مستند «مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید-19»
منصوره جمالی نسب: سربازان بهداشت به کمک فرشتگان آسایشگاه کهریزک رفتند
کارشناس مسئول واحد بحران و پدافند غیرعامل شبکه بهداشت و درمان ری در گفتوگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید 19 در دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: همان روزهای اول قضیه آسایشگاه خیریه معلولان و سالمندان کهریزک پیش آمد که ما نام آن را مأموریت ویژه گذاشتیم. بیماریهای عفونی مرز نمیشناسند و برای مقابله با آن میبایست تمامی نهادها، سازمانها و آحاد مردم در کنار هم باشند. از بهمنماه 1398 جلساتی در معاونت بهداشت برگزار میشد و آمادگیهای حداقلی ذهنی و عملی برای مواجهه با کرونا را داشتیم. در اولین روزها تیمهای واکنش سریع تشکیل و مصاحبه با خانوادههای مبتلایان، آموزش و گندزدایی منازل توسط کارکنان با کمک نیروهای جهادی انجام میشد. تعداد نمونههای فراوان PCR برای تشخیص سریعتر موارد مثبت انجام میشد و موارد مثبت در بخشهای قرنطینه تحت مراقبت قرار میگرفتند. گروههای جهادی با رعایت شیوهنامههای بهداشتی به ما کمک میکردند. خیلی دوست داشتم تجربه مقابله با کرونا در آسایشگاه کهریزک در جایی ثبت شود و از این بابت از همکاران روابط دانشگاه علوم پزشکی تهران تشکر میکنم.
مستند «مسيرنمای پيشرفت مديريت کوويد-19»
جواد سلطانی: قهرمانان واقعی در دوران کرونا کسانی هستند که دیده نشدند
سوپروایزر آزمایشگاه مرکز خدمات جامع سلامت فرمانفرمائیان در گفتوگو با مستندسازان مسيرنماي پيشرفت مديريت کوويد 19 در دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: ما در حوزه کاری خود در دانشگاه علوم پزشکی تهران بسیار سریع عمل کردیم. مرکز فرمانفرمایان وابسته به یک فرد نیست و همکاران این مرکز زحمات زیادی را در این دوران متحمل شدند. این مرکز در سطح تهران بهخوبی شناخته شد چون بیشترین تعداد نمونهگیری را داشتم و خود مبتلا نشدم و بهعنوان سلطان نمونهگیری شناخته شدم. در آزمایش PCR نحوه نمونهگیری و نمونهگیری صحیح بسیار حیاتی است. نقش بهداشت در کنار درمان بسیار اثرگذار است. وقتی یک نفر از جمع ما میرود تازه متوجه میشویم چقدر غرق در دنیای خود بودهایم. واژههای انسانیت، اخلاق و دوست داشتن در دوران کرونا پررنگتر شد. تنها خدا میتواند پاسخ تلاش افراد درگیر در این بحران را بدهد.
راضیه نیک پور: بحران هر زمانی پیش خواهد آمد؛ همیشه باید آمادگی رویارویی با بحران را داشته باشیم
سرپرستار بخش ای سی یو اورژانس بیمارستان سینا در گفتگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت کووید19 دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: اینکه همه گیری بیماری سرعت بالایی داشت نگران کننده بود. ما در این بحران، نگران خودمان نبودیم بیشتر نگران خانواده هایمان بودیم. اول باید ایمنی کادر درمان حفظ شود تا آنها بتوانند به بیماران رسیدگی کنند. خوشبختانه آمار ابتلا در بخش ما بسیار پایین بود. همکاران باید با رعایت موارد بهداشتی سعی کنند خودشان مبتلا نشوند و دیگران را نیز در معرض خطر قرار ندهند. در روزهای اول مشکل افت فشار اکسیژن داشتیم ولی خوشبختانه مسئولان بیمارستان این مشکل را برطرف کردند. اولین نکته مثبت بحران کرونا، رعایت بهداشت دست ها بود و همکاری کادر درمان با یکدیگر نکته مثبت دیگری بود که در این بحران دیده شد. خوشبختانه در بیمارستان سینا کمبودی برای تجهیزات حفاظتی نداشتیم و به راحتی توانستیم این بحران را تا این مرحله پشت سر بگذاریم.
