جلسه کمیته مصرف منطقی آنتیبیوتیک در مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)
دکتر امیرحسین اورندی: برای رسیدن به نتایج مطلوب و ایجاد تغییرات خوب، کوه تجربیات علمی و بالینی متخصصان باید در کنار هم قرار بگیرد
در اولین جلسه کمیته آنتیبیوتیک استوارد شیپ مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) در سال جاری بر لزوم آموزش مدون و اصلاح اندیکاسیون های تجویز آنتیبیوتیک تأکید شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) اولین جلسه کمیته آنتیبیوتیک استوارد شیپ مجتمع در سال جاری، دوشنبه 29 آذر 1400 با حضور دکتر امیرحسین اورندی معاون درمان، دکتر محمدرضا صالحی معاون امور دانشگاهی، دکتر فیروزه حاج عبد الباقی استاد گروه عفونی، دکتر آرش سیفی مسئول واحد کنترل عفونت، دکتر سید حسن اینانلو مدیر نظارت بر درمان، پرستو آریاملو مدیر پرستاری و سایر اعضای کمیته در سالن شورای ریاست برگزار شد.
دکتر اورندی با پرداختن به عوامل گوناگون اثرگذار بر گسترش عفونتهای بیمارستانی و رویکردهای متفاوت گروههای تخصصی در تجویز آنتیبیوتیک گفت: نوع بیماران مراجعهکننده به اورژانس و درمانگاه مجتمع، ترکیب بیماران در ICU های مرکز و تفاوت رفرنسهای گروههای تخصصی در تجویز آنتیبیوتیک از یکسو و موضوع رعایت بهداشت دستها (hand hygiene) و نقش آن در کنترل عفونت بیمارستانی از دیگر سو، مسائل مهمی است که در این حوزه باید موردتوجه قرار گیرد.
وی با اشاره به تجربه خوب مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) در پیشگیری دارویی (prophylaxis) از بیماری DVT افزود: همفکری گروههای مختلف منجر به نتایج خوب در پروفیلاکسی DVT شد. ما در یک محیط آکادمیک هستیم و عملکرد هر یک از گروهها بازتاب سالها تجربه و دانش افراد است. برای رسیدن به نتایج مطلوب و ایجاد تغییرات خوب، کوه تجربیات علمی و بالینی متخصصان باید در کنار هم قرار بگیرد.
دکتر حاج عبد الباقی در خصوص اهمیت تشکیل کمیته آنتیبیوتیک استوارد شیپ گفت: متأسفانه به علت کووید نتوانستیم در این حوزه وقت و همت لازم صرف کنیم. قطعاً آموزش در مصرف منطقی آنتیبیوتیک بسیار مهم است. از طرفی برای اعتمادسازی بیشتر، همکاران آزمایشگاه هم باید بهعنوان بازوی ما در بحث کنترل عفونت و استوارد شیپ وارد شوند. استپهایی برای تجویز آنتیبیوتیک داریم که شاید قدیمی هم هست ولی نیاز به بازآموزی دارد تا تجویزمان اصلاح شود.
وی هدف اصلی مصرف منطقی آنتیبیوتیک را پیشگیری از مقاومت میکروبی خواند و افزود: بازوی نداشتن مقاومت میکروبی، کنترل عفونت بیمارستانی است و بازوی کنترل عفونت تحقیقات و همکاری گروههای تخصصی مربوطه اعم از عفونی، ICU و ... است. مسئله تجویز آنتیبیوتیک چند علتی (Multifactorial) است و در هر بیمارستانی متناسب با پترن آنتیبیوتیک و نوع بیمارانش متفاوت است. رفع این چالش، نیاز به نگرش و باور همه ما به موضوع آنتیبیوتیک تراپی، مطالعات تحقیقاتی، توجه به نقش آزمایشگاه و همکاری نزدیک تمامی گروههای ذیربط دارد.
دکتر صالحی با اشاره به نتایج طرح تحقیقاتی نیماد که بر روی 13 مرکز درمانی از 7 استان کشور باهدف بررسی میزان مصرف آنتیبیوتیکهای وسیع الطیف در درمان بیماران کووید (در دوره زمانی 6 ماهه اول پاندمی کرونا) انجامشده بود، گفت: به نظر میرسد پرداختن به موضوع آنتیبیوتیک تراپی در بیماران کووید بستری بخش مراقبتهای ویژه (ICU) بسیار مهم و علاوه بر آموزش نیاز به مداخله جدی دارد. اگرچه نگرانی پزشکان ICU از مسائل قانونی هم مطرح هست ولی نباید این مسائل در عملکرد علمی ما تأثیر بگذارد و ما را نسبت به تجویز آنتیبیوتیک بیمهابا کند. از نگاه پزشکی قانونی در پروندههای بیماران، مشاوران رشتههای تخصصی نسبت به بیمار مسئول بوده و باید به نظراتشان احترام بگذاریم.
وی در ادامه افزود: جالب است بدانیم در بسیاری از موارد استفاده از آنتیبیوتیکهای مختلف و افزایش طول دوره درمان در نتایج درمان بیماران تأثیری ندارد.
دکتر سیفی هم بر لزوم برنامهریزی دورههای آموزشی مدون طولانیمدت در حوزه مصرف آنتیبیوتیک تأکید و تصریح کرد: ضروری است در حوزه کنترل عفونت بیمارستانی با جدیت ورود کنیم تا نیاز به تجویز غیرضروری آنتیبیوتیک نباشد.
خبرنگار: نجمه باهو
نظر دهید