نشست هیات رییسه دانشگاه با روسای دانشکدهها
دکتر کریمی: بهعنوان مسئولان دانشگاه چگونه میتوانیم شب راحت بخوابیم درحالیکه دانشجویان در شرایط نامناسب خوابگاهها زندگی میکنند
در نشست هیات رییسه دانشگاه با روسای دانشکدهها مسائل آموزشی، پژوهشی، دانشجویی، بینالملل و توسعه موردبحث و بررسی قرار گرفت.

گالری عکس
در این نشست که صبح روز یکشنبه 14 مرداد 97 در سالن شورای دانشگاه تشکیل شد، ابتدا دکتر بیگلر معاون توسعه مدیریت و برنامهریزی دانشگاه، با تشریح وضعیت اعتبارات دانشگاه گفت: در این شرایط که وزارت بهداشت و دانشگاه با چالشهای اعتباری متعددی مواجه هستند مدیریت هماهنگ و همراهی واحدها با ستاد دانشگاه میتواند مؤثر باشد.
تشریح بودجه آموزشی دانشگاه
وی با بررسی بودجه آموزشی دانشگاه گفت: اگر متوسط رشد بودجه آموزش در کشور 13 درصد باشد این رقم برای دانشگاه با 18 درصد مصوب شده است. وضعیت کسری اعتباراتی که از سالهای قبل وجود داشته هرچند کاهشیافته اما هنوز وجود دارد.
دکتر بیگلر بیشترین میزان کسری اعتبارات حوزه آموزش را در بخش حقوق و مزایا عنوان کرد و گفت: در سال 97 از 350 میلیارد تومان منابع حوزه آموزش، 280 میلیارد تومان به حقوق و مزایا اختصاص مییابد. بهعبارتدیگر درصد قابلتوجهی از این منبع صرف پرداخت حقوق و مزایا میشود. لذا هرچه مداخلات خود را در این بخش متمرکز کنیم امکان موفقیت بیشتری خواهیم داشت.
معاون توسعه دانشگاه به تشریح وضعیت اعضای هیات علمی از سالهای 93 تا 97 پرداخت و گفت: تعداد اعضای هیات علمی دانشگاه در سال 93، هزار و 420 نفر بوده که طی این سالها با افزایش روبرو شده و امسال به هزار و 600 نفر رسیده است. بهطورکلی در این مدت 556 عضو هیات علمی جذب دانشگاه شدهاند درحالیکه خروجی هیات علمی از دانشکدهها حدود 279 نفر بوده است. بهعبارتدیگر حدود 280 نفر مازاد بر این خروجی جذب دانشکدههای مختلف شدهاند درحالیکه اعتبارات دانشگاه در این سالها بیش از 10 درصد هم رشد نداشته است.
دکتر بیگلر با تشریح بودجههای آموزشی و نسبت افزایش اعضای هیات علمی در دانشکدهها، پیشنهادهایی را بهمنظور کاهش هزینهها ارائه کرد و گفت: کمیتههایی برای بررسی گروهها و امکانات مشترک دانشکدهها تشکیل شود تا با همکاری دانشکدهها همافزایی صورت گیرد.
وی افزود: دانشکدهها بر روی اقلام پرمصرف خود تمرکز بیشتری داشته باشند. درحال حاضر کاغذ پرمصرفترین کالاست که باید در این زمینه مدیریت بیشتری صورت گیرد.
معاون توسعه دانشگاه ابراز امیدواری کرد با همراهی و همکاری بیشتر دانشکدهها، اهداف دانشگاه تا پایان سال بدون دغدغه محقق شود.
بررسی مسائل دانشجویان
در ادامه دکتر حلب چی معاون دانشجویی دانشگاه، به بیان مسائل دانشجویان پرداخت و خواستار توجه بیشتر روسای دانشکدهها به حوزه دانشجویی شد و گفت: دانشگاه علوم پزشکی تهران باوجوداینکه در حوزههای مختلف علمی پیشگام است در حوزه رفاهی و فرهنگی دانشجویان وضعیت خوبی ندارد.
وی افزود: این دانشگاه میزبان جوانان نخبه کشور است درحالیکه ازنظر خدمات رفاهی نهتنها با وضعیت مطلوب فاصله بسیاری دارد بلکه حتی از امکانات دانشگاه تیپ یک و دو نیز عقبتر است.
