• تاریخ انتشار : 1400/11/30 - 19:13
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 448
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

برگزاری وبینار کنترل و پیشگیری از عفونت برای پرستاران

وبینار کنترل و پیشگیری عفونت برای پرستاران، با حضور دکتر علیرضا نیکبخت نصرآبادی رئیس دانشکده پرستاری و مامایی و جمعی از استادان کشوری عفونت های بیمارستانی به صورت مجازی و حضوری در دانشکده پرستاری و مامایی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران دانشکده پرستاری و مامایی در ابتدای این وبینار که پنجشنبه 28 بهمن ماه 1400 برگزار شد دکتر علیرضا نیکبخت نصرآبادی رئیس دانشکده ضمن تسلیت سالروز وفات بانوی صبر و استقامت حضرت زینب کبری سلام الله علیها، بر اهمیت رعایت مبانی و اصول کنترل عفونت تاکید کرد و گفت: برای کاهش میزان عفونت در بالین همه افراد باید مشارکت جدی داشته باشند، این یک کار گروهی است که سهل انگاری در آن می تواند تبعات سنگینی را به همراه داشته باشد.

دکتر نیکبخت نصرآبادی با تاکید بر این که استادان و پزشکان در حوزه آموزش و بالین نقش مهمی در الگوپذیری دانشجویان دارند گفت: استادان، پزشکان و پرستاران با رعایت اصولی پروتکل های بهداشتی می توانند برای نشان دادن اهمیت مبانی و اصول کنترل عفونت برای دانشجویان الگوی تاثیرگزاری باشند و سهل انگاری در این امر می تواند در اذهان عموم عادی انگاری را بوجود آورد .

وی در رابطه با اهمیت رعایت پروتکل های بهداشتی افزود: از یک سو ما باید در این مسئله ی مهم مسئولانه رفتار کنیم و از سوی دیگر باید سطح آگاهی و دانش دانشجویان را ارتقا دهیم تا با به کارگیری آنها در مداخلات مراقبتی صحیح و پیشگیرانه، خود و بیماران را از افزایش خطر عفونت ها محافظت کنند.

رئیس دانشکده با بیان اینکه در شرایط همه گیری کرونا برای کاهش میزان خطر انتقال تغییرات زیادی در برنامه آموزش دانشجویان انجام شده است گفت:  اتخاذ تصمیم‌گیری‌ها ی نابجا و اجرایی کردن آنها می‌تواند کل مبانی کنترل عفونت را زیر سوال ببرد که خود می تواند عاملی برای افزایش میزان انتقال و ابتلا در سطح جامعه باشد.

دکتر نیکبخت نصرآبادی با تاکید بر رعایت کنترل عفونت توسط همه اقشار کادر پزشکی گفت: در این دوران همه گیری کرونا حدود 150 شهید پرستار مدافع سلامت داشتیم که این هزینه سنگینی است لذا کنترل عفونت  در دانشجویان پرستاری و پرستاران به دلیل مواجهه بیشتر آنان با بیماران در بالین از اهمیت بیشتری برخوردار است که در این زمینه باید اقدامات هوشمندانه تر باشد تا باعث کاهش میزان عفونت در بالین شود.

 وی با بیان اینکه حفظ سلامت دانشجویان در اولویت است گفت: علاوه بر سلامت از سوی دیگر کیفیت آموزش برای دانشجویان نیز از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و این بحران ها نباید کیفیت آموزش را به کمتر از  استانداردهای آموزشی کاهش دهد و از مهارت های بالینی و توانمندی های تخصصی دانشجویان بکاهد بلکه باید با یک نگرشی آینده نگر راه های آموزش جایگزین را برای این شرایط فراهم کرد و با استراتژی هایی بتوانیم در محیط بالینی با رعایت اصول کنترل عفونت زنجیره‌ی عفونت را قطع کرده و در مقابل زنجیره یادگیری دانشجویان را ارتقا داد تا بتوانند در ارایه خدمات مراقبتی برای آحاد جامعه توانمند باشند.

دکتر آرش سیفی دانشیار و فلوشیپ کنترل عفونت دانشگاه علوم پزشکی تهران و عضوکمیته کشوری، درباره تاریخچه کووید، آمارها، راه های انتقال ویروس کرونا و نحوه رعایت بهداشت فردی و تهویه مناسب توضیحاتی را ارائه داد .

دکتر سیفی با اشاره به نحوه استفاده صحیح از دستکش برای کاهش میزان عفونت گفت: در سطح جامعه برای پیشگیری از عفونت استفاده از دستکش هیچ جایگاهی ندارد و فقط باعث اتلاف منابع مالی می شود در حالیکه برای مراقبت مستقیم از بیمار الزاما باید از دستکش استفاده کرد.

