• تاریخ انتشار : 1396/10/24 - 13:42
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 1782
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

مراقب باشید/ چاقی تهدید سلامت امروز و فردا

شعار امسال بسیج ملی تغذیه، کنترل و پیشگیری از چاقی با تغذیه مناسب است.

شیما هادوی کارشناس تغذیه بالینی معاونت درمان دانشگاه ضمن گرامیداشت هفته ملی تغذیه(15 تا 30 دیماه 96) بر اساس دستورالعمل اجرای بسیج ملی"پیشگیری و کنترل چاقی با تغذیه سالم " از دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در این خصوص توضیحاتی داد:

چاقی چیست ؟!

به انباشته شدن غیر عادی چربی در بدن چاقی می گویند زمانی که کالری دریافتی بیشتر از کالری مصرفی باشد، به چربی تبدیل شده ودر بدن ذخیره می شود. بنابراین چــاقی شکلی از سوء تغذیه نــاشی از پرخـــوری است که نه تنها نشانه سلامتی نیست بلکـه نشــان دهنده تغـذیه نامناسب می باشد.
امروزه چاقی و اضافه وزن یکی از عوامل مهم و موثر در بروز بیماریهای غیر واگیر مرتبط با تغذیه است، که بدنبال تغییر در الگوی مصرف غذایی، مصرف بی رویه مواد قندی و چربیها، غذاهای چرب و سرخ شده، فست فودها و کم تحرکی منجر به اضافه وزن و چاقی شده و خطر بروز بیماریهای غیر واگیر از جمله بیماریهای قلبی – عروقی، دیابت، سرطان، فشار خون بالا، دیس لیپیدمی و ... را افزایش می دهد.
اضافه وزن و چاقی پنجمین عامل خطر مرگ و میر در دنیا و سومین عامل خطر در کشور بوده و طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی  44% بار دیابت ، 23% بار نارسایی قلبی و بین 7% و 41% بار سرطان های مرتبط را می توان به اضافه وزن و چاقی نسبت داد. چاقی با عوارضی همچون افزایش فشارخون، بیماری های قلبی، دیابت، سنگ های صفراوی، واریس، بواسیر، افزایش چربی خون، نقرس، آرتروز، کمردرد، تنگی نفس، بیماری های کبد وکیسه صفرا، سرطان های کولون و رکتوم، پروستات در مردان و سرطان سینه و تخمدان و مشکلات باروری در زنان و نهایتا کاهش عمرانسان مرتبط است.

چه عواملی سبب ایجاد چاقی می شوند ؟

عوامل بسیاری در بروز چاقی موثر هستند. علت های شناخته شده بطور عمده عبارتند از: عوامل محیطی مثل پرخوری و زیاده روی در مصرف غذ(مهم ترین علت)، عادات غذایی نامناسب مانند مصرف بی رویه غذاهای چرب و سرخ شده ، مصرف غذا های آماده ( فستفودها ) انواع سس های چرب مثل: مایونز، نوشابه های گازدار، شربت ها و آبمیوه های صنعتی، مواد قندی، شیرینی ، شکلات. زندگی بی تحرک: ماشینی شدن زندگی وکاهش تحرک بدنی از دلایل عمده اضافه وزن وچاقی در دنیای امروز است استفاده از اتومبیل ، آسانسور، پله برقی، ماشین های لباسشوئی و ظرفشویی، دستگاه های کنترل از راه دور وهزاران مورد دیکر همگی انسان را از تحرک واداشته و باعث چاقی می شوند. و عوامل ژنتیکی، مانند سوخت و ساز کامل چربی، تمایل زیاد بدن جهت استفاده از کربوهیدرات ها(مواد قندی)، بیماریهایی مانند کم کاری تیروئید، اختلال در هورمونهای جنسی و بیماریهایی که باعث کاهش فعالیت بدنی می شوند. مصرف طولانی مدت برخی داروها مانند داروهای ضد بارداری یا کورتون (بطور مستقیم) یا داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب (بطور غیر مستقیم و با ایجاد خواب آلودگی و بی تحرکی)، علل عصبی و افزایش وزن بیش از حد در دوران بارداری، که همه در چاقی موثرند.

خبر: باهو


  • گروه خبری : معاونت درمان
  • کد خبر : 73740
نجمه باهو
تهیه کننده:

نجمه باهو