پیام های رئیس دانشگاه

 

 

  • تاریخ انتشار : 1394/10/01 - 08:26
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 7515
  • زمان مطالعه : 17 دقیقه

گزارش آذر 94 رييس دانشگاه به دانشجويان، كاركنان و اعضاي هيات‌علمي

دکتر جعفریان: شب یلدا برای من با عمل پیوند کبد همراه بود/ امیدوارم کسی از خانه و لباس گرم محروم نباشد

رییس دانشگاه در گزارش آذرماه 94 به یک موضوع تلخ پرداخته و در خصوص وحدت حوزه و دانشگاه و نیز پروژه مهدی کلینیک سخن گفته است. دکتر جعفریان بالاخره پس از چند ماه فرصت رفتن به استخر را پیدا کرد که برایش بسیار خوب بوده است.

رییس دانشگاه همچون ماه‌های گذشته، در پایان آذر 94 در گزارشی مکتوب با دانشجویان، کارکنان و اعضای هیات‌علمی دانشگاه سخن گفت.
متن کامل گزارش ماهیانه رییس دانشگاه به شرح زیر است:
دانشجویان عزیز، همکاران محترم سلام
در پایان آذرماه 94 فرصتی دوباره برای گفتگو با شما همکاران فراهم شد. در این ماه هم موضوعات شیرین و بسیار خوشایند داشتیم و هم حوادث تلخ؛ لذا گزارش آذر 94 «تلخ و شیرین» خواهد بود درست مانند زندگی ما و من ترجیح می‌دهم واقعیات را همان‌گونه که می‌بینم برای شما بیان کنم. امیدوارم شیرینی صداقت، تلخی واقعیت را جبران کند.
ادامه کارگاه لیدرشیپ برای سلامت
هفته اول آذرماه در عمان سپری شد و همزمان با هفته دوم کارگاه لیدرشیپ برای سلامت بود. توضیحاتی درباره این کارگاه را در گزارش آبان ماه آوردم اما در این گزارش به نکته دیگری اشاره می‌کنم. موضوع هفته دوم اصول لیدرشیپ یا رهبری در عرصه سلامت بود. این موضوعی است که من در 6 سال گذشته در کارگاه‌های توانمندسازی اساتید دانشگاه و همچنین به دانشجویان دکترای آموزش پزشکی تدریس می‌کنم، به همین دلیل موضوع برای من هم خیلی آشنا و هم خیلی مورداستفاده بود. نکته جالب روش تدریس بود که به صور مختلف باعث درگیر شدن افراد شرکت‌کننده بود و مدرسین سعی می‌کردند نشان دهند چه اتفاقی در عمل می‌افتد. ایفای نقش یا برگزاری مانور شرایط بحران از این موارد بود. در پایان کارگاه نیز هر یک از چهار گروه که از روز نخست تشکیل شده بود، گزارش خود را در مورد اقدامات اصلاحی برای روش‌های تحلیل و حل یک مسئله محل ابتلا که در گروه انتخاب شده بود ارائه دادند. در گروهی که من در آن حاضر بودم شرکت‌کنندگانی از عمان، بحرین، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و قطر نیز حضور داشتند. موضوع گزارش این گروه کنترل شیوع بیماری دیابت در کشورهای منطقه بود که به‌طور قابل‌توجهی بالا است (از حدود 10 درصد تا 24 درصد کل جمعیت). یکی از تجربیات جالب همین کار گروهی بود که به دلیل همکاری و تعامل سازنده علیرغم اختلاف‌نظرهای محتوایی به‌خوبی پیش رفت و درنهایت شاید بهترین گزارش ارائه شد.  تجربه این دوره بیش از هر چیز برای من از جهت دیدن نتایج حضور مؤثر در مجامع بین‌المللی آموزنده بود. نشستن با دیگران و بیان دیدگاه‌ها و تعامل سازنده با آنان می‌تواند بسیار بیش ازآنچه تصور می‌شود برای کشور ما سودمند باشد و اگر نمایندگان ایران در مجامع علمی با قدرت حضور داشته باشند، می‌توانند در پیشبرد اهداف علمی کشور مشابه همان اثری را ایجاد کنند که دیپلمات‌های ارزشمند کشورمان توانستند در عرصه سیاسی و جامعه جهانی به نمایش بگذارند.
