گزارش ماهانه رئیس دانشگاه به دانشجویان، کارکنان و اعضای هیئت علمی
از گزارش عملکرد برنامه ٤ ساله دانشگاه به هیئتامنا تا سرزمین وحى
گزارش چهل و هفتم رییس دانشگاه به دلیل سفر او به حج تمتع حال و هوای متفاوتی دارد. دکتر جعفریان در مسجدالنبی و مسجدالحرام بهدفعات همکاران و دانشجویان دانشگاه را بهطور خاص یاد کرده است.
در گزارش مرداد 96 دکتر علی جعفریان، رییس دانشگاه به بازدید از پروژههای عمرانی دانشگاه، پایان فرآیند هفتمین دوره انتخابات نظام پزشکی، احداث بیمارستان خیریه فوق تخصصی کودکان، گزارش عملکرد برنامه 4 ساله دانشگاه به هیئتامنا، رأی اعتماد وزیر بهداشت و سفر حج تمتع اشاره است که متن کامل آن به شرح زیر است:
دانشگاهیان گرامی سلام
گزارش مردادماه به دلیل عزیمت بنده به سفر حج تمتع در اواسط این ماه رنگ و بوی دیگری دارد. با اجازه شما خوانندگان گرامی قسمت اول گزارش را به امور دانشگاه در مردادماه و قسمت دوم را به سفرنامه کوتاهی از بخش اول این سفر ویژه اختصاص خواهم داد.
پروژههای عمرانی دانشگاه
برنامه یکروزه بازدید از 15 پروژه عمرانی فعال دانشگاه که در اخبار نیز آمد به همت معاونت توسعه و دفتر فنی تنظیم شد. علیرغم مشکلات اجرایی و مالی که در نوع پروژههای عمرانی دولتی وجود دارد، فعالیت خوبی در جریان بود و امید میرود با به ثمر رسیدن این طرحها بتوان گامی دیگر در ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی برداشت. اگرچه من همیشه به تسریع کارهای عمرانی در دانشگاه اصرار داشته و دارم، اما واقعیت این است که بخشی از کندی طرحها معطوف به سازوکارهای دولتی در ساختوساز است و بخشی هم مربوط به نحوه تأمین منابع مالی. بههرحال از همکاران دفتر فنی که حدود 600 هزار مترمربع عملیات ساختمانی اعم از احداث، بازسازی و نوسازی را در دست اجرا دارند، سپاسگزارم.
پایان فرآیند هفتمین دوره انتخابات نظام پزشکی
با تأیید نهایی انتخابات تهران بزرگ توسط هیئت مرکزی نظارت و برگزاری اولین جلسه هیئتمدیره جدید مسئولیت هیئت اجرایی انتخابات نظام پزشکی تهران بزرگ پایان یافت. در این مسیر بازشماری هزار برگ رأی (22 درصد آرا) بر اساس نظر هیئت مرکزی نظارت انجام شد و با توجه به اینکه تغییری در ترتیب آرا مشاهده نشد، بازشماری خاتمه یافته و نتیجه نهایی اعلام شد. طبق آییننامه، اولین جلسه هیئتمدیره جدید با حضور اعضای هیئت اجرایی و نظارت شهرستان و هیئتمدیره قبلی بهطور همزمان در تمام کشور برگزار میشود. تاریخ این جلسه (18 مرداد) با شروع سفر من همزمان شد و سرکار خانم دکتر علی پور بهعنوان جانشین رئیس هیئت اجرای آن را اداره کردند. لازم است بار دیگر از تمام اعضای محترم هیئت اجرایی تهران بزرگ و کارکنان شریف دانشگاه که در مراحل مختلف برگزاری این انتخابات با تمام وجود همراهی کردند سپاسگزاری نمایم. بدون شک برگزاری انتخابات حضوری در سطح تهران بدون کوچکترین مشکل اجرایی علیرغم فضای بسیار نامساعد ناشی از لغو انتخابات الکترونیک، باعث جلوگیری از لغو یا ابطال انتخابات شد و این مرهون تلاش همکاران ما در دانشگاه است. (نامه تقدیر)
اما در مورد اصل انتخابات این سازمان پرسابقه و مهم در کشور مطلب فراوان است و لغو انتخابات الکترونیک در این دوره بر حواشی آن افزود. یکی از نکات جالب تفاوت ادبیات گروهی از معترضان به لغو انتخابات الکترونیک قبل و پس از اعلام نتایج بود. همانطور که قبلاً نیز ذکر کردم معتقدم رعایت قانون مهمترین اصل است گرچه به اصل یا نحوه اجرای آن ایراداتی وارد باشد. اکنون نیز فکر میکنم پس از تشکیل مجمع عمومی، این امکان برای مجمع وجود دارد که آییننامه انتخابات نظام پزشکی را طبق آنچه به نفع جامعه پزشکی و جایگاه سازمان نظام پزشکی است بازنگری کند.