دکتر حلب چی با اشاره به وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور و تأثیر آن بر زندگی دانشجویان گفت: این شرایط علاوه بر اینکه موجب کاهش نشاط دانشجویان شده، بر سطح رفاهی آنان نیز تأثیرگذار بوده است. باوجوداینکه تعداد ورودیها افزایش چندانی نداشته، در تابستان امسال با افزایش درخواست اقامت در خوابگاه مواجه شدهایم.
معاون دانشجویی دانشگاه، از روسای دانشکدهها خواست، همانطور که برای حوزههای آموزشی و پژوهشی برنامهریزی میکنند حوزه دانشجویی را نیز موردتوجه قرار دهند و امکان گفتمان با تشکلهای دانشجویی مانند شورای صنفی و کانونهای دانشجویی را افزایش دهند.
وی با اشاره به زمان دفاع پایاننامهها گفت: دانشکدهها بهنوعی برنامهریزی کنند که دانشجویان بتوانند در همان مدتزمان تعیینشده از پایاننامه خود دفاع کنند.
بررسی بودجههای پژوهشی دانشگاه
سپس دکتر صحرائیان معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه، به تشریح وضعیت طرحهای پژوهشی دانشگاه پرداخت و گفت: 2هزار و 48 طرح تحقیقاتی در حال اجرا داریم که اعتباری حدود 7 میلیارد تومان برای آن در نظر گرفتهشده است. همچنین 565 طرح در نوبت پرداخت قرار دارند و 411 طرح نیز مصوب شده و هنوز به مرحله عقد قرارداد نرسیدهاند.
دکتر صحرائیان بابیان اینکه 50 درصد از این طرحها مربوط به پایاننامههاست افزود: بیشترین چالشی که حوزه پژوهش با آن مواجه است درزمینهٔ پایاننامههاست و تاکنون 57 درخواست تقاضای افزایش طرح از سوی دانشکدهها و اعضای هیات علمی به معاونت پژوهشی ارسالشده که ناشی از افزایش قیمت مواد اولیه است.
وی از روسای دانشکدهها خواست درزمینهٔ مدتزمان پایاننامهها دقت بیشتری صورت گیرد و افزود: بعضی از دانشکدهها پایاننامهها را در 2 و 3 ترم اول مقطع PhD مشخص میکنند و بعضی دیگر آن را بهروزهای آخر موکول میکنند و دانشجو در مواد مصرفی دچار مشکل میشود لذا دانشکدهها باید در این زمینه دقت بیشتری داشته باشند.
دکتر صحرائیان بر انجام پژوهشهای هدفمند و مبتنی بر نیاز جامعه تأکید و گفت: بر اساس گزارش مرکز بهرهبرداری از دانش سلامت 38 درصد از طرحها مبتنی بر نیاز جامعه هستند و 50 درصد از آنها منجر به مقاله میشود که بایستی درزمینهٔ ارتقا کیفیت طرحهای پژوهشی تلاش بیشتری صورت گیرد.
آمادهسازی نسخه آزمایشی شعاع در آینده نزدیک
در ادامه دکتر سهراب پور معاون آموزشی دانشگاه، سیاست اصلی دانشگاه را افزایش کیفیت آموزشی دانست و افزود: بهجای گسترش رشتهها و ایجاد گروههای جدید باید بر کیفیت آموزش بی افزاییم.
وی بابیان اینکه دانشکدهها، اعضای هیات علمی حائز شرایط بازنشستگی را به دانشگاه معرفی کنند افزود: انعقاد قرارداد با اساتید بازنشسته در دستور کار دانشگاه قرار ندارد و این همکاری بهصورت افتخاری امکانپذیر خواهد بود.
دکتر سهراب پور با اشاره به بازنگری سیستم شعاع گفت: با تأکید رییس دانشگاه قرار بود این برنامه تعیین تکلیف شود لذا پس از برگزاری جلسات کارشناسی و دریافت پیشنهادهای دانشکدهها و با همکاری مدیریت IT دانشگاه، سیستم شعاع مورد بازبینی قرار گرفت و نخستین نسخه آزمایشی آن شهریورماه به معاونت آموزشی ارائه میشود.