دومین جشنواره دانشجویی دانشگاه
یکی از بهترین روزهای امسال برای من 16 آذر بود. دومین جشنواره دانشجویی ابن‌سینا با حضور بیش از 400 نفر از دانشجویان عزیز دانشگاه که برای شرکت در جشنواره داوطلب شده بودند برگزار شد و 48 منتخب داشت. دانشجویان در 8 عرصه آموزش، پژوهش، ارائه خدمت، قرآن و عترت، ورزش، هنر، اجتماعی و دانشجوی جامع به رقابت پرداختند و برترین آن‌ها به‌عنوان برگزیده جشنواره معرفی شدند. هم در جلسات کمیته داوران و هم در روز جشنواره با دانشجویان بسیار توانا و فعالی آشنا شدم که واقعاً مایه افتخار دانشگاه و کشورمان هستند. امیدوارم این دانشجویان با همت و پشتکار خود آینده ایران را چنان رقم بزنند که همه ما انتظار داریم. از همه شرکت‌کنندگان در این جشنواره و نیز حوزه معاونت دانشجویی که زحمات اجرای آن را بر عهده داشتند و نیز داوران محترم از صمیم قلب سپاسگزاری می‌کنم و برای همه سلامت آرزو می‌کنم.
شاید این سؤال برای عده‌ای مطرح شود که چرا در روز 16 آذر دانشگاه ما بجای پرداختن به ماهیت جنبش‌های دانشجویی در سال 1332 که معطوف به مبارزه با استعمار، استکبار و استبداد است، به جشنواره دانشجویی می‌پردازد. دراین‌باره مطالب فراوانی قابل‌طرح است.
نکته اول اینکه زبان مبارزه با استکبار در این زمانه چیست؟ آیا باید با حرکت‌های مسلحانه یا نظامی به جنگ استکبار رفت یا برنده‌ترین سلاح در این زمانه دانش و فناوری است؟
نکته دوم اینکه نقش دانشگاه در دفاع از کشور در حال حاضر چیست؟ آیا غیر از این است که ما باید در مسیر رفع نیازهای کشور با اتکا بر فرهنگ و عقاید خود حرکت کنیم و آیا محورهای این جشنواره در مسیری غیر از این است؟
نکته سوم اینکه آیا هر پیامی را باید به‌صورت مستقیم به مخاطب گفت یا راه‌های بهتری هم وجود دارد؟ حداقل در این مورد به نظر می‌رسد دانشگاه مرجع تعیین‌کننده باشد که بهترین روش انتقال پیام چیست.
نکته آخر اینکه آیا همه مشکلات سیاسی هستند یا راه‌حل سیاسی دارند؟ مشابه همین سؤال در مورد سایر مبانی فکری هم قابل‌طرح است، یعنی می‌توان پرسید همه مشکلات راه‌حل فقهی یا اجتماعی یا نظامی یا پزشکی دارند؟ این موضوع بسیار مهمی است که باید به آن پرداخت و تعیین کرد که حیطه هر یک از این علوم و مبانی کجاست. آیا ما برای چگونگی ساختن ساختمان از فقیه سؤال می‌کنیم یا اینکه در جامعه اسلامی برای ساخت‌وساز باید به مبانی حقوق اجتماعی توجه کنیم؟ برای درمان یک بیماری از سیاستمداران کمک می‌گیریم یا در مورد چگونگی تخصیص منابع برای درمان بیماری‌های مختلف نظر سیاست گزاران لازم است؟ منظور من از این مقدمه این است که هر یک از علوم حیطه مشخصی دارند و در همان حیطه موضوعیت دارند. دانش نظامی برای طراحی مکانیسم‌های دفاعی کشور ضروری است و البته ممکن است سیاست‌های دفاعی در تنظیم امور اجتماعی یا سلامت هم جایگاه کوچکی داشته باشند. مسائل سیاسی نیز همین‌طور هستند و اگرچه شکی نیست که بر همه شئون دیگر تأثیرگذار هستند اما محدودیت‌های خود را دارند و نباید راه‌حل همه‌چیز را در آن جستجو نمود. «سیاست زدگی» با «سیاسی بودن» کاملاً متفاوت است و فکر می‌کنم اکنون همه ما تجربیات زیادی از مضار اولی و منافع دومی در ذهن داشته باشیم.

