هشتمین سمینار علوم ترجمانی در چشم پزشکی برگزار شد
تاکید دکتر حمیدیه بر تسریع دستیابی و به کارگیری فناوری های نوین پزشکی در چشم پزشکی
در هشتمین سمینار علوم ترجمانی در چشم پزشکی، محققين حوزه هاي مختلف علوم پايه، آخرين دستاورد هاي تحقيقاتي خود را در زمينه کاربرد سلول هاي بنيادي و چشم پزشکي بازساختني و مولکولي در چشم پزشکي ارائه کردند.
گالري عکس
همزمان با برگزاری بیست و سومین سمینار سالیانه فارابی، هشتمین سمینار علوم ترجمانی در چشم پزشکی، روز سه شنبه ۶اردیبهشت ۱۳۹۶ با حضور دکتر امیر علی حمیدیه دبیر ستاد توسعه علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری، در سالن هگمتانه هتل المپیک تهران برگزار شد.
در مراسم افتتاحیه این سمینار، دکتر حمیدیه با اشاره به سرعت تحولات در فناوری های نوین پزشکی اظهار داشت: امروزه کاربرد فناوری سلول های بنیادی و پزشکی باز ساختنی در چندین رشته از جمله در رشته چشم پزشکی متداول شده و از سلول درمانی در درمان بیماری های چشم استفاده می شود.
وی با بیان این که خوشبختانه اساتید بسیار برجسته ای در بیمارستان هایی مانند لبافی نژاد و فارابی و دانشگاه مشهد حضور دارند و کارهای خیلی خوبی هم انجام داده اند، حرکت در راه دستیابی و کاربرد فناوری های نوین پزشکی را کند ارزیابی کرد و بخشی از آن را به دولت و بخشی را به دانشگاه منتسب دانست.
دکتر حمیدیه در ادامه اظهار داشت: تا چهار، پنج سال پیش، وقتی در درمانگاه بیمارستان شریعتی می نشستم، با افتخار سرم را بالا گرفته و ادعا می کردم در زمینه پیوند سلول های بنیادی خونساز هیچ روشی در دنیا نیست که بنده نتوانم انجام دهم. از خیلی قبل تر هم به طور مکرر به روسای بیمارستان، دانشگاه و مسئولین وزارتخانه اعلام کردم که روش های جدیدی در دنیا در زمینه سلول های خونساز در حال اضافه شدن است و باید در این زمینه با سرعت بیشتری سرمایه گذاری کنید و پاسخ شنیدم که «حالا زود است.» الان در مواجهه با بیمارانی که به همان درمانگاه می آیند، با شرمندگی می گویم روش هایی در دنیا هست که بنده نمی توانم آن ها را انجام دهم. این ها همان تکنولوژی هایی است که باید در این سال ها بدست می آوردیم و این کار را نکردیم.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی با بیان این که این اتفاقی است که طی این سال ها برای رشته ای که فکر می کردیم کشورمان سال های سال در آن قدرتمند است، رخ داده است گفت: الان در این زمینه عقب افتاده ایم؛ چرا؟ چون شیوه های درمانی و به کارگیری تکنولوژی در دنیا عوض شده است. شرکت های دانش بنیانی که ما الان به فکرشان افتاده ایم و سر زبان ها افتاده، در امریکا بیست سال پیش تاسیس شده اند. چرا؟چون سیستم دانشگاهی ما آنچنان سنگین حرکت می کند که هرچه می دویم عقب می مانیم. دانشگاه هم هزار و یک گرفتاری دارد و اگر کسی آستین بالا نزند، خبری از دانشگاه ها و وزارت خانه و ریاست جمهوری نخواهد بود.
دکتر حمیدیه چاره کار را در آن دانست که اساتید خودشان آستین بالا بزنند و کارکنند وگرنه دولت به تنهایی کاری نخواهد کرد و افزود: ممکن است بگویند وظیفه آموزش و پژوهش کم است، یک وظیفه جدید هم به وظایفشان اضافه شده است. ولی حقیقت آن است که اگر این کار را نکنیم، متاسفانه مثل ۳۰یا ۴۰ سال قبل مردم کشور برای دریافت خدمات پزشکی مجبور می شوند به خارج از کشور بروند.
