نشست فوری اعضای تیم مدیریت درمان موکورمایکوزیس در مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)

دکتر دهقان معاون درمان مجتمع همکاری تیمی گروه های تخصصی مربوطه در درمان بیماری موکورمایکوزیس را حیاتی خواند

با حضور رئیس بیمارستانی امام خمینی، معاونان، استادان گروه های تخصصی و مسئولان مربوطه این مرکز و نیز نماینده گروه چشم پزشکی دانشگاه برای مدیریت بهتر و ارتقای کیفیت خدمات درمانی به بیماران کووید و غیر کووید مبتلا به عفونت قارچی موکور مایکوزیس تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) شنبه 6 شهریور 1400 در نشستی فوری با حضور دکتر خسرو صادق نیت رئیس مجتمع، دکتر سید علی دهقان منشادی معاون درمان، دکتر سیدرضا رئیس کرمی معاون آموزشی، نماینده گروه چشم پزشکی دانشگاه، اساتید گروه‌های تخصصی ENT، جراحی اعصاب، چشم، جراحی قلب، تصویربرداری، داخلی، ریه، عفونی، بیهوشی، جراحی ترمیمی و مدیریت پرستاری این مرکز در سالن شورای ریاست برگزار شد؛ راهبردهای مدیریتی و برنامه‌های عملیاتی مناسب در تعیین بخش‌های متمرکز و تعریف فرآیندهای درمان بیماران مبتلا به عفونت قارچی موکورمایکوزیس تدبیر و تمهید شد.

دکتر صادق نیت در این جلسه بر لزوم تشکیل درمانگاه مولتی دیسپلینری برای بیماران موکورمایکوزیس و همکاری تیمی گروه‌های تخصصی مربوطه تأکید کرد و در خصوص تأمین نیروی انسانی و تجهیزات لازم در این بخش‌ها توضیحاتی داد.

دکتر دهقان رویکرد مدیریتی مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) را در مواجهه با بحران‌های مختلف بهره‌گیری از خرد جمعی و کار تیمی خواند و تصریح کرد: توجه دقیق و رصد کردن شرایط بسیار مهم است. ما هر وقت بحرانی را در حوزه سلامت کشور و مجتمع مشاهده می‌کنیم سعی‌مان این است که با استفاده از ظرفیت‌های بالای علمی اساتید و به‌کارگیری ابزارهای پیچیده و امکانات تشخیصی پیشرفته‌ای که در این مرکز وجود دارد به‌صورت گروهی برای دستیابی به بهترین راه‌کارهای عملیاتی هم‌فکری کنیم تا بتوانیم خدماتمان را در سطح بالاتری به جامعه ارائه دهیم.

معاون درمان مجتمع همچنین در حاشیه این هم‌اندیشی گفت: به دلیل شیوع کووید دلتا و همچنین مشاهده عفونت قارچی موکورمایکوزیس در بیماران کوویدی که دارای بیماری‌های زمینه‌ای قبلی و احتمالاً تحت درمان‌هایی چون کورتیکو استروئیدها بوده‌اند، این جلسه با حضور اساتید و مسئولانی که به نحوی در درمان کووید و این بیماری نقش دارند باهدف طراحی یک سازوکار مناسب تیمی قوی در مدیریت درمان‌های متمرکز این بیماران تشکیل شد.

فرآیند درمان

وی در ادامه با اشاره به درمان بیماری موکورمایکوزیس افزود: درمان این بیماری ترکیبی از جراحی و استفاده از داروهای ضد قارچ است. بر اساس دستورالعمل‌های جهانی داروی اصلی و مؤثر این بیماری آمفوتریسین B هست که الآن متأسفانه با کمبود کشوری این دارو مواجهیم ولی با تلاش و پیگیری مسئولان امیدواریم این مشکل به‌زودی رفع شود. در حال حاضر به‌عنوان داروی جایگزین از پوساکونازول که در کشور موجود هست در درمان این بیماران استفاده می‌کنیم. نکته بسیار مهم در درمان این بیماری همکاری تیمی گروه‌های تخصصی مربوطه است.

