سلامت به عنوان یکی از شاخص های مهم توسعه جوامع مورد توجه قرار دارد و کشورها به منظور گسترش میزان و کیفیت دسترسی افراد جامعه به خدمات بهداشتی و درمانی سرمایه گذاری و برنامه ریزی مدون و منسجمی دارند. فرهنگ و تمدن ایران نیز با ظهور پزشکان برجسته ای همچون طبری، رازی، مجوسی اهوازی، ابن سینا و جرجانی پیشینه دیرینه ای در پزشکی دارد. شکوفایی پزشکی در ایران از سال های 1357 تاکنون به اوج خود رسیده است.

یکی از عوامل پیشرفت نظام سلامت در این سال ها ایجاد شبکه مراقبت های اولیه سلامت است. از دستاوردهای شبکه مراقبت های اولیه سلامت می توان به پوشش ایمن سازی کودکان زیر یک سال کشور اشاره کرد که در سال 1370 بیش از 90 درصد، در سال 1380 بیش از 95 درصد و در سال 1399 نزدیک به 100 درصد بوده است.  

براین اساس تمام کودکان کشور علیه بیماری های دیفتری، سیاه سرفه، کزاز، فلج اطفال، سرخک، سرخجه، اوریون، سل و هپاتیت B واکسینه می شوند و به این ترتیب بیماری های سرخک، سرخجه مادرزادی و کزاز نوزادی در مرحله حذف قرار دارند.
همچنین از سال 1380 تاکنون، کشور عاری از بیماری فلج اطفال شده و بیماری های دیفتری، سیاه سرفه و اوریون کنترل شده است.
درحال حاضر شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی درمانی با پوشش بالای 95 درصد در مناطق روستایی بوجود آمده است. همچنین  خانه های بهداشت، پایگاه های بهداشتی، توسعه ی مراکز بهداشتی و درمانی روستایی و شهری احداث شده است.
در این راستا  بیماری های آبله و پیوک ریشه کن و  بیماری های کزاز نوزادی، جذام، شیستوزومیازیس، سرخک و دیفتری حذف شده است.
کاهش موارد هاری و کنترل بیماری های اسهالی و کاهش چشمگیر سایر موارد بیماری های واگیر در کشور، کاهش 50 درصدی سوء تغذیه کودکان زیر 5 سال، حذف اختلالات ناشی از کمبود ید و پوشش 12 میلیون دانش آموز در مقاطع ابتدایی و راهنمایی در شهر و روستا تحت برنامه شیر رایگان در مدرسه از دیگر دستاوردهای نظام شبکه مراقبت های اولیه سلامت است.
افزون بر موارد ذکر شده، نظام سلامت کشور در محورهای متعدد به دستاوردهای بسیاری رسیده است و ادامه این پیشرفت نیاز به سیاستگذاری دقیق و برنامه ریزی جدی دارد.

در این خصوص به منظور آگاهی بخشی و افزایش سواد بهداشت و سلامت مجموعه محتوایی ذیل گردآوری و ارائه میشود