• تاریخ انتشار : 1401/03/08 - 07:50
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 398
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

در مجمع عمومی شبکه تحقیقات استئوپروز کشور، نماینده وزیر بهداشت بر مشارکت هر چه بیشتر مراکز تحقیقات در شبکه سازی تاکید کرد

مجمع عمومی شبکه تحقیقات استئوپروز کشور با هدف تعیین اعضای جدید حقیقی و حقوقی شورای راهبردی و همچنین انتخاب رئیس شبکه با حضور اعضا، نماینده وزارت بهداشت و جمعی از فعالان حوزه سلامت استخوان از دانشگاه های علوم پزشکی کشور تشکیل جلسه داد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم، در این جلسه که 3 خرداد سال جاری و به میزبانی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه دکتر افشین استوار رئیس پژوهشگاه  با این مقدمه که شبکه های تحقیقات علوم پزشکی در راستای توسعه مبتنی بر دانایی و به استناد نقشه جامع علمی کشور به منظور برنامه ریزی توسعه تحقیقات هدفمند در نظام جامع سلامت و حل مشکلات مهم بهداشت و درمان ایجاد شده اند، گفت: شبکه تحقیقات استئوپروز کشور  به منظور ایجاد هماهنگی و تعیین سیاست های کلی تحقیقات در زمینه پیشگیری، غربالگری، تشخیص و درمان بیماری پوکی استخوان و عوامل زمینه ساز و نیز عوارض آن جهت مشارکت در کاهش بار و ناتوانی های ناشی از پوکی استخوان همچنین توسعه مرزهای دانش در این زمینه با مشارکت کلی ذینفعان ایجاد شده است.
وی ادامه داد: مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه به عنوان دبیرخانه شبکه تحقیقات استئوپروز کشور هر ساله اقدام به برگزاری جلسات دوره ای با حضور اعضای شبکه تحقیقات که از سرآمدان این حوزه در کشور می باشند میکند و طی آن اقدامات مهم در این حوزه را مورد مرور و هم اندیشی قرار می دهد.
دکتر استوار در ادامه برخی از مهمترین فعالیت های پژوهشی که با بهره گیری از ظرفیت پژوهشگاه و در بستