• تاریخ انتشار : 1396/04/17 - 17:11
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 2576
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

اولین دوره پیشرفته زخم پای دیابتی به ارائه راهکار های درمانی مدیریت زخم پا می پردازد

به همت پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، اولین دوره پیشرفته زخم پای دیابتی، با رویکرد چندرشته ای و کار تیمی آغاز بکار کرد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم، این پژوهشگاه از 17 تیرماه سال 1396 به مدت دو هفته میزبان اولین دوره پیشرفته زخم پای دیابتی با شرکت مراقبین بهداشتی در سطوح مختلف است.
در مراسم آغازین این رویداد علمی، دکتر محمد رضا مهاجری دبیر علمی اولین دوره پیشرفته زخم پای دیابتی و عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه با ابراز اینکه تدوین برنامه عملیاتی این دوره از ماه ها پیش در دستورالعمل اساتید و اعضای گروه پای دیابتی پژوهشگاه قرار گرفته بود افزود: اگر دیابت به خوبی کنترل نشود مشکلات شایع مرتبط با پا در افراد مبتلا به دیابت خیلی سریع به مشکلات حاد و جدی تبدیل می شوند.
ایشان با تاکید بر اینکه از ویژگی های مشترک دوره های آموزش زخم پای دیابتی در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم رویکرد چند رشته ای و کار تیمی می باشد تصریح کرد: با توجه به ماهیت چند وجهی بیماری دیابت لازم است تا یک تیم چند رشته ای با هدف رسیدگی به نیازهای بالینی و مراقبتی بیماران مبتلا به دیابت فعالیت کنند.
دکتر مهاجری با اشاره به اینکه این پژوهشگاه در صدد است تا برای نخستین بار در کشور بخش تخصصی مراقبت از پای دیابتی را در طبقه پنجم بیمارستان دکتر شریعتی راه اندازی کند افزود: با در اختیار داشتن 18 تخت بستری این بخش تنها سانتر دولتی خواهد بود که به صورت صرف به ارائه درمان در زمینه زخم پای دیابتی خواهد پرداخت.
دبیر علمی دوره خاطرنشان کرد: اولین دانشجوی دکترای تخصصی پای دیابتی در کشور به زودی از این پژوهشگاه فارغ التحصیل می شود که این نشان دهنده عمق توجه به آموزش و پژوهش در این زمینه در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم می باشد.
ایشان همجنین در خصوص برگزاری کارگاه های تخصصی پای دیابتی برای پرستاران که به همت اساتید و محققان پژوهشگاه برگزار می شوند تصریح کرد : تا کنون 16 دوره از این سری کارگاه ها در شهر های مختلف کشور برگزار شده است که با استقبال کم نظیر مراقبان بهداشتی در سطوح مختلف همراه بوده است.
دکتر مهاجری در خاتمه افزود: محتوای آموزشی این کارگاه ها که حاصل کار گروهی اعضای تیم پای دیابتی است، به تایید انجن مدیریت زخم اروپا و فدراسیون جهانی دیابت رسیده است.
در ادامه، دکتر شهین یاراحمدی مدیر برنامه کشوری پیشگیری و کنترل دیابت وزارت بهداشت با بیان اینکه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر اساس نتایج مطالعات کشوری انجام شده در سال های گذشته اقدامات موثری در کنترل بیماری دیابت داشته است تاکید کرد که این موفقیت با همکاری و مشارکت تنگاتنگ معاونت های بهداشت و درمان وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور محقق شده است.
وی همچنین تصریح کرد:  45 تا 85 درصد از موارد قطع پا با مدیریت درست قابل پیشگیری است و بر خلاف باور های رایج، مطالعات جهانی نشان داده است که در راس اعضای تیم چند رشته ای دیابت پزشک عمومی قرار دارد که در کنار سایر اعضای حیاتی تیم همچون بهورز و کارشناس مراقبت سلامت، پرستار، کارشناس تغذیه، متخصص غدد و سایر کارشناسان مرتبط می توانند به ارئه خدمات سلامت به بیمار دیابتی بپردازند.
دکتر یاراحمدی با تمثیل اینکه هر کدام از اعضای تیم درمان در بحث کنترل دیابت همچون یک پازل هستند افزود: در یک تیم درمانی موفق هر جزیی میتواند هم بخشی را در تکمیل فرایند ارائه خدمت انجام دهد.
ایشان همچنین با اشاره به افزایش فزاینده دیابت در دنیا افزود: 80 درصد بیماری های غیر واگیر در دنیا قابل انتساب به 4 فاکتور خطر اصلی رژیم غذایی نامطلوب، عدم فعالیت بدنی، سیگار و الکل می باشند که در ایجاد چهار بیماری شایع دیابت، بیماری های قلبی عروقی، سرطان و بیماری های ریوی بسیار تاثیر گذار هستند.
مدیر برنامه کشوری پیشگیری و کنترل دیابت همچنین افزود: تشکل کمیته کشوری دیابت در سال 1375 و اجرای پایلوت طرح پیشگیری و کنترل بیماری دیابت، ارزشیابی و بازنگری و در نهایت ادغام برنامه در سیستم سلامت کشور از دیگر اقدامات این دفتر در زمینه بیماری دیابت بوده است که بر اساس آن برنامه پیشگیری و کنترل بیماری دیابت ( ایراپن) در سال گذشته جهت اجرا به دانشگاه های علوم پزشکی سرار کشور ابلاغ شده است.
در انتهای مراسم افتتاحیه این دوره آموزشی، دکتر ندا مهرداد دبیر کارگاه های زخم پای دیابتی ویژه پرستاران پژوهشگاه نوروپاتی دیابتی را یکی از اصلی ترین عوارض دیابت خواند و خاطر نشان کرد: زخم پای دیابتی اغلب به دنبال حس درد، حرارت و موقعیت پا ظاهر می شود.
دکتر مهرداد با اشاره به لزوم ساماندهی و یکپارچه سازی درمان دیابت در کشور با استفاده از یک راهنمای بالینی مدون تصریح کرد: متاسفانه تاکنون گایدلاین رسمی ای در کشور در زمینه مدیریت زخم پا وجود نداشته است و از همین رو پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم با درک این نیاز تصمیم به بومی سازی گایدلاین کارگروه بین المللی زخم آی دیابتی( IWGDF) گرفته است.
ایشان در ادامه اعلام کرد: ترجمه فارسی گایدلاین بین المللی IWGDF توسط اعضای تیم تحقیقاتی پژوهشگاه انجام شده است و اکنون در مرحله ای قرار گرفته ایم که محتوا این دستورالعمل عملیاتی را در بافت کشور ایران بومی سازی کنیم.
دکتر مهرداد با بیان اینکه برای تهيه اين اثر، جستجوی دستي والکترونيـک راهنماهـای بـاليني ومقـالات مـرتبط بـا پيشگيری، تشخيص درمان ديابت عوارض آن از سايت ملـي گايـدلاين وسـايت هـای مرتبط انجام شده است تاکید کرد: هدف از نگارش راهنمای پای ديابتي، تدوين توصيه هـا صـريح مبتنـی بـر شـواهد بـه منظـور يکسان سازی عملکرد پزشکان کادر بهداشتي درماني در پيشگيری، تشخيص، و درمان پای دیابتی می باشد که از سـوی ديگـر مـيتوانـد در تصميم گيری مديران اجرايي و برنامه ريزان امور بهداشتي کشور جهت تـدوين و تغييـر راهبردهـاي بهداشتي درماني ديابت نيز تاثيرگذار باشد.
شایان ذکر است در ادامه سخنرانی های اولین روز این دوره آموزشی، دکتر روزبه ناعمی دانشیار دانشگاه استفورد شایر انگلستان، دکتر انسیه نسلی رئیس مرکز تحقیقات دیابت پژوهشگاه و دکتر محمد رضا امینی دانشجوی دکترای تخصصی پای دیابتی پؤوهشگاه به ایراد سخن پرداختند.

  • گروه خبری : پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم
  • کد خبر : 69377
کلمات کلیدی
فیروزه  حاجی پور
تهیه کننده:

فیروزه حاجی پور