چهارمین کنگره سالیانه اخلاق پزشکی و پرستاری

دکتر لاریجانی فعالیت‌های اخلاق پزشکی کشور را در منطقه بی‌نظیر دانست

نائب رییس شورای عالی اخلاق پزشکی، با اشاره به اقدامات انجام‌شده در حوزه اخلاق پزشکی، بر لزوم سیاست‌گذاری، ایجاد زیرساخت‌ها و تخصیص منابع به حوزه اخلاق پزشکی تأکید کرد.


گالري عکس 1
گالري عکس 2
در چهارمین کنگره سالیانه اخلاق پزشکی و پرستاری که 6 بهمن 94 در سالن اجلاس سران برگزار شد، دکتر باقر لاریجانی نائب رییس شورای عالی اخلاق پزشکی و رییس کنگره، بر لزوم توجه به اخلاق پزشکی تاکید کرد و افزود: ازآنجاکه پزشکی در ارتباط با انسان است به‌عنوان یک حرفه از قداست خاصی برخوردار است.
 وی با بیان اینکه پیشرفت علوم سبب پیچیدگی‌های متعددی شده است افزود: از انجا که تصمیم‌گیری در حوزه سلامت مسئله دشواری است باید با رویکرد اخلاق مداران در این زمینه گام برداریم تا موفقیت بیشتری حاصل شود.
 رییس کنگره تصریح کرد: درست است که رابطه بین پزشک و بیمار موضوع مهم و رایجی در اخلاق پزشکی است اما ظهور فناوری‌های نوین و پیشرفت دانش، مسائل جدیدی را در حوزه اخلاق پزشکی آفریده که گروه پزشکی با رویکرد جدیدی باید نسبت به حل آن اقدام کنند.
دکتر لاریجانی یادآور شد: در مقابل حق پزشکان که در ارائه خدمات سلامت تلاش می‌کنند حق بیماران نیز وجود دارد لذا تلفیق این دو، قرارداد اجتماعی است که انتظاراتی را در هر دو طرف ایجاد می‌کند و شکسته شدن این قرارداد و برآورده نشدن انتظارات، پیامدهای سوئی را در جامعه ایجاد خواهد کرد.
معاون آموزشی وزیر بهداشت، بابیان اینکه بین عمل و دانش ممکن است فاصله باشد افزود: نکته مهم این است که بتوانیم دانش و آموخته‌های اخلاق حرفه‌ای خود را در عرصه عمل پیاده سازیم و درست رفتار کنیم که این کار آسانی نیست و باید برای رسیدن به آن تلاش کرد.
دکتر لاریجانی با اشاره به تدوین برنامه راهبردی اخلاق پزشکی افزود: گروه اخلاق فرهنگستان علوم پزشکی با مشارکت ذی‌نفعان اصلی از جمله وزارت بهداشت،  سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران، مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران و ... برنامه راهبردی اخلاق پزشکی کشور  را پس از 11 سال بازنگری و برنامه جدید را بر پایه شناخت وضع موجود، نقاط ضعف و قوت، اهداف و راهبردهای عملی تدوین کرد تا با استراتژی مشخصی در سال‌های آینده حرکت کنیم.
دکتر لاریجانی با اشاره به تصویب این برنامه راهبردی در شورای عالی اخلاق پزشکی گفت: دستورالعمل ایجاد شورای اخلاق پزشکی نیز به دانشگاه‌ها ابلاغ‌شده تا  گروه‌های مختلف آموزشی، پژوهشی و ارائه خدمات بتوانند مسائل خود را در آن به بحث بگذارند.
وی با بیان اینکه با توجه به فرهنگ غنی که در کشور وجود دارد بایستی اخلاق پزشکی را بومی‌سازی و متناسب با اسناد اسلامی عمل کنیم افزود: باید استانداردهای اخلاق پزشکی را چه در قالب کدهای اخلاقی و چه در قالب کریکولوم پنهانی که در رفتار گروه پزشکی وجود دارد نهادینه‌سازیم و این چشم‌اندازی است که در برنامه راهبردی ترسیم‌شده است.
دکتر لاریجانی سیاست‌گذاری و ایجاد زیرساخت‌ها و تخصیص منابع به حوزه اخلاق پزشکی را ضروری خواند و افزود: با مشارکت گروه‌های مرتبط باید بتوانیم آموزش عالی را متناسب با روش‌های نوین و پژوهش‌های مبتنی بر شواهد را در حوزه اخلاق پزشکی پیش ببریم و نظام جامعی را برای برنامه‌ریزی و دیده‌بانی در این زمینه ایجاد کنیم.
رییس کنگره، فعالیت‌های اخلاق پزشکی کشور را در منطقه بی‌نظیر خواند و افزود: در حوزه پژوهش نیز دستورالعمل و کدهای عمومی و اختصاصی وجود دارد تا با رعایت اصول اخلاقی تحقیقات انجام شود.
وی افزود: سایت پرمحتوایی در حوزه اخلاق طراحی‌شده و چندین هزار جلد کتاب در دسترس محققان قرار دارد. همچنین مقالات متعددی نیز در مجلات فارسی و انگلیسی منتشرشده که باعث می‌شود بحث‌های اخلاقی ایران در عرصه جهانی نیز مطرح شود.
معاون آموزشی وزارت بهداشت، با اشاره به ایجاد دوره فلوشیپ اخلاق پزشکی گفت: با راه‌اندازی این دوره متخصصان رشته‌های مختلف می‌توانند وارد حوزه اخلاقی حیطه تخصصی خود شوند.
دکتر لاریجانی در پایان سخنان خود از تدوین آیین اخلاق پزشکی خبر داد و افزود: سرفصل‌های اولیه آیین اخلاق پزشکی تعیین و پیش‌نویس آن تدوین‌شده و در مرحله نظرخواهی از اساتید و صاحب‌نظران قرار دارد.
خبرنگار: سمیرا کرمی
عکس: جمشید ربیعی

سمیرا  کرمی
تهیه کننده:

سمیرا کرمی

تنظیمات قالب