اثرات روزه داری بر سیستم قلبی عروقی
روزه داري در ماه رمضان نه تنها شدت بيماري هاي قلبي را افزايش نمي دهد، بلكه در صورتي كه فرد رژيم غذايي سالمي را در ماه رمضان رعايت كند، مي تواند موجب بهبودي و ارتقاء سلامتي اين بيماران نيز شود.
توصیه های تغذیه ای و دارویی در ماه مبارک رمضان
وعده ای غذایی در ماه مبارک رمضان به سه وعده افطاری، شام و سحری تقسیم می شوند و افرادی که در ماه مبارک رمضان روزه می گیرند باید به این نکته توجه داشته باشند که خوردن افطاری و سحری با رعایت اعتدال ضروری است.
روزه داری و کلیه
محدوديت مصرف مايعات يكي از مهمترين عواملي است كه ممكن است در روزه داري ماه رمضان سبب تشدید اختلال عملكرد كليه ها و بروز عوارض شود. بنابراين بيماران بايد در فاصله افطار تا زمان خواب به ویژه در فصول گرم سال، جهت پيشگيري از کم آبی، مايعات كافي بخصوص آب مصرف كنند.
روزه داری و دیابت
بيماراني كه در ماه رمضان انسولين طولانی اثر گلارژين (لانتوس) به جای انسولین NPH در آخر شب و انسولين های سريع الاثر مثل انسولین آسپارت (Novorapid) قبل از هر وعده غذا به جای انسولین رگولار تزريق مي كنند، خطر افت قند خون کمتر است و روزه داری موفق تری داشته اند.
روزه داری و ورزش
قطع ورزش و يا كاهش شدت آن سبب كاهش توده عضلات، عروق خوني عضلات اسكلتي و اكسيژن رساني به عظلات مي شود. بنابراين، اگر در ماه رمضان با اين تصور نادرست كه ادامه تمرينات ورزشي مانند قبل امكان پذير نيست، شدت آن كاهش يابد و يا قطع شود، منجر به كاهش توده عضلات بدن خواهد شد.
روزه داری و سیستم ایمنی
اگر روزه داری ماه رمضان با کاهش متوسوط کالری دریافتی (بخصوص در کسانی که اضافه وزن دارند) همراه باشد، می تواند در تقویت فعالیت سیستم ایمنی بدن موثر باشد.
روزه داری و خواب
تغييرات شيوه زندگي در ماه رمضان منجر به تأخير در چرخه خواب و بيداري، كاهش خواب عميق و كاهش هوشياري در طول روز شود. عوامل گوناگوني از جمله الگوي دريافت غذايي و تغيير زمان خوابيدن مي توانند كميت و كيفيت خواب را در ماه رمضان تغيير دهند.
اثر روزه داری بر تعادل انرژی و وزن بدن
تغييرات وزن بدن به تعادل انرژي در بدن بستگي دارد. منظور از تعادل انرژي در بدن اين است كه انرژي دريافتي توسط فرد با انرژي مصرف شده در بدن او برابر باشد.
تغذیه مناسب در ماه رمضان
تغذيه سالم يكي از عوامل مهم سلامتي انسان است. روزه داری اگر با اصول درست تغذیه انجام شود، پس از پایان ماه مبارك باعث كاهش میزان كلسترول خون، كاهش وزن، بهبود فشارخون، كاهش اضطراب و افسردگی خواهد شد.
توصیه هایی برای مراقبت از خود
از استرس های طولانی و شدید بپرهیزید و زمان کافی برای استراحت و خواب داشته باشید و از روشهای کاهش دهنده ی استرس برای کم کردن اضطراب و تنش کمک بگیرید و به مسایل مثبت بنگرید.