یادداشت دکتر عبدالرضا ناصر مقدسی در روزنامه شرق

دکتر عبدالرضا ناصر مقدسی، متخصص مغز و اعصاب بیمارستان سینا در روزنامه شرق یادداشتی منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی بیمارستان سینا، متنی که می خوانیم یادداشت دکتر عبدالرضا ناصر مقدسی، متخصص مغز و اعصاب بیمارستان سینا با عنوان ورقی از تاریخ پزشکی سرزمین من به بررسی حال و هوای بیمارستان سینا در روزهایی که کرونا ویروس در شهر اپیدمی شده است پرداخته که در زیر می خوانیم.

آنچه در این جستار می آید به منظور ثبت در تاریخ پزشکی ایران نوشته شد است. نگارنده این جستار را به عنوان کسی نوشته که در بیمارستان مشغول به کار است و از اینکه جزئی از جامعه این بیمارستان و به اصطلاح سینایی است به خود می بالد، بی شک همین حس در سایر همکاران نسبت به جایی که در آن بالیده و کار می کنند نیز وجود دارد و چه خوب است همه از جایی بنویسند که در آن رشد کرده و کار می کنند. تاریخ پزشکی ایران متکی به همین نوشته هاست و اگر این کار انجام شود آیندگان با گنجینه بسیار گرانبها روبه رو خواهند شد.

اکنون برای ما جای تاسف است که چرا بسیاری از پیشکسوتان و استادان بزرگ جامعه پزشکی خاطرات خود را ننوشته اند و باعث شده اند که بخش مهمی از زحماتی که برای پزشکی این مرز و بوم کشیده اند نادیده باقی بماند.

به هرصورت حالا هم دیر نشده و همه باید به انجام این مهم اهتمام بورزند. این روز ها تمام بیمارستان های ایران درگیر اپیدمی بزرگ کرونا ویروس هستند این اپیدمی شاید بزرگترین اپیدمی پس از اپیدمی 1918 ( آنفلوانزای اسپانیایی) محسوب شود. بخشی از مشکلاتی که اکنون با آنها روبه رو هستیم به دلیل نداشتن تجربه و آموزش در برخورد با چنین شرایطی است. این تجربه با نوشتن ما منتقل می شود. اگر پیشینیان این کار را نکرده اند ما باید انجام دهیم. باید بنویسیم که چه کارهایی را انجام داده ایم. چه راه هایی رفته ایم. اشکالات کارمان کجا بود و هزار موضوع دیگر که همه می توانند موضوع تحقیق و نوشتن باشند. من در اینجا از آنچه در بیمارستان سینا رخ می دهد می نویسم. سایر همکاران باید از مراکز دیگر بنویسند اگر این کار صورت گیرد تجربه های گرانبهای بسیاری برای انتقال به نسل آینده تهیه خواهد شد. به غیر از اینکه تاریخ مدون پزشکی ما نیز پر بار تر خواهد شد. نگارنده سعی می کند در یادداشت های دیگر باز ابعاد جدیدی از نحوه رویارویی با ویروس کرونا را در بیمارستان سینا بنویسد. حتی نگاهی جزئی تر مثلا کاری که بخش ام اس در این زمینه انجام داد نیز می تواند مفید باشد. که نگارنده امیدوار  است در آینده نزدیک آنها را نیز به نگارش درآورد.

چرا بیمارستان سینا مهم است

هر بیمارستانی مهم است زیرا در آن بیماران مداوا شده و از رنج های آنها کاسته می شود. بیمارستان سینا یکی از بیمارستان های اصلی دانشگاه تهران بوده که در خیابان امام خمینی (ره) نزدیک به میدان حسن آباد قرار دارد. بیمارستان سینا که ابتدا مریضخانه دولتی نامیده می شد اولین بیمارستان مدرن ایران است. این بیمارستان در طول تاریخ شاهد وقایع مهم تاریخی بوده است و افراد مهمی مانند شهید مدرس، دکتر حسین فاطمی و دکتر سعید حجاریان هر یک به دنبال سوء قصد به آنها در این بیمارستان بستری شده اند. حضور جناب پروفسور عدل در این بیمارستان نقطه عطفی نه تنها برای بیمارستان سینا بلکه برای کل پزشکی این مرز و بوم محسوب می شود او که پایه گذار جراحی مدرن در ایران است بیمارستان سینا را به عنوان مهم ترین مرکز جراحی ایران تبدیل کرد. اکنون نیز به غیر از جراحی، بیمارستان سینا از مراکز اصلی در ام اس، جراحی عروق، پیوند کلیه و تروما محسوب می شود. به غیر از بعد تاریخی بیمارستان سینا حجم بزرگی از بیماران شهر تهران را پوشش می دهد. پس دور از ذهن نخواهد بود که در این همه گیری بیمارستان سینا با حجم بزرگی از مبتلایان به کرونا روبه رو شود.

آنچه در سینا برای مقابله با کرونا انجام شد

در روزهای اول ورود کرونا به ایران ما نمی دانستیم که دقیقا با چه روبه رو هستیم حتی شاید این تصور نیز وجود داشت که می توان به راحتی بیماری را کنترل کرد متاسفانه توجه نداشتند به واقعیات بیماری و آنچه در چین رخ داده بود سبب شد که بیمارستان ها ناگهان با یک بحران بزرگ روبه رو شوند. بیمارستان ها ناگهان با بیماران مبتلا به کرونا در اورژانس های خود روبه رو شدند بدون آنکه برای مقابله با آن کمترین آمادگی لازم را داشته باشند. شاید یکی از مهمترین کارهای مسئولان بیمارستان سینا و در راس آنها جناب آقای دکتر طالب پور، ریاست محترم بیمارستان و جناب آقای مهندس مخبر، مشاور محترم رئیس بیمارستان مدیریت بسیار سریع این وضعیت با کمک همه استادان و رزیدنت ها و پرسنل بیمارستان است.

سینا به سرعت از این مرحله آشوب عبور کرد اولین کار سعی در غربالگری افرادی بود که به این بیمارستان هجوم آورده بودند باید کاری می شد که اورژانس با حجم بزرگی از افرادی که هر یک از ترس کرونا به بیمارستان هجوم آورده بودند مستاصل و خسته نشوند بنابراین محلی جداگانه به غربالگری افراد اختصاص داده شد.

رزیدنت های آموزش دیده از رشته های مختلف به ترتیب شیفت های 6 ساعته در قسمت اسکرین می دهند و طبق دستورالعمل هایی که از سوی استادان عفونی، اورژانس و داخلی سینا تهیه شده کاملا آموزش می بینند.

با این کار حجم بزرگی از مراجعان که به بستری نیاز ندارند با توصیه های لازم به خانه ها بازگردانده شده و فقط آنها که نیاز به بستری دارند به اورژانس منتقل می شوند این کار نظم دهی بالایی برای رسیدگی به مراجعان به وجود آورد. مشکل دیگری که در اورژانس وجود داشت. جلوگیری از مواجهه سایر بیماران با متبلایان به کرونا بود. مثلا بیماری که به دلیل سکته مغزی به اورژانس مراجعه می کند نباید در تماس با بیمار مبتلا به کرونا قرار گیرد. بدین منظور قسمتی از اورژانس با تمهیدات کامل جداسازی و قرنطینه شد. در این قسمت فقط بیماران مبتلا یا مشکوک به کرونا که نیازمند رسیدگی بودند. بستری شده و سایر بیماران به قسمت دیگر اورژانس که کاملا مجزاست هدایت و منتقل می شدند.

در همان روز اول مشخص بود که بیماران بدحال نیاز به بستری در آی سی یو دارند. بنابراین یکی از ساختمان های سینا که دارای آی سی یو جداگانه بود. تخلیه و به بیماران مبتلا به کرونا تخصیص داده شد. مسئله بسیار مهم در این برنامه ریزی ها، حفظ سلامت پزشکان، پرستاران و سایر کارکنان بیمارستان است. برای همین تلاش بسیار در تهیه گان های مخصوص، عینک، ماسک و سایر تجهیزات محافظتی شد. اگر چه بیمارستان در روزهای اول با کمبود بسیار روبه رو بود، اما با تلاش همه جانبه تمام اعضای بیمارستان تا به امروز سعی شده تا آنجا که ممکن است کادر درمان در معرض آسیب و خطر قرار نگیرند. این ها بخش مهمی از فعالیت های انجام شده در بیمارستان سینا برای مقابله با این بیماری تا به امروز است. این تلاش ها ادامه داشته و نگارنده سعی خواهد کرد به صورت مداوم و با جزئیات بیشتر سایر اقدامات این بیمارستان را نیز گزارش دهد.

 

 

 

رضا  آسیابی
تهیه کننده:

رضا آسیابی

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *