• تاریخ انتشار : 1397/11/29 - 13:10
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 1231
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

برگزاری اولین جلسه استانی انتقال خون با حضور مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران و معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران

دکتر پورفتح اله در جلسه استانی انتقال خون بر مدیریت خون بیمار به عنوان یکی از عوامل مهم کاهش هزینه های سلامت تاکید کرد.

گالری عکس
این جلسه روز دوشنبه بهمن 97 در سالن اجتماعات معاونت درمان دانشگاه برگزار شد و در آن مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران، مدیرکل انتقال خون استان تهران، معاون فنی و فناوری‌های نوین سازمان انتقال خون، مدیر نظارت و پیگیری بیمارستانی و مراقبت از خون بیمار سازمان انتقال خون، روسای بیمارستان‌ها و روسای بخش‌های بانک خون بیمارستان‌ها حضور داشتند.
دکتر علی‌اکبر پورفتح اله مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران ضمن تشکر از همکاری معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران در فراهم کردن مقدمات برگزاری این نشست استانی، هدف از این جلسه را مروری بر آخرین یافته‌ها و دستاوردهای مرتبط با انتقال خون بیمارستان‌ها و ارزیابی فعالیت‌های سازمان انتقال خون عنوان کرد و برگزاری چنین جلساتی را عملیاتی و کاربردی خواند.
وی با تأکید بر اهمیت موضوع مدیریت خون بیمار (Patient blood Management) افزود: این مسئله از توصیه‌های مهم سازمان بهداشت جهانی به کشورها در سال 2010 بوده و به مفهوم تمرکز بر بیمار و اقدامات درمانی مبتنی بر خون است تا بیمار دیگر به خون دیگران نیاز نداشته باشد و ایمنی بیماران با مدیریت خونشان افزایش یابد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران با تأکید بر مدیریت خون بیمار (P.P.M) تمرکز بر آن را یکی از عوامل مهم در کاهش هزینه‌های سلامت خواند و گفت: طبق مطالعات سازمان بهداشت جهانی، ۶.۹ تریلیون دلار در سال ۲۰۱۱ در نظام سلامت هزینه شده که ۲۰ تا ۴۰ درصد این هزینه‌ها غیرضروری بوده است؛ و حرکت به سمت انتقال خون محافظه‌کارانه در کاهش هزینه‌ها  سلامت، افزایش کارایی و اثربخشی درمان نقش بسزایی دارد.
دکتر پورفتح اله با اشاره به این‌که ۲.۳۶ میلیارد نفر (حدود 25 تا 27 درصد) از جمعیت دنیا با مشکل کم‌خونی مواجه هستند، تصریح کرد: از این میان حدود 1.4 میلیارد نفر از این جامعه آماری دچار مشکل فقر آهن هستند. مدیریت مشکلاتی چون کم‌خونی، خونریزی حین اعمال جراحی و انتقال خون به‌عنوان سه مداخله بزرگ نظام سلامت برای حفظ منابع و کاهش هزینه‌های غیرضروری است؛ بنابراین به‌عنوان بهترین راهکار باید جامعه را از کمی خونی نجات دهیم تا حد ممکن از خونریزی‌های حین عمل بکاهیم و بیماران را نسبت به عوارض تزریق خون آگاه کنیم.
وی ترانس فیوژن را یک اپیدمی خاموش خواند و افزود: بحث امروز سازمان بهداشت جهانی، تلاش کشورها برای به حداقل رساندن تزریق خون به بیماران است. تنها با آموزش این نکته به پزشکان که بیماران الکتیو را با مشکل کم‌خونی راهی اتاق عمل نکنند، می‌توانیم گام بزرگی در این مسیر برداریم. همچنین به دنبال صدور گواهی صلاحیت تجویز خون هستیم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران با اشاره به شعار اهدای خون، اهدای زندگی، گفت: این شعار مربوط به دهنده خون است و متأسفانه باور غلطی در جامعه پزشکی ایجاد کرده است. با توجه به خطراتی که انتقال خون به همراه دارد، باید بدانیم الزاماً هر تزریق خونی اهدای زندگی نیست. امروز در دنیا هنر جراح در این است که بدون تزریق خون به اتاق عمل برود.
