هشتمین همایش سلامت روان و رسانه اول و دوم بهمن برگزار می شود

نشست خبری هشتمین همایش سالانه سلامت روان و رسانه با موضوع خشونت برگزار شد

دکتر مصطفی معین در نشست خبری هشتمین همایش سالانه سلامت روان و رسانه با موضوع خشونت گفت: بار بیماری ها و اختلالات روان رتبه دوم جهانی را بین همه بیماری ها از نظر ایجاد ناتوانی دارد.

???? ?????? ???? ????? ? ????? ??? ??????? ?????? ? ??????? ?? ??? ????? ????? ?????? ??

گالری عکس

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات ایمونولوژی،آسم و آلرژی این نشست خبری روز سه شنبه 26 دی 96 با حضور دکتر مصطفی معین، رئیس همایش، دکتر مریم رسولیان، دبیر علمی همایش و جمعی از خبرنگاران در سالن شورای مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی تشکیل شد.
در ابتدا دکتر مصطفی معین رئیس کرسی یونسکو در آموزش سلامت ضمن خوشامدگویی به خبرنگاران در خصوص کرسی یونسکو در آموزش سلامت گفت: کرسی یونسکو در آموزش سلامت در خرداد 1383 بر پایه قراردادی بین دانشگاه علوم پزشکی تهران و سازمان جهانی یونسکو در پاریس تاسیس شد که دبیرخانه این کرسی در مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی قرار دارد و هدف آن پشتیبانی از فعالیت های آموزشی و پژوهشی برای ارتقای سلامت جامعه در چشم انداز توسعه بلند مدت کشور است.
رئیس کرسی یونسکو در آموزش سلامت در ادامه گفت: با توجه به هزینه های سنگین اختلالات روانی، اولین اولویت راهبردی کرسی، کمک به ارتقا سلامت روان جامعه است. بار بیماری ها و اختلالات روان رتبه دوم جهانی را بین همه بیماری ها از نظر ایجاد ناتوانی دارد و پیش بینی می شود که در سال2030 رتبه اول را به دست آورد.
دکتر مصطفی معین اضافه کرد: در ایران نیز مانند دیگر جوامع بین 30-20درصد از افراد دچار یکی از اختلالات روان هستند و به همین دلیل اولین الویت راهبردی کرسی، اختلالات روان است، از این رو از سال 1389 هر ساله همایش سالانه سلامت روان و رسانه از سوی کرسی یونسکو با همکاری انجمن علمی روانپزشکان ایران و چند نهاد علمی و اجتماعی دیگر برگزار شده است که   امسال، در هشتمین سال برگزاری این همایش موضوع خشونت، اعم از خشونت خانوادگی، اجتماعی، فرهنگی و سازمانی مورد بحث و تبادل نظر استادان و متخصصان روانپزشکی، روان شناسی، ارتباطات، جامعه شناسی و سایر حوزه های تخصصی مربوط قرار خواهد گرفت، وی افزود امسال سازمان هلال احمر ایران حامی اصلی همایش امسال است و همایش فوق در این سازمان برگزار خواهد شد.

 خشونت ورزی ریشه در زمینه های تربیتی و اجتماعی دارد

 رئیس هشتمین همایش سلامت روان و رسانه در ادامه گفت: باوجود پیشرفت علم و تکنولوژی در 2-1 سده اخیر، بر میزان نابرابری ها در جامعه جهانی افزوده شده است، این شکاف های روبه افزایش درآمدی و احساس تبعیض به پیدایش فقر، از هم گسیختگی اجتماعی و خشونت منجر شده است. ادامه این فرآیند ناعالانه و خشونت فراگیر موجب 140 میلیون تلفات انسانی در قرن بیستم در جنگ و درگیری ها و تلف شدن بیش از 300میلیون انسان در بین سال های 2008-1990 در جهان به علت فقر و گرسنگی شده است، در سال 2015 نیز در حدود 13.3 درصد از تولید خالص جهانی (برابر 13600 هزار میلیارد دلار) برای جنگ و خشونت هزینه شده است.
وی خشونت را این گونه تعریف کرد: خشونت رفتاری است که باعث آسیب رساندن به مردم یا زیان رساندن به اموال آنها می شود وی همچنین خشونت خانوادگی،اجتماعی و ساختاری را از انواع خشونت نام برد و اضافه کرد: متاسفانه امروزه انواع خشونت و پرخاشگری کلامی، فیزیکی، روانی و نوشتاری، تجاوز به حقوق دیگران، بزهکاری و جنایت در جامعه ایران رایج است و اطلاعات و اخبار و گزارش های رسمی و صفحه حوادث روزنامه ها این وضعیت نابهنجار را به وضوح نشان می دهد.
او گفت: خشونت ورزی ریشه در زمینه های تربیتی و اجتماعی دارد و از همان دوران بارداری متناسب با شرایط روانی مادر، نوع تغذیه، سطح تحصیلات و شرایط زندگی اجتماعی مادر در جنین او شکل می گیرد و تا پایان زندگی کودک در طول چند دهه بعد ادامه می یابد. این تاثیرگذاری عوامل محیطی بر ساختار ژنتیک انسان که به آن اپی ژنتیک گفته می شود باعث بروز بیماری های مختلف از جمله اختلالات روان و خشونت می شود،بنابراین وضعیت خانواده تا مدرسه و محیط اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی همگی در بروز خشونت به نوعی دخالت دارند.
 وی افزود: نابرابری و تبعیض، فقر و بیکاری، سرخوردگی و ناکامی، تاخیر در سن ازدواج، سریال های خشم و خشونت و برنامه های غم و اندوه در صدا و سیما، فیلم های خشن در ماهواره ها و شبکه های اجتماعی یا بازی های کامپیوتری، قانون گریزی و خود شیفتگی و خود کامگی در فرهنگ عمومی از جمله عوامل ایجاد خشونت هستند. کاهش تاب آوری و تحمل اجتماعی به دلیل مهاجرت به شهرها و گسترش حاشیه نشینی، کاهش نقش آرام بخشی خانواده، سبک زندگی شهری همراه با آلودگی هوا و ترافیک، پاسخگو نبودن مسئولان و عدم شفافیت در عملکردهای اقتصادی و سیاسی-اجتماعی و بروز فسادهای کلان همه و همه از دیگر عوامل ناآرامی، پرخاشگری و خشونت در جامعه امروز ما هستند.
دکتر معین افزود: وجود تبعیض نسبت به زنان در قانون مدنی یکی از علل بروز خشونت در خانواده های ایرانی است، زن آزاری با افزایش تحصیلات زن و مرد کاهش می یابد و با بیکاری شوهر و یا اعتیاد او به مواد مخدر افزایش می یابد. بیش از   3میلیون مراجعه به مراکز پزشکی قانونی که بیشتر آنها مربوط به نزاع و دعوا است و نیز تشکیل سالانه 15 میلیون پرونده قضایی در کشور نشان دهنده جامعه ای خشن و فاقد اخلاق است. در ماده 97برنامه های سوم و چهارم توسعه بر پیشگیری از آسیب های اجتماعی تاکید شده است و در قانون حمایت از کودکان و نوجوانان که در سال 1381 به تصویب رسیده ، کودک آزاری از جرائم عمومی اعلام شده است و نیازی به شاکی خصوصی ندارد و بنابراین گزارش موارد کودک آزاری به مراجع ذیربط الزامی است، رئیس هشتمین همایش سلامت روان و رسانه گفت: برپایه پژوهش های انجام گرفته، میزان زن آزاری در خانواده های ایرانی 28درصد است که در مقایسه با سایر کشورها در حد متوسط است. آشکار سازی و پیگیری خشونت خانگی به نحو مناسب برای جلوگیری از ادامه خشونت ضروری است.

