ندای تندرستی/ بیماری های مقاربتی چیست

روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي تهران: بيماري‌هاي مقاربتي، بيماري‌هاي عفوني شايعي مي‌باشند كه در حين فعاليت جنسي منتقل مي‌شوند. اين عفونت‌ها نه‌تنها باعث زخم و درد و سوزش و تورم در ناحيه تناسلي مي‌شوند، بلكه مي‌توانند عوارض خطرناكي مثل نازائي و سرطان و مرگ را به دنبال داشته باشند.

بيماري‌هاي مقاربتي چيست
گاه اين بيماري بدون علامت است. تعدادي از اين بيماري‌ها عبارت‌اند از: هپاتيت B، ايدز، زگيل تناسلي، تب‌خال تناسلي،
بيش از انجام هرگونه رابطه جنسي كليه آزمايش‌هاي پزشكي را انجام دهيد تا از سلامت فردي خود و شخص مقابل آگاهي لازم را به دست آوريد.

علائم معمول عفونت‌هاي مسري جنسي چيست
سوزش و خارش در ناحيه تناسلي، زخم و جوش يا توده در ناحيه تناسلي و اطراف مقعد، ترشح چركي در مجراي ادراري يا دستگاه تناسلي زنانه، اجابت مزاج دردناك، زگيل در مقعد و نواحي تناسلي، بوي بد و متعفن از ناحيه تناسلي و درد موقع ادرار كردن.
اگر علائم به خودي خود از بين برود بدين معني نيست كه عفونت از بين رفته است و مداوا الزامي است.
ابتلا به بيماري‌هاي مقاربتي جنسي احتمال آسيب‌پذيري شخص را در صورت نزديكي با اشخاص آلوده به ايدز را افزايش مي‌دهد.
STD در خانم‌ها، شايع‌تر از آقايان است. ممكن است STD ها ممكن است باعث سرطان سرويكس شوند.

كاهش خطر ابتلا به STD از راه‌هاي زير امكان دارد
- عدم رابطه جنسي با غير از همسر استفاده صحيح و مداوم از كاندوم در آقايان
- استفاده از سرنگ‌هاي تميز براي تزريق
- پيشگيري و كنترل بيماري‌هاي STD براي كاستن خطر ابتلا به عفونت ايدز و كاهش خطر ابتلا به STD
- به تأخير انداختن اولين رابطه جنسي تا حد ممكن در افراد مجرد.

شخصي كه ازنظر جنسي فعال است بايستي:
- كنترل مرتب براي بيماري STD حتي در صورت عدم وجود علائم مخصوصأ در صورت داشتن روابط جنسي با شريك جنسي جديد داشته باشد.
- آگاهي از علائم STD داشته و در صورت ديدن كوچيكترين علائم، به واحدهاي درماني مراجعه كند.
- اجتناب از داشتن روابط جنسي در زمان قاعدگي كه خانم‌هاي مبتلابه ايدز بيشتر مستعد گرفتن عفونت در اين زمان هستند.
- اجتناب از تماس‌هاي مقعدي درصورتي‌كه اين عمل انجام مي‌شود، آقايان از كاندوم استفاده كنند.
- اجتناب از دوش واژينال، به دليل اينكه بعضي از باكتري ها وارد واژن شده و احتمال خطر STD را بيشتر مي‌كند.

درمان بيماري‌هاي مقاربتي
علاوه بر درمان بيمار بايد همسر و يا شريك جنسي او نيز درمان شود. اگر يك‌طرف درمان شود چون بيماري مسري است، چرخه انتقال ادامه مي‌يابد. افراد مبتلا تا بهبودي كامل بايد از تماس جنسي خودداري كنند و اين خودداري تا از بين رفتن علائم و دوره كامل درمان بايد ادامه داشته باشد. اگر مبتلايان به بيماري‌هاي مقاربتي نتوانند از فعاليت جنسي تا بهبودي كامل خودداري كنند، بايد در تمام مراحل نزديكي از كاندوم استفاده نمايند.
امروزه بيماري‌هاي مقاربتي قابل‌درمان هستند، ولي ممكن است عوارض آن‌ها قابل‌درمان نباشند. همان‌طور كه ايدز درمان ندارد و بنابراين مهم است كه از رفتارهايي كه سبب آلودگي مي‌شوند پرهيز شود.

بروشور بيماري هاي مقاربتي

منبع: كميته آموزش پرستاري و پزشكي بيمارستان فوق تخصصي پوست رازي، دانشگاه علوم پزشكي تهران
تنظم: مونا عدالت يار