یک موضوع تلخ
از وقایع ناخوشایند آذرماه انعکاس وسیع رسانه‌ای کشیدن شدن بخیه‌های کودکی برای نپرداختن هزینه‌ها بود. اینکه ماهیت و واقعیت این ماجرا چه بوده است را باید بازرسان و مقامات مسئول روشن کنند اما نحوه انعکاس آن و موضوعات دیگر حاشیه‌ای در جامعه پزشکی به‌طورجدی محل تأمل است. شکی نیست که کشیدن بخیه بعد از انجام آن به دلیل نپرداختن هزینه با هیچ منطقی توجیه‌پذیر نیست حتی منطق مطلقاً مادی؛ و به همین دلیل هم باور آن خیلی راحت نیست اما اگر این موضوع به همان شکل که انعکاس داده شد هم اتفاق افتاده باشد، واکنش‌ها در این زمینه و مسائل مشابه محل بحث است.
نکته اول واکنش رسانه‌ها به اخبار منفی گروه پزشکی است که به نظر می‌رسد بیش‌ازحد برای برخی از ایشان جذاب است. طبیعی است که رسانه برای راضی کردن مخاطب نیازمند اخباری است که جالب‌توجه باشد اما انعکاس حوادث منفی مرتبط با یک قشر آن‌هم به‌صورت روزانه کمی سؤال‌برانگیز نیست؟ واقعاً نظام سلامت کشور این مقدار ناکارآمد است که نشان داده می‌شود؟ من به‌عنوان رئیس بزرگ‌ترین دانشگاه علوم پزشکی کشور اعلام می‌کنم که بدون شک خدمات سلامتی که در حال حاضر در ایران ارائه می‌شود به‌هیچ‌وجه راضی‌کننده نیست اما درعین‌حال بسیار فراتر از امکانات و منابعی است که در اختیار بخش سلامت قرار گرفته است. ما علیرغم تمام محدودیت‌ها و بی‌توجهی مزمن به حوزه سلامت، یکی از پیشرفته‌ترین کشورهای منطقه در عرضه خدمات بهداشتی درمانی هستیم و این بسیار فراتر از یک ادعا و مورد قبول بسیاری از کارشناسان بین‌المللی از جمله سازمان جهانی بهداشت است. اسباب تأسف است که کسانی که دارای تریبون‌های پرمخاطب هستند با استفاده از حساسیت جامعه نسبت به تخلفات مالی که در چند سال گذشته روی داده، مرتب در مورد نحوه هزینه کرد منابع طرح تحول سلامت ابهام ایجاد می‌کنند گویی هیچ اتفاقی در حفاظت مالی از بیماران رخ نداده و میزان پرداخت مردم از جیب هیچ تفاوتی نکرده و هزینه وسایل گران‌قیمت مصرفی کاهش پیدا نکرده است. شکی نیست که طرح تحول سلامت را مانند هر طرح بشری دیگری می‌توان نقد کرد و ابعاد مثبت و منفی در آن یافت؛ و اتفاقاً در این زمینه امثال من که از نزدیک درگیر اجرا هستیم ممکن است نقدهای بهتری داشته باشیم؛ اما برای نادیده گرفتن تمام برکات این اقدام اساسی که 20 سال دیر انجام شد و بزرگ کردن نقاط تیره چه انگیزه‌ای متصور است؟ امیدوارم نگرانی همه کسانی که به نظام سلامت با تمام قوا ایراد می‌گیرند فقط ارتقاء سلامت و رفاه مردم باشد و تنها اشکال موجود، انتخاب نامناسب ابزار برای رسیدن به این هدف ارزشمند باشد که نتیجه‌ای به‌جز سلب اعتماد مردم به خدمتگزاران آنها ندارد. از خداوند بزرگ می‌خواهم تمام کسانی که خواسته یا ناخواسته سرمایه‌های اجتماعی این کشور را که «اعتماد» از مهم‌ترین آن‌ها است، تخریب می‌کنند به راه راست هدایت فرماید تا ایران ما بیش از این آسیب نبیند.
اما سخنی هم با همکاران گروه پزشکی اعم از پزشکان و پرستاران و سایر حرف وابسته دارم و آن اینکه هدف ما چیز دیگری است. ما برای حفظ و ارتقاء سلامت مردم کشورمان تلاش می‌کنیم و این‌گونه حوادث نباید مبنای تعامل ما با مراجعان را تخریب کند. شک نداشته باشید که مردم این کشور قدر خدمتگزاران واقعی خود را در گروه پزشکی به‌خوبی می‌دانند چنانچه در اغلب نظرسنجی‌ها بالاترین میزان رضایت مراجعان بستری بیمارستانی از پزشکان و پرستاران است. ما باید همانگونه که از بزرگان خود آموخته‌ایم و اصول رفتار حرفه‌ای هم حکم می‌کند، همواره مصالح بیماران را در اولویت قرار دهیم و این موضع خود را در عمل برای آنان روشن کنیم. همه ما ممکن است به علت فشارهای زیاد کاری یا خستگی در لحظاتی دچار تنش یا ناراحتی ناشی از رفتار بیمار یا همراهان وی شویم اما باید راه برخورد مناسب در این لحظات را بیاموزیم و همان‌گونه عمل کنیم. البته سیستم‌های ما نیز باید نقش خود را در جلوگیری از بروز حوادث ناگوار به‌درستی ایفا کنند تا هم افراد ما درگیر اموری از این قبیل نشوند و هم حفاظت درست از کلیه پرسنل صورت گیرد.
خداوند همه ما را از شر جن و انس حفظ کند و در خدمت به مخلوقات خود موفق بدارد.

وحدت حوزه و دانشگاه
جمعه آخر آذرماه مصادف با سالروز شهادت مرحوم مفتح بود که به نام روز «وحدت حوزه و دانشگاه» نام‌گذاری شده است. شهید دکتر مفتح که از چهره‌های برجسته دوران انقلاب بود یک مشخصه ویژه داشت و آن دانشگاهی بودن در لباس روحانیت است. او که علاوه بر تحصیلات حوزوی دکترای فلسفه داشت از روحانیانی بود که توانسته بودند به‌خوبی با دانشگاه ارتباط برقرار کند. ممکن است برای دانشجویان امروز این موضوع خیلی ساده به نظر برسد اما در آن دوران که حضور یک روحانی در دانشگاه به‌عنوان دانشجو یا استاد یک اتفاق عادی نبود و امثال دکتر مفتح انگشت‌شمار بودند، اصل ورود به دانشگاه برای تحصیل هم برای یک طلبه یا مدرس حوزه موضوع کاملاً عجیبی محسوب می‌شد.
امروز پس از 36 سال هنوز اظهارنظرهای متفاوتی درباره وحدت حوزه و دانشگاه در بین صاحب‌نظران وجود دارد. برخی معتقدند این وحدت با حضور اقشار مختلف از دو گروه در محیط‌های یکدیگر رخ داده است و برخی در طرف مقابل معتقدند اصولاً این وحدت امکان‌پذیر نیست. تصور من این است که وحدت ماهیتاً موضوعی اجباری نیست و نمی‌توان به انجام آن حکم کرد. حوزه و دانشگاه دو نهاد علمی فرهنگی تأثیرگذار در جامعه هستند که البته مبانی مختلفی دارند. دانشگاه عموماً بر اساس علوم تجربی استوار شده است و محصولات بسیار خوبی هم برای جامعه بشری داشته اگرچه آفاتی را هم ایجاد نموده است. حوزه اما بیشتر متکی بر علوم نقلی و موضوعات غیرتجربی است و این یکی از تفاوت‌های آشکار است؛ اما هم حوزه و هم دانشگاه دارای مبانی و متدولوژی مشخص و معین هستند که به‌سادگی هم قابل خدشه نیستند. این‌که فکر کنیم چون حوزه آزمایشگاه ندارد پس متدولوژی هم ندارد یک خطای فاحش و درعین‌حال رایج است. علومی مانند اصول فقه، تفسیر، رجال و امثال آن مبانی استنباط از متون قرآن و حدیث را به دست می‌دهند و اتفاقاً کاملاً متدولوژیک هستند. درعین‌حال دانشگاه هم از روح و ماوراء طبیعت خالی نیست و بسیاری از دانشمندان نه تنها به آن معتقد هستند بلکه از آن برای دستیابی به اهداف خود مدد می‌جویند.
خلاصه آنکه وحدت حوزه و دانشگاه در واقع رخ داده است آنجا که افراد دو گروه، با درک متقابل از برداشت‌ها و متدولوژی متفاوت یکدیگر از دانش هم استفاده کرده‌اند و در کنار هم باعث پیشرفت کشور و آحاد جامعه خود شده‌اند؛ و البته وحدت حوزه و دانشگاه اتفاق نیفتاده است آنجا که هر گروه سنگ خود را به‌تنهایی به سینه زده و سعی کرده است نقش طرف دیگر را ندیده بگیرد.
مهدی کلینیک
یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین پروژه‌های عمرانی دانشگاه پروژه مهدی کلینیک در مجتمع بیمارستانی امام خمینی است. این پروژه از سال 1389 با طرح موضوع از طرف خانواده گرامی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. هدف ساخت یک بیمارستان پیشرفته با استفاده از تکنولوژی روز بر اساس وصیت مرحوم حاج محمد گرامی از محل منابع گروه گرامی به‌صورت بلاعوض برای مجتمع بیمارستانی امام خمینی بود. پس از مذاکرات اولیه و قطعی شدن اجرای این طرح در مجتمع بیمارستانی امام خمینی مقدمات آغاز شد و ابتدا ساختمان قدیم اورژانس مجتمع و سپس بخش سابق روان‌تنی و پوست تخریب شد و زمین موردنیاز در اختیار پروژه قرار گرفت. بنده هم در سال‌های 89 تا 91 به دعوت رئیس وقت مجتمع در جلسات طولانی بحث در مورد طراحی بیمارستان جدید به‌طور متناوب شرکت داشتم. در نهایت پس از تأیید طراحی و آماده‌سازی زمین، عملیات اجرایی آغاز شد و با سرعت بسیار خوبی پیش رفت به‌طوری‌که سازه اصلی در مدت حدود یک سال و نیم اجرا شد. افراد زیادی در این مدت برای اجرایی شدن این طرح در داخل و خارج دانشگاه تلاش کردند که ذکر نام تک‌تک آنها میسر نیست. از اواخر سال 93 روند اجرای پروژه دچار رکود شد و در بهار 94 تقریباً متوقف شد. علت اصلی این توقف محدودیت نقدینگی خانواده محترم گرامی بود که در جلسات متعدد مورد بحث قرار گرفت. مدتی وقت صرف بررسی راهکارهای ادامه پروژه شد اما قطعی بود که تأمین منابع به سبک سابق یعنی از منابع گروه گرامی به‌صورت بلاعوض امکان‌پذیر نیست. پیشنهاد اخذ وام توسط ورثه مرحوم گرامی و مشارکت دانشگاه در پرداخت سود آن مطرح شد که مورد موافقت دانشگاه نیز قرار گرفت