در راستای برنامه تحول بهداشت و به منظور بروزرسانی و ارتقای دانش و مهارت کارشناسان سلامت روان برگزار شد

ششمین و آخرین روز از کارگاه منطقه ای کارشناسان سلامت روان مراکز سلامت جامعه

روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران: آخرین روز از "کارگاه منطقه ای کارشناسان سلامت روان مراکز سلامت جامعه" با محوریت آموزش مهارت های مشاوره در افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد، کاهش آسیب اعتیاد، سلامت اجتماعی و مداخلات موثر در اورژانس های روانپزشکی برگزار شد.

گالری عکس
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه، آخرین روز از "کارگاه منطقه ای کارشناسان سلامت روان مراکز سلامت جامعه" روز دوشنبه چهاردهم دی ماه سال جاری با حضور دکتر شهرام خرازیها مدیرگروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشت دانشگاه، سپهر هاشمیان کارشناس درمان دفتر اعتیاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، معصومه سادات موسوی کارشناس مسئول پیشگیری و کاهش آسیب، عالیه زرکش کارشناس مسئول سلامت اجتماعی و دکتر فرحناز رجایی کارشناس مسئول سلامت روان در محل سالن جلسات این معاونت برگزار شد.
گفتنی است، کارگاه شش روزه مذکور، در راستای برنامه تحول بهداشت و ارائه خدمات نوین سلامت در منطقه تحت پوشش دانشگاه و با هدف ارتقا و بروز رسانی دانش و مهارت های فارغ التحصیلان روانشناسی متقاضی همکاری در مراکز سلامت جامعه از تاریخ پنجم دی ماه آغاز شد.
در این دوره آموزشی شرکت کنندگان ضمن آشنایی با نظام شبکه بهداشتی درمانی، با چارچوب برنامه های سلامت روان وگروه های هدف برنامه آشنا شدند. از دیگر سرفصل های آموزشی این دوره شش روزه، می توان به آموزش مهارت های زندگی (خودآگاهی، برقراری ارتباط موثر، مهارت جرات مندی، حل مسئله، مدیریت خشم و ...)، آموزش مهارت های فرزندپروری و مدیریت رفتار کودک، سبب شناسی اعتیاد، غربالگری و انواع مداخلات پیشگیری، اصول مشاوره، مداخلات روانشناختی در اختلالات افسردگی و اضطراب، خودمراقبتی در حوزه سلامت روان، کاهش آسیب، سلامت اجتماعی و حمایت های روانی اجتماعی در حوادث و بلایا اشاره کرد.
در جریان آخرین روز "کارگاه منطقه ای کارشناسان سلامت روان مراکز سلامت جامعه"، دکتر شهرام خرازیها مدیر گروه تخصصی سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشت دانشگاه، برنامه های سلامت روان را مجموعه ای از فعالیت های متنوع و وسیع خواند که به طور مستقیم یا غیرمستقیم موجب رفاه روانی اجتماعی افراد می شود، وی در ادامه با تاکید بر تعریف سلامتی افزود: سلامتی صرفا نداشتن بیماری یا نقص عضو نیست بلکه برخورداری کامل از سلامت جسمی، روانی و اجتماعی بوده و سلامت روان نیز به حالتی از رفاه گفته می شود که در آن فرد توانایی های خود را شناخته و می تواند بر تنش های روانی معمول در زندگی فائق آمده، به گونه ای که کارآمد و مثمر ثمر باشد.
دکتر خرازیها سطح سلامت افراد را تابعی از شیوه زنگی و عوامل محیطی خواند و برخورداری از تسهیلات سلامت، سطح درآمد، شبکه های حمایت از رفاه اجتماعی، آموزش و سواد، اشتغال، محیط و فرهنگ اجتماعی را از جمله مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت روان دانست.
وی در ادامه پنج بیماری روانی که جزء ده بیماری اول مسئول بروز ناتوانی در سطح جهان هستند را تشریح کرد.
