصویب رسید و دانشکده بهداشت دانشگاه تهران به عنوان نخستین دانشکده بهداشت در کشور تاسیس شد.  

دانشکده بهداشت، پیشتاز مبارزه با مالاریا
دکتر جعفریان دانشکده بهداشت را پیشتاز مبارزه با مالاریا و فعالیت های مرتبط با این زمینه را از افتخارات بزرگ این دانشکده خواند و گفت: در سال 1330، انستيتو مالاريولوژي تاسیس شد و پس از آن نیز اداره مبارزه با مالاریا در وزارت بهداشت ایجاد شد که تا همین اواخر نیز تداوم داشت و بعدها به اداره مبارزه با بیماری های واگیر تبدیل شد.
وی افزود: نگاهی به 50 سال فعالیت دانشکده بهداشت نشان می دهد که این دانشکده علاوه بر مبارزه با بیماری های واگیر، انگل های بومی ایران و بیماری های منتقله از حشرات، به تدریج وارد عرصه های دیگری نیز شده است. به این صورت که در عرصه آموزش به عنوان مادر همه دانشکده های بهداشت کشور، برای این دانشکده ها نیرو تربیت کرده است. در عرصه پژوهش نیز انستیتو تحقیقات بهداشتی را تاسیس کرد که همکاران دانشکده بهداشت در پایگاههای متعدد آن، در زمینه بیماری های بومی، انگلی و واگیر فعالیت داشتند و بعداً این موسسه با تغییر ساختار به موسسه ملی تحقیقات سلامت تبدیل شد.

موفقیت دانشکده بهداشت در صحنه بین الملل
رییس دانشگاه با اشاره به فعال بودن دانشکده بهداشت در عرصه منطقه ای گفت: از سالها پیش این دانشکده در زمینه آموزش های مربوط به مالاریا و بیماری های واگیر کارگاه برگزار می کرد و از منطقه، کارشناس و متخصص برای آموزش دعوت می کرد. در حال حاضر نیز این دانشکده تماس بسیار زیادی با عرصه بین الملل دارد. از جمله این که ارتباط بسیار خوبی با سازمان جهانی بهداشت و همچنین واحدهای آموزشی بهداشتی دانشکده های بهداشت منطقه دارد.
وی فعالیت دانشکده بهداشت را در زمینه جذب دانشجوی خارجی بسیار خوب ارزیابی کرد و گفت: این دانشکده با 12 گروه آموزشی و 116 عضو هیات علمی، بیش از 40 دانشجوی بین المللی جذب کرده است. این در حالی است که بیش از نیمی از اعضای هیات علمی دانشکده رتبه دانشیاری و استادی دارند. در مجموع، حدود 1850 دانشجو در دانشکده تحصیل می کنند که از این تعداد، 1500 تن دانشجوی تحصیلات تکمیلی هستند.    
دکتر جعفریان با بیان این که برخی از گروههای دانشکده بهداشت از جمله گروه ویروس شناسی از رفرانس های کشوری هستند گفت: آزمایشگاه ویروس شناسی دانشکده بهداشت، آزمایشگاه رفرانس کشوری است که در زمینه همه بیماری های واگیر خدمات ارائه می دهد.

نقش جدید دانشکده بهداشت در کنترل بیماری های غیرواگیر
وی افزود: دانشکده بهداشت از اولین روزی که تاسیس شد، نقش موثری در کشور داشت و در حال حاضر نیز ایفاگر نقش جدیدی است.چراکه اکنون جامعه با معضلات دیگری مانند بیماری های غیرواگیر مواجه است و از پنج علت نخست مرگ، دو تا سه مورد مربوط  به این بیماری ها است. بنابراین دانشکده بهداشت باید نگاه جدیدی به مسائل بهداشتی جامعه داشته باشد که البته حرکت را در این زمینه آغاز کرده و ترکیب گروهها و نوع توسعه ای که به دنبال آن است، در جهت این هدف است.
رییس دانشگاه با بیان این که موضوعی همچون سلامت جهانی (Global Health) از موضوعات جدی و بااهمیت است گفت: وقتی در کشوری قرار داریم که پیرامون آن، کشورهای متعدد مساله دار وجود دارد، نمی توانیم صرفاً برای کشور خود تصمیم گیری کنیم. به عنوان مثال از حدود 20 مورد جدید ابتلا به جذام، چهار یا پنج مورد مربوط به کشورهای خارجی است و این نشان می دهد در برنامه ریزی حوزه سلامت باید به کشورهای اطراف نیز توجه داشته باشیم. این نقشی است که دانشکده های بهداشت در بخش آکادمیک ایفاء می کنند و تصمیم گیری و سیاست گذاری نیز بر عهده معاونت بهداشت وزارت بهداشت است.