دکتر سیفی رعایت احتیاطات استاندارد در مواجهه با بیماران، در پیشگیری از کرونا در مراکز درمانی را ضروری دانست و گفت: بهداشت محیط و ضدعفونی کردن وسایل معاینات باید برای هر بیمار بطور جدی رعایت شود و استفاده از گان و ماسک در مراقبت معمول بیماران و استفاده از شیلد و دستکش و وسایل حفاظت فردی پرسنل در مواجهه با بیماران مبتلا به کووید لازم است.

وی  همچنین درباره نحوه استفاده از انواع ماسک ها و وسایل حفاظت فردی توضیحات لازم را ارائه داد و تاکید کرد CDC آمریکا برای کنترل عفونت، استفاده از دو ماسک را در مراکز درمانی توصیه نمی‌کند و همچنین محافظت توسط ماسک پارچه ای نیز قابل اعتماد نیست که سازمان بهداشت جهانی هم تاثیرگزاری آن را تایید نمی کند.

دکتر سیفی درباره شیردهی مادران مبتلا به کووید گفت: ویروس کرونا در شیر مادر ترشح نمی‌شود و مادران می توانند شیردهی نوزاد خود را با رعایت بهداشت دست و استفاده از ماسک انجام دهند و همچنین استفاده از ماسک برای نوزادان و کودکان زیر 2 سال ممنوع است.

دکتر آرزو سلامی متخصص عفونی با تاکید بر رعایت پروتکل های بهداشتی در پیشگیری از ابتلا به اومیکرون، واکسیناسیون را در این سویه کرونا نیز موثر دانست.

وی شایع‌ترین علائم اومیکرون را احساس خستگی، سردرد، آبریزش و گلودرد برشمرد و گفت : بروز تب کاهش حس بویایی و احساس تنگی نفس و درد قفسه سینه در سویه اومیکرون کمتر مشاهده شده است.

دکتر سلامی سیر بالینی اومیکرون را در پنج مرحله شرح داد و علائم  و شدت بالینی هر یک از مراحل را توضیح داد و تاکید کرد که  بروز انواع شدید بیماری در هر زمانی از سیر بالینی امکان پذیر است و آگاه کردن بیماران از نظر علائمی که باید به مراکز درمانی مراجعه کنند ضروری است.

دکتر سلامی به اقدامات تشخیصی کووید بوسیله تست PCR اشاره کرد و گفت:  تست PCR می تواند در تشخیص اومیکرون نیز موثر باشد اما  PCR منفی رد کننده ابتلا به اومیکرون نمی باشد و در صورت وجود علائم  و تماس با فرد مبتلا ، شخص باید قرنطینه شود.

دکتر اسمعیل محمدنژاد استادیار گروه داخلی-جراحی با اشاره به  سنجه های کنترل عفونت دربازدید های ادواری اعتباربخشی افزود: در این دوره 146 سنجه باید مورد بررسی قرار گیرد که 11 سنجه مربوط به کنترل عفونت می باشد،کنترل عفونت نباید متکی به بازدیدهای اعتباربخشی باشد بلکه در این کار تیمی برای رعایت وافزایش ایمنی بیمار، باید تمامی شاخص ها مربوطه و سنجه های کنترل عفونت رعایت شود.

وی درباره پنج محور اصلی  ارتقای شاخص های مربوط به CSSD شامل ، امکانات و تجهیزات، ازمون شیمیایی و بیولوژیکی، مستندات، فرایندها  و نیروی انسانی و فضا توضیحاتی را ارائه داد.

ایراندخت مصطفوی کارشناس مسئول کنترل عفونت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با ارائه مقالات معتبر بیان کرد: هر چند همه گیری کووید باعث ارتقای موقت و نسبی در رعایت بهداشت دست شد ولی با ادامه ی همه گیری به دنبال کاهش حساسیت، کاهش قابل ملاحظه ای در رعایت بهداشت دست به وجود آمد و در مجموع میزان رعایت بهداشت دست حدود 10 درصد  بیشتر از قبل همه گیری کرونا است.

وی افزود:در سرتاسر دنیا رعایت بهداشت دست در دو موقعیت قبل از تماس با بیمار و قبل از تماس با محیط بیمار کمتر است و همچنین در ایام تعطیل و شیفت های عصر و شب به میزان کمتری بهداشت دست رعایت شده است، اقدامات تشویقی و بعضا تنبیهی و استفاده از یادآورها بیشترین تاثیر را در ارتقا بهداشت دست دارد.

مصطفوی درباره موانع رعایت بهداشت دست گفت: عوامل ساختاری (در دسترس نبودن آب، صابون والکل) و فردی (بی توجهی، شلوغی شیفت کاری و موانع شخصیتی و رفتاری) از موانعی هستند که تقریبا در تمام دنیا الگوی یکسانی دارد.

  • گروه خبری : دانشکده پرستاری مامایی
  • کد خبر : 208522
حسین اکبریان
تهیه کننده:

حسین اکبریان

تصاویر

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
تنظیمات قالب