• تاریخ انتشار : 1397/10/05 - 10:10
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 1241
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

کارشناس تغذیه واحد سلامت خانواده شبکه بهداشت و درمان اسلامشهر در خصوص اهمیت ید در بدن سخن گفت

کارشناس تغذیه واحد سلامت خانواده شبکه بهداشت و درمان اسلامشهر، ید یکی از مواد مغذی ضروری است که با شرکت در ساختمان هورمون‌های تیروئیدی و تأثیر این هورمون‌ها در سلامت و اعمال حیاتی انسان از دوران جنینی، کودکی و بلوغ دارای اهمیت بسزایی است.

به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان اسلامشهر، سارا فهیمی، کارشناس تغذیه واحد سلامت خانواده شبکه بهداشت و درمان اسلامشهر گفت: کمبودید سبب بروز اختلال‌های وسیعی می‌شود که مهم‌ترین آنها اثر مخرب بر توانایی‌های ذهنی – جسمی افراد جامعه بخصوص کودکان و نوجوانان است. بدون شک عواقب کمبودید در دوران جنینی شدیدتر هم است که البته قابل‌پیشگیری است. شایع‌ترین تجلی بالینی کمبودید به‌صورت گواتر است (بزرگی غده تیروئید را گواتر می‌نامند) اما بسیاری از اثرات کمبودید در کاهش فعالیت مغزی است که ممکن است ظاهراً نمایان نباشد.
وی در ادامه گفت: راهکار عمده برای پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبودید استفاده از مواد غذایی است که یا به‌صورت طبیعی ید دارند مانند ماهی آب‌های شور، صدف و ... یا از مواد غذایی کهید (نمک یددار) به آنها اضافه گردیده است. بهترین روش پیشگیری از عوارض ناشی از کمبودید استفاده از نمک‌های تصفیه‌شده یددار است. این کار به بهترین نحو و با کمترین هزینه با یددار کردن نمک مصرفی انسان و دام انجام می‌شود. طعم و بوی نمک یددار تصفیه‌شده مشابه نمک معمولی است و به همان طریق هم مصرف می‌شود. هر فرد جوان یا پیر، بیمار یا سالم به‌طور روزانه به ید نیاز دارد. زنان باردار و کودکان خردسال حتی بیشتر از سایرین به ید نیاز دارند. بنابراین مصرف روزانه نمک یددار تصفیه‌شده در هنگام پخت غذا و یا سر سفره به همان طریقی که همیشه نمک مصرف می‌شود، توصیه می‌شود.
فهیمی همچنین برای مصرف نمک تصفیه‌شده یددار توصیه کرد: نمک یکی از موارد موردنیاز برای سوخت‌وساز در بدن، انتقال پیام‌های عصبی و کارکرد صحیح عضلات است. این ماده به مقدار کم (5 گرم در روز) موردنیاز بوده و مصرف متعادل آن لازم است. این میزان نمک شامل نمک نمکدان و نمک موجود در مواد غذایی شور مانند خیار شور و انواع شورها، تنقلات شور است. مصرف زیاد نمک و غذاهای شور از عوامل مؤثر برافزایش فشارخون و بروز بیماری‌های قلبی و عروقی به‌ویژه در افراد دارای سابقه این بیماری‌ها در خود و خانواده است.
به‌طورکلی توصیه می‌شود:
نمک به مقدار کم‌مصرف شود و همان مقدار کم نیز نمک تصفیه‌شده یددار باشد.
نمک‌های تصفیه‌شده یددار به دلیل خلوص بالا میزانید را بهتر و به مدت بیشتری حفظ می‌نمایند.
نمک‌های یددار تصفیه‌شده، نباید به مدت طولانی در معرض نور خورشید یا رطوبت قرار گیرند چرا که ید خود را از دست می‌دهند.
بهتر است نمک یددار تصفیه‌شده را در ظروف بدون منفذ پلاستیکی، چوبی، سفالی یا شیشه‌ای رنگی با سرپوش محکم نگهداری نمود.
همواره باید به تاریخ‌مصرف نمک و وجود پروانه ساخت از وزارت بهداشت و قید عبارت تصفیه‌شده یددار بر روی بسته‌بندی دقت نمود.
برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی – عروقی و افزایش فشارخون مصرف کم‌نمک توصیه‌شده است، اما همان مقدار کم باید از نمک یددار باشد تا ید موردنیاز بدن تأمین گردد و نمک مصرفی نیز حتماً از نوع تصفیه‌شده انتخاب گردد تا عوارض احتمالی ناشی از وجود ناخالصی‌ها در نمک را از میان بردارد.
این کارشناس تغذیه در پایان بر رعایت نکات مهم گفته‌شده تأکید کرد و افزود: رعایت این نکات در سلامت تغذیه‌ای مردم اثرات جدی و همیشگی داشته و با در نظر گرفتن شیوه‌های صحیح زندگی می‌تواند موجب شادابی، سلامت و بهبود تغذیه جامعه شود.



  • گروه خبری : شبکه بهداشت و درمان اسلامشهر
  • کد خبر : 83362
کلمات کلیدی
زینب  ایمانی
تهیه کننده:

زینب ایمانی

تنظیمات قالب