اهمیت تشخیص به هنگام بیماری

دکتر دهقان تشخیص سریع بیماری موکورمایکوزیس را در بهبود روند بیماران مبتلا به آن بسیار کمک‌کننده خواند و توضیح داد: قارچ موکورمایکوزیس در همه‌جا ازجمله در خاک، سبزی‌ها و میوه‌های در حال فساد وجود دارد و معمولاً افراد سالم دچار مشکل نمی‌شوند. ممکن است هاگ یا اسپور قارچ در سینوس‌ها بماند که در افراد سالم فقط کلونیزه می‌شود ولی در افراد با بیماری‌های زمینه‌ای اعم از دیابت کنترل نشده، بیماران پیوندی و افرادی که داروهای تخریب‌گر سیستم ایمنی مصرفی می‌کنند شروع به تکثیر در ریه و دستگاه تنفسی می‌کند و در سینوس این افراد می‌تواند باعث عفونت سینوسی شود که به دلیل مجاورت می‌تواند به چشم و مغز این بیماران گسترش یابد و چنانچه بیمار تحت درمان فوری قرار نگیرد امکان آسیب اعضا یا فوت بیمار نیز هست؛ بنابراین نیاز هست تیم درمانی متشکل از متخصصان چشم، مغز و اعصاب، گوش و حلق و بینی، بیهوشی، عفونی و داخلی در کنار هم مداخلات درمانی لازم را بر روی این بیماران انجام دهند.

توجه پزشکان به نشانه ها در بیماران مستعد ابتلا به موکورمایکوزیس

معاون درمان مجتمع با اشاره به برخی علائم و نشانه‌های این بیماری تأکید کرد: لازم است پزشکان موارد ریسک ابتلای بیماران کووید و غیر کووید (بیمارانی که دارای بیماری‌های زمینه‌ای یادشده هستند) به این عفونت قارچی را به‌خوبی بشناسند و نسبت به علائم بیماری در این بیماران هوشیارتر باشند. نشانه‌های این بیماری بسیار متنوع است پزشکان باید بر علائمی چون احساس گزگز یا درد گونه، تاری دید، بی‌حسی چشم، درد فک و صورت، ترشحات حلق و بینی به‌خصوص ترشحات خونی در بیمارانی که بیماری زمینه‌ای قبلی دارند بسیار حساس بوده و حتماً یکی از تشخیص‌هایشان در این موارد موکورمایکوزیس باشد. قطعاً اولین قدم گرفتن شرح‌حال دقیق از بیماران است و در ادامه با توجه به نوع شکایت و شرایط بالینی بیمار، اقدامات پاراکلینیکی مختلفی چون آندوسکوپی سینوس ها، معاینه دقیق چشم‌پزشکی، تصویربرداری از حفره چشم یا مغز در صورت نیاز و سایر اقدامات ضروری باید به‌سرعت انجام شود.

تاکید بر همکاری تیم های پزشکی 

وی در پایان بار دیگر بر همکاری تیمی گروه‌های تخصصی مربوطه در انجام مداخلات درمانی موردنیاز بیماران موکورمایکوزیس تأکید کید و گفت: بسیاری از بیماری‌ها نیاز به مداخله تیمی گروه‌های مختلف پزشکی دارد و تنها با یک تخصص خاص قابل مدیریت نیست. بیماری موکورمایکوزیس نیز ازاین‌دست است. این بیماری از قبل بوده و در کشور به‌خوبی مدیریت می‌شده، ولی در شرایط جدید (بحران موج پنجم کووید و انتشار گونه دلتا) افزایش‌یافته و نیاز است برنامه‌ریزی ما هم به این سمت‌وسو یعنی مدیریت بهتر بیماری در بحران برود که هم بتوانیم سریع عمل کنیم و هم خدماتمان را ارتقا بدهیم. امیدوارم با برنامه‌ریزی‌های مستمری که در حال انجام است خدمات بهتری به بیماران ارائه کنیم.

در این جلسه همچنین دکتر امیرحسین اورندی مدیر نظارت بر درمان مجتمع تأکید کرد: در پره آپ این بیماران به اختلالات الکترولیتی و اکوی قلب قبل از عمل بیمار توجه شود. وی همچنین خاطرنشان کرد: عمل جراحی بیماران مبتلا به موکور مایکوزیس به‌صورت اورژانسی و در هر ساعتی از شبانه‌روز با توجه به تشخیص تیم پزشکی مربوطه قابل انجام است و در صورت نیاز به خدمات مراقبت‌های ویژه هماهنگی‌ها برای مدیریت تخت ویژه از سوی معاونت درمان مجتمع به‌سرعت انجام می‌شود.

شهره  بیات
تهیه کننده:

شهره بیات

تصاویر

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
تنظیمات قالب