وی در ادامه اظهار داشت: دو سال پیش که با دکتر لاشیئی در مورد کار های یاماناکا در استفاده از فناوری iPS-cell و دستکاری سلولهای بنیادی برای درمان نابینایی ناشی از رتینوپاتی دیابتی صحبت می کردیم، می گفتم امکان ندارد کارشان تا سال۲۰۲۰ به نتیجه برسد. امروز دکتر لاشیئی مقاله چاپ شده این گروه را در مجله نیچر نشان دادند، تا سال ۲۰۱۸ هم لانچ می شود. یعنی دو سال زودتر از حدس بنده.
دکتر حمیدیه با اشاره به اهدای جایزه نوبل به شینیا یاماناکا دانشمند پیشگام در روش iPS-cel از دانشگاه کیوتو، در سال ۲۰۱۳ گفت: همانطوری که می دانید تا به حال سابقه نداشته جایزه نوبل را زیر پانزده سال کسی برنده شود. فقط یک بار در تاریخ اهدای جایزه این اتفاق برای یاماناکا افتاده است که ظرف سه سال و به خاطر کار بر روی iPS-cel اهدا شد.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی گفت: انتظارمان از دانشجویان دکترای تخصصی و دستیاران چشم پزشکی به ویژه نسل جدید این است که به فکر درمان مردم باشند. تا پنجاه سال پیش مطالبات مردم درمان بیماری های عفونی بود، بیست سال پیش بیماری های غیر عفونی و مزمن، پنج سال دیگر درمان نازائی، نابینائی و ناشنوائی مطالبه مردم است. یعنی هرپنج سال یکبار مطالبات پزشکی عوض می شود، اگر مردم بفهمند در ژاپن کور را بینا می کنند پاشنه در وزارت بهداشت را می کنند تا بیمارشان را برای درمان به خارج از کشور بفرستند! حتما شورای عالی پزشکی دوباره گرفتار می شود و کلی ارز از کشور خارج خواهد شد تا وقتی به این فناوری دست پیدا کنیم.
وی در پایان افزود: خواهش می کنم تمام تیم های چشم پزشکی از هر دانشگاهی با همدلی و همکاری برنامه های مشترک خود را پیاده کنند. واقعاً در حوزه سلولی به علم پایه دست پیدا کرده ایم، حیف است الان که زمان بازاریابی و تجاری سازی است عقب بمانیم و به جای آنکه پذیرای بیماران از کشورهای دیگر حداقل سی تا چهل کشور باشیم، مجبور باشیم بیمارانمان را به خارج بفرستیم.
توضیح این که، هشتمين سمينار علوم ترجماني در چشم پزشکي، پس از سخنراني افتتاحيه وارد برنامه علمي خود شد و با برگزاري سه پانل کار خود را ادامه داد.
در اين سمينار يکروزه محققين حوزه هاي مختلف علوم پايه آخرين دستاورد هاي تحقيقاتي خود را در زمينه کاربرد سلول هاي بنيادي و چشم پزشکي بازساختني و مولکولي در چشم پزشکي ارائه کردند.
قابل ذکر است در مراسم افتتاحيه اين سمينار دکتر سيد حسين صدر السادات، رييس بيمارستان فارابي؛ دکتر عليرضا لاشيئي، رييس مرکز تحقيقات چشم پزشکي دانشگاه علوم پزشکي تهران؛ دکتر محمد طاهر رجبي، معاون پژوهشي بيمارستان فارابي و دکتر مهدي صنعتکار قائم مقام رياست و رييس واحد سلول هاي بنيادي بيمارستان فارابي حضور داشتند. دکتر سعيد حيدري کشل نیز دبير علمي برنامه بود.
خبر: اميدوار
عکس: ربيعي، پورياني، اميدوار
ارسال به دوستان