ندای تندرستی
با ورزش از تنشهای عصبی دور شوید؛ تاثیر حرکات کششی یوگا بر کاهش استرس و تنشهای عصبی
فعاليت هاي بدني و ورزش در شرايط كنوني که جوامع مختلف دنيا در حال جنگ با کووید 19 هستند، به صورت ضرورتي انكارناپذير پذيرفته شده است.
به گزارش روابط عمومی معاونت دانشجویی فرهنگی، در زمان کنونی با توجه به شیوع ویروس کووید 19 ورزش یوگا یکی از فعالیتهایی است که می توان با آن به جنگ با استرس و فشارهای روانی ناشی از این ویروس رفت.
با توجه به پيشرفت تكنولوژي و ايجاد عوامل گوناگون رفاهي و در نتيجه كمي تحرك و جنب و جوش و در زمان فعلی نیز با توجه به محدود شدن فعالیتهای ورزشی افراد جامعه نياز به تخصيص ساعاتي از اوقات زندگي به حركات بدني كاملا احساس مي شود. ورزش يك پديده انساني و يك ابزار مؤثر براي پرورش روح و ارتقاء اخلاق به حساب مي آيد. از بين رشته هاي مختلف ورزشي، «يوگا» ورزشي است كه در كشور ما درباره آن كمتر سخن به ميان آمده است، يوگا در سال هاي اخير از نظر علمي مورد مطالعه محققين اروپايي و آمريكايي قرار گرفته و معلوم گرديده است كه صرف نظر از افسانه هاي ساخته و پرداخته ذهن انسان درباره آن، بنيان گذاران اين رشته انديشمنداني بوده اند كه با تكيه بر علوم پزشكي، تربيتي و روانشناسي اصولي را تدوين كرده اند كه مي تواند در سلامت روح و جسم انسان اثر بسزايي داشته باشد. يوگا راهي براي رسيدن به اين گنجينه هاي انرژی درونی است و به همين دليل در عصر جديد و در میان استرس و هیجانات روحی روانی ناشی از قرار گرفتن در بحران کووید 19، اين ورزش مي تواند يكي از مهمترين راه های كاهش استرس و پيشگيری از بسياري از بيماري ها باشد. طرز تنفس در ورزش يوگا كه به پراناياما معروف است حائز اهميت است، پراناياما به معني تنفس عميق كامل و كنترل شده است و از طریق طولانی شدن و کوتاه شدن تنفس و گاهی اوقات حبس نفس، بر کنترل ارادی عضلات تنفسی نقش دارد و باعث تقویت عضلات تنفسی می شود.
تمرينات جسمی و تنفسی يوگا، انعطاف پذيری و قدرت عضلانی را افزايش مي دهد، گردش خون و جذب اكسيژن و عملكرد سيستم هورمونی را بهبود مي بخشد. علاوه بر اين تمرينات يوگا، با افزايش مقاومت عضلات تنفسی در برابر خستگی، كارايی آن را افزايش می دهد.
از طرفی برخی محققان مطرح مي كنند كه تكنيك های يوگا باعث كاهش هيجانات روحی شده و ميزان فعاليت سيستم پاراسمپاتيك را كم می كند. اين عامل باعث گشاد شدن برونشها و كاهش حساسيت در آن ها شده و در نهایت باعث افزايش ظرفيت های ريوی می شود.
اثرات تمرينات يوگا بر افسردگی، اضطراب، خلق، اختلالات مرتبط با استرس و نيز بيخوابی مزمن به روشني بيان شده است.
با توجه به تحقیقی که در ژورنال بین المللی طب پیشگیرانه به چاپ رسیده است، یوگا و پرانایاما، به همراه یکدیگر روشی موثر برای بهبود سلامت، کمک به پیشگیری و مدیریت بیماری ها، کاهش استرس و اضطراب و بهبود عملکردهای خودکار به وسیله تحریک مکانیزم های عصبی و ممانعت از فعالیت های سیمپاتیک هستند.
در این روزهای مواجهه با کووید 19 که تمامی رسانه ها در حال دادن هشدار به سالمندان هستند آنها را دریابیم. دوران سالمندی زمانی است که انسان می تواند وقت بیشتری را به سلامتی و آرامش خود اختصاص دهد، هر چند این دوران می تواند با بروز برخی مشکلات جسمی همراه باشد. به همین علت سالمندان باید سلامت خود را بیش از گذشته مورد توجه قرار دهند.
هر چند تغییرات دوران سالمندی انجام برخی ورزش ها را محدود می کند، اما همین امر آنان را به سمت ورزش هایی مانند پیاده روی سریع و یوگا هدایت می کند. یوگا به شما کمک می کند بدنی متناسب تر، ذهنی آرام تر و رواني متمرکز تر داشته باشید و به شما کمک می کند با پذیرش و درک شرایطی که در آن قرار دارید رویکردی مثبت به زندگی داشته باشید.
چگونه تمرینات یوگا را انجام دهیم؟
برحسب برنامه زمانی تمرین کنید.
هرگز بیش از حد خود را کشش ندهید.
حرکات را به صورت آهسته انجام دهید و به همان صورت آهسته در حالت مکث قرار گیرید و به آرامی از حالت مکث خارج شوید.
حرکات را در محیطی آرام انجام دهید.
در اینجا یک نمونه از حرکات ورزشی یوگا را که محدودیتی برای سالمندان از نظر انجام ندارد را ارائه می کنیم:
این حرکت ترکیبی به کشش و تقویت عضلات پشت شما کمک میکند و به کاهش استرس منجر میشود،
ابتدا در حالت چهاردست و پا قرار بگیرید. دستهایتان در امتداد زیر شانهها و زانوها دقیقا زیر باسن قرار داشته باشند (بدن را به طرفین، یا عقب و جلو کج نکنید)، نفس بکشید و با بازدم به وضعیت گربه برسید، پشتتان را به بیرون قوس بدهید و شکمتان را به داخل به سمت ستون فقرات بکشید. این کار گردنتان را استراحت میدهد. ۱۰ ثانیه به همین حال بمانید. دوباره به وضعیت اولیه برگردید. همزمان یک دست خود را بالا بیاورید و در امتداد شانه بکشید، پای مخالف را هم بکشید و در امتداد باسن بالا بیاورید و دوباره ۱۰ ثانیه مکث کنید. حالا میتوانید به حالت اول برگردید و هر دو حرکت را برای پا و دست مخالف تکرار کنید. این حرکات متوالی را حداقل یکبار دیگر هم تمرین کنید.
در این راستا، مدیریت تربیت بدنی دانشگاه در کانال تلگرام به آدرس tumssport@ هر روز با یک حرکت کششی و در صفحه مجازی اینستاگرام معاونت دانشجویی فرهنگی به آدرس vsca.tums با فعالیتهای ورزشی قابل اجرا در منزل، برای سلامتی هموطنان می کوشد.
گردآوری مطالب: معصومه فتحعلی زاده
تهیه شده در مدیریت تربیت بدنی
نظر دهید