کاهش آسیب اعتیاد، مهارت های مشاوره در کار با افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد، سلامت اجتماعی، مداخله موثر در اورژانس های روانپزشکی و حمایت های روانی اجتماعی در حوادث و بلایا از دیگر موضوعات آموزشی ششمین روز کارگاه بود.
در ادامه این کارگاه، معصومه سادات موسوی کارشناس مسئول پیشگیری و کاهش آسیب اعتیاد معاونت بهداشت دانشگاه در تشریح بحث کاهش آسیب، تنها روش موثر برای کاهش شیوع اعتیاد را بکارگیری روش های صحیح کاهش تقاضا و اجرای برنامه های پیشگیری و درمان، همگام با مبارزه با عرضه مواد دانست و با اشاره به سطوح پیشگیری از اعتیاد ادامه داد: سطح اول پیشگیری شامل اجرای برنامه های پیشگیرانه و اجتماع محور در محیط های آموزشی و با هدف آگاه سازی مردم است.
وی راه اندازی مراکز درمانی و بازتوانی دولتی و خصوصی معتادان را در راستای پیشگیری سطح دوم و راه انداری مراکز گذری کاهش آسیب اعتیاد و مراکز سرپناه را در راستای پیشگیری سطح سوم از اعتیاد خواند و افزود: در مراکز گذری کاهش آسیب به منظور کاهش عواقب و آسیب های بهداشتی ناشی از مصرف مواد از قبیل ابتلا به بیماری های منتقل شونده از راه خون به خصوص HIV، عفونت های باکتریال و همچنین به منظور کاهش آسیب های اقتصادی- اجتماعیف مداخلات نه گانه کاهش آسیب را بر اساس دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت ارائه می دهد.
موسوی چهار مداخله اولویت دار در مراکز کاهش آسیب را شامل توزیع سرنگ و سوزن رایگان، درمان های جایگزین با داروهای آگونیست، آزمایش HIV و مشاوره و درمان عفونت های رتروویروسی خواند.
در ادامه عالیه زرکش کارشناس مسئول سلامت اجتماعی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، برنامه سلامت اجتماعی را از جمله برنامه های جدید در تحول بهداشت خواند و در ادامه ابعاد سلامت اجتماعی را تشریح کرد.
زرکش بعد فردی سلامت اجتماعی را نحوه تعامل فرد با افراد دیگر جامعه و مهارت های وی در مدیریت رفتار خواند و منظور از بعد اجتماعی سلامت اجتماعی را میزان فراهمی منابع و امکانات جامعه برای تحقق حقوق شهروندی افراد دانست.
وی با اشاره به تعریف مشکل اجتماعی گفت: مشکل اجتماعی زمانی مطرح می شود که یک مسئله ای از فردیت فرد گذشته و به جامعه سرایت کند.
کارشناس مسئول سلامت اجتماعی ادامه داد: در پیشگیری اولیه از مشکلات اجتماعی، محور فعالیت ها همان آموزش های پیشگیرانه مثل آموزش مهارت های زندگی، حل مسئله، تصمیم گیری، مدیرت خشم و ارتباط موثر بوده و در سطح دوم پیشگیری در واقع غربالگری و تشخیص زودرس و بهنگام آسیب های اجتماعی در افراد حائز اهمیت است.
زرکش افزود: در این برنامه، نیروهای مراقب سلامت پایگاه های سلامت ضمن غربالگری اولیه افراد به لحاظ اسیب های اجتماعی، موارد مثبت را به کارشناسان سلامت روان مراکز سلامت جامعه ارجاع داده و کارشناس سلامت روان نیز موظف به انجام غربالگری تکمیلی بر اساس فرم های مربوطه بوده و ضمن انجام مداخلات و اقدامات اولیه، فرد را به سطوح بالاتر ارجاع می دهد.
زرکش در ادامه شرح وظایف کارشناس سلامت روان در برنامه سلامت اجتماعی را تشریح و محوریت برنامه سلامت اجتماعی را خشونت خانگی خواند.
ششمین روز کارگاه منطقه ای کارشناسان سلامت روان مراکز سلامت جامعه با تشریح مداخلات موثر در اورژانس های روانپزشکی و حمایت های روانی اجتماعی در حوادث و بلایا پایان یافت.
خبر: خباز
عکس: اسماعیل استاجی

کلمات کلیدی
تهیه کننده: