برای سلامت استخوان هایتان اقدام کنید

بیش از 80 درصد از بزرگسالانی که دچار شکستگی استخوان می شوند برای تشخیص پوکی استخوان غربالگری نشده و درمان دریافت نمی کنند.

دکتر افشین استوار رئیس مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم در نشست خبری هفته ملی سلامت استخوان سال 1400 پوکی استخوان را مشکل شایع سیستم‌های بهداشتی درمانی و به عبارتی بیماری همه‌گیر دنیای امروز خواند که با کاهش توده استخوانی و افزایش شکستگی استخوان همراه است.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم، دکتر افشین استوار رئیس مرکز تحقیقات پوکی استخوان پژوهشگاه در جمع خبرنگاران گفت: روند این بیماری خزنده آن چنان آهسته و تدریجی است که شخص هیچ گونه علایم هشدار دهنده‌ای را احساس نمی کند تا زمانیکه اولین شکستگی اتفاق افتد.

رئیس مرکز تحقیقات پوکی استخوان با اشاره به اینکه از  هر 2 زن و از هر 4 مرد بالای 50 یک نفر حقیقت تلخ شکستگی ناش از پوکی استخوان را تجربه خواهند کرد افزود: از عواقب این شکستگی‌ها که به طور شایع در ناحیه مچ دست، مهره های کمری و استخوان لگن رخ می دهد، درد، عدم توانایی حرکتی، قادر نبودن به انجام امور روزمره، زمین گیر شدن و بالاخره در بسیاری ازموارد مرگ می باشد.

 وی با اشاره به آمار تکان دهنده بیماری پوکی استخوان در دنیا، منطقه و کشور تصریح کرد: متاسفانه مراقبت های تشخیص و درمان پوکی استخوان در بسیاری از کشورهای دنیا در سیستم‌های بهداشتی درمانی ادغام نشده است و مسئولیت پیگیری این بیماری در سنین بالای 50 سال به عهده خود فرد است. 

دکتر استوار ادامه داد: پوکی استخوان به راحتی قابل تشخیص است و می‌تواند با سنجش تراکم استخوان تشخیص داده شده و ردیابی شده و به طرز مؤثری درمان شود.

مدیر کل دفتر بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت با اشاره به این که مطالعات انجام شده در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم به عنوان تنها عضو ایرانی سازمان بین المللی پوکی استخوان نشان می دهد که دو عامل تغذیه مناسب و فعالیت بدنی کافی می تواند روند این بیماری را تا حد قابل قبولی به تعویق بیاندازد افزود نهادینه کردن اقداماتی چون استفاده مرتب از مواد لبنی همراه با انجام فعالیتهای ورزشی مناسب و مستمر به طور روزانه از ابتدای دوران کودکی می تواند باعث ایجاد حداکثر توده استخوانی شده و فرد را از ابتلاء به این بیماری در سالمندی تا حدود زیادی مصون کند.

رئیس مرکز تحقیقات پوکی استخوان تدوین مدل پیش بینی خطر شکستگی برای جمعیت ایرانی، بروز رسانی دستورالعمل بالینی کنترل و درمان استئوپروز، راه اندازی کلینیک های پیشگیری از شکستگی های ثانویه ی استئوپروتیک و راه اندازی نظام ثبت کشوری استئوپروز  و ارتقای سطح علمی متخصصین مرتبط را  از جمله اقداماتی خواند که در این مرکز در حال انجام است.

وی افزود: روز 28 مهر مصادف با روز جهانی مبارزه با پوکی استخوان است. در این روز از سوی 170 عضو بنیاد بین‌المللی پوکی استخوان در سراسر جهان برنامه‌هایی در جهت مبارزه با این بیماری انجام می‌گیرد. شعار امسال روز جهانی استئوپروز " مهار پوکی استخوان با تشخیص یه موقع" است که محورهای  آن را  به شرح زیر  اعلام میدارم. 

1.   چهارشنبه 28 مهر       پوکی استخوان و تغذیه
2.    پنج شنبه 29 مهر      پوکی استخوان و فعالیت بدنی
3.    جمعه 30 مهر      پوکی استخوان و نورآفتاب
4.   شنبه 1 آبان     پوکی استخوان و پیشگیری از سقوط و شکستگی
5.  یکشنبه 2 آبان     پوکی استخوان و تشخیص زودرس
6.    دوشنبه 3 آبان      پوکی استخوان و شروع به موقع درمان
7.    سه شنبه 4 آبان     پوکی استخوان و تداوم در درمان کامل

در این راستا  پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم و متابولیسم با همکاری معاونت بهداشت وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور  اقدام به برگزاری برنامه‌های متنوع اطلاع‌رسانی و پیشگیری در سطح جامعه نموده ‌است.

فیروزه  حاجی پور
تهیه کننده:

فیروزه حاجی پور

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
تنظیمات قالب