• تاریخ انتشار : 1402/11/02 - 09:52
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 800
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه

دهمین همایش ملی و دومین همایش بین المللی ترویج اخلاق حرفه‌ای و مسئولیت پذیری اجتماعی

دکتر قناعتی: خود را بدهکار مردم بدانیم تا بتوانیم گره گشای مشکلات آنان باشیم

دکتر قناعتی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران در دهمین همایش ملی و دومین همایش بین المللی ترویج اخلاق حرفه‌ای و مسئولیت پذیری اجتماعی گفت: خود را بدهکار مردم بدانیم تا بتوانیم گره گشای مشکلات آنان باشیم.

به گزارش سینا رسانه دانشگاه علوم پزشکی تهران، دهمین همایش ملی و دومین همایش بین المللی ترویج اخلاق حرفه‌ای و مسئولیت پذیری اجتماعی به منظور معرفی و اشاعه الگوهای اخلاق حرفه‌ای و مسئولیت اجتماعی به همت دانشگاه علوم پزشکی‌ تهران و دانشگاه تهران به عنوان پیشگامان دانشگاه نسل چهارم و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ۱ بهمن ۱۴۰۲ با حضور مقامات کشوری در سالن اجلاس سران برگزار شد.
در این اجلاس دکتر حسین قناعتی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان الگوی های موفق مسئولیت پذیری اجتماعی در دوران دفاع مقدس گفت: در عصری که کمونیسم و کاپیتالیسم به بن‌بست رسید، جمهوری اسلامی به عنوان ودیعه بزرگ الهی در اختیارمان قرار گرفت و در این ۴۳ سال موفقیت‌های بزرگی در عرصه‌های مختلف از جمله مسئولیت‌پذیری حاصل شد.
دکتر قناعتی یکی از الگوهای موفق مسئولیت اجتماعی را در فرماندهی دوران دفاع مقدس دانست و گفت: در آن دوران فرماندهان به جای اینکه به رزمندگان بگویند «برو»، می‌گفتند «بیا» که این نشان دهنده مسئولیت اجتماعی در همه سطوح بود.
 رئیس دانشگاه مدل مدیریتی آن دوران را نیز از الگوهای موفق مدیریتی بیان کرد و گفت: مدل مدیریت مسطح دوران دفاع مقدس  که‌ بین سرباز و فرمانده فاصله‌ای وجود نداشت؛ امروزه در دانشگاه‌های مدیریت تدریس می‌شود.
دکتر قناعتی با بیان اینکه اگر اختلافات و اشکالی وجود دارد ناشی از نفوذهای فرهنگی است افزود: باتوجه به فرمایش حضرت محمد (ص)«کلکمْ راعٍ و کلکمْ مسْؤولٌ عنْ رعیته» همه مسئول هستیم و باید به درستی به مسئولیت خود عمل کنیم.
رئیس دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت سلامت، سلامت و امنیت را دو مقوله مهم دانست و گفت: سلامت به معنی داشتن حال خوش است و این به دست نمی آید مگر اینکه ابعاد مختلف سلامت، شامل سلامت جسمی، سلامت روانی، سلامت اجتماعی و سلامت معنوی تامین شود.
دکتر قناعتی با بیان اهمیت سلامت معنوی گفت:  امروزه سازمان بهداشت جهانی به اهمیت سلامت معنوی تاکید دارد  درحالی که ما سال‌هاست از این موهبت برخورداریم. در این راستا قران کریم می‌فرماید «ألا إنّ أوْلیاء اللّه لا خوْفٌ علیْهمْ ولا همْ یحْزنون» «آگاه باشید که بر دوستان خدا نه بیمى است و نه آنان اندوهگین مى ‏شوند»
رئیس دانشگاه کمبود معنویت را موجب انحطاط شخصیتی دانست و گفت: اینکه برخی افراد باوجود اینکه صاحب‌نام و ثروت هستند اما  آرامش ندارند و به مصرف مواد مخدر روی می‌آورند به این دلیل است که نتوانستند به معنویت به عنوان عامل مهم آرامش برسند و به مقام والای انسان پی ببرند.
دکتر قناعتی با اشاره به عوامل موثر در سلامت گفت: ۸۰ درصد عوامل تاثیرگذار در سلامت، خارج از حیطه نظام سلامت است و برای اینکه به سلامت برسیم نیاز به تامین مسکن، آب سالم، شرایط زندگی و محیط کار مناسب، برخورداری از امکان تحصیل و تغذیه سالم داریم. به عبارت دیگر برای اینکه از سلامت برخوردار شویم‌ باید عوامل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و محیطی به درستی درکنار هم قرار بگیرند.
رئیس دانشگاه، با تاکید بر نقش حمکرانی در تامین سلامت جامعه گفت: حکمرانی خوب باید بتواند با مدیریت تعارض منافع و مشارکت مردم در فرایند تصمیم‌گیری و اجرا و همچنین با شفافیت قابل قبول و مسئولیت پذیری و پاسخگویی اجتماعی براساس داده‌های درست،  از روند اجرا و نظارت درست سیاست‌ها اطمینان حاصل کند.
دکتر قناعتی ۸۰ درصد عامل بیماری‌ها و صرف هزینه‌های هنگفت سلامت در جهان را ناشی از عوامل کم تعداد و پراهمیتی مانند مصرف سیگار و الکل، فعالیت بدنی کم و‌خواب  ناکافی، آلودگی هوا و تغذیه ناسالم دانست گفت: با اصلاح سبک زندگی، از بروز سکته‌های قلبی و مغزی و سرطان ها که عامل مهم مرگ و میر هستند پیشگیری می‌شود.
رئیس دانشگاه بااشاره به خطرات پیش روی جوامع براساس مدل‌های آینده نگری افزود: فساد، نبود شفافیت، نبود قانون خوب و نفوذ قانون در جامعه، مهاجرت، تعارض منافع، سالمندی فزاینده و پاندمی‌های پیش رو،  از عوامل تهدید کننده آینده هستند که با سه عامل مردم، اقتصاد بازار و دولت می‌توانیم برای حل آن پاسخ مناسب پیدا کرده و سیاست‌های درست را اجرا کنیم.
رئیس دانشگاه با اشاره به توجه اسناد بالادستی به مقوله  مسئولیت اجتماعی گفت: در بند ۱۱ سیاست‌های کلی سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری و همچنین در سند  تحولی دولت سیزدهم، مسئولیت پذیری اجتماعی و مشارکت فعال به عنوان عامل مهم مورد توجه قرار دارد و‌  در این زمینه به نقش میان داری مردم تاکید شده است.
دکتر قناعتی با بیان مصادیق مسئولیت پذیری اجتماعی گفت: کمک به نیازمندان، حفظ محیط زیست، کاشتن درخت و استفاده کمتر از کاغذ از نمونه‌های مسئولیت پذیری اجتماعی است که با مشارکت مردم محقق می‌شود.
رئیس دانشگاه با مقایسه عملکرد دانشگاه در عرصه مسئولیت پذیری اجتماعی در دولت دوازدهم و سیزدهم گفت: در این دولت دبیرخانه‌ای را در مناطق اسلامشهر، شهر ری و در کل مناطق ۷ گانه تحت پوشش دانشگاه ایجاد و شمار شورای مشارکت مردمی را از یک شورا به ۹ شورا افزایش داده‌ایم.
دکتر قناعتی مشارکت مردم در عرصه سلامت را منجر به کاهش بسیاری از هزینه ها دانست و گفت: به عنوان نمونه، در منطقه حسن آباد، با تعداد کمتر از ۱۰ فعال عرصه سلامت که با سازمان‌های محلی در تعامل بودند،  اقدامات بزرگی رقم خورد. در این محله ۴ هزار نفر در اثر کرونا فوت کردند لذا به همه این خانواده‌ها سر زدند و مشکلات روحی روانی ناشی از فوت بستگان را بررسی کردند. در این اقدام ۲۰۰ نفر در اولویت درمان روانپزشکی و همه آنها تحت درمان قرار گرفتند.
رئیس دانشگاه  حمایت‌های خیرین از پروژه‌های دانشگاه را بیش از هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برشمرد و گفت: این کمک ها در زمینه ساخت بیمارستان و تامین تجهیزات و حتی کمک در تامین تغذیه مادران باردار بوده و به همت خیرین مشکل تهیه عینک در منطقه تحت پوشش دانشگاه حل شده است.
دکتر قناعتی پویش شنبه‌های نیکوکاری را از دیگر اقدامات دانشگاه در عرصه مسئولیت اجتماعی دانست و گفت: از یک میلیون خانوار تحت پوشش دانشگاه، ۸۵۰ هزار خانوار شناسایی و مشکلات آنان احصا شده است و هریک از مسئولان دانشگاه به این خانوارها سر می زنند و به مشکلات آنها رسیدگی می کنند.
رئیس دانشگاه اجرای طرح سلامت روان «سراج»، جلوگیری از آبیاری زمین‌های کشاورزی با آب‌های نامتعارف، ارتقا هشت محصول کشاورزی مهم و بسیاری از اقدامات دیگر را در راستای پاسخگویی اجتماعی دانشگاه بیان کرد و گفت: باید نگرشمان را به کارمان تغییر دهیم و به‌جای توجه صرف به منافع شخصی همانند اوایل انقلاب خود را بدهکار مردم بدانیم تا بتوانیم گره گشای آنان باشیم.

مسئولیت پذیری یک الزام اجتماعی و جزء لاینفک دانشگاه

در ادامه دکتر محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران، مسئولیت اجتماعی را به عنوان عنصری مهم در عرصه علمی و زندگی مردمان جوامع مختلف دانست و با اشاره به جایگاه ویژه آن گفت: مسئولیت اجتماعی یک اقدام لوکس و تشریفاتی نیست بلکه یک الزام اجتماعی و جزو لاینفک زندگی بشری است.
دکتر مقیمی با اشاره به ابعاد مختلف مسئولیت اجتماعی شامل بعد شناختی، عاطفی و عملکردی گفت: هر فرد، سازمان و ملتی که می خواهد سرآمد باشد باید سرآمدی خود را در عرصه مسئولیت اجتماعی به اثبات برساند.
رئیس دانشگاه، با بیان اینکه مسئولیت پذیری اجتماعی جزء جدانشدنی دانشگاه است افزود: به منظور ترویج و اشاعه این امر  و پرهیز از انحرافات آن لازم است استانداردهای مسئولیت اجتماعی تدوین و الگوی کاربردی و عملیاتی برای سایر سازمان ها و نهادها ارایه شود.

 تاکید بر نقش حلقه های میانی در مردمی سازی مسئولیت پذیری اجتماعی
سپس دکتر محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، مسئولیت اجتماعی را ریشه در فرهنگ ایرانی اسلامی کشور  و از مهمترین دغدغه های خانواده در تربیت فرزندان مسئولیت پذیر دانست و گفت: دین و تجربه بشری هم به ما آموخته است که مسئولیت و مسوولیت پذیری شرط انسانیت است و به نظر می رسد در اصل این موضوع، همه با هرسلیقه ای و هرنگاهی اتفاق نظر دارند.
دکتر قالیباف با بیان اینکه که  از خود بپرسیم که چرا در عرصه مهم مسئولیت پذیری نتوانسته ایم آنطور که باید و شاید گام برداریم گفت: برگزاری چنین رویدادها و نشست هایی در این زمینه به ما کمک خواهد کرد.
وی با اشاره به نقش حلقه های میانی در مردمی سازی مسئولیت پذیری اجتماعی گفت:  حلقه های میانی پل مستحکم و ارتباط قوی بین حکمرانی در بخش های مختلف و مردم است. این حلقه های میانی هستند که این ارتباط را به شکل محکم ایجاد کرده و ظرفیت های عظیم مردمی را آزاد می کند. در واقع مسئولیت اجتماعی یعنی میدان دادن و میدان باز کردن برای حضور مردم است.
رئیس مجلس شورای اسلامی دانشگاه و حوزه را از پیشروترین حلقه های میانی دانست که می تواند به شکل بی نظیری در عرصه مسئولیت های اجتماعی عمل کنند و گفت: آنچه می تواند وحدت حوزه و دانشگاه را عمق ببخشد، شناسایی و اولویت بندی مسائل جامعه و برعهده گرفتن حل مسئله است و این تنها راه نجات ماست و نباید مردم را از این عرصه بیرون برد.

برگزاری همایش و نقش آن در تقویت همکاری دو دانشگاه
در این همایش‌ دکتر مهدی شهبازی معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه تهران و رئیس شورای سیاستگذاری همایش، بااشاره به گسترش همکاری‌های دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه تهران در این دوره مدیریتی گفت: مدیریت دو دانشگاه در راستای کیفی سازی فعالیت‌های آموزشی، پژوهشی، فرهنگی، اجتماعی و ارتباط با صنعت گام بر می‌دارند و  برگزاری این همایش در تقویت همکاری و  سرلوحه قرار دادن مساله‌محوری و نیاز جامعه در فعالیت‌های دو دانشگاه موثر است.  
دکتر شهبازی هدفمندی و دسته‌بندی موضوعی را از ویژگی‌های این دوره همایش بیان کرد و با اشاره برنامه اعطای جایزه ملی مسئولیت پذیری اجتماعی برای سال آینده گفت: در این همایش از سرامدان مسئولیت پذیری اجتماعی در حوزه‌های مختلف فرهنگ و هنر و رسانه، بهداشت و آبادانی، فقرزدایی، محیط زیست، آموزش، ارتباط با صنعت، علم و فناوری، اقتصاد و سیاسی که  براساس معیار «ارائه خدمت بدون چشم‌داشت»، «مقبولیت اجتماعی و خوش‌نامی»، «اثرگذاری اجتماعی» و «اخلاق‌مداری و وظیفه‌شناسی» «گستره خدمت بی‌منت» انتخاب شده‌اند، تجلیل می‌شود.

تجلیل از برگزیدگان

در ادامه همایش از  دکتر عبدالرحمان رستمیان استاد روماتولوژی دانشگاه، دکتر امیر حسین تکیان استاد سلامت جهانی و سیاستگذاری عمومی دانشگاه، دکتر محمد صادق فاضلی استاد جراحی کولورکتال و فعال در عرصه مسئولیت اجتماعی و  دکتر زهرا حسینی تبار مدیر سازمان‌های مردم نهاد و خیرین سلامت و مسئول کانون خیریه رویای مادری و فعال در عرصه مسئولیت اجتماعی و جوانی جمعیت تجلیل شد.

  • گروه خبری : ستاد مرکزی روابط عمومی,جوانی جمعیت
  • کد خبر : 257304
سمیرا  کرمی
تهیه کننده:

سمیرا کرمی