گفتوگو با دانشگاهیان درباره شخصیت علمی و اخلاقی دکتر یلدا
روابط عمومی دانشگاه در حاشیه مراسم تشییع پیکر زنده یاد استاد دکتر علیرضا یلدا با چند تن از چهره های شاخص دانشگاه گفت و گو کرد.

گالری عکس وب دا
گالری عکس خبرگزاری ایسنا
گالری عکس خبرگزاری تسنیم
گالری عکس باشگاه خبرنگاران
گالری عکس خبرگزاری مهر
گالری عکس یک محمدعلی مرزبان ( مجتمع بیمارستانی امام خمینی)
گالری عکس دو محمد علی مرزبان ( مجتمع بیمارستانی امام خمینی)
پيكر استاد علیرضا یلدا صبح روز یکشنبه 3 دیماه 96 در ميان اشك و ماتم جمع زيادي از اعضاي خانواده بزرگ دانشگاه در مجتمع بيمارستاني امام خميني (ره) تشييع شد، اين مراسم با حضور دکتر هاشمی وزیر بهداشت، دكتر کریمی، رييس دانشگاه و جمعی از اساتيد پيشكسوت، كاركنان، دانشجويان دانشگاه و خانواده آن مرحوم برگزار شد. در حاشیه این مراسم با چهرههای شاخص دانشگاه درباره شخصیت علمی و اخلاقی دکتر یلدا گفتگو کرديم.
استاد یلدا الگوی نمونه اخلاق و رفتار حرفه ای بود
دکتر امینی مشاور رییس دانشگاه در حاشيه مراسم تشييع پيكر استاد علیرضا یلدا گفت: از استاد یلدا سخن گفتن بسیار سخت است و قاعدتاً افرادی که توفیق شاگردی استاد را داشتند و از نزدیک خدمت ایشان بودند بهتر می توانند صحبت کنند اما هر که حتی برای ساعتی در محضر استاد یلدا بوده باشد آن ساعت جزو خاطرات خیلی خوب و تاثیر گذار در زندگی اش خواهد بود.
وی اولین برخورد خود با استاد یلدا را مربوط به زمان دانشجویی به عنوان کارآموز بخش عفونی عنوان کرد و گفت: از همان زمان، کاملا احساس می کردیم که استاد یلدا در کنار مطالب رشته تخصصی خود، به طور غیرمستقیم اصول تعهد حرفهای را نیز به دانشجویان آموزش می دهد و به نظرم این هنر استاد است که ضمن کار تخصصی به طور غیرمستقیم به عنوان الگو و اصول رفتار حرفهای شناخته شد و توانست آن را به شاگردانش نیز منتقل کند و این فقط مخصوص استاد یلدا نبود.
دکتر امینی وجود استاد را موجب دلگرمی همکاران و کارکنان بخش عفونی دانست و تصریح کرد: یکی از همکاران روانشناسی در یادداشتی اشاره کرده بودند که وقتی فردی الگوی مناسبی باشد، این حس به تمامی زیر مجموعه و همکاران منتقل می شود. بنابراین، به راحتی می توان تاثیر استاد یلدا را در استادان جوان تر و دستیاران دید و این بخش یک بخش نمونه بود.
مشاور عالی رییس دانشگاه، تاثیر استاد یلدا را عمیق خواند و گفت: ایشان باوجود اینکه در جلسات رسمی دانشگاه بسیار کم صحبت می کردند ولی همان صحبت کوتاه ایشان بسیار عمیق و تاثیرگذار بود. دانشگاه علوم پزشکی تهران وجود اساتید بزرگی را دیده ولی استاداني که همچو دکتر یلدا علاوه بر رشته تخصصی خودشان به عنوان استاد طب و اخلاق و استاد نمونه تعهد حرفهای تاثیر ذار باشند، متاسفانه کمتر مشاهده شده و برای ما توفیقی بوده که زمانی محضر اساتیدی همچون ایشان را درک کردیم.
وی ابراز امیدواری کرد، همانطور که همسرشان گفتند، آنچه که استاد یلدا بدان باور داشت، تنها در کلام باقی نماند و در عمل به امثال استاد یلداها اقتدا کنیم.
وجود دکتر یلدا سرشار از محبت بود
دكتر سيد احمديان، دبير دفترارتباط با دانش آموختگان دانشگاه علوم پزشكي تهران، وجود دکتر یلدا را سرشار از محبت خواند و گفت: ایشان بر محبت کردن به تمام انسان ها، بیمار، پزشک، استاد و دانشجو به یکدیگر تاکید داشت. در واقع محبت، رمز ایشان برای تبدیل شدن به محبوب دلها بود.
وی افزود: ایشان برای بیمار ارزش قائل بود و شاید بهترین مدل تدریس ایشان این بود که عملا هم بیمارداری را آموزش می داد. آموزش صرف علمی گاها فراموش می شود و هرآنچه را که گفته اند در کتاب ها هم می توان یافت اما دکتر یلدا در کنار آموزش علمی، به نکاتی اشاره می کردند که باعث شده همیشه به یادمان بماند.