دکتر رضا شروین بدو: کودکان را می توان برای مقابله با کرونا آموزش داد؛ گاهی اوقات بچه ها بیشتر از بزرگسالان در پیشگیری از کرونا دقت می کنند
رئیس بیمارستان مرکز طبی کودکان در گفت وگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید19 در دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: در همان روزهای اول وقتی بحث خستگی کادر ICU مطرح شد تعدادی از پرستاران مرکز طبی درخواست همکاری داوطلبانه با بیمارستان های امام و بهارلو را داشتند. کودکان آب بازی را دوست دارند؛ خانواده ها شست و شوی دست را آموزش دهند. با این کار بچه ها شرطی می شوند و استفاده از مواد ضدعفونی را هم یاد می گیرند. دنبال راه اندازی مرکز آزمایش اختصاصی کرونا در مرکز طبی هستیم. وزارت بهداشت بدون نیت تبلیغاتی و ادعایی آنچه در توان داشت انجام داد، هدفش کمک به درمان کشور بود و رسالت خود را به نحو احسن انجام داد. سیستم نظام ارجاع در کشور ما باید تقویت شود. ظرفیت در بیمارستان های آموزشی باید تعریف شده باشد؛ نیازمند حمایت بیشتر بیمه ها هستیم. کودکانی که بیماری زمینه ای دارند با دستور پزشک واکسن آنفولانزا بزنند. توقع داریم این اعتماد که به ما شده است تداوم داشته باشد و ما به مردم و به سیستم درمانی قول می دهیم که این اعتماد را به سرانجام برسانیم.
زهره عظیم بیک: بحران کرونا یک موقعیت جدید بود؛ باید همیشه برای مواجهه با بیماری های نوپدید آماده باشیم
سوپروایزر کنترل عفونت بیمارستان سینا در گفت وگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت کووید19 دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: نقش بهداشت دست ها و زدن ماسک در شکستن زنجیره بیماری در جامعه بسیار مهم است. ما نباید فکر کنیم بیماری های عفونی از بین می روند و یا باز نمی گردند. بحران کرونا یک موقعیت جدید بود و سعی شد در بین کارکنان آرامش ایجاد شود. کمیته بحران بیمارستان سینا به صورت روزانه برگزار و همه موارد پیگیری و تصمیماتی که گرفته می شد با جدیت به اجرا در می آمد. آموزش مواجهه با بحران از لحاظ روانشناختی و مسائل عاطفی بسیار مهم است تا کادر درمان دچار ترس های افراطی و یا استرس نشوند و جای آن مقداری خالی است.
احمد میرزایی: کرونا لحظات شیرینی از خانواده ها را گرفت اما لحظات شیرینی را نیز ثبت کرد
معاون مدیر مجتمع بیمارستانی امیراعلم در گفت وگو با مستندسازان مسيرنماي پيشرفت مديريت کوويد 19 در دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: در بحران کرونا بزرگان وسط میدان بودند. همدلی کادر درمانی از تجربیات ارزنده ما در این بحران بود و آن ها توانستند در سختی ها عملکرد خوبی از خود نشان دهند. از شاخص ترین کارها کمک های خیرین و گروه های جهادی در این دوران بود. گروه امام رضایی ها گروهی متشکل از خیرین از خودگذشته بودند که بدون هیچ چشم داشتی در بیمارستان امیراعلم خوش درخشیدند. مشارکت های گروه های جهادی موجب افزایش روحیه کارکنان شد. ما در این دوران سعی کردیم با اقدامات هر چند کوچک برای همکاران خاطره بسازیم تا آن ها بدانند در کنارشان هستیم. ما باید بیماران را جزئی از خانواده خود بدانیم.
آزاده چترروز: در بحران، مدیران باید انعطاف و هوش هیجانی داشته باشند
مدير امور مالي دانشگاه در گفت وگو با مستندسازان مسيرنماي پيشرفت مديريت کوويد 19 در دانشگاه به اقدامات اين حوزه در آغاز بحران اشاره کرد و گفت: دانشگاه علوم پزشکي تهران هميشه براي 6 ماه بعدش هم منابع مالي لازم را دارد و اگر کل کشور دچار بحران مالي شود ما تا 6 ماه منابع داريم زيرا هميشه برنامه ريزي کرديم. بايد پويا باشيم و خلق منابع کنيم. ما نمي توانيم بنشينيم و بگوييم دولت به ما پول بده! سياست ما سياست دکتر کريمي است و بر اساس آن تا پايان سال منابع مالي را کنار مي گذاريم که هر اتفاقي افتاد حقوق و دستمزد کارکنان دچار مشکل نشود. يادمان نرود که اگر زيرساخت هاي 6-7 سال قبل را داشتيم نمي توانستيم خوب عمل کنيم در اين سال ها اقدامات خوبي انجام شده بود و ما فقط کمبود آن را جبران کرديم. مجموعه داروخانه هاي بيمارستاني و داروخانه 13 آبان يک فرصتي است که بقيه کشور نداشتند. يک ذخيره منطقي از دارو و تجهيزات داشتيم و به موقع توانستيم خريد و انبار کنيم و به مراکز درماني برسانيم. در اين فضا نبوديم که ضرر مي کنيم و چه کسي قرار است پول ما را بدهد. دکتر رستميان در جلب خيرين يک فرصت است.
دکتر نرجس توکلی کیا: تلاش کردیم مردم از ترس بیماری دور باشند و آگاهانه با بیماری روبرو شوند
مدیر گروه سلامت جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشت در گفتوگو با مستندسازان مسيرنماي پيشرفت مديريت کوويد 19 در دانشگاه علوم پزشکی تهران به اقدامات اين حوزه در آغاز بحران اشاره کرد و گفت: قبل از اینکه کرونا وارد ایران بشود ما آمادگی برای ورود این بیماری را داشتیم. کلاسهای آموزشی ما برای گروههای پرخطر مانند مادران باردار وقفه پیدا نکرد و بهصورت مجازی پیگیری شد. پیامهای آموزشی را به زبان ساده برای عموم جامعه تهیه کردیم. غربالگری بیماران کووید در گروه پرخطر را قبل از ابلاغ کشوری انجام دادیم و کار بسیار سخت و سنگین و باارزشی بود. همکاران ما در زمینه مادران باردار مبتلابه کووید 19 علاوه بر خود مادر، نوزاد و حتی سایر اعضای خانواده را پیگیری میکردند. کرونا برای ما مشکلات زیادی را ایجاد کرد اما فرصت دوستی با دنیای الکترونیک را ایجاد کرد. با آموزشوپرورش همکاری مداوم و بر رعایت شیوه نامههای بهداشتی در مدارس نظارت داشتیم. مراکز نگهداری سالمندان و شیرخوارگاهها نقاط خطر ما بودند و روزانه آمارهایشان را بررسی میکردیم. مستندسازی و استفاده از تجربیات دیگران برای حال و آینده مفید خواهد بود.
دکتر لادن قدمی: در دوران کرونا هر روز احساس «اثربخشی» داشتیم زیرا از تمام ظرفیت هایمان استفاده می کردیم
مدیر درمان مجتمع بیمارستانی امیراعلم دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت وگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید 19 گفت: اساتید و تیم اجرایی بیمارستان ما نگاه بلند مدتی به بحران داشتند. خیلی سریع توانستیم منابع مردمی و کمک های خیرین را جذب کنیم. در موضوع استانداردهای بیمارستانی بیشتر تمرکزمان را در قسمت های ایمنی بیمار و کنترل عفونت و ایمنی کارکنان معطوف کردیم. ما باید با کرونا زندگی کنیم و موازی با آن به سایر بیماران خدمت رسانی کنیم. هنر تیم مدیریت بیمارستان است که بیماران کمترین آسیب را ببینند. در خیلی از موارد کادر درمانی خستگی بودند اما سعی می کردند چشم پوشی کنند و به روی خودشان نیاورند که مبادا فاز منفی به سیستم وارد شود.
بیژن کریمی: در جنگ با کرونا همه به داد هم می رسیدند؛ مثل جبهه جنگ بود که خدا شکر سربلند بیرون آمدیم
بیژن کریمی از نيروهاي خدمات بیمارستان امیراعلم در گفت وگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید 19 در دانشگاه گفت: از کووید 19 ترسي نداشتیم چون آموزش رعایت نکات بهداشتی را دیده بودیم و رعایت می کردیم. سردار سلیمانی از خودش گذشت تا چیزی برای مملکت بماند. در بیماری کووید 19 هیچ جاي دنیا مثل ایران نبود. خیرین و نیروهای جهادی به داد ما رسیدند. وقتی من از زن و بچه ام می گذرم تو چرا ماسکت را نمی زنی تو چرا دستکش خودت را نمی پوشی تو چرا نکات بهداشتی را رعایت نمی کنی من از زن و بچه ام می گذرم به خاطر تو!