نشست هیات رییسه دانشگاه
دکتر کریمی: عشق و علاقه اساتید بیمارستان روزبه به آموزش، خاطرات خوشی از دوران دانشجوییام به یادگار گذاشته است
در نشست هیات رییسه دانشگاه، برنامههای آینده و چالشهای پیش روی بیمارستان روزبه موردبحث و بررسی قرار گرفت.
گالری عکس
در این نشست که مطابق معمول صبح روز یکشنبه ششم آبان 97 در سالن شورای دانشگاه تشکیل شد، ابتدا دکتر نقوی رییس بیمارستان روزبه، پیش از گزارش فعالیتهای این بیمارستان، به بیان جایگاه رشته روانپزشکی و اهمیت آن در درمان بسیاری از بیماریها پرداخت و گفت: حیطه کار روانپزشکی بسیار پیچیده و گسترده است و برای توسعه خدمات روانپزشکی که موردنیاز جامعه است؛ باید از روشهای متنوع مداخلهای استفاده شود.
بررسی عملکرد بیمارستان روزبه
دکتر نقوی در بخش دیگری از سخنان خود به معرفی بیمارستان روزبه پرداخت و قدمت آن را حدود یکصدسال بیان کرد و گفت: این بیمارستان نخستین بیمارستان روانپزشکی کشور است و باوجود 33 عضو هیات علمی، حدود 85 دستیار تخصصی، فوق تخصصی و فلوشیپ، بسیاری از فعالیتهای حوزه سلامت روان کشور در آن صورت میگیرد.
وی ارتقا سطح سلامت روان جامعه و ارائه خدمات آموزشی، پژوهشی و درمانی در حوزه سلامت روان، بهبود مستمر کیفیت خدمات و ایمنی بیمار را از اهداف مهم بیمارستان روزبه برشمرد گفت: زمانی بیمارستان روزبه با دو تا سه دپارتمان فعالیت میکرد اما طی دو دهه اخیر تعداد دپارتمانهای آن افزایشیافته و بسیاری از خدمات موردنیاز جامعه در آن ارائه میشود.
رییس بیمارستان روزبه به تشریح برنامههای آموزشی بیمارستان پرداخت و گفت: فلوشیپ نوروسایکیاتری از سال آینده راهاندازی میشود. همچنین کوریکولوم فلوشیپ اعتیاد در وزارت بهداشت به تصویب رسیده است و بیمارستان روزبه با توجه به ظرفیت خود میتواند در این زمینه فعالیت بیشتری نماید. دو فلوشیپ روانپزشکی جامعه نگر و روانپزشکی دمانس نیز در دانشگاه درحال بررسی است.
وی با اشاره به ظرفیت بیمارستان روزبه در آموزش روانشناسی بالینی و چالشهای بوجودآمده در این زمینه، بر نقش خدمات مشاوره روانپزشکی در بیمارستانهای بزرگ دانشگاه تأکید کرد و گفت: درحال حاضر در بیمارستان امام خمینی خدمات مشاوره روانپزشکی ارائه میشود درحالیکه این نیاز در تمامی بیمارستانهای بزرگ دانشگاه احساس میشود و باید برای توسعه این فعالیتها برنامهریزی شود.
دکتر نقوی یکی از نقاط قوت بیمارستان را بهرهمندی از حضور اساتید برتر کشور دانست و گفت: بیمارستان روزبه در آزمون بورد امسال 100 درصد قبولی داشت و رتبه اول و دوم آن نیز از این بیمارستان بودند.
رییس بیمارستان روزبه با اشاره به چالشها و نیازهای حوزه آموزش گفت: ارتقای آموزش درمانگاهی و جامعه نگر از نیازهای ضروری بیمارستان است که امیدوارم با راهاندازی دوره فلوشیپ آن موافقت شود. همچنین لازم است شیوه ارزشیابی هیات علمی بازنگری شود چون اعداد و ارقام گزارششده در آن، بیانگر واقعیت فعالیتها نیست.
وی به بیان پیام اساتید بیمارستان روزبه پرداخت و گفت: اساتید این بیمارستان برای ارتقا حوزه آموزش تلاش میکنند و انتظار دارند سهم بودجه آموزشی افزایش یابد.
دکتر نقوی با اشاره به بهبود شاخصهای درمانی بیمارستان روزبه گفت: در این مدت سعی کردیم متوسط اقامت بیماران را کاهش و درصد اشغال تخت را افزایش دهیم. همچنین تلاش کردیم محیط شایستهتری را برای بیماران ایجاد کنیم.
رییس بیمارستان روزبه با اشاره به توسعه خدمات سلامت روان خارج از بیمارستان گفت: خدمات سلامت روان نباید محدود به بیمارستان باشد. ازاینرو مراکز سلامت روان جامعه نگر و ویزیت در منزل به همت اساتید بیمارستان راهاندازی شده است که نیاز به تخصیص اعتبار و حمایت بیشتری دارد.
وی با اشاره به فعالیتها و برنامههای پژوهشی بیمارستان روزبه گفت: ازنظر شاخصهای پژوهشی بیمارستان روزبه در جایگاه خوبی قرار دارد. سرانه تولید مقاله بیمارستان 3.1 است که دو برابر میانگین اعضای هیات علمی دانشگاه است. همچنین سه نفر از دانشمندان یک درصد برتر دانشگاه نیز در این بیمارستان فعالیت دارند. علاوه بر این، اساتید و محققان بیمارستان روزبه در جشنوارههای مختلف موفق به کسب رتبه شدند و همکاریهای مشترک علمی با مراکز بینالمللی ادامه دارد.
دکتر نقوی بابیان اینکه بیش از تولید مقاله باید تولید فکر داشته باشیم افزود: باید به دانشجویان و دستیاران تفکر نقادانه بیاموزیم و خلاقیت آنان را تشویق کنیم تا در آینده شاهد نسلی متفکر و نظریهپرداز در عرصه ملی و بینالمللی باشیم.
رییس بیمارستان روزبه با اشاره به طرح توسعه بیمارستان روزبه گفت: فضای فیزیکی بیمارستان پاسخگوی توسعه فعالیتهای استاندارد در آن نیست لذا با کمک خیرین و حمایتهای وزارت بهداشت، در حال ساخت ساختمان جدیدی با مساحت هزار و صد مترمربع هستیم و آن فضاهای موردنیاز فعالیتهای بیمارستان را پیشبینی کردهایم.
در ادامه نشست هریک از اعضای هیات رییسه به بیان دیدگاهها و نظرات خود پرداختند. دکتر کردی معاون بینالملل دانشگاه فعالیت اساتید بیمارستان روزبه را در عرصه بینالمللی مثبت ارزیابی کرد و گفت: این بیمارستان میتواند همکاریهای بینالملل خود را بخصوص در دوره فلوشیپ افزایش دهد معاونت بینالملل نیز از این برنامهها حمایت خواهد کرد.
دکتر رضایی معاون درمان دانشگاه، با اشاره به بهبود شاخصهای درمان بیمارستان روزبه گفت: کاهش متوسط اقامت بیماران، افزایش بیمار پذیری درمانگاهی و سرپایی ازجمله نقاط قوت بیمارستان روزبه است.
دکتر صحرائیان معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه نیز اختلالات روانی را ریشه بسیاری از بیماریهای دانست و گفت: اختلالات رفتاری ازجمله عوامل خطر در تصادفات جادهای و ابتلا به انواع بیماریهاست که متأسفانه کمتر موردتوجه قرار میگیرد و برنامهریزی در این زمینه از اهمیت بسزایی برخوردار است.
تأکید بر حمایت از جایگاه روانپزشکی در دانشگاه
در ادامه نشست دکتر کریمی رییس دانشگاه به جمعبندی مباحث مطرحشده پرداخت و گفت: از تلاشهای دکتر نقوی در اداره بیمارستان روزبه تشکر میکنم. این بیمارستان یادآور خاطرات خوش دوران دانشجویی من است. اساتید بیمارستان با عشق و علاقه آموزش میدادند و تأثیر آن هنوز در ما باقیمانده است.
رییس دانشگاه با تأکید بر اهمیت حوزه روانپزشکی گفت: ریشه بسیاری از مسائل اجتماعی به اختلالات و ناهنجاریهای رفتاری برمیگردد. درست است که بیماریهای قلبی باعث مرگومیر افراد میشود اما دلیل بسیاری از بیماریها (morbidity) مسائل ذهنی و روانی است که باعث میشود افراد در سنین بهرهوری، کارایی لازم را نداشته باشند و هزینهای سنگینی را به جامع تحمیل کنند.
وی افزود: درست است که دانشگاه نسل سوم باید تولید ثروت کند. اما در حوزه پزشکی این ثروت فقط در دلار، یورو ریال خلاصه نمیشود بلکه ثروت میتواند همان فارغالتحصیلانی باشد که با خدمت خود در رشته روانپزشکی و بهبود سلامت روان جامعه، ارزش میآفرینند. ارزشی که ممکن است در ذهن ما قابلتبدیل شدن به پول نباشد. لذا باید این مسائل با نگاه نافذتری موردتوجه قرار گیرد.
رییس دانشگاه بابیان اینکه صدای روانپزشکان برای رسیدن بهجایگاه واقعیشان باید بلندتر از این باشد افزود: برای اینکه بهجایگاه واقعی این رشته در جامعه و دانشگاه برسید باید خودتان طالب باشید. بیشتر تلاش کنید و صدای خود را بلندتر به گوش جامعه برسانید. هرچند که این کار راحتی نیست و ممکن است هزینه داشته باشد.
دکتر کریمی با ابراز نگرانی از شاخهشاخه شدن روانپزشکی مانند فوق تخصصی شدن بسیاری از رشتهها گفت: نباید به جنرال روانپزشکی کمتوجهای شود و در این رشته، دچار آفت سایر رشته شویم و انقدر فلوشیپ و فوق تخصص ایجاد کنیم که 33 عضو هیات علمی بیمارستان، به شاخههای دیگر گرایش پیدا کنند و کسی پاسخگوی بیماران جنرال روانپزشکی نباشد. همانند شرایطی که در بیمارستان امام خمینی و شریعتی برای یک بیمار داخلی وجود دارد. البته در سالهای اخیر در بیمارستان امام خمینی یک بخش داخلی عمومی ایجادشده که امیدواریم از سرگردانی بیماران در مراجعه به متخصصها و فوق تخصصهای مختلف جلوگیری کند.
وی بر توسعه فعالیت روانپزشکان در بیمارستانهای بزرگ تأکید کرد و گفت: ما هم در مرکز قلب بسیار تلاش کردیم که از حضور یک روانپزشک برخوردار شویم. حضور روانپزشک در بیمارستانها، مقدمهای برای ایجاد بخشهای روانتنی و روانپزشکی است.
رییس دانشگاه درمجموع عملکرد بیمارستان روزبه را باوجود تمامی فضاسازیها و تصورات نادرستی که از رشته روانپزشکی در جامعه وجود دارد مثبت ارزیابی کرد و گفت: این رشته جزء نیازهای اصلی جامعه است و باید جایگاه واقعی خود را پیدا کند و ماهم در این دوره مدیریتی از توسعه فعالیتهای شما حمایت خواهیم کرد.
در ادامه دومین دستور جلسه موردبحث و بررسی قرار گرفت و دکتر کردی معاون بینالملل دانشگاه به تشریح شیوه پرداختها در دستورالعمل اعزام اعضای هیات علمی و دانشجویان به کنگرهها و فرصتهای مطالعاتی خارج از کشور پرداخت و گفت: شیوه پرداختها با توجه به شرایط کنونی کشور و افزایش قیمت ارز بایستی بهصورت موقت اصلاح شود و کمکهزینه این سفرها بهجای دلار با ریال پرداخت شود.
رییس دانشگاه نیز تأکید کرد باوجود شرایط اقتصادی موجود ما در دانشگاه، حداکثر تلاش خود را میکنیم تا امکان شرکت در کنگرههای بینالمللی و استفاده از فرصتهای مطالعاتی کوتاهمدت برای اعضای هیات علمی فراهم شود.
در پایان به یاد مرحوم دکتر صمد قضایی استاد پیشکسوت پزشکی قانونی و طب کار فاتحه ای قرائت شد.
خبرنگار: سمیرا کرمی
عکس: جمشید ربیعی
ارسال به دوستان