دکتر سیداحمدیان، ارزش قائل شدن برای مریض و اینکه نگاه ویژه ای به شخص خاصی نداشت را از ویژگیهای استاد خواند و تاکید کرد: در کنگره هایی که به پاسداشت دکتر یلدا برگزار می شد، همیشه محبت را در اعمال و رفتار دکتر یلدا می دیدیم. امیدوارم همگی بتوانیم رهرو مسیر ایشان باشیم.
استاد یلدا در انسانیت و علم اخلاق بی نظیر بود
دکتر مرضیه وحید دستجردی وزیر اسبق وزارت بهداشت، تمامی دوره دانشجویی و دوره انترنی خود در بخش عفونی بیمارستان امام را مملو از خاطرات استاد یلدا خواند و گفت: مرحوم استاد یلدا در علم اخلاق و انسانیت بی نظیر بودند و انسانیت در مقابل ایشان تعظیم میکند.
وی ابراز امیدواری کرد تمامی شاگردان مسیر علمی و اخلاقی و انسانی دکتر یلدا را پیگیری کنند، و خاطر نشان کرد: در زیرزمین بخش عفونی ایشان در رسیدگی و تشخیص بیماران و درمان و آموزش دانشجویان و دستیاران با روی خوش و زبان شیرین و شیوا با وجود بیماری و بازنشستگی بدون چشمداشت مادی و فقط برای رسیدگی به بیماران تلاش میکردند. ایشان بارها بیمارانی را که کسی قادر به تشخیص بیماری آن ها نبود، تشخیص و درمان کرده بودند.
دکتر دستجردی افزود: چه انسان هایی که شخصیت علمی استاد را نمی شناختند اما به عنوان یک پزشک به ایشان مراجعه میکردند و بهترین خدمت تشخیصی و درمانی را از ایشان می گرفتند و چه بسیار شاگردانی، که درس انسانیت را از این استاد عالیقدر بلند مرتبه و ارجمند آموختند. روحشان شاد و نامشان متبرک.
دکتر یلدا انسان جامع الاطراف بود
دکتر عمادی دکتر یلدا را انسانی جامع الاطراف خواند و گفت: انسانها در زندگی شان در یک بعد مشخصی رشد می کنند و بزرگ میشوند و شاید در ابعاد دیگر رشد نکنند ولی استاد یلدا در همه ابعاد زندگی کامل بود.
وی افزود: استاد در طبابت سرآمد بود، برای شاگردانشان پدر و عاشق و معلم خوب و شریفی بود و همه ابعاد وجودی ایشان سرآمد بود که باعث شده در مقایسه با دیگران چهرهای بی بدیل و بدون نقص باشد و همه ایشان را عاشقانه دوست داشتند و از فقدان ایشان اندوهگین شدند.
یلدا درس عشق ورزیدن به کار را به ما آموخت
دکتر مینو محرز عضو هیأت علمی گروه عفونی دانشگاه، گفت: من حدود 40 سال است که شاگرد ایشان بودم و زمانی که همراه ایشان بیماران را ویزیت میکردیم هیچگاه احساس از ایشان ترس نداشتیم و احساس صمیمیت میکردیم و با احترامی که ایشان داشت به ما میآموخت که چگونه درست رفتار کنیم و غیر از علائم فیزیکی از نظر روانی نیز به مشکلات بیماران میپرداخت.
دکتر محرز افزود: غیر از علم از ایشان درس انسانیت و اخلاق پزشکی آموختم و ایشان همیشه یادآور میشد که در اخلاق و رفتارمان دقت کنیم ، ایشان سنگ صبور و انسانی وارسته بینیاز و بامتانت بود و به ما درس انسانیت و وفاداری آموخت که امیدوارم بتوانیم راهی که ایشان به ما آموخت را ادامه دهیم.
وی ادامه داد: ایشان درس عشق ورزیدن به کار را به ما آموخت که با عشق کارکنیم و صرفاً انجاموظیفه نباشد. روحشان متبرک و یادشان گرامی.
دکتر یلدا سنگ صبور دانشجویان بودند
دکتر محبوبه حاجی عبدالباقی عضو هیأت علمی گروه عفونی دانشگاه، به زمان آشنایی خود با استاد از سال 57 اشاره کرد و گفت: نیمی از زندگیام را با ایشان گذراندهام.
وی اضافه کرد: استاد یلدا سنگ صبور دانشجویان بود و به جزئیترین مسائل دانشجویان توجه داشت و به آن اهمیت میداد و در رفع مشکلات همکارانشان تلاش میکرد.
استاد یلدا تا آخر عمر جویند و نشر دهنده علم بودند
دکتر امامی رضوی عضو هیات علمی گروه جراحی دانشگاه، با اشاره بااینکه: استاد یلدا در طول زندگی کاری و علمیشان ویژگیهای منحصربهفردی داشت گفت: ایشان در بین اساتید دانشگاه استثنا بود و بعید میدانم کسی از ایشان رنجش و دلگیری داشته باشد.
وی افزود: استاد یلدا به همه افراد بهطور یکسان و با احترام برخورد میکرد و بحث احترام به دیگران را بهدرستی عمل میکرد و همیشه سعی میکرد به اطرافشان انرژی مثبت بدهد و وقتی جویای حالشان میشدیم در پاسخ میگفتند: الان که شمارا دیدم حالم خوب شد و همیشه سعی داشت به اطرافیانشان انرژی بدهد.
دکتر امامی رضوی گفت: دکتر یلدا فرد علمی بود و تا ساعات پایانی عمر مطالعه میکرد و همیشه سعی داشت مطالبی که عنوان میکند علمی و مستند باشد و دیگران را با همین شکل تشویق میکرد.
وی ادامه داد: ایشان تا آخر عمر جویند و نشر دهنده علم بود و باوجوداینکه در سالهای پایانی عمر توان کمی داشت ولی همچنان در بیمارستان حضور پیدا میکرد و وفای به عهد داشت، اگر در مراسمی از ایشان دعوت میشد در حد توان می پذیرفت و حضور می یافت.
دکتر امامی رضوی بابیان اینکه دکتر یلدا در تاریخ پزشکی معاصر ایران یگانه است و مکتبی نوعی را بنا نهاد گفت: مکتب یلدا باید پیروان زیادی داشته باشد و باید زندگی ایشان موردمطالعه قرار بگیرد و آثار و گفتههای ایشان نشر پیدا کند و کسانی که توفیق شاگردی ایشان را داشتند این مکتب را زنده بدارند تا در سایه این رشد و تعالی معنوی و اخلاقی و فرهنگی است که ما میتوانیم یک جامعه پزشکی پاک روبهجلو و پیش رو و سرآمد در جهان داشته باشیم.
استاد یلدا فردی وارسته و بینیاز بود
دکتر احمدینژاد، عضو هیأت علمی گروه عفونی دانشگاه، از دست دادن انسان وارستهای همچو استاد یلدا را سخت و عمل کردن به سفارشهای ایشان را سختتر دانست و افزود: استاد روابط عاطفی و عاشقانه بین پزشکان و کارکنان را ضروری میدانست و تأکید داشت که حتماً به بیماران و دردمندان عاشقانه رسیدگی شود.
وی افزود: انشاله ما لیاقت این را داشته باشیم که پیرو راه انسانهای راستینی همچو استاد باشیم ایشان به معنای واقعی فرد وارسته و بینیازی بود که از شغل و حرفهشان برای کسب درآمد و شهرت استفاده نکرد و آنچه نام و یاد استاد را پایدار و همیشگی میکند ویژگیهای اینچنینی ایشان است و امیدوارم همه ما بتوانیم راه ایشان را پیش بگیریم و ادامه دهیم.
دانشگاه و جامعه پزشکی ما بزرگی را از دست داد
دکتر صادق نیت، رییس مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره)، گفت: دانشگاه و جامعه پزشکی ما بزرگی را از دست داد که جبرانش خیلی سخت خواهد بود امیدوارم ما شاگردان بتوانیم قدر ایشان را در عمل بهجا آوریم و آموختههای ایشان را عملیاتی کنیم تا بهاینترتیب وظیفه شاگردی را بهدرستی ایفا کنیم.
وی افزود: نبود ایشان اتفاق بزرگی است، امیدوارم بتوانیم آموزههای ارزشمند ایشان را که در عمل آموزش دادن بهدرستی در جامعه پیاده کرده و قدردان ایشان باشیم و الگوهایی که به ما نشان دادن را بهصورت یک داشته همراه داشته و آن را به دانشجویان منتقل کنند.
دکتر یلدا در شب یلدا یلدایی و جاودانه شد
دکتر رنجبر رئيس بنياد علمي آکادمی دکتر یلدا، با اشاره به اینکه خداوند بزرگیاش را در موجودات و آفریدههایش نشان میدهد گفت: استاد یلدا بدون شک یکی از آن افراد بود.
وی بابیان اینکه دکتر یلدا وارسته از این دنیا رفت و در شب یلدا یلدایی و جاودانه شد گفت: استاد یلدا دانش را درراه خدمت به مردم میخواست نه در جهت منافع خودش، که این بزرگترین آموزهای بود برای شاگردانش که یک پزشک زمانی خودش را بهعنوان پزشک میداند که علمی را که آموخته در جهت خدمت به بیماران باشد.
وی اضافه کرد: 40 سال افتخار آشنایی، فرزندی و شاگردی ایشان را داشتم، استاد یلدا میهنپرست و مردمدوست واقعی، خداپرست و خدادوست بود و آنچه که در خصوصیات یک انسان متقی و پرهیزکار میشود بیان کرد در وجود انسانی ایشان پیدا بود.
وی افزود: امیدوارم خداوند پاهای لرزان ما را محکم کند تا در جهت راه خدا گونهای که ایشان پیش میرفت قدم برداریم و همانطور که همسرشان گفتند: از این پس با هر نگاه مهربان به دردمندی یا دست مهربانی که بر سر بیمار بکشیم به یاد دکتر یلدا خواهیم بود.روحشان شاد
خبرنگاران: نسیم اخگر/نسيم قرائيان
ارسال به دوستان