فواید مصرف خرما در ماه مبارک رمضان
اغلب متخصصين توصيه مى كنند كه هنگام نوشيدن چاى، خرما را جايگزين قند يا شكر كنيد، زيرا خرما داراى قند طبيعى است، اين نوع قند به سرعت جذب مى شود و در نتيجه بر قند مصنوعى ارحجيت دارد.
خرما از جايگاه ويژه اى در ميان محصولات كشاورزى برخوردار است. خرما داراى فروكتوز، ساكارز، گلوكز، آب، موسيلاژ، مواد آلبومينوئيدى و پكتيكى، ويتامين هاى A، B، C، D و E و املاحى نظير روى، منگنز، فسفر، آهن و كلسيم است.
خواص درمانى خرما
- خرما ميوهاى است شيرين، خوش طعم و انرژى دهنده كه داراى طبيعت گرم و خشك است.
- خرما ويتامين هاى متعددى دارد، ويتامين A موجود در آن سبب تقويت بينايى چشم مى شود.
- خرما به واسطه داشتن تركيبات متعدد، در پيشگيرى و كنترل بسيارى از بيمارى ها نقش دارد؛ پيشگيرى از بيمارى هاى قلبى و عروقى، حوادث مغزى و پيشگيرى از بروز برخى سرطان ها، در مورد خرما مطرح شده، به اثبات رسيده است. در درمان برخى بيمارى هاى ديگر مانند زخم هاى بدخيم، اختلال در جذب و دفع غذا، افت توانايى جنسى، بيمارى ام.اس و برونشيت مصرف خرما توصيه مى شود.
- اغلب متخصصين توصيه مى كنند كه هنگام نوشيدن چاى، خرما را جايگزين قند يا شكر كنيد، زيرا خرما داراى قند طبيعى است، اين نوع قند به سرعت جذب مى شود و در نتيجه بر قند مصنوعى ارحجيت دارد.
- اگر مدت هاست كه از خواب راحت و آرام بى نصيب مانده ايد، هر شب يادتان باشد پيش از خوابيدن، يك ليوان شير گرم با چند عدد خرما ميل كنيد.
- خرما داراى ويتامين هاى A و C است كه سبب تقويت ناخن، رشد مو و طراوت و زيبايى پوست مى شود.
- ويتامين هاى موجود در خرما، سبب تقويت رشد و حفظ سلامت دهان و دندان مى گردد.
- خرما بسيار مغذى و انرژى زا است و مصرف آن در هنگام فعاليت هاى بدنى، ورزشى و انجام كارهاى فكرى و ایام روزه داری مى تواند مفيد باشد.
- زندگى پرمشغله، ناراحتى هاى روحى، اضطراب هاى شغلى؛ بر روى ميل و قواى جنسى بعضى از افراد اثر مى گذارد. بهترين علاج اين امر، استفاده مداوم از خرماست، اين امر سبب تقويت ميل و قواى جنسى مى شود. مصرف خرما بهترين راه براى به دست آوردن انرژى و قدرت جوانى است.
- خرما تركيباتى دارد كه سبب آرامش روحى و خواب راحت مى شود. براى رفع بىخوابى، قبل از خواب چند عدد خرما را همراه با يك ليوان شير ولرم ميل نماييد و با آرامش بخوابيد.
- خرما يكى از مواد مؤثر در بهبود حافظه مى باشد. خرما منبع مناسبى از ويتامين هاى گروه B، سلنيوم، آهن و منگنز مى باشد و بدين ترتيب مىتواند ماده غذايى مناسبى براى تقويت حافظه باشد.
- خرما ميوهاى بسيار مغذى و مقوى است و بهتر است كه حتما در برنامه غذايى سالمندان، كودكان و نوجوانان در حال رشد، وارد شود. براى استفاده بيشتر از خرما، مى توان از اين ميوه به اشكال مختلف در طباخى استفاده كرد. براى مثال چند عدد خرماى هسته گرفته را همراه شير در مخلوط كن ريخته و شيرخرما تهيه كنيد. شير خرما براى سالمندان و كودكان به راحتى مصرف مى شود.
- تعدادى خرما، قطعات موز، مقدارى پودر نارگيل، پسته يا بادام را با مقدارى شير و يا آبميوه درون مخلوط كن ريخته و مخلوط نماييد، معجون حاصل بسيار مقوى و خوشمزه خواهد بود.
- خرما سبب تقويت و تنظيم دستگاه گوارش است و تركيبات موجود در آن، اسيد معده را تنظيم مى كند. افرادى كه معده شان اسيد اضافى ترشح مى كند و يا به اصطلاح معده شان ترش مى كند، مى توانند خرما ميل كرده و يا چند عدد خرما را له كرده، در آبجوش ريخته، هم زده و آب آن را بنوشند.
- خرما خاصيت ملين دارد و روده ها را پاكسازى مى كند. ماده نيكوتينيك موجود در خرما، دارويى فوق العاده مؤثر براى رفع ناراحتى روده اى است. خوردن خرما سبب ايجاد و تقويت باكترى هاى مفيد روده اى مى شود.
- مصرف شيره خرما همراه با شير مى تواند سبب تقويت قواى جنسى شود. شيره خرما، عصاره خرماست كه داراى مواد قندى بسيار بالايى مى باشد و بسيار مغذى و مقوى است. براى تقويت نيروى جنسى، خرماى خشك را در شير خيسانده، ميل نماييد.
- در بعضى از مناطق گرمسيرى، هسته خرما را آرد كرده و با آن نان مى پزند و يا هسته خرما را بو داده و از دمكرده آن مانند قهوه استفاده مى كنند.
- اثر مفيد ديگر هسته خرما، از بين بردن تورم پلك هاى چشم و تقويت ديد چشم مى باشد. به اين منظور اعراب، پمادى از هسته خرما تهيه كرده و روى چشم قرار مى دهند. اين پماد براى رشد مژه ها نيز بسيار مفيد مى باشد. البته به روش ديگرى هم مى توان از هسته خرما بهره برد؛ هسته خرما را بو داده تا كاملاً سياه رنگ شود، سپس پودر آسياب شده آن را به عنوان سرمه به چشم مى كشند كه باعث رشد مژه ها و تقويت چشم مى شود.
نکته: خرما داراى قند فراوانى مى باشد و خاصيت گرم دارد. لذا افراد گرم مزاج و يا افرادى كه بيمارى هاى قندى دارند، بايد در خوردن آن احتياط كنند.
منبع :برگرفته از کتاب دايره المعارف خواص درمانى ميوه ها و سبزى ها، تالیف دکترنسرين تكزارع،عضو هيئت علمى دانشكده پزشكى، دانشگاه علوم پزشكى تهران
تنظیم: مونا عدالت یار
ارسال به دوستان