نشست دپارتمان تغییر اقلیم و سلامت با عنوان تاثیرات تغییرات اقلیمی ناگهانی عصر هولوسن بر جوامع انسانی برگزار شد
با همکاری دانشکده بهداشت و پژوهشکده محیط زیست چهاردهمین نشست گفت و شنود دپارتمان تغییر اقلیم و سلامت با عنوان تاثیرات تغییرات اقلیمی ناگهانی عصر هولوسن بر جوامع انسانی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشکده بهداشت، دوشنبه 30 اردیبهشت 98، با همکاری دانشکده بهداشت و پژوهشکده محیط زیست چهاردهمین نشست گفت و شنود دپارتمان تغییر اقلیم و سلامت با عنوان تاثیرات تغییرات اقلیمی ناگهانی عصر هولوسن بر جوامع انسانی با حضور دانشجویان و اساتید برگزار شد.
در این نشست دکتر بابک شیخ بیکلو اسلام، باستانشناسی پیش از تاریخ توضیحاتی درخصوص نقش تغییرات اقلیم در طول تاریخ را بیان کرد و گفت: شرایط زندگی بر روی کره زمین به شدت متأثر از تغییرات اقلیمی و محیطی بوده است.
وی در ادامه بیان داشت: پژوهشهای دیرین اقلیم نشان میدهند که طی عصر هولوسن، تغییرات اقلیمی ناگهانی و شدیدی رخ دادهاند و اوضاع اجتماعی و سیاسی جوامع انسانی را به چالش کشیدهاند و این تغییرات اقلیمی، با وقوع رویدادهای آب و هوایی حدّی (خشکسالی، بارشهای سیلآسا، طوفانهای شدید، امواج گرما و هجوم سرما) همراه بودهاند و شواهد و مدارک وقایع مزبور در برخی نوشتههای باستانی و مدارک تاریخی وجود دارند و نشان میدهند که جوامع انسانی از گذشتههای دور تا چه اندازه با رویدادهای ناهنجار اقلیمی در حال مبارزه و سازگاری بودهاند.
این باستان شناس در حوزه تغییر اقلیم اظهار داشت: تغییرات اقلیمی ناگهانی عصر هولوسن به مدت حدود ۲۰۰ تا ۶۰۰ سال وضعیت طبیعت و معیشت جوامع انسانی را دچار اختلال کرده و در جریان این رویدادها، مشکلاتی همچون قحطی، سوء تغذیه، شیوع امراض کشنده عفونی (به ویژه طاعون و وبا) و غیر عفونی و نیز بیماریهای روانی (مانند اضطراب و استرس) بروز کردهاند که منجر به افزایش خشونت، درگیریهای اجتماعی، مهاجرتهای گسترده و مرگ و میر شدهاند.
این باستان شناس در ادامه افزود: شواهد باستانشناختی نشان میدهند که در بسیاری از موارد، استراتژیهای سازگاری جوامع، تضمینکننده بقای آنّها نبودهاند. بنابراین، توجه به تغییرات اقلیمی پیشین میتواند دید و درک روشنتری نسبت به وضعیت تغییر اقلیم کنونی زمین ایجاد کند. مطالعات دیریناقلیم مرکز گرینلند با وضوح بالایی نشان میدهند، با وجودیکه روند کلی دما در عصر هولوسن جدید (احتمالا به دلیل کاهش بروندادهای خورشیدی) به سوی سرمایش میل میکرده است، اما به دلیل استفاده گسترده از سوختهای فسیلی و روند تصاعدی افزایش جمعیت طی حدود ۱۵۰ سال اخیر، دمای زمین رو به افزایش گذاشته است. گرمایش زمین با ذوب شدن یخچالهای طبیعی، اسیدیشدن آب اقیانوسها، افزایش رویدادهای النینیو، تشدید رویدادهای آب و هوایی حدّی و بالا آمدن تراز آبهای آزاد زمین، باعث اختلالات شدیدی در چرخه زیستی و همچنین، در کیفیت زندگی و سلامتی انسانها میشود. اما، موضوع نگران کنندهتر این است که روند کنونی گرمایش زمین که به دلیل فعالیتهای انسانی در حال تشدید است، برخلاف تغییرات اقلیمی طبیعی، میتواند حد انتهایی نداشته باشد و تا انقراض گسترده حیات بر روی کره زمین پیش رود.
ارسال به دوستان