لزوم نگاه جهانی دانشکده بهداشت به مسائل بهداشتی
دکتر جعفریان افزود: دانشکده بهداشت باید بتواند از لحاظ آکادمیک از تصمیمات بخش های سیاست گذاری حمایت کند تا وقتی که فارغ التحصیلان در مراجع تصمیم گیرنده قرار می گیرند، با نگاهی جهانی به مسائل بهداشتی بنگرند.
وی با اشاره به انتقال سریع برخی ویروس ها گفت: برخی اوقات یک بیماری مانند ابولا می تواند یک بحران ایجاد کند و مبارزه با آن نه تنها یک چالش جدی بهداشتی می شود، بلکه در زمینه های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی نیز تاثیرگذار است.
رییس دانشگاه با بیان این که کنفرانس بین المللی توسعه پایدار سلامت، در روزهای پنجم و ششم اردیبهشت برگزار می شود گفت: این کنفرانس به توسعه پایدار سلامت به عنوان یکی از اهداف سازمان جهانی بهداشت نگاه می کند و به تعیین نقش دانشگاه در تحقق توسعه پایدار سلامت در کشور کمک می کند.

اهداف کنفرانس بین المللی توسعه پایدار سلامت
در ادامه دکتر اکبری ساری رییس دانشکده بهداشت، با اشاره به اهداف کنفرانس بین المللی توسعه پایدار سلامت گفت: یکی از مهمترین اهداف این کنفرانس، آشنایی محققین، دانشمندان، اساتید و دانشجویان کشور با مفاهیم و مبانی علمی و کاربردی بحث های توسعه پایدار سلامت است.
وی افزود: پس از تغییر روند بیماری های شایع جامعه از بیماری های واگیر به غیرواگیر در دو دهه گذشته، در حال حاضر بزرگترین معضل سلامت، کنترل بیماری های غیرواگیر شامل بیماری های قلبی عروقی، سرطان ها، دیابت و فشار خون است که بیشترین میزان مرگ و میر را به جامعه تحمیل می کنند. در این میان بر اساس شواهد، فاکتورهای خطری همچون چاقی علت 30 درصد از سرطان ها هستند. با توجه به این امر، کنترل بیماری های غیرواگیر موضوعی است که توسط سازمان ملل متحد و سازمان جهانی بهداشت مورد تاکید قرار گرفته است و به عنوان یکی از محورهای اصلی این کنفرانس، در مورد آن بحث می شود.

پوشش همگانی سلامت، از محورهای اصلی کنفرانس
دکتر اکبری ساری بحث پوشش همگانی سلامت را منجر به توسعه پایدار سلامت در کشور و از محورهای اصلی این کنفرانس خواند و گفت: این مبحث از اهداف مهم همه نظام های سلامت دنیا است و در این مسیر باید بتوانیم برای همه مردم کشورمان از پیشگیری و درمان تا تسکین و توانبخشی، دسترسی لازم را به خدمات سلامت و به صورت باکیفیت و فعال ایجاد کنیم. به گونه ای که مردم برای دریافت خدمات سلامت، دغدغه و مشکل مالی نداشته باشند.    
وی با بیان این که از صاحب نظران و دانشمندان تراز اول دنیا برای شرکت در این کنفرانس دعوت کردیم گفت: تاکنون 17 تن از این صاحب نظران دعوتمان را پذیرفته اند. در این میان از صاحب نظران داخل کشور نیز دعوت به عمل آورده ایم تا با همفکری و هماهنگی بیشتر و برنامه ریزی بهتر، بتوانیم برنامه ریزی های مرتبط با محورهای این کنفرانس را به انجام برسانیم.
رییس دانشکده بهداشت افزود: تصمیم داریم علاوه بر مسائل علمی، شبکه ای از دانشکده های بهداشت داخل کشور و دانشکده های مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی ایجاد کنیم تا بدین ترتیب میان این دانشکده ها، هم افزایی شود. در این میان امیدواریم بتوانیم شبکه ای از دانشکده های بهداشت منطقه نیز ایجاد کنیم. به همین منظور از صاحب نظران کشورهای لبنان، ترکیه، پاکستان، افغانستان و سایر کشورهای اطراف برای شرکت در این کنفرانس دعوت کردیم.
وی تقدیر از پیشکسوتان دلسوز عرصه بهداشت را از دیگر برنامه های این کنفرانس خواند و گفت: همزمان با گرامیداشت پنجاهمین سالگرد تاسیس دانشکده بهداشت، از عزیزانی که نظام سلامت مدیون تلاش های مستمر و طاقت فرسای آنها است، تقدیر به عمل می آوریم.

گردهمایی صاحب نظران برجسته آمریکایی، اروپایی و آسیایی
در ادامه دکتر تکیان، معاون بین الملل و رییس گروه سلامت جهانی دانشکده بهداشت و دبیر کنفرانس بین المللی توسعه پایدار سلامت گفت: حضور 17 تن از صاحب نظران بین المللی از 9 کشور دنیا به همراه 600 تن از صاحب نظران و سیاست گذاران داخلی در این کنفرانس قطعی شده است.
وی افزود: معاونین دو دانشگاه برتر آمریکا، معاون وزیر بهداشت تایلند و پدر اصلاحات نظام سلامت تایلند، رییس یکی از موسسات بسیار برجسته نظام سلامت بریتانیا و رییس کمیته جهانی مبارزه با بیماری های غیرواگیر که او نیز اهل بریتانیا است، در این کنگره حضور دارند. همچنین رییس دانشکده بهداشت دانشگاه آمریکایی بیروت به همراه سه تن از اعضای هیات علمی آن، نماینده سازمان جهانی پزشکان خانواده، رییس یکی از معروف ترین دانشکده های ترکیه در حوزه سلامت عمومی، رییس دانشکده ملی بهداشت عمومی کشورهای افغانستان، تونس، کانادا و مصر و همچنین رییس مجمع جهانی سلامت از آلمان در این کنفرانس شرکت می کنند.
دکتر تکیان با اشاره به شرکت کنندگان داخلی کنفرانس گفت: علاوه بر وزیر بهداشت که در مراسم افتتاحیه حضور دارد، معاونین وزرا و برخی از سیاست گذاران و همچنین معاونین بهداشتی دانشگاههای سراسر کشور در این کنفرانس شرکت می کنند.    
وی به تصویب اهداف توسعه پایدار در محل سازمان ملل متحد در شهریور سال 94 اشاره کرد و گفت: شاید اهمیت این کنفرانس به این دلیل باشد که یکی از نخستین کنفرانس هایی است که پس از تصویب اهداف توسعه پایدار سلامت برگزار می شود.
معاون بین الملل دانشکده بهداشت افزود: اهداف توسعه پایدار در 17 هدف اصلی و 169 هدف فرعی به تصویب رسید. هدف شماره سه این مجموعه، اهداف مرتبط با سلامت است و دو هدف فرعی پوشش همگانی سلامت و پیشگیری و مبارزه با بیماری های غیرواگیر را شامل می شود که برنامه سلامت دولت تدبیر و امید نیز هست.

محورهای سخنرانی و پانل های کنفرانس
وی با بیان این که وزارت بهداشت، برنامه اصلی خود را در طرح تحول سلامت، نیل به پوشش همگانی سلامت قرار داده است گفت: در دوم اسفند سال گذشته، رییس جمهور برنامه ملی پیشگیری و مبارزه با بیماری های غیرواگیر را به صورت رسمی در شورای عالی سلامت ابلاغ کرد.
دبیر کنفرانس بین المللی توسعه پایدار سلامت با اشاره به طراحی هفت پانل در این کنفرانس گفت: در نخستین روز از برگزاری کنفرانس، سه پانل خواهیم داشت که به نقش دانشکده های بهداشت در زمینه های پژوهش، آموزش و فراهم کردن خدمات می پردازد و این پانل ها امتزاجی از ارائه های صاحب نظران داخلی و بین المللی است.
وی افزود: حدود 30 مقاله را از داخل کشور پذیرش کردیم که به صورت پوستر نمایش داده خواهند شد. همچنین در پایان روز نخست، همزمان با برگزاری مراسم یادمان 50 سالگی دانشکده بهداشت در محل موزه تاریخ علوم پزشکی، از برگزیدگان دانشکده بهداشت تقدیر می شود.
دکتر تکیان با بیان این که محور سخنرانی های روز دوم به پیشگیری و مبارزه با بیماری های غیرواگیر اختصاص داده شده است گفت: در پانل اول این روز، نقش دانشکده بهداشت از گذار بیماری های واگیر به بیماری های غیرواگیر بررسی می شود، ضمن آن نقش برجسته این دانشکده در ایجاد شبکه های بهداشتی سراسر کشور در طول دهه 50  مورد تاکید قرار می گیرد. سه پانل دیگر نیز به بحث بهداشت محیط و آموزش و پژوهش می پردازد.
وی افزود: در روز سوم کنفرانس، دانشگاه میزبان روسای دانشکده های بهداشت منطقه خاورمیانه یا مدیترانه شرقی خواهد بود و در این نشست، نقش دانشکده های بهداشت و نحوه همکاری های بین المللی میان این دانشکده ها در دانشگاه علوم پزشکی تهران و سراسر منطقه مدیترانه شرقی بررسی می شود تا اقدامات لازم برای نیل به توسعه پایدار سلامت مشخص شود.

دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، پیشرو در نقش های مورد انتظار  
وی با اشاره به اهمیت نقش دانشکده های بهداشت در کنترل بیماری غیرواگیر، پوشش همگانی سلامت و تربیت نیروهای ماهر در زمینه آموزش، پژوهش و ارائه خدمات گفت: دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران این کار را از مدتها پیش آغاز کرده است. به عنوان مثال از حدود پنج سال پیش، دانشجوی Mph داشته است که در زمینه بیماری های غیرواگیر کار می کنند. سال گذشته نیز برای نخستین بار به همراه سایر دانشکده های منطقه، نقش خود را در تحقق اهداف توسعه پایدار ایفاء کرده است که امسال این نقش برجسته تر است.
رییس گروه سلامت جهانی دانشکده بهداشت افزود: 50 سال پیش که دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران به صورت رسمی تاسیس شد، هیچ دانشکده بهداشتی در کشور وجود نداشت و در حال حاضر بسیاری از اساتید پیشکسوت دانشکده های بهداشت سرتاسر کشور، یا فارغ التحصیل دانشکده بهداشت هستند و یا این که با این دانشکده در ارتباط مستمر بوده اند. در این میان، برگزاری این کنفرانس، گردهمایی مجدد خانواده بزرگ بهداشتی کشور به صورت نوین و در مسیر ایجاد شبکه های بهداشتی کشور خواهد بود.  
توضیح این که به همت دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، نخستین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار سلامت در روزهای پنج و ششم اردیبهشت سال 95 در سالن همایش های سازمان مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار می شود.
خبرنگار: زهرا صادقی
عکاس: مهدی کیهان



 

 

  • گروه خبری : ستاد مرکزی روابط عمومی,گروه خبری RSS
  • کد خبر : 59198
تهیه کننده:

تنظیمات قالب