امروزه به هیچ وجه خشونت برای تربیت کودکان مجاز نیست
سپس دکتر مریم رسولیان دبیر علمی هشتمین همایش سلامت روان و رسانه، علت قرار دادن خشونت را به عنوان موضوع هشتمین همایش سلامت روان و رسانه تبین کرد و گفت: ما احساس کردیم که خشونت در جامعه ایرانی زیاد است و آمارها و مشاهدات (شکایت ها، مراجعات به پزشکی قانونی) هم این موضوع را ثابت کرد، آمار آسیبهای اجتماعی در ایران نسبت به آمار جهانی بیشتر است که همه آسیب های اجتماعی به نوعی با خشونت در ارتباط است.
وی بیان کرد که تشابهی بین خانواده و جامعه وجود دار به طوری که که سیاست‌مداران پدر و مادر و مردم فرزندان جامعه‌اند، وقتی ارتباط در جامعه تسهیل می‌شود، فضای مجازی و فیلم زیاد است،تاثیر پذیری جامعه روی فرزندان کمتر از تاثیر پذیری خانواده نیست.
رئیس انجمن روانپزشکان ایران ادامه داد: مدیریت روابط و مشکلات به دست والدین اهمیت بسیاری در خانواده دارد و فضایی که در آن خانواده شکل می گیرد را تعیین می کند که فرزندان یاد می گیرند به چه صورت رفتار کنند، در سطح جامع هم وقتی اختلاف بین مقامات و برنامه ریزها با موضوعات کلان و خرد پیش آید، نحوه مدیریت آن برای مردم الگو می‌شود؛ اگر خشونت یا ناهنجاری رفتاری یک کودک را در درون خانوادها با خشونت پاسخ بدهیم، قطعا باعث رشد خشونت در آن کودک می شویم،ممکن است آن کودک در فضای خانه خشونت را اعمال نکند اما وقتی بزرگتر شد حتما خشونت را انجام خواهد داد، همه آمارها و پژوهش ها این موضوع را اثبات کرده است.
وی افزود: وقتی خشونت به کودک را با خشونت کنترل بکنیم،خشونت را دامن می زنیم، این اتفاق در سطح جامعه هم به همین صورت هست وقتی رفتارهای ناهنجار اجتماعی با خشونت کنترل شود باعث می شود که خشونت در سطح جامعه گسترش می‌یابد.
دکتر مریم رسولیان گفت: در گذشته در کتابهای تربیتی کودکان مقداری خشونت را مجاز شمرده اند اما امروزه به هیج وجه خشونت(حتی خشونت کلامی) برای تربیت کودکان مجازنیست.در سالهای گذشته تفاوت مشخصی بین پرخاشگری و جرات مندی وجود نداشت،گاهی اوقات خشونت به عنوان توان‌مندی دیده می‌شد، اما اکنون این‌گونه نیست و سمبل خشونت و جرات مندی متفاوت است؛ او گفت: با پیشرفت جوامع مشخص شده است  که هر چقدر محترمانه تر برخورد شود خشونت کاهش پیدا می کند.
دبیر  علمی هشتمین همایش علمی سالانه سلامت روان و رسانه بیان کرد: تهران ۴ میلیون حاشیه‌نشین دارد که فضاهایی برای خشونت اجتماعی و خانوادگی ایجاد می‌کند.
وی با بیان این‌ که در این همایش، جنبه‌های مختلف خشونت بررسی می‌شود، اظهار کرد: در ابتدای همایش کلیات خشونت ،جهل مقدس (نادانی ها و  خرافه هایی که به عنوان باورهای مقدس تلقی می شوند و ریشه های اجتماعی و فرهنگی خشونت را تشکیل می دهند) بررسی شده و سپس مقدمات خشونت و مرور کلی بر خشونت بررسی شده  و پس از آن 4 میزگرد تشکیل خواهد شد که دو میزگرد آن شامل بحث درباره خشونت خانگی: همسر آزاری و کودک آزاری و دو میزگرد دیگر شامل بحث درباره خشونت های ساختاری فرهنگی و اجتماعی است.
در پایان این نشست به سوالات خبرنگاران پاسخ داده شد.

هشتمین همایش سلامت روان و رسانه یکم و دوم بهمن 96 در سالن آمفی تئاتر سازمان هلال احمر برگزار خواهد شد، علاقه مندان می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر به  کانال همایش mentalhealthmedia بپیوندند یا با شماره تلفنهای: 66938545 (دفتر کرسی یونسکو در آموزش سلامت)، 88223292 (انجمن علمی روانپزشکان ایران) تماس بگیرند.

خبر و عکس:واحدی
.

کلمات کلیدی
الناز واحدي
تهیه کننده:

الناز واحدي