احداث بیمارستان خیریه فوق تخصصی کودکان
با حدود 2 سال پیگیری و مذاکره قطعه زمین مجاور بیمارستان بهارلو با توافق شهرداری منطقه 11 به دانشگاه واگذار شد و طی قراردادی با زنجیره امید که به تأیید هیئتامنای دانشگاه رسید، ساخت یک بیمارستان فوق تخصصی کودکان به این مؤسسه خیریه سپرده شد. این عبارت کوتاه خلاصهای از مذاکرات بسیار طولانی و پیچیده با طرفهای مختلف و جلسات متعدد با مسئولان زنجیره امید و مشاوران فرانسوی این گروه، شهرداری منطقه 17 و وزارت بهداشت است. در این مسیر پیگیری سرکار خانم مرعشی مدیر محترم زنجیره امید، معاون درمان، مدیر مالی و دفتر حقوقی دانشگاه و حمایت جناب آقای دکتر ایازی معاون محترم اجتماعی وزارت بهداشت نقش مهمی داشت که از همه سپاسگزارم. ازآنجاکه زمین موردنظر با زمین بیمارستان بهارلو تهاتر شده است، جایگزین دیگری برای این بیمارستان در منطقه 18 درنظر گرفته شد و سپس مدل کار با زنجیره امید که امکان شروع عملیات ساختمانی را با بودجه غیردولتی دارد طراحی شد. در این مدل ساخت، راهاندازی و بهرهبرداری بیمارستان بر عهده زنجیره امید خواهد بود و گروه علمی توسط دانشگاه با هماهنگی زنجیره امید تعیین خواهد شد و بیمارستان وابستگی علمی به دانشگاه خواهد داشت. علاوه بر اینکه با این قرارداد یک ظرفیت جدید به درمان تهران اضافه خواهد شد، یک مدل جدید همکاری بین بخش خیریه و دانشگاهی تجربه خواهد شد که تصور میکنم اولین نمونه از این نوع در کشور خواهد بود. با توجه به اهمیت موضوع در مراسم کلنگ زنی این بیمارستان (که اتفاقاً باز با روز اول سفر من همراه بود)، وزیر محترم بهداشت و نمایندگان محترم مجلس از کمیسیون بهداشت و درمان علاوه بر همکاران دانشگاه حضور یافتند. امیدوارم خداوند به این کار خیر برکت دهد تا در کوتاهترین زمان به بهرهبرداری برسد.
گزارش عملکرد برنامه 4 ساله دانشگاه به هیئتامنا
در آخرین جلسه هیئتامنای دانشگاه در این دوره در روز سهشنبه دهم مردادماه، گزارش عملکرد برنامه 4 ساله 92-96 دانشگاه توسط معاونان محترم دانشگاه ارائه شد. ازآنجاکه اصل برنامه مصوب هیئتامنا بود لازم میدانستم گزارش آن بهطور رسمی ارائه شود. ارائه گزارش 9 معاونت و برنامههای عمومی دانشگاه حدود 70 دقیقه طول کشید و هیئتامنای دانشگاه ضمن تقدیر فراوان از اقدامات انجام شده آن را تأیید نمود. نمایندگان معاونتهای مختلف وزارت بهداشت نیز که در جلسه حضور داشتند از اقدامات انجام شده توسط دانشگاه قدردانی کردند و بعضی از ایشان بر نقش ویژه این دانشگاه در کشور تأکید کردند.
در زمان استماع گزارش فعالیت انجام شده توسط معاونان و همکاران ایشان و درواقع کل بدنه دانشگاه، احساس غرور کردم و بار دیگر برای اینکه در این دانشگاه کار میکنم خداوند را شکر نمودم. این نعمت بزرگی برای ما است که در چنین محیط پویایی فرصت فعالیت داریم. بههرحال درمجموع از تدوین و اجرای برنامه 4 ساله راضی هستم و اگرچه طبیعتاً دستیابی به همه اهداف به دلایل مختلف میسر نشد، میزان اجرای برنامه ازنظر محتوایی بین 60 تا 70 درصد ارزیابی میشود. این عدد در معاونتها بالاتر و در برنامههای کلان دانشگاه کمتر از میانگین است که با توجه به منابع موردنیاز برای برخی از آنها غیرقابلانتظار نیست. در جلسه هیئتامنا مقرر شد گزارش کامل اجرای برنامه نیز که ویرایش اول آن تهیه شده بهصورت مکتوب در اختیار اعضا قرار گیرد. این گزارش برای استفاده صاحبنظران منتشر خواهد شد. امیدوارم نتایج اجرای این برنامه و چالشهای پیش رو و پیشنهادهای معاونان دانشگاه، برای برنامههای بعدی در سطح دانشگاه و وزارت متبوع قابل استفاده باشد.
رأی اعتماد وزیر بهداشت
در روزهای پایانی مردادماه دولت دوازدهم از مجلس رأی اعتماد گرفت. (نکته حاشیهای اینکه ما در روزهای بحث درباره وزیران در مکه مکرمه بودیم و چند شبکه ایران ازجمله شبکه خبر در هتل در دسترس بود و این باعث شد قسمتهایی از مذاکرات را بهطور مستقیم ببینیم؛ اما در مدینه هیچیک از شبکههای تلویزیونی ایران مجاز نبود!) قسمتهایی از مذاکرات مجلس را که شنیدم به نظر حرفهای و حاوی انتقادات منطقی بود و کمتر حالت تخریب شخصیت یا حمله به افراد و «افشاگری» داشت.
اما وزیر محترم بهداشت درمان و آموزش پزشکی اکنون با بالاترین رأی اعتماد در بین وزرایی که باسابقه کار در دولت یازدهم معرفی شدند، 4 سال دیگر فرصت دارند تا با انجام اصلاحات لازم و رفع ایرادات، طرح تحول سلامت را به ثبات و استقرار کامل برسانند و البته برای اقدامات فراوان دیگری که در حوزه سلامت موردنیاز است برنامهریزی کنند ازجمله تکمیل اقدامات پیشگیرانه در بیماریهای غیرواگیر در بستر شبکه بهداشت، تکمیل زیرساختهای درمان، استقرار طرح آمایش آموزش عالی در علوم پزشکی و موارد متعدد دیگر مثل موضوع سلامت شهر تهران. برای جناب آقای دکتر هاشمی و همکارانی که در وزارت بهداشت در این دوره با ایشان همراهی خواهند کرد آرزوی موفقیت دارم چراکه سلامت در کنار آموزش و امنیت مهمترین محورهای پیشرفت هستند که دولت متولی آنها است و توجه به این مقوله آینده کشور را تضمین میکند.
کنگره حج
تقدیر این بود که در پایان این دوره مسئولیت، توفیق شرکت در کنگره جهانی حج که از اسفند 84 همراه خانواده برای آن ثبتنام کرده بودم حاصل شود. البته گروه ما در سال 94 نیز اعلام شد اما به دلایل مختلف ازجمله در دست نبودن گذرنامه به دلیل یک سفر کاری دانشگاهی و دیر خبردار شدن از اعلام اولویتها در آن حج پرحادثه حضور نداشتم. بامداد 18 مردادماه با هماهنگی جناب آقای دکتر هاشمی و کمک گرفتن از همکاران هیئترئیسه برای اداره امور دانشگاه، عازم مدینه شدیم. 5 شب مدینه با استفاده از فضای معنوی مسجدالنبی و غربت ائمه بقیع که باعث محزون بودن این شهر است، سپری شد و غروب روز دوشنبه 23 مرداد از مسجد شجره برای عمره تمتع محرم شدیم؛ و چه عالمی دارد احرام و جداشدن از هر رنگ و نشان و منصب و جایگاهی، همه با ظاهر یکسان و غیرقابل افتراق. گویی خداوند به ما یادآوری میکند که شما نوع بشر هستید و گرامیترین شما نزد من باتقواترین شما است. «... انا خلقناکم من ذکر و انثی و جعلناکم شعوبا و قبائل لتعارفوا ان اکرمکم عند الله اتقیکم» (حجرات 13)
ورود به مکه به دلیل توقفهای ضروری بین راه به حدود ساعت دو و نیم بامداد رسید و به همین دلیل قرار کاروان به انجام اعمال بعد از نماز صبح موکول شد. مسجدالحرام شلوغ و پرازدحام بود اما طواف، نماز طواف، سعی صفا و مروه و تقصیر بدون مشکل و قبل از تابش نور خورشید و گرم شدن هوا انجام شد. پس از اعمال عمره تمتع آرامش خاصی ایجاد میشود و زائرین با خیال راحت روزهای بعد را سپری میکنند. با توجه به جریان ورود زائرین جدید هرروز ازدحام مسجدالحرام بیشتر میشود و عبور و مرور سختتر. من به دلیل سفر عمره با محیط آشنایی دارم ولی این جمعیت موضوع دیگری است. بنا به اظهار مدیر کاروان حدود 5 میلیون نفر در ایام اعمال حج تمتع در مکه حضور دارند و از پنجم ذیالحجه یعنی سه روز مانده به شروع اعمال ورودی شهر مکه بسته میشود. حتی ساکنین عربستان سعودی هم فقط با جواز رسمی میتوانند در حج شرکت کنند و در پیامکی که برای من آمد، مجازات تا 6 سال زندان برای ورود شهروندان سعودی بدون مجوز در نظر گرفته شده است.
هر بار که به مسجدالحرام مشرف میشوم بخشی از زمان را به نگاه کردن به اقوام حاضر از کشورهای مختلف میگذرانم. اصطلاح 72 ملت که بارها شنیدهایم اینجا کاملاً ملموس است، هریک با رنگ و شکل و لباس خاص و رفتارهای مربوط به خود و البته متفاوت در بعضی احکام. از نمازخواندن با دست بسته اکثر جمعیت و در اقلیت قرار داشتن شیعه ازاینجهت تا انجام طواف با حالت هروله (دویدن آرام) توسط گروه کمی از اهل سنت بخصوص از کشورهای آفریقایی. طبعاً هر گروه هم بر آنچه درست میداند پافشاری دارد و بعضاً یکدیگر را به عمل خلاف شرع و حرام متهم میکنند. بارزترین نمونه لمس کردن مکانهای مقدس توسط زائران است که با واکنش تند مأموران سعودی و لغت «حرام» مواجه میشود و البته این موضوع مختص به ایرانیان نیست. واقعیت این است که مسلمانان زمانی میتوانند «ید واحده» و «امت متحد» باشند که بپذیرند اختلاف در برداشت از اسلام طبیعی است و ضمن تأکید بر امور مورد اتفاق، هر کس با انجام آنچه به آن معتقد است، به اعتقادات دیگران نیز با دیده احترام نگاه کند و بجای متهم کردن دیگران، با عمل درست آیین خویش را تبلیغ کند همانطور که از ائمه اطهار نقل شده است: «کونوا دعاة الناس باعمالکم». شکی نیست که ما بهعنوان شیعیان بر حقانیت آیین خود پایداریم و اتفاقاً لازم است مبانی اعتقادی خود را روزبهروز محکمتر کنیم اما روش برخورد با اعتقادات دیگران را هم باید از اهلبیت عصمت و طهارت بیاموزیم و در دام فضای انکار و تکفیر که اکنون به بلای بزرگ جهان اسلام تبدیل شده، نیفتیم.
دراینباره مطلبی در مدینه برای همسفران کاروان نوشتم که با توجه به شمول آن به برخی مشکلات داخلی بیمناسبت نیست در اینجا عیناً نقل کنم:
«اجتماع بر اتفاق»
اختلافنظر بين اديان مختلف، مذاهب مختلف يك دين، فرق مختلف يك مذهب و قس عليهذا خارج از حد شمارش است و البته به نظر من امرى طبيعى و بديهى. اگر بنا باشد پيرو هر فرقه از هر مذهب از هر دين بخواهد سايرين همان چيزى را كه او به آن واقعاً ايمان دارد قبول داشته باشند، امكان زندگى روى كره ارض براى احدى وجود نخواهد داشت و هيچ دو نفرى حتى زن و شوهر شيعه اثنى عشرى مقلد دو مرجع تقليد، نمیتوانند در كنار هم زندگى كنند.
اما آنچه در سيره پيامبر اكرم و ائمه هدى نقل شده درست نقطه مقابل اين طرز فكر و حاكى از استحكام در ايمان قلبى و مدارا در رفتار بيرونى است. شايد آنچه از زندگى امام حسن مجتبى علیهالسلام، كه در كنار مرقد شريفش قرار داريم، شنیدهایم مصداق خوبى از اين سيره باشد؛ آنجا كه ايشان همسرى را تحمل كردند كه قصد جانشان را داشت و عربى را مهمان كردند كه آشكارا به ايشان و پدر بزرگوارشان دشنام میگفت.
«اجتماع بر اتفاق» به نظر حقير تنها راه گشودن واقعى فضاى امربهمعروف و نهى از منكر در جامعه اسلامى و بخصوص شيعى است. اين بدان معنى است كه اگر همه دینمداران و دلسوزان همت خود را معطوف آن قسمت از عقايد، احكام و اخلاقيات كنند كه هيچ مناقشهای در آن نيست و همه بر درستى آن اتفاق دارند، جامعه مسير خود را خواهد يافت. در چنين روزى دینداران هم بهتر دين خود را حفظ میکنند و هم دست بازترى براى تبليغ دين خواهند داشت.
شايد هم آن روز فقط پس از ظهور آقاى ما فرا رسد، زمانى كه شيعيان واقعى دست از منيت ها و تنگنظریها برداشته باشند و فقط فرمان حضرتش را اجرا كنند. مولاى ما «متى ترانا و نراك»؟
على جعفريان
شنبه ٢١ مرداد ٩٦
مدينه منوره
سخن آخر
در این سفر تاکنون در تمام اماکن مقدسه بخصوص مسجدالنبی و مسجدالحرام بهدفعات همکاران هیئتعلمی، کارکنان شریف و دانشجویان عزیز دانشگاه را بهطور خاص به یاد آوردهام و برای همه آنان خیر مسئلت کردم و معتقدم این حق آنان بر من در مسئولیت فعلی است. امیدوارم خداوند این دعاها را به اجابت نزدیک کند و درعینحال در آستانه ایام تشریق و حج تمتع، از تمام همکاران طلب حلالیت میکنم و درخواست دعای خیر دارم.
دکتر علی جعفریان
مرداد 96
دسترسی به گزارش های ماهانه قبلی در سایت اختصاصی رییس دانشگاه
متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید: