بررسی و ارزیابی اجرای طرح ساماندهی اورژانسهای بیمارستانهای بزرگ دانشگاه
بازدید رئیس و سه عضو هیئترئیسه دانشگاه از اورژانس بیمارستانهای مرکز طبی کودکان، امام خمینی (ره) و دکتر شریعتی
بهمنظور بررسی و ارزیابی اجرای طرح ساماندهی اورژانسهای بیمارستانهای بزرگ دانشگاه، رئیس، مشاور عالی رئیس، معاون درمان و سرپرست روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران از اورژانسهای بیمارستانهای مرکز طبی کودکان، امام خمینی (ره) و دکتر شریعتی بازدید کردند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه، شروع این بازدیدها از ساعت 20:30 روز سهشنبه 26 بهمن 95 با حضور دکتر امینی مشاور عالی رئیس و دکتر علی پور، معاون درمان دانشگاه از اورژانس مرکز طبی کودکان آغاز شد.
در ادامه، این برنامه با حضور دکتر جعفریان، رئیس دانشگاه و دکتر پارساپور، سرپرست روابط عمومی دانشگاه در اورژانس مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) پیگیری شد و بهعنوان آخرین بیمارستان هیئت بازدیدکننده از اورژانس بیمارستان دکتر شریعتی دیدن کردند.
در طی این بازدید دکتر شباب مدیر درمان دانشگاه به کمک چکلیستهای تهیهشده در طرح ساماندهی اورژانسها، به بررسی وضعیت این مراکز میپرداخت. همچنین رئیس و اعضای هیئترئیسه دانشگاه ضمن گفتگو با مسئولان، پرستاران و رزیدنتهای حاضر، در جریان مشکلات و نواقص موجود در مجموعه قرار گرفتند.
دکتر جعفریان: اطلاع بیواسطه و مستقیم از محیط از نتایج مثبت بازدیدهای سرزده است
در خاتمه این بازدید دکتر جعفریان با اشاره به حضور خود در بازدید از دو اورژانس مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) و بیمارستان دکتر شریعتی گفت: اورژانس بیمارستان امام واقعاً شرایط سختی برای کار دارد و در همین بازدید ضریب اشغال آن بیش از 200 درصد هست که علت این امر تعداد زیادی مراجعه از شهرستان است و بهواسطه اینکه در بخشها تخت خالی وجود ندارد در اورژانس میماند درحالیکه مسائل و مشکلاتی که دارند مسائل واقعی اورژانس نیست و همین مسئله باعث ازدحام شدید در اورژانس میشود.
وی با اشاره به اینکه ویزیتها و فرآیندهای درمانی که باید برای بیماران انجام شود به شکل مطلوبی در این اورژانس انجام میشود؛ گفت: تعیین تکلیف بیماران معمولاً در کمتر از 6 ساعت انجام میشود اما متأسفانه تعداد افرادی که بیش از 24 ساعت در اورژانس اقامت داشتهاند، زیاد است؛ در همین بازدید مشخص شد که در نوبت عصر امروز حدود 30 بیمار به بخشها منتقلشدهاند و در عین خال ظرفیت خالی تنها شش تخت بود که این نشان میدهد مشکل ما ظرفیت کل بیمارستان است و مشکل تنها به اورژانس مرتبط نیست.
دکتر جعفریان با بیان اینکه متخصصین و همه افرادی که طبق برنامه باید حضور میداشتند؛ در اورژانس حضور داشتند؛ ابراز داشت: همه فرآیندهایی که باید برای بیمار انجام شود؛ در سطح نسبتاً مناسبی انجام میشود؛ نسبت پرستار به بیمار نسبتاً قابلقبول است اما این ازدحام ناراحتکننده است.
رئیس دانشگاه با اشاره به اینکه در بازدید امشب وضعیت ازدحام اورژانس بیمارستان دکتر شریعتی وضعیت مطلوبی داشت؛ گفت: بااینکه حدود دو برابر ظرفیت خود بیمار داشت، اما تا دو برابر ظرفیت را ایجاد کردند که ازدحام اذیت کننده نباشد.
همکارانی که باید حضورداشته باشند حضور داشتند و محیط آرامی را امشب تجربه کردیم. خلاصه برداشت من این است که مجموعه اقداماتی که ما برای ساماندهی اورژانس انجام دادیم تا حد زیادی موفق بود؛ مثلاً پرستارانی که در اورژانس داریم پرستاران باسابقهای هستند؛ پرستار تریاژ باتجربه است، پزشکانی مقیم بهخوبی کارشان را انجام میدهند و قسمت عمده مشکل ما محدودیتهای فیزیکی است که کارهایی برای حل این مشکل در حال انجام است تا بتوانیم از محدودیت فیزیکی رها شویم و با حل این مشکل به نظر من اورژانسهای ما شرایط بهمراتب مطلوبتری خواهند داشت.
دکتر جعفریان در خاتمه با تأکید بر این نکته که بازدید امشب ماهیتاً با بازدیدهای منظم اعضای هیئترئیسه تفاوت دارد؛ گفت: بازدیدهای سرزده ازاینجهت که دوستان هیئترئیسه اطلاع مستقیم و بدون واسطهای از محیطهای درمانی کسب میکنند؛ موردتوجه است.
دکتر امینی: حل مشکل ظرفیت بخشهای پشتیبان، بسیاری از مشکلات اورژانس را حل خواهد کرد
دکتر امینی مشاور عالی رئیس دانشگاه با اشاره هدف برگزاری از بازدید امشب گفت: این بازدید بهمنظور مشاهده پیشرفت برنامهای که در سال گذشته برای اورژانس طراحیشده است؛ اجرا شد.
وی افزود: علیرغم فاصلهای که با شرایط ایده آل داریم، ارتقاء خوب و قابل قبولی در شرایط اورژانس این بیمارستانها مشاهده میشود که این پیشرفت درزمینهٔ تجهیزات موردنیاز اورژانس و کادر پرستاری و درمانی مستقر در اورژانس محسوس است.
مشاور عالی رئیس دانشگاه مشکل عمده اورژانس بیمارستانهای دانشگاه را اشغال حدود دو برابری ظرفیت اورژانس برشمرد و گفت: علت این معضل، مشکل انتقال بیماران اورژانس به بخشهای پشتیبان است زیرا ضریب اشغال بخشهای پشتیبان هم بیش از 90 درصد است و انتقال از اورژانس به این بخشها فرآیند آسانی نیست.
وی علت اصلی ازدحام اورژانس را حضور بیماران با مدت اقامت بیش از 24 ساعت عنوان کرد و گفت: بیش از 30 درصد افراد حاضر در اورژانس تعیین تکلیف شدهاند اما به علت عدم امکان بستری در بخشهای پشتیبان در اورژانس باقی میمانند.
دکتر امینی در خاتمه با اشاره به اینکه فعالیتهای خوبی برای تجهیز اورژانس و تقویت کادر درمانی و پرستاری اورژانس انجامشده است، تأکید کرد: چندین برنامه برای حل مشکل کمبود فضای فیزیکی و ازدحام در اورژانس در حال پیگیری است و امیدواریم بتوانیم با توسعه فضای بخشهای پشتیبان تا حد قابل قبولی این مشکل را برطرف کنیم.
دکتر علی پور: نتایج مثبت طرح ساماندهی اورژانسها بهوضوح قابلمشاهده است
دکتر علی پور با اشاره به تفاوت بازدید امشب با بازدیدهای روتین هیئترئیسه گفت: بازدیدهای معمول هیئترئیسه اهداف و محورهای خاصی داشت ولی بازدیدهای امشب برای بررسی و ارزشیابی طرح ساماندهی اورژانسها - که سال گذشته توسط وزیر محترم بهداشت ابلاغ و در پنج اورژانس بزرگ هرکدام از دانشگاههای علوم پزشکی تهران به اجرا گذاشته شد – انجام پذیرفت.
وی با اشاره به اینکه اورژانس سه بیمارستان مرکز طبی کودکان، امام خمینی (ره) و دکتر شریعتی در فاز اول در این طرح قرار گرفتند؛ گفت: در این بازدید وضعیت اورژانس این بیمارستانها بر اساس دستورالعمل طرح ساماندهی اورژانسها موردبررسی قرار گرفت.
معاون درمان دانشگاه در خصوص نتایج مشاهدهشده در این بازدید گفت: تأثیر این طرح بهوضوح در این بیمارستانها قابلمشاهده است؛ حجم زیادی از تجهیزات موردنیاز تأمین شد و بقیه هم در حال تأمین است، کادر پرستاری بر اساس چیدمان مدنظر ترمیم شد، همکاران طب اورژانس به میزان لازم مستقر هستند و مشکل عمدهای که مشاهده میشود همان بحث قدیمی کمبود ظرفیت بیمارستانهاست که قطعاً این معضل با طرح ساماندهی برطرف نخواهد شد.
وی در پایان گفت: البته در این بازدید نارساییهای کوچکی هم مشاهده شد که سعی میکنیم در اسرع وقت این مشکلات را حل کنیم.
این بازدید ساعت 23:15 به اتمام رسید.
خبرنگار: میرحامد حسینی
عکس: جمشید ربیعی
ارسال به دوستان