معاون آموزشی دانشگاه با تأکید بر مجازیسازی دانشکدهها گفت: بایستی کمیتههای مجازیسازی دانشکدهها فعال شوند. معاونت آموزشی دانشگاه نیز از ساماندهی تولید محتوای الکترونیک دانشکدهها حمایت میکند.
حمایت دانشگاه از شرکتکنندگان مجامع علمی بینالمللی
پسازآن دکتر کردی معاون بینالملل دانشگاه، با تأکید براینکه در این شرایط باید بتوانیم رتبه و توان علمی دانشگاه را در عرصه بینالمللی حفظ کنیم افزود: باید جایگاه علمی دانشگاه را در مجامع علمی بینالمللی بیشازپیش معرفی کنیم. به این منظور افرادی که در کنگرهها و فرصتهای مطالعاتی شرکت میکنند؛ میتوانند نقش مهمی را ایفا کنند معاونت بینالملل نیز از همکاران برای شرکت در کنگرهها و فرصتهای مطالعاتی حمایت میکند.
وی افزود: در حال حاضر حدود 18 استاد مدعو در دانشگاه داریم که این تعداد قابل افزایش است و این امر میتواند به شناسایی بهتر توانمندیهای دانشگاه در عرصه بینالمللی کمک کند.
دکتر کردی بابیان اینکه تحقیق عامل دیگری در حفظ و ارتقا جایگاه دانشگاه است افزود: بهمنظور ارتقا کیفیت پژوهش میتوان از استاد راهنما و مشاور بینالمللی استفاده کرد همچنین گرنت های پژوهشی بینالمللی نیز فرصتهای خوبی را برای پژوهشگران فراهم میکند.
وی بر ارتقا کیفیت آموزش بینالملل نیز تأکید کرد و گفت: معاونت بینالملل از دانشکدههایی که دورههای آموزشی و رشتههای جدیدی را در منطقه ایجاد میکنند حمایت میکند.
کرسی استادی دانشگاه؛ جایگاه افراد شایسته و توانمند
در ادامه دکتر کریمی رییس دانشگاه با جمعبندی مطالب مطرحشده به روسای دانشکدهها توصیه کرد، من نیز به شرایط کنونی جامعه واقفم؛ اما بااینوجود تأکید میکنم، ما بهعنوان استاد دانشگاه و مسئول دانشکده و دانشگاه نباید مطالبی را که در جامعه و خانوادهها گفته میشود تکرار کنیم بلکه وظیفه ما حفظ جایگاه دانشگاه در این وضعیت است.
وی افزود: درگذشته نیز شرایط مختلف را تمرین و تکرار کردهایم؛ لذا در این دوران، نباید روح ناامیدی را به دانشکدهها القا کنیم. هنر این است برای هر شرایطی و متناسب با هر بودجه و امکاناتی بهگونهای برنامهریزی کنیم که دانشگاه به پیشرفت خود ادامه دهد. هرچند که ممکن است ادامه این پیشرفت و نحوه اجرای برنامهها، در دورهای، سختتر و یا آسانتر باشد.
دکتر کریمی بابیان اینکه همیشه کمبود بودجه وجود دارد چون ایده آلها فراتر از سطح امکانات است افزود: اگر کسی از وضعیت و پیشرفت دانشگاه راضی است؛ معلوم میشود که دانشگاه را خوب نمیشناسد؛ چون در دانشگاه باید افقهای دورتر را رصد کرد و ایده آلهای فراتر از شرایط فعلی را در نظر گرفت.
رییس دانشگاه با تأکید براینکه روسای دانشکدهها وقت بیشتری را صرف امور هیات علمی کنند گفت: دانشگاه با مازاد اعضای هیات علمی مواجه است درحالیکه این رشد متناسب با گروههای مختلف نیست و ممکن است بعضی گروهها، کمبود نیرو داشته باشند و برخی دیگر باوجود نفرات اضافه، هنوز هم به دنبال جذب نیرو باشند.
وی خطاب به روسای دانشکدهها و جامعه دانشگاهی گفت: کرسی استادی دانشگاه بسیار باارزشتر و گرانبهاتر از آن است که گاهی چوب حراج به آن میزنیم و آن را راحت در اختیار افراد قرار میدهیم. این صندلیها باید جایگاه افراد شایسته و کارآمد باشد. لذا مدیریت رودربایستی را کنار بگذارید و در جذب هیات علمی مقاومت کنید. هر صندلی که خالی شد میتوانید نیرو بگیرید اما اگر امسال فارغالتحصیل و یا نیروی قابلجذب در سطح بالایی ندارید؛ صبر کنید تا در سالهای آینده نیروی توانمندی جذب کنید.
