نشست علمی - رسانه ای با موضوع تاب آوری برای همه در دانشکده بهداشت برگزار شد

به مناسبت گرامیداشت روز بین المللی کاهش خطر بلایا، نشست علمی - رسانه ای با موضوع تاب آوری برای همه در دانشکده بهداشت برگزار شد.

 
به مناسبت گرامیداشت روز بین المللی کاهش خطر بلایا،  نشست  علمی- رسانه ای با موضوع تاب آوری برای همه، با حضور دکتر عباس استاد تقی زاده؛ عضو هیات علمی دپارتمان سلامت در حوادث و بلایا دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکترمصطفی محقق؛ هماهنگ کننده ارشد مرکز سازمان ملل متحد برای توسعه مدیریت اطلاعات بلایا درآسیا و اقیانوسیه، دکتر مهدی زارع؛ استاد تمام پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله و عضو وابسته فرهنگستان علوم، دکتر احمد صادقی؛ رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، دکتر احمد سلطانی، مدیرکل آموزش همگانی جمعیت هلال احمر، امیرحسین برمکی؛ رئیس دفترهماهنگی کمک های بشردوستانه سازمان ملل در ایران(OCHA)، دکتر محمد اوکدوکان؛ کارشناس دفتر  برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد در ایران(UNHABITAT) دوشنبه ۲۳ مهر 97 ساعت ۹ تا ۱۲ در سالن شورای دانشکده بهداشت برگزار شد.
در ابتدای این نشست پیام دبیر کل سازمان ملل متحد به مناسبت روز بین المللی کاهش بلایا توسط  محمد رجایی مقدم  معاون مرکز اطلاعات سازمان ملل قرائت شد، در این پیام  دبیر کل سازمان ملل متحد  بر تاب آوری اقتصادی تاکید کرد و بیان داشت که  محاسبه خسارات اقتصادی می تواند حکومت ها را در دستیابی به اهداف چارچوب سندای (Sendai) برای کاهش خطر بلایا ترغیب کند.
در ادامه دکتر محقق به  تشریح هفت  اولویت سند سندای پرداخت و گفت: چهار اولویت اول سند سندای جنبه سلبی دارد و به کم کردن و کاهش دادن و سه اولویت آخر بر افزایش  و تقویت  اشاره و تاکید می کند.  وی در خصوص انتخاب شعار روز بین المللی کاهش خطر بلایا گفت که شعار روز بین المللی کاهش خطر بلایا سال 2018 را از اولویت سوم سند سندای انتخاب کردیم که در آن به  کاهش قابل توجه خسارات اقتصادی در جهان تا سال 2030 در مقیاس تولید ناخالص داخلی توجه شده است. در ادامه دکتر محقق با بیان اینکه  سند سندای جدیدترین  ادبیات کاهش خطر بلایا در دنیاست و باید به آن توجه ویژه ای شود  به تشریح اولویت هفتم سند سندای پرداخت و گفت  اولویت هفتم سند سندای بر افزایش دسترسی مردم به سامانه های هشدار اولیه چند مخاطره ای و اطلاعات خطر بلایا  تاکید  دارد، همچنین در خصوص اهمیت و نقش دانش و اطلاعات در این سند بیان کرد که در این سند کلمه دانش 24 بار و کلمه اطلاعات 30 بار استفاده شده است و  سالیان متمادی است که بر تبدیل دیتا به اطلاعات و تبدیل اطلاعات به دانش تبدیل می شود، اما این راضی کننده نبوده و الان  ما به دنبال تبدیل شدن دانش به درک عمیق و معرفت هستیم. اما اخیرا  پژوهشگران به این نتیجه رسیدن که  معرفت و نگرش هم  کافی نیست و موتور  اصلی اقدام  و عمل در جامعه  نوعدوستی،  ارتباطات و گفتگوست. 
دکتر محقق در پایان ضمن بیان توضیحاتی درمورد  تاسیس دفتر آسیا اقیانوسیه در ایران  و نقش دوگانه ایران به عنوان عضو و میزبان این ا دفتر پرداخت و گفت این دفتر به پیشنهاد ایران وبا عضویت ۶۴ کشور آسیا و اقیانوسیه  با هدف کمک به کاهش خطر بلایا ی فرا مرزی ،ظرفیت سازی کشورها ،تعیین پلت فرم های منطقه در حوزه کاهش خطر بلایا به تصویب رسید.
