گزارش دبیر ستاد هفته سلامت دانشکده پرستاری و مامایی از فعالیت های چهار روز اول
دکتر پاشایی پور گزارشی از فعالیت های انجام شده این ستاد در چهار روز اول هفته سلامت ارائه داد.
گالری عکس
هر ساله 7 آوریل مصادف با 18 فروردین شمسی، از طرف سازمان جهانی بهداشت به عنوان 'روز جهانی سلامت' نامگذاری گردیده است. 7 آوریل روزی است که سازمان جهانی بهداشت در سال 1948 میلادی یا 1327 شمسی تاسیس شده است. در هر سال موضوعی خاص که اولویت بهداشت عمومی را نشان می دهد انتخاب شده و موضوع امسال، 'پوشش همگانی سلامت'، با شعار 'سلامت برای همه' انتخاب شده است. این روز فرصتی برای همه افراد در تمام جامعه فراهم می کند تا در فعالیت هایی که باعث ارتقای سلامت همگانی می شود مشارکت کنند. هر ساله در ایران از اول تا هفتم اردیبهشت به عنوان هفته سلامت درنظر گرفته شده و با توجه به شعار روز جهانی سلامت اقدامات سلامت محور انجام می گیرد.
دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز مانند سالهای گذشته در راستای پاسخگویی اجتماعی و رسالت خود در قبال سلامت شهروندان این فرصت را مغتنم شمرده و برنامه های همه جانبه ای را طبق روزشمار هفته برای حفظ و ارتقاء سلامت شهروندان برنامه ریزی نموده است.
شنبه اول اردیبهشت ماه (عدالت در دسترسی به خدمات سلامت، حق مردم، مسئولیت حکومت)
نرمش صبحگاهی بسیار پرشور و صمیمانه با حضور هیات رئیسه محترم دانشکده، اساتید، کارکنان و دانشجویان انجام شد. در این مراسم صبحگاهی ریاست محترم اداره سلامت شهرداری تهران حضور داشتند و زنگ سلامت توسط ایشان نواخته شد و این زنگ به عنوان شروعی برای سبک زندگی سالم در نظر گرفته شد. سپس به قید قرعه به حاضرین جوایزی اهداء شد. مراسم با صرف صبحانه ای سالم به اتمام رسید.
همچنین در راستای شعار روز با تاکید بر خدمات سلامت برای همه، در همکاری بین بخشی با شهرداری تهران فعالیتهای کامل و جامعی در ایستگاه سلامت واقع در تره بار توانیر با هدف غربالگری بیماریهای مزمن (دیابت و پرفشاری خون)، غربالگری، آموزش و مشاوره اختلالات و بیماریهای روان، غربالگری، آموزش و مشاوره سالمندان و توزیع پم فلت و بروشورهای مرتبط در این راستا انجام شد.
به همین منظور نیز با تشکیل ایستگاه سلامت در محوطه دانشکده سعی شد تا فرصتی برای غربالگری پرفشاری خون، دیابت و تعیین شاخص توده بدنی برای همکاران، دانشجویان و شهروندان ساکن در محله ایجاد شود. نوآوری در برنامه سال جاری هفته سلامت در برپایی ایستگاه سلامت در دانشکده برای دانشجویان بین الملل سراسر دانشگاه بود. این فرصت با همکاری معاونت بین الملل دانشکده به دانشجویان بین الملل سراسر دانشگاه اطلاع رسانی شد و ایستگاه سلامت واحد بین الملل نیز بسیار فعال به آموزش، مشاوره و غربالگری دانشجویان بین الملل و خانواده های آنان پرداخت.
در راستای عدالت در دسترسی به خدمات سلامت، کمیته اجرایی هفته سلامت اقدام به آموزش نوجوانان در مدارس جنوب تهران با محوریت آموزشهای دوران بلوغ دختران، چاقی و اهمیت صبحانه و فواید آن نمود. دانش آموزان با مطرح کردن سوالات تخصصی خود، در مورد نکات بهداشتی در دوران بلوغ به بحث پرداختند. سپس بهداشت محیط مدارس (کلاسها، سرویس هاس بهداشتی، آبخوریها، بوفه، محوطه و ...) مورد بررسی قرار گرفته و نکات ضروری برای اصلاح موارد به مسئولین مدارس به صورت کتبی داده شد.