دکتر کریمی درخصوص منع بهکارگیری اساتید بازنشسته در دانشگاه گفت: اساتید بازنشسته تا آخر عمر خود میتوانند با دانشکده و بخش خود تعامل داشته باشند؛ اما عقد قرارداد رسمی و پرداخت به آنان ممنوع است. لذا رییس دانشکده موظف است سن بازنشستگی اساتید را به دانشگاه اعلام کند.
وی افزود: درجایی که اعضای هیات علمی استحقاق دریافت پایه، ترفیع و ارتقا دارند کوتاهی نکنید و آن را با جدیت پیگیری کنید و اگر هم فردی صلاحیت دریافت آن را ندارد به دانشگاه اعلام کنید. رودربایستیها را کنار بگذارید؛ نباید همه فشارها، فقط بر دوش یک سطح از مدیریت دانشگاه باشد. این وظیفه و احساس مسئولیت باید برای همه مدیران گروهها و روسای بخشها تا روسای بیمارستانها و دانشکدهها، معاونان و رییس دانشگاه تقسیم شود.
دکتر کریمی با تأکید بر توجه به حوزه دانشجویی گفت: دانشگاه در بسیاری از جنبهها رشد داشته، اما این رشد در بخشهای مختلف متناسب نبوده است. وضعیت خوابگاهها و برخی دانشکدهها نامناسب است درحالیکه مراکز تحقیقاتی پیشرفتهای در دانشگاه وجود دارد. این وضعیت در بخشهای بیمارستانها نیز دیده میشود بعضی بخشها شیک و پیشرفته هستند و برخی دیگر از حداقل امکانات برخوردارند. لذا دانشگاه باید از دانشکدهها و خوابگاههایی که فضای فیزیکی آنها خارج از استاندارد است حمایت کند.
وی با طرح این مسئله که ما بهعنوان مسئولان دانشگاه، چگونه میتوانیم شب راحت بخوابیم درحالیکه دانشجویان در شرایط نامناسب خوابگاهها زندگی میکنند؟! افزود: دانشجویی که از محیط خانواده جداشده و قرار است در خوابگاه امیرآباد 4 تا 7 سال از عمر خود را بگذارند، با دیدن خوابگاهی که از حداقل امکانات برخوردار است، دچار مشکل میشود. باید همت کنیم و محیط دانشکدهها و خوابگاهها را ساماندهی نماییم.
دکتر کریمی بابیان اینکه مهمترین رکن دانشگاه، دانشجویان هستند افزود: بهترین دانشجویان کشور به دانشکدهها و بیمارستانهای ما میآیند و وقتی می ببینند موردتوجه قرار نمیگیرند، دنبال راهی برای رفتن به خارج از کشور میگردند. ما بهعنوان مسئولان دانشگاه باید فضایی را ایجاد کنیم که ازنظر فیزیکی، روانی و فرهنگی برای دانشجویان قابل تحمل تر باشد. با دانشجویان باید بهصورت اقناعی برخورد کنیم فشار بیرویه به دانشجویان محیط را بر آنان تنگ میکند.
وی خطاب به روسای دانشکدهها گفت: دانشگاه برای کمک و حمایت از دانشکدهها آمادگی لازم را دارد. مسائل خود را در جلسات کارشناسی مطرح کنید و راهحلی ارائه دهید که مشکلی حل شود.
دکتر کریمی در پایان سخنان خود از تلاشهای روسای دانشکدهها قدردانی کرد و گفت: با همین شرایط هم اگر حس همکاری و صمیمیت بیشتری بین واحدهای مختلف دانشگاه به وجود آید میتوان شرایط دانشکدهها را اصلاح کرد. ارتباط خود را با دانشگاه بیشتر کنید و فعالیتهای علمی و فرهنگی و دانشجویی خود را از طریق سایت دانشگاه اطلاعرسانی کنید تا در معرض دید سایر دانشکدهها قرار گیرد.
خبرنگار: سمیرا کرمی
عکس: جمشید ربیعی