اما در عمل موفق نبود. در نهایت با رایزنی‌های فراوان دوجانبه بین دانشگاه و خانواده محترم گرامی و نیز مشورت هر یک از طرفین با سایر افراد و سازمان‌های ذینفع و در نهایت وزارت بهداشت، نتیجه نهایی این بود که پروژه با وضعیت فعلی در تاریخ اول دیماه 94 به دانشگاه منتقل شود تا با کمک وزارت متبوع برای تکمیل آن اقدام نماید. شکی نیست که هم ما و هم خانواده گرامی ترجیح می‌دادیم که این کار در کوتاه‌ترین زمان ممکن توسط خود ایشان به اتمام برسد اما تأمین منابع توسط یک بنگاه اقتصادی در صورتی میسر است که گردش کار مطلوب برقرار باشد. طبیعی است که در وضعیت رکود اقتصادی و کاهش فضای کسب‌وکار سودی تحصیل نمی‌شود تا از محل آن عمل خیر انجام شود. تردید ندارم که ورثه مرحوم حاج محمد گرامی برای اجرای وصیت پدر خود همت خویش را به کار بردند اما در شرایط فعلی ادامه کار برای ایشان مقدور نیست. اکنون ما به دنبال منابع برای تکمیل این طرح عظیم هستیم و امیدوارم با قول مساعد وزارت متبوع بتوانیم در کوتاه‌ترین زمان ممکن شاهد فعالیت مجدد این پروژه باشیم. لازم می‌دانم مجدداً از نیت خیر مرحوم حاج محمد گرامی و همت ورثه محترم ایشان برای اجرای نیت پدر سپاس‌گزاری نمایم؛ اگرچه قرار ما این است که در ادامه کار هم به هر صورت که میسر بود از کمک ایشان بهره‌مند شویم و لذا واگذاری به معنی قطع ارتباط دانشگاه با خانواده محترم گرامی نیست. حمایت وزارت بهداشت و دولت محترم از این پروژه نیز یک ضرورت قطعی است چراکه همه از نیاز شهر تهران به بیش از 12000 تخت بستری جدید سخن می‌گویند.
آنفلوانزا
امسال هم شاهد یک اپیدمی آنفلوانزا در کشور بودیم که گرچه ازنظر وسعت شاید با سال‌های گذشته تفاوت زیادی نداشت اما انعکاس رسانه‌ای وسیعی پیدا کرد. فکر کنم با اطلاع‌رسانی انجام شده مردم ما متوجه شده باشند که مرگ‌ومیر ناشی از آنفلوانزا عموماً ثانوی به یک بیماری زمینه‌ای جدی است و البته باید با اقدامات پیشگیرانه تلاش کنیم که گستره این اپیدمی‌ها به حداقل برسد. همکاران حوزه بهداشت دانشگاه باید برای سال‌های بعد اطلاعات لازم در مورد استفاده از واکسن و روش‌های انتشار بیماری را برای آگاهی مردم زودتر آماده کنند و از طرق مختلف اطلاع‌رسانی نمایند.
حواشی
در آخرین پنجشنبه آذر گروه جراحی بیمارستان امام خمینی به همت آقای دکتر میرشریفی مدیر گروه لوکال جراحی یک گردهمایی غیررسمی در بیمارستان امام داشت که اساتید و دستیاران بیمارستان در آن دعوت بودند. علیرغم خستگی فراوان آخرین روز کاری هفته من هم توانستم در قسمتی از برنامه شرکت کنم. تعداد حاضرین بیشتر از 40 نفر بود و فضای صمیمی و خوبی برای گفتگوی غیررسمی بین افراد فراهم شد که برای من خیلی جالب و خوشایند بود. بحث‌های مختلفی مطرح شد و بعد از مدت‌ها از شنیدن خاطرات شیرین اساتید به‌شدت خندیدم. بعد از شام هم در هوای سرد شامگاه صحبت سرپایی با دستیاران حدود 1 ساعت طول کشید. این فرصت‌ها به نظرم یک نیاز واقعی است تا افرادی که با هم کار می‌کنند از روحیات و علایق یکدیگر هم مطلع شوند.
دو نوبت استخر در این ماه میسر شد که بعد از ماه‌ها بسیار خوب بود. البته ورزش‌های کششی محدودی را هم در منزل شروع کردم اما تنظیم برنامه ثابت مشکل است و این خوب نیست.
آلودگی هوای روزهای پایانی آذرماه نیز منجر به تعطیلی مدارس شد و اگرچه بچه‌ها از آن لذت بردند اما بزرگسالان مجبور بودند با آن بسازند و برای خستگی و سردرد و خواب‌آلودگی راه چاره پیدا کنند. یکی از دوستان می‌گفت هیئت‌رئیسه هم باید در روزهای آلودگی بیش از مجاز تعطیل باشد چون افراد نمی‌توانند خوب فکر کنند؛ ظریفی هم گفت در بقیه ایام چطور؟!
سخن آخر
شب یلدای سال 94 برای من با عمل پیوند کبد همراه بود. امیدوارم همه همکاران این شب را در کنار خانواده به‌خوبی گذرانده باشند. دانشجویان دور از خانواده هم معمولاً این فرصت‌ها را با هم می‌گذرانند و امیدوارم که علاوه بر شادی و گپ و گفت دوستانه، در این فرصت‌ها از ترغیب یکدیگر به تلاش بیشتر در همه امور خیر ازجمله درس خواندن و فکر کردن برای اصلاح جامعه، فروگذار نکنند.
و زمستان با سرما و البته زیبایی‌هایش فرارسید. آرزو می‌کنم هم‌وطنانم از دیدن بارش برف لذت ببرند و کسی از خانه و لباس گرم محروم نباشد.
 
  • گروه خبری : گروه های مطالب,ستاد مرکزی روابط عمومی,گروه خبری RSS,پیام ها
  • کد خبر : 56599
کلمات کلیدی
مهدی  گلپایگانی
تهیه کننده:

مهدی گلپایگانی

36 نظر برای این مقاله وجود دارد

ناشناس

ناشناس

78/10/11 - 00:00

خداقوت دکتر

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

این گزارشات دردی را دانشگاه دوا نمی کنه. برنامه عملی می خواد.

پرسنل دانشکده پزشکی

پرسنل دانشکده پزشکی

78/10/11 - 00:00

با سلام انشاالله خداوند منان ، دکتر جعفریان این استاد بزرگ و عزیز را برای این دانشگاه سالم و تندرست نگه دارد

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
سروش یلدا

سروش یلدا

78/10/11 - 00:00

با سلام و سپاس از زحمات رئیس محترم دانشگاه! با توجه به توصیه های ایشان برای اصلاح امور جامعه و در سال همدلی و همزبانی پرسشی بزرگ ذهن من را درگیر کرده است که بازنشستگی فله ای اعضای هیأت علمی به ویژه در دانشکده دندانپزشکی با چه معیار و رویکردی بوده است؟

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
م .م

م .م

78/10/11 - 00:00

با سلام خدمت دکتر جعفریان خسته نباشید

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

خيلي ممنون... مثل هميشه عالي بود.

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
دانشجو

دانشجو

78/10/11 - 00:00

مدتی است اخبار جلسات را رصد میکنم، حرکت بسیار خوبی است اما چرا در مورد روز برگزاری جلسه اطلاع رسانی خوبی انجام نمیشود؟ به الشخصه تا کنون اطلاعیه در خصوص زمان برگزاری جلسات ندیده ام

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
قراردادی غیرحرفه ای با کار حرفه ای

قراردادی غیرحرفه ای با کار حرفه ای

78/10/11 - 00:00

با سلام و تشکر از دکتر جعفریان، بابت گزارشات منظم و بسیار خوب ایشان. اما گلایه ای از جناب دکتر دارم، براستی ما را چه شده است که هیچ اشاره ای به تاخیرات پرداختهای پرسنلی در گزارشات نمی شود. 400 نفر پرسنل قراردادی با مدرک لیسانس و بالاتر دانشگاه که به صورت غیر حرفه ای می باشند قرار نیست فوق العاده شغل بگیرند. در انبوه کارهای دانشگاه این 400 نفر عدد زیادی بود. انگیزه پرسنل چه می شود. چرا فکر به حال پست سازمانی انها نمی شود. حداقل بررسی شود اگر امکان ایجاد پست نبود اطلاع رسانی شود.

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

خیلی خوب

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
پرسنل بیمارستان

پرسنل بیمارستان

78/10/11 - 00:00

به آقای دکتربه فرمائید این همه بیمارستان ناتمام و بیمارستانهایی که به تجهیزات نیاز مبرم درسطح کشور دارند آنها ر اتمام کنند بعدبه فکر ساختن بیمارستانی باتکنولوژی پیشرفته باشید یک نمونه بیمارستان که به اسم محب یاس ساخته شده زیر مشکلات آن مسئولین مانده اند وپرسنل آنرادربدرکرده اند چاپ که نمیکنید پس حداقل به گوش مسئولین برسانید

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
دكتر سيد منصور رضوي

دكتر سيد منصور رضوي

78/10/11 - 00:00

گزارش دهي جناب آقاي دكتر جعفريان به مجموعه اي كه با آن كار مي كنند بسيار بسيار ارزشمند و قابل تقدير است. براي ايشان آرزوي سلامت دارم.

