موزه گردی/ مومیایی طبیعی در کالسگه خانه امیرکبیر
مومیایی طبیعی خانم 65 ساله متعلق به حدود 900 سال پیش، مکشوفه از شهر یزد در موزه ملی تاریخ علوم پزشکی است.

گالری عکس
به گزارش روابط عمومی موزه ملی تاریخ علوم پزشکی، بخش دیرین انسان شناسی موزه یکی از مهمترین بخش های موزه می باشد، که مربوط می شود به دوران زندگي انسان بر روي اين كره خاكي، که به دو دورهي پيش از تاريخ و تاريخي تقسيم ميشود که دورهي پيش از تاريخ از 2 ميليون سال پيش آغاز شده که شامل سنگها و ادوات پزشکی این دوران می باشد. و دورهي تاريخي از زماني كه خط اختراع شد يعني در حدود 5000 سال، که شامل شگفتی هایی همچون؛ مومیایی، جمجمه دختر 13 ساله و جمجه پادشاه ایلامی به نام کیدین هوتران، است.
مومیایی 900 ساله بانوی 65 ساله در موزه
تكنيك موميايي در كشور مصر براي بقاء جسد به دليل اعتقاد به «كا» انجام ميشد (مصريها معتقد بودندكه روح انسان «كا» پس از مرگ نيز در بدن وجود دارد.). ولي در ايران چه در دوران پيش از ورود اسلام كه دين زرتشت رواج داشت و چه بعد از ورود اسلام عمل موميايي كردن طبق قوانين اعتقادي و شرعي مجاز شمرده نميشد. ولي نمونههايي از اجساد در ايران يافت شدهاند كه به صورت طبيعي موميايي شدهاند كه عامل آن را ميتوان شرايط خاص محيطي دانست و از جمله اين شرايط ميتوان درصد بالاي نمك موجود در خاك، رطوبت كم محيط و نبود ميكروارگانيسمها را نام برد. يكي از اين اجساد كه تقريباً به صورت كاملي از تخريب حفظ شده است، مربوط به يك پيرزن 65 ساله است كه از اطراف يزد پيدا شده است. اين جسد حدوداً متعلق به 900 سال پيش است كه به علت شرايط خاص محيطي از نابودي حفظ شده است.
جمجمه 5000ساله با آثار جراحی ترپانسیون در موزه
جمجمه دختر 13 ساله مبتلا به بیماری هیدروسفالی و درمان از طریق جراحی ترپانسیون، شهر سوخته زابل، حدود 5000 سال پیش انجام شده است.
امروزه عمل جراحي بدون وسايل و ابزارهاي تخصصي و مدرن، داروهاي شيميايي گوناگون و روشهاي خاص جراحي امكانپذير نيست ولي شواهدي در دست است كه نشان ميدهد در حدود 5000 هزار سال پيش در ايران اعمال جراحي بر روي انسانها انجام ميگرفته كه بيانگر دقت و مهارت آنها در تشخيص دقيق بيماري و چيرهدستي آنها در انجام عملهاي جراحي بدون ابزار تخصصي جراحي ميباشد. يك نمونه از اين جراحيها متعلق به 5000 سال پيش ميباشد كه برروي يك دختر 13 ساله در شهر سوختهي زابل كه دچار بيماري هيدروسفالي (جمع شدن مایع درون جمجمه) شده بود انجام شده است. مطالعات ميكروسكوپي و آزمايشگاهي انجام شده روي اين جمجمه در كمال حيرت نشان دادهاند كه بافتهاي جراحي شده در حال ترميم بودهاند و اين دختر كاملاً بهبود پيدا كرده بود.
علاقمندان در هفته های آتی منتظر معرفی بخش های جذاب دیگر موزه باشید.
خبر: سرور قادری
ارسال به دوستان