دکتر پورفتح اله با اعلام آمادگی سازمان انتقال خون و موسسه عالی طب انتقال خون کشور در برگزاری کارگاه‌های آموزشی و تأمین 50 درصد منابع مالی دوره‌های آموزشی با موضوع مدیریت خون بیمار در دانشگاه‌های علوم پزشکی گفت: ما به تغییر نگرش نیاز داریم. همچنین در بحث آموزش همگانی برای فرهنگ‌سازی در جامعه در دنیا هفته سوم آبان به‌عنوان هفته مدیرت خون بیمار نام‌گذاری شده است.
دکتر رضایی معاون درمان دانشگاه نیز در این جلسه ضمن تشکر از مدیران سازمان انتقال خون در برگزاری این نشست، گفت: خدمات درمانی در بیمارستان‌ها به‌صورت زنجیره‌ای از فعالیت‌های به‌هم‌پیوسته ارائه می‌شود که امروزه در این زنجیره نقش طب انتقال خون بسیار حائز اهمیت است. به‌طوری‌که اکثر جراحی‌های پیچیده، بیماران اورژانس و همچنین درمان برخی از بیماری‌ها، منوط به تأمین به‌موقع و ایمن فرآورده‌ای خونی است.
وی در ادامه در خصوص اهداف این نشست گفت: در نشست امروز تلاش بر این است که با همکاری دوجانبه با سازمان انتقال خون در مباحث اصول مدیریت مصرف خون، استقرار هموویژلانس و پروتکل‌های درخواست فرآورده‌ها به سمت حفظ منابع ملی گام برداریم؛ و قطعاً اولویت ما در این راه حفظ جان بیماران است.
معاون درمان دانشگاه با استقبال از دوره‌های آموزشی سازمان انتقال خون افزود: بحث صلاحیت حرفه‌ای موضوع بسیار مهمی است که از این طریق می‌توانیم نظارت بیشتری بر موضوع تزریق خون در مراکز درمانی داشته باشیم.
دکتر طباطبایی مدیرکل انتقال خون استان تهران با اشاره به اهمیت این نشست گفت: جلسه استانی انتقال خون با دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی قرار است ازاین‌پس 2 بار در سال انجام شود و در آن به دلیل اهمیت موضوعاتی چون انتقال خون، سلامت، امنیت و اقتصاد نیاز است روسای محترم بیمارستان‌ها در این نشست‌ها حضور یابند.
وی بابیان این نکته که وظیفه انتقال خون استان تأمین خون 170 مرکز درمانی در استان تهران است گفت: با توجه به شرایط موجود کشور و این‌که این سازمان ضمن تأمین خون موردنیاز استان تهران باید در مواقع بحران، سایر نقاط کشور را نیز پوشش دهد، ضروری است بیمارستان‌ها از درخواست‌های فراتر از نیاز اجتناب کنند. به‌ویژه در فصول سرد سال و ایام تعطیلات که اهداکننده کم است ما به تعامل بیشتری از سوی بیمارستان‌ها نیاز داریم.
وی همچنین از روسای بیمارستان‌ها خواست تا آیین‌نامه واحد خون بیمارستانی را مطالعه کنند و افزود: بیشترین میزان پیوند، خون است؛ و باید به همان دقتی که در سایر پیوندها داریم به آن نگاه شود. باید در خصوص عوارض و خطرات انتقال خون به بیماران آگاهی داده شود. ما به‌خوبی معتقدیم و وظیفه خود می‌دانیم که برای نجات جان بیماری که به فرآورده‌های خونی نیازمند است بکوشیم؛ و تلاش می‌کنیم در هر نقطه‌ای از کشور که نیاز به خدمات سازمان انتقال خون است وظائفمان را به‌درستی انجام دهیم.
دکتر حسینی مدیر نظارت و پیگیری بیمارستانی و مراقبت از خون بیمار سازمان انتقال خون، ضمن ارائه گزارش هموویژلانس و بانک خون بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: جدا از همه دانش طب انتقال خون در دنیا و با نگاهی احساسی به فرآیند اهدای خون، تلاش در تبدیل خون اهداکننده به فرآورده های خونی موردنیاز بیماران و تزریق آن برای نجات جان بیماران باید به ارزش والای معنوی آن پی ببریم و نسبت به آن حساس باشیم.
  
 
خبرنگار و عکاس: نجمه باهو

  




  • گروه خبری : معاونت درمان,گروه خبری RSS
  • کد خبر : 85060
نجمه باهو
تهیه کننده:

نجمه باهو