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
از اهالی ورزش

از اهالی ورزش

78/10/11 - 00:00

از اینکه به ورزش توجه ویژه دارید سپاسگزارم

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

به نام خدا کار ارائه گزارش بسیار پسندیده است. خدا از شما قبول کند و از شما راضی باشد.

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
م اصغری

م اصغری

78/10/11 - 00:00

حرفی که از دل برآید بر دل نشیند

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

حداقل در این مورد به نظر می‌رسد دانشگاه مرجع تعیین‌کننده باشد که بهترین روش انتقال پیام چیست.? من نظری درباره موضوع گفنه شده ندارن ولی این جمله یه مقدار استبدادی بود . تحمل انتقاد را بالا ببریم

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
رضا

رضا

78/10/11 - 00:00

باسلام جناب دکتر چند ماهی هست به کارمندان در گزارشات هیج اشاره ای نمیکنید متاسفانه

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
یک دانشگاهی

یک دانشگاهی

78/10/11 - 00:00

جناب آقای دکتر جعفریان با سلام و عرض ادب. از شما خواهشمندیم صلاحیت تداوم حضور معاونین جنابعالی در پستشان را مجددا بررسی بفرمایید. در بعضی از حوزه ها به شدت شاهد رکود هستیم. دانشگاه به هوای تازه نیاز دارد. با سپاس

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

با سلام .گزارشات ماهانه هر ماه صمیمیت بیشتری نسبت به ماه قبل با خواننده ایجاد میکند.سپاس گذاریم .اما ما باز همان گلایه تکراری و خسته کننده در هر ماه لطفا گوشه چشمی هم به قراردادی های غیر حرفه ای داشته باشید تغییری در وضعیت یا .....

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

دکتر جعفریان عزیز سلام خسته نباشید و خدا قوت چه قدر قشنگ حرف می زنید ساده روان و بی پیرایش حرفهایتان از دل بر می آید و بر دل می نشیند شما خیلی از ماها را نمی شناسید اما ما برای شما دعا می کنیم دکتر عزیز نمی دانم شما و همکارانتان چقدر پیشنهادات ما را با وجود مشغله زیاد می خوانید

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

با عرض سلام خدمت جناب آقای دکتر جعفریان بسیار از بخشنامه جناب آقای دکتر نمازی به شماره 15213/110/د/94مورخ 1/10/94 در خصوص حضور و غیاب تشکر مینمایم چون در واحد ها هستند کسانی که اصلا حضور ندارند و علاوه بر کارانه و تشویقی بالا 175ساعت اضافه کار نیز دریافت مینمایند

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
دانشكده پزشكي

دانشكده پزشكي

78/10/11 - 00:00

قلم شيوا و طرز تفكر رياست محترم دانشگاه قابل تقدير است.اميدوارم شرايط حاكم به گونه اي باشد كه ايشان بتوانند اين افكار را در عمل نيز پياده كنند.موفق و پيروز باشيد. ما در كنار شما هستيم و از هيچ كوششي در مسير پيشرفت دانشگاه و كشور عزيزمان دريغ نخواهيم كرد.

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

عرض سلام واردت جناب آقاي دكتر جعفريان جسارتا حاي سوال ميباشد براي بعضي از كاركنان در مملكت اسلامي كه حرف از عدالت ميباشد آيا فقط كاركنان واحدهاي حسابداري در بيمارستانها ودانشكدهاوغيره شب يلدا داشتند.هستند كساني كه در محموعه شما سرپرست خانوارند نه تنها يلدايي ندارد حتي دريغ از يك اضافه كار معقول تازه باز هم هواي انهايي را كه اوضاع مالي خوبي دارند را بيشتر در نظر دارند .آيا عدالت يعني اين؟؟؟؟؟انشاله خداوند كساني را كه ميزان به دستشان سپرده را هدايت كند .

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

سلام آقای دکتر خسته نباشید بد نیست کارهای دانشکده ها هم بازبینی گردد . انتخاب مدیران گروه علیرغم در نظر گرفتن اراء هیات علمی های محترم گروه ؟ ! جیلی عجیبه

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
دانشجوی Phd

دانشجوی Phd

78/10/11 - 00:00

سلام دکتر جعفریان عزیز، در جشنواره دانشجویی ابن سینا توصیه کردید که گزارش های ماهانه جنابعالی را حتما بخوانیم. خواستم بدینوسیله اعلام کنم که همواره مشتاق خواندن گزارش های خوب شما بودیم و هستیم. متشکریم و خسته نباشید.