در ادامه این نشست دکتر زارع به بیان اینکه همه‌ چیز با وقوع  یک زلزله ۷.۳ ریشتری در منطقه  سرپل ذهاب در سال گذشته شروع شد، به تشریح زلزله های اخیر ایران پرداخت و گفت که این اتفاقات باعث شد که نگرانی‌ها درباره یک وقوع زلزله قوی و مرگبار در یک منطقه پرجمعیت ایران به‌ شدت افزایش پیدا کند و دوباره کلمه زلزله بر سر زبان‌ها بیافتد. وی به بیان جدیدترین یافته های زلزله ازگله پرداخت و  گزارشی از آخرین وضعیت  ارزیابی گسل های فعال ایران ارائه کرد و  گفت: محاسبه ریسک آینده در ایران  بر اساس فاکتور وقوع مخاطره و توزیع جمعیت نشان می دهد شهرهای تهران، کرج، تبریز، مشهد، شیراز و  بندرعباس ریسک بالایی دارند.
دکتر صادقی رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در ابتدای سخنرانی خود به بیان وضعیت شهر  تهران و ساختار مدیریت بحران شهر تهران و نقش و اهمیت کارگروه های 14 گانه در شهر تهران و بر چگونگی توسعه این شهر تا کنون پرداخت و گفت: شهر تهران به سمت مناطق پر خطر درحال توسعه است و گزارشی از کار آماری اخیری که درسازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران  انجام گرفته نشان می دهد که در5 سال گذشته 52 حادثه در شهر تهران فراوانی وقوع داشته است.
 رئیس دفترهماهنگی کمک های بشردوستانه سازمان ملل در ایران(OCHA)، در ادامه جلسه در خصوص اهمیت تاب آوری در فاز پاسخ به حوادث و بلایا گفت: یکی  از چالش های ایران در حوادث و بلایا، فاز پاسخ است،  و در ایران مدیریت بحران، پاسخ  محور است  و اگر با رویکرد، تاب آوری به پاسخ نگاه نکنیم مطمنا به پاسخ درست و منطقی نخواهیم رسید. در ادامه وی پاسخ  را معیار مناسب برای سنجیدن عملکرد سیستم مدیریت حوادث یک کشور دانست و گفت  بدون پیشگیری مناسب، بدون توجه به آمادگی و کاهش خطر اصولی نمی توانیم پاسخ خوبی داشتنه باشیم. همچنین به معرفی  تیم های بین المللی جستجو، نجات و آواربرداری شهری و همچنین تیم های کمک پزشکی که زیر نظر اوچا (ocha) در دنیا فعالیت می کنند پرداخته و بیان کرد در ایران تیم های کمک پزشکی بین المللی مثل هلال احمر وجود دارد ولی درمورد جستجو نجات شهری هنوز ایران عضو این شبکه بین المللی  نیست و اقدامات و هماهنگی هایی  ازسوی دفتر اوچا(ocha) که متولی این تیم هاست درحال انجام است.
دکتر احمد سلطانی مدیرکل آموزش همگانی هلال احمر در این جلسه با اشاره به نقش تاب آوری از طریق آموزش همگانی گفت که سال قبل  داوطلبین هلال احمر توانستند به به 600هزار خانوار ایرانی در خصوص حوادث و بلایا آموزش بدهند.
دکتر تقی زاده تاکید داشت متولیان آموزش همگانی باید با ایجاد کمپین های مختلف درتاب آوری و آمادگی مردم از طریق آموزش اقدام کنند.
دکتر محمت اکدوکان ضمن بیان اینکه تمرکز بیش از حد به برنامه ریزی در کشور ایران باعث شده که توجه به اجرای برنامه ها مغفول مانده شود، درس آموخته هایی را از سایر کشور ها از جمله ترکیه در خصوص تاب آور شدن بیان و اشاره کرد کشور ترکیه  با مداخلات انجام یافته توانسته تاب آوری مردم را تا 20درصد برساند.
این نشست پس از پرسش و پاسخ حاضرین پایان یافت.
 
کلمات کلیدی
نسیبه  جلالوند - عکس
تهیه کننده:

نسیبه جلالوند - عکس