یکشنبه دوم اردیبهشت ماه (سلامت برای همه، در همه جا)
سعی شد با نگاهی همه جانبه به سلامت برنامه های متنوعی با هدف حفظ و ارتقاء سلامت و پیشگیری از بیماریها اجرا گردد. در این راستا جهت ارتقاء سلامت جسمی کودکان در مهدکودک و مرکز طبی، غربالگری و بررسی قد و وزن، بینایی سنجی انجام شد و بهداشت فردی با ایجاد فضایی شاد آموزش داده شد. هم چنین کارگاه آموزشی برای مادران مراجعه کننده به مهدکودک با هدف ارتقاء سواد تربیت جنسی کودکان تشکیل شد که مورد استقبال خانواده ها قرار گرفت. فرصتی برای مادران ایجاد شد تا با بحث در مورد مسئله مهم تربیت جنسی فرزندان خود، پاسخهای علمی و معتبر را دریافت نمایند.
در دو روز متوالی با اطلاع رسانی قبلی به منظور ارتقاء سلامت و پیشگیری از بیماریهای مرتبط با زنان، غربالگری سرطان سینه و سرطان سرویکس در مرکز مهارتهای بالینی انجام شد. آموزش و مشاوره های مرتبط نیز به منظور ارتقاء سواد سلامت مراجعین و لزوم انجام غربالگری های دوره ای و نحوه پیگیری داده شد. این برنامه مورد استقبال جمعی از کارکنان دانشکده قرار گرفت و امید است که بتوان این برنامه را به صورت دوره ای اجرا نمود.
در همکاری بین بخشی با آموزش و پرورش، در سه مدرسه دخترانه آموزش بهداشت بلوغ و خوشایندسازی بلوغ برای هویت یابی دختران برگزار شد. این برنامه مورد توجه دانش آموزان و مسئولین مدارس قرار گرفت و به بسیاری از سوالات نوجوانان پاسخهای علمی داده شد. همچنین در مدارس جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران، آموزش دانش آموزان با محوریت سبک زندگی سالم، تغذیه سالم، بهداشت دهان و دندان، پیشگیری و کنترل شپش سر انجام شد و به معاینات جسمانی دانش آموزان از نظر بررسی قد، وزن، بینایی سنجی و شنوایی سنجی نیز اقدام شد. در مدارس پسرانه نیز به آموزش بهداشت بلوغ پسران و رفتارهای پرخطر پرداخته شد که به سوالات نوجوانان در این ارتباط پاسخ داده شد.
با توجه به شعار پوشش همگانی سلامت، در همکاری بین بخشی با شهرداری تهران در ایستگاه سلامت واقع در متروی انقلاب و ایستگاه دیگری در تره بار قزل قلعه با هدف غربالگری بیماریهای مزمن (دیابت و پرفشاری خون)، غربالگری، آموزش و مشاوره اختلالات و بیماریهای روان و بیماریهای زنان، غربالگری، آموزش و مشاوره سالمندان و توزیع پم فلت و بروشورهای مرتبط در این راستا فعالیتهای جامعی انجام شد.
در این روز نیز ایستگاه سلامت دانشکده با اهداف مشخص ارتقاء سلامت جسمی و روانی به کار خود ادامه داد.
دوشنبه سوم اردیبهشت ماه (مقابله با آسیب های اجتماعی، تعهد و مسئولیت پذیری نهادهای موثر)
در این روز نیز ایستگاه سلامت دانشکده به فعالیتهای خود ادامه داد و کمیته اجرایی در ایستگاه سلامت پایانه بیهقی نیز حضور فعال داشتند و به غربالگری بیماریهای مزمن (دیابت و پرفشاری خون)، آموزش و مشاوره اختلالات و بیماریهای روان، غربالگری و آموزش سالمندان پرداختند. شمار بسیاری از مسافران و کارکنان پایانه مورد غربالگری قرار گرفتند و آموزشهای مرتبط داده شد.
در یک برنامه جامع و در دو روز متوالی اقدام به مراقبت در منزل برای 20 خانواده با بیماری مزمن و ساکن در جنوب تهران شد. در این راستا با توجه به اولویتهای مراقبتی در خانواده ها و تعیین اهداف مراقبتی، برنامه آموزشی در جهت ارتقاء سطح دانش، نگرش و عملکرد با هدف ارتقاء خودمراقبتی انجام شد. موارد نیاز به پیگیری بیشتر به مراکز بهداشت مرتبط اطلاع رسانی شد تا پیگیریهای لازم در این راستا انجام گیرد.
غربالگری سرطان سینه و سرطان سرویکس در مرکز مهارتهای بالینی به فعالیت خود ادامه داد و آموزش و مشاوره های مرتبط برای مراجعین داده شد.
کارگاه آموزشی با هدف پیشگیری از عوارض عضلانی-اسکلتی با ارگونومی مناسب در سالن سمعی-بصری دانشکده به اجرا درآمد و به طور عملی به آموزش تناسب بین نوع کار و وضعیت مناسب بدن پرداخته شد و موارد آموزشی به صورت پم فلت در اختیار شرکت کنندگان قرار داده شد. در این کارگاه شماری از کارکنان و دانشجویان حضور داشتند و به طور عملی با ارگونومی آشنا شدند.
به منظور ارتقاء سلامت کارکنان و دانشجویان در دانشکده بازدید سرزده از سالنهای غذاخوری دانشجویان انجام شد. بهداشت محیط از جمله بهداشت فردی، مواد غذایی، وسایل و بهداشت محیط فیزیکی سالنها بررسی و با استاندارهای بهداشت محیط مورد مقایسه قرار گرفت. آموزشهای لازم به کارکنان سالنهای غذاخوری داده شد و نواقص موجود مشخص و راهکارهای رفع نواقص مورد بحث و پیگیری قرار گرفت.
سه شنبه چهارم اردیبهشت ماه ( حمایت از فقرا در دسترسی به خدمات سلامت، ارائه ی خدمات سلامت محور به کودکان کار و بی بضاعت و خانواده های آنان)
در یکی از مراکز کار وابسته به انجمن حمایت از حقوق کودکان به غربالگری کودکان به لحاظ سلامت جسمانی ( رشد و تکامل، بینایی، شنوایی و ...)، اختلالات رفتاری، ارائه ی آموزش های بهداشتی ( بهداشت فردی، بهداشت آب و غذا) به کودکان و خانواده های آنان، آموزش رفتارهای بهداشتی از بازی و نمایش انیمیشن، مشاوره ی بهداشت باروری به بانوان و دختران، مشاوره ی رشد و تکامل کودکان به خانواده ها با هدف ارتقاء سلامت کودکان و خانواده های آنان اقدام شد.
همچنین در این روز کارگاه آموزشی به منظور پیشگیری از بیماریهای مزمن و ترویج سبک زندگی سالم برگزار شد. هدف از کارگاه مذکور آشناسازی بیشتر همکاران و دانشجویان با شواهد به روز در ارتباط با تغذیه، فعالیت بدنی، مدیریت استرس، خواب و استراحت، دخانیات بود که در سالن سمعی-بصری دانشکده برگزار شد و مورد استقبال قرار گرفت.
در این روز نیز ایستگاه سلامت دانشکده با هدف غربالگری و آموزش سلامت جسمی و روانی به فعالیتهای خود ادامه داد. اقدام قابل ذکر دیگری که انجام شد بازدید سرزده از بوفه دانشکده بود که از نظر بهداشت محیط مورد بررسی قرار گرفت. مواردی مانند بهداشت فردی، لزوم استفاده از مواد غذایی تازه و وسایل بهداشتی، بهداشت محیط فیزیکی بوفه مورد تاکید قرار گرفت و آموزشهای لازم در این زمینه داده شد.
خبرنگار: شیما سادات عطری
عکس: حسین اکبریان
ارسال به دوستان