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

اقای دکتر جعفریان از زحمات شما ممنونیم من تعجب می کنم اگر رای گیری برای انتخاب مدیران گروه مخفیانه بوده است چطور افرادی به خود جرات می دهند که ادعا کنند حق با انها بوده و از تعداد ارا اگاهند. اینها همه نشات گرفته از فکری بیمار گونه است که خود را برتر از دیگران می دانند نه چیز دیگری خداوند به شما سلامتی بدهد که بتوانید با این بیماران کار کنید

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

استاد ارجمند ضمن تشکر و خسته نباشید لطفا چند سطری از گزارش ماهانه را به پرسنل محترم دانشگاه مخصوصا بیمارستانها که با حجم بالای کار بعد از اجرای طرح تحول سلامت در حال خدمت رسانی به مردم هستند اختصاص دهید تابه این ترتیب بدانیم که ما هم دیده میشویم بار اجرای طرح هاییکه به اجرا درمی آید روی دوش پرسنل است و افتخارات اجرای آن متعلق به روسا

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

با سلام چهار ماه است بازنشسته شده ام هنوز سنوات و بازخریدی مرخصی پرداخت نشده بهتر نیست به بازنشسته ها کمی احترام قائل شوندانها با این حقوق کم به ان پول نیاز دارند با تشکر

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

من معمولا همه ي گزارشات ماهيانه ي دكتر جعفريان رو مي خونم. جزو معدود افرادي هستند كه اين حركت شايسته و مديرانه را انجام مي دهد. ولي بنا به فرمايش يكي از دوستان من از نزديك عدم وجود انگيزه و بي روحيگي كاركنان و مشكلات بيمارستان محب ياس را ديده ام. اميدواريم جناب دكتر اقدام مدبرانه اي را براي بهبود وضعيت اين بيمارستان انجام دهند. سپاس

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
هيئت علمي

هيئت علمي

78/10/11 - 00:00

باسلام وعرض ادب واحترام به جناب آقاي دكترجعفريان عزيز كه باقلم شيوا و صداقت و خلوصي كه درايشان وجودداردباعث افتخارما هستند. ازاينكه شخصي كه ازنظر علم ، اعتقاد واقعي واخلاق شايسته درراس دانشگاه ماهستندبه خود ميباليم. اميدواريم همچنان موفق وهميشه پايداروسلامت درراه خدمت به اين مملكت گام برداريد.

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

باز هم زیباترین یلدا از آن شما شد که با دستان توانمندترین طولانی ترین شب سال رو به سپیده زندگی بیماری گره زدید.

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

با عرض سلام و خسته نباشيد متاسفانه انگيزه براي خواندن گزارشات جنابعالي در قشر كارمند كم شده آن هم به اين دليل كه در كمتر گزارشي سخن از كارمند به ميان مي آيد آقاي دكتر شما چندين هزار كارمند داريد اما دريغ كه هيچگاه از آنان سخني نمي گوييد

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
دکتر نویان

دکتر نویان

78/10/11 - 00:00

با سلام و عرض ادب خدمت آقای دکتر جعفریان عزیز دو سالی است که از خدمت دانشگاه به جبر روزگار مرخص شده ام. از راه دور پی گیر اخبار دوستان و همکاران محترم هستم. سه سال قبل شب یلدای ما هم با پیوند قلب گذشت. شاد و تندرست باشید....

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
محمد صالحی

محمد صالحی

78/10/11 - 00:00

خدا قوت، از آغاز گزارشات شما تا به امروز جزو خوانندگان آنها بوده ام و بسیار خشنودم از نظاره گر بودن چنین رویه ای !

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

از گزارشات ماهانه شما بسیار ممنون خدا قوت جناب آقای دکتر گوشه چشمی هم به کارمندان قراردادی برای تبدیل وضعیت داشته باشید بسیار سپاسگذارم

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
کمک بهیار

کمک بهیار

78/10/11 - 00:00

ازدکترجعفریان خواهش میکنم به وضع نيروهای شرکتی خصوصی که هيچ گونه قرارداد کاری.مرخصی.کارانه.حتی طبق وزارت کاری هم پرداختی ندارند. حقوق امیلیون تومان با200ساعت کاردرماه .بخداقسم دوران سخت ی راطی میکنیم. رسیدگی کنید

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

به راستی به ما چه ربطی دارد که شما دوبار در ماه شنا کرده اید؟؟؟؟

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

آلودگی هوای روزهای پایانی آذرماه نیز منجر به تعطیلی مدارس شد و اگرچه بچه‌ها از آن لذت بردند اما بزرگسالان مجبور بودند با آن بسازند و برای خستگی و سردرد و خواب‌آلودگی راه چاره پیدا کنند. یکی از دوستان می‌گفت هیئت‌رئیسه هم باید در روزهای آلودگی بیش از مجاز تعطیل باشد چون افراد نمی‌توانند خوب فکر کنند؛ ظریفی هم گفت در بقیه ایام چطور؟! عالی عالی عالی

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *