آئین افتتاحیه اولین دوره آموزشی پروژه کشوری راه‌اندازی کلینیک‌های اختلالات شناخت و حافظه برگزار شد

با حضور جمعی از مقامات کشوری و بین‌المللی، مدیران و استادان دانشگاه و هنرمندان کشور، آئین افتتاحیه اولین دوره آموزشی پروژه کشوری راه‌اندازی کلینیک‌های اختلالات شناخت و حافظه برگزار شد.

گالری عکس

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، این مراسم از ساعت 9 صبح روز جمعه 27 مرداد 96 در سالن همایش ساختمان ستاد دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم دکتر یونسیان، معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران ضمن بیان اینکه ریاست محترم دانشگاه در سفر حج به سر می‌برند، از طرف ایشان خطاب به شرکت‌کنندگان خیرمقدم گفته و به دست‌اندرکاران بابت راه‌اندازی کلینیک‌های حافظه و دوره آموزشی مربوطه تبریک گفت.
وی با اشاره به اینکه مسائل روانی در مقایسه با مشکلات جسمانی، معمولاً علائم و نشانه‌های نامحسوس‌تری دارند و لذا معمولاً توسط مسئولین و سیاست‌گذاران کمتر دیده می‌شوند؛ به‌ضرورت برنامه‌ریزی و تخصیص منابع لازم در مورد مسائل روانی مرتبط با سالمندی اشاره کرد.
وی با بیان اینکه دانشگاه با تمام وجود از این پروژه حمایت خواهد کرد؛ افزود: بیان این مسائل توجه مسئولان را به این حوزه جلب خواهد کرد که این مسئله، باعث ارتقا وضعیت در این حوزه خواهد شد.
دکتر یونسیان در خاتمه به پنج دلیل برای حمایت دانشگاه از این برنامه پرداخت و گفت: دلیل اول نقش حوزه بهداشت دانشگاه در پیشگیری از اختلالات حافظه و ارائه خدمات به جمعیت تحت پوشش و حتی پتانسیل ادغام در شبکه است؛ دلیل دوم نقش حوزه درمان در ارائه خدمات درمانی، اعم از جمعیت تحت پوشش و بیماران ارجاعی از کل کشور است؛ همچنین دلیل سوم حوزه پژوهش است و جایگاهی پژوهش و زیرساختی که کلینیک‌های حافظه برای پژوهش، اعم از پژوهش‌های مشاهده‌ای و مداخله‌ای ایجاد می‌کنند.
وی افزود: دلیل پنجم حوزه کارآفرینی است بخصوص در بخش غیردولتی برای پزشکان، روانشناسان و پرستاران و درنهایت پنجمین دلیل حمایت دانشگاه، تأثیر بر سیاست‌گذاران و برنامه ریزان کشور، هم از جهت ابراز نیاز جامعه و هم از منظر آگاه‌سازی پزشکانی که در جایگاه‌های تصمیم‌گیری قرار دارند یا می‌توانند در آینده در چنین جایگاه‌هایی قرار بگیرند.
در ادامه مراسم، دکتر کمال خرازی، رئیس هیئت‌امنای پژوهشکده علوم شناختی و دبیر ستاد علوم و فناوری‌های شناختی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با ابراز خرسندی از حضور در این مراسم، به بیان جایگاه علوم شناختی در نظام سلامت جهان پرداخت و گفت: بر اساس آمارهای موجود، در سال 2013 حدود 43 میلیون نفر در سطح دنیا مبتلا به dementia (زوال عقل) بوده‌اند و بر اساس برآوردهای موجود این میزان در هر 20 سال دو برابر می‌شود.
وی آلزایمر را یکی از دلایل عمده dementia معرفی گرد و گفت: این اختلال حدود 30 درصد از وقت و هزینه خانواده‌ها را به خود اختصاص می‌دهد و بر اساس آماری که از ایالات‌متحده وجود دارد، برای هر مورد در سال 50 هزار دلار هزینه اختصاص می‌یابد.
دکتر خرازی در ادامه به بیان چند افسانه در خصوص مغز و توانایی‌های آن پرداخت و گفت: مسائلی از قبیل عدم توانایی مغز در یادگیری در سنین بزرگ‌سالی و ... حقیقت ندارد و واقعیت این است که مغز از flexibility برخوردار است و همواره می‌تواند با تمرین خود را فعال نگه دارد.
وی در خاتمه خواب مناسب، رژیم غذایی مناسب، ورزش و فعالیت جسمانی، ارتباطات اجتماعی و ایجاد تمرین‌های چالشی برای ذهن را برای جلوگیری از مشکلات شناختی و حافظه مؤثر ارزیابی کرد.
در ادامه پیام ویدئویی پروفسور Barry Reisberg رئیس مرکز تحقیقات سالمندی و دمانس دانشگاه نیویورک و سرپرست کارگروه پیشگیری در انجمن جهانی آلزایمر پخش شد.
وی با ابراز خرسندی از همکاری با دکتر نوروزیان از سال 2009 میلادی گفت: در سال ۲۰۰۹، دکتر نوروزیان برای مشاهده فعالیت‌های بالینی و پروژه‌های تحقیقاتی ما به مرکز بیماری آلزایمر در دانشگاه نیویورک آمدند و پس‌ازآن من و پروفسور نوروزیان با یکدیگر همکاری داشته‌ایم؛ همچنین مفتخرم دکتر نوروزیان اخیراً به گروه کاری پروژه بین‌المللی پیشگیری از بیماری آلزایمر در انجمن جهانی آلزایمر (ADI) پیوسته‌اند.
پروفسور Reisberg با تبریک راه‌اندازی کلینیک‌های حافظه در ایران، افزود: الگوی پیشنهادی پروفسور نوروزیان در جهت ایجاد کلینیک‌های حافظه با تیم تخصصی آموزش‌دیده در سطح کشور برای کارگروه پیشگیری از آلزایمر در انجمن جهانی آلزایمر یک برنامه ایدئال محسوب می‌شود. به‌ویژه که ایشان بر استفاده از ابزارهایی متناسب با فرهنگ و خصوصیات جامعه تأکید بسیار دارد؛ همچنین من باور دارم که این پروژه با ایجاد کلینیک‌های حافظه در سطح کشور برای تشخیص مراحل بسیار خفیف بیماری آلزایمر در برنامه پیشگیری انجمن جهانی آلزایمر دستاوردهای باارزشی را به ارمغان خواهد آورد و برای سایر کشورها و جوامع الگوی خوبی خواهد بود.
در بخش بعدی برنامه دکتر مریم نوروزیان، مدیر پروژه کشوری راه‌اندازی کلینیک‌های اختلالات شناخت و حافظه ضمن خیرمقدم به حضار شرکت‌کننده در مراسم گفت: این پروژه کشوری به‌منظور ایجاد کلینیک‌های اختلالات شناخت و حافظه در سراسر کشور برنامه‌ریزی و اجرا شده است.
وی افزود: این فرآیند از 1.5 سال پیش آغاز شده و با فراخوانی که در شبکه‌های اجتماعی انجام دادیم، با استقبال خوبی از پزشکان سراسر کشور مواجه شده است و این دوره‌ها از مهرماه سال جاری آغاز خواهد شد.
دکتر نوروزیان با اشاره به اینکه dementia یک بیماری age-related است؛ گفت: در حال حاضر در سطح دنیا حدود 50 میلیون نفر به این بیماری مبتلا هستند و این جمعیت در هر 20 سال دو برابر می‌شود و توجه به این مسئله در آسیا که بیشترین جمعیت سالمند را دارد، از اهمیت بیشتری برخوردار است.
وی در ادامه به تشریح فرآیند پروژه کشوری راه‌اندازی کلینیک‌های اختلالات شناخت و حافظه و مسائل آموزشی و پژوهشی مرتبط به آن پرداخت و گفت: این دوره به مدت 6 ماه و 150 ساعت آموزشی، برای فراگیران برنامه¬ریزی شده است.
مدیر پروژه پروژه کشوری راه‌اندازی کلینیک‌های اختلالات شناخت و حافظه با اشاره به استقبال بسیار زیاد برای حضور در این دوره آموزش گفت:‌ بیش از 300 تن از قریب 25 استان کشور برای شرکت در این دوره ها ثبت نام کردند که با توجه به ظرفیت محدود 140 نفره برای مرحله اول برگزاری این دوره، ظرفیت به سرعت تکمیل شد و مابقی افراد، برای شرکت در دوره دوم زمانبندی شدند.
دکتر نوروزیان در خاتمه از حمایت‌های دانشگاه علوم پزشکی تهران، استادان بزرگ دانشگاه، پزشکان سراسر کشور و دانشجویان و دستیاران خود در اجرای این پروژه قدردانی کرد.
در بخش بعدی برنامه Gary Lewis نماینده سازمان ملل به ارائه سخنرانی پرداخت.
در ادامه برنامه دکتر ملک‌زاده معاون پژوهشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با ابراز خرسندی از حضور در این مراسم گفت: از هر 20 انسان بالای 60 سال و از هر 5 فرد بالاتر از 80 سال یک نفر به dementia مبتلا هستند.
وی افزود: بر اساس برآوردهای موجود در سال 2015 حداقل 250 هزار نفر در کشور مبتلا به dementia هستند که این میزان حدود نیم درصد GDP کشور را به خود اختصاص می‌دهد.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه همه ریسک-فاکتورهایی که برای dementia وجود دارد در کشور ما در حال افزایش است؛ گفت: حدود 10 درصد افراد جامعه دیابت دارند و حدود 20 درصد افراد در فاز پیش دیابت به سر می‌برند؛ بیش از 27 درصد افراد پرفشاری خون دارند و بیش از 95 درصد افراد جامعه، فعالیت بدنی کمتر از حد استاندارد دارند و همان‌طور که اشاره شد، همه این موارد در ایجاد اختلالات شناختی و حافظه مؤثر هستند.
وی در خاتمه با اشاره به اینکه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی آمادگی کامل برای پشتیبانی از این فرآیند را دارد؛ گفت: به عقیده من آگاه‌سازی مردم نسبت به این خطر با کمک سازمان‌های مردم‌نهاد و تقویت نظام مراقبت سلامت در کشور از اقدامات مؤثر برای پیشبرد این فرآیند است.
در ادامه مراسم دکتر شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس‌جمهور در امور حقوق شهروندی ضمن ابراز خرسندی از حضور در این مراسم گفت: شروع فعالیت خود در مسئولیت جدید را با حضور در این مراسم به فال نیک می‌گیرم.
وی با اشاره به اینکه جمعیت افراد سالخورده در کشور در حال افزایش است؛ گفت: تدبیر بر این است که نظاماتی به وجود بیاید که به ابعاد مختلف این حوزه پرداخته شود.
دکتر مولاوردی افزود: با توجه به نمودار جمعیتی کشور و پیشی گرفتن رشد جمعیت سالمندان در کشور، نظامات تأمین اجتماعی برای پوشش خدمات به این قشر نیاز به بازبینی و بررسی دارد.
معاون رئیس‌جمهور در امور حقوق شهروندی در خاتمه گفت: به نظر می‌رسد نیاز به تدوین قوانین جدیدی برای حمایت و جلوگیری از سوءاستفاده مالی از سالمندان و افراد مبتلا به اختلالات شناختی وجود دارد.
در بخش دوم برنامه که پس از یک وقفه نیم‌ساعته برای استراحت و پذیرایی در نظر گرفته شد؛ دکتر محمدتقی جغتایی، مشاور وزیر بهداشت در امور توان‌بخشی گفت: راه‌اندازی کلینیک‌های اختلالات شناخت و حافظه یکی از حلقه‌های خدمات توان‌بخشی است.
وی افزود: در تعریف جدید، خدمات توان‌بخشی، بخشی از سطح اول ارائه خدمات سلامت است و دولت‌ها موظف شدند که در این سطح به ارائه خدمات توان‌بخشی بپردازند.
مشاور وزیر با تقدیر از تلاش‌ها دکتر نوروزیان برای پیگیری این فرآیند گفت: این کار، یک فعالیت بین بخشی و بین‌رشته‌ای است و برای پیشبرد این فرآیند از طرفی چندین سازمان مختلف و چندین معاونت وزارت و از طرف دیگر متخصصین و کارشناسان چندین رشته مختلف همکاری خواهند کرد.
در ادامه دکتر Leila JOUDANE نماینده صندوق جمعیت ملل متحد (UNFPA) در جمهوری اسلامی ایران، به ارائه سخنرانی پرداخت.
پخش پیام پروفسور Friedland استاد نوروساینس دانشگاه Cleveland و پروفسور Geula استاد نوروساینس و زیست‌شناسی سلولی مولکولی دانشگاه Northwestern بخش بعدی مراسم بود.
پروفسور Geula در پیام خود با اشاره به اینکه دکتر نوروزیان بابت فعالیت‌هایشان در حوزه‌ی اختلالات حافظه و دمانس در خاورمیانه بسیار شناخته‌شده هستند و ویژگی‌های فردي و آکادمیک ایشان همواره مورد تحسین همکارانشان بوده است؛ گفت: ما مطمئن هستیم که افتتاح این پروژه منجر به پیشرفت‌های اساسی در زمینه‌ی دمانس و اختلالات حافظه در ایران و سراسر خاورمیانه می‌شود؛ یک‌بار دیگر به دکتر نوروزیان تبریک میگویم و همچنین به ایران بابت داشتن چنین پروژه‌ی تحسین‌برانگیزی تبریک میگویم و ما مشتاقانه منتظر شنیدن نتایج و پیشرفت این پروژه خواهیم بود که من مطمئنم توانایی‌های دکتر نوروزیان در لیدرشیپ و رهبري، پیشرفت فوق‌العاده‌ی پروژه را به ارمغان خواهد آورد.
در پیام پروفسور Friedland با اشاره به اینکه از منطقه خاورمیانه اطلاعات دقیق علمی درزمینهٔ دمانس و آلزایمر وجود ندارد؛ گفت: با توجه به اینکه دکتر نوروزیان از سال 2012 عضو صاحب‌نظر حوزه آلزایمر در منطقه خاورمیانه هستند؛ ما مشتاقانه منتظر نتایج این کار هستیم و نتایج این پروژه قطعاً بسیار ارزنده خواهد بود.
در ادامه پیام دکتر چان از دانشگاه اسکاتلند توسط دکتر پریسا منصوری قرائت شد.
در ادامه دکتر مهین السادات عظیمی، رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه در این اداره دو برنامه اصلی در این حوزه در حال انجام است؛ گفت: برنامه اول پیشگیری و ترویج سبک زندگی سالم و مورد بعدی مراقبت‌های ویژه سالمندی است.
وی با اشاره به اینکه یکی از مهم‌ترین فعالیت‌ها در این حوزه، تدوین سند ملی دمانس است؛ گفت: یکی از اقدامات مهم در این سند ملی - که سال گذشته پیشنهاد داده شد و اکنون در مرحله تائید قرار دارد- ایجاد کلینیک‌ها حافظه است که با همت و تلاش زیاد دکتر نوروزیان، این بخش پیشرفت خیلی خوبی داشته است.
بخش بعدی برنامه مراسم افتتاح این پروژه بود و بخش پایانی به پرسش و پاسخ حضار با دکتر نوروزیان اختصاص یافت.
توضیح اینکه در این مراسم چهره‌های هنری و ورزشی نظیر استاد رضا کیانیان، استاد فرهاد آئیش، استاد رخشان بنی اعتماد، احترام برومند، مائده طهماسبی، میترا حجار و عادل فردوسی پور حضور داشتند و استاد کیومرث پوراحمد - که سازنده اولین فیلمی بوده‌اند که به‌درستی به ابعاد بیماری آلزایمر پرداخته است. (کفش‌هایم کو؟) - به‌عنوان سفیر بیماری آلزایمر در کشور معرفی شدند.
همچنین پروفسور لطفی، استاد بازنشسته دانشگاه علوم پزشکی تهران و یکی از برترین نورولوژیست های کشور، با ارسال پیام و اهدای گل از برگزاری این مراسم تقدیر کرد.

متن پیام پروفسور Reisberg

متن پیام پروفسور Geula

خبر: میر حامد حسینی
عکس: مهدی کیهان

میر حامد  حسینی
تهیه کننده:

میر حامد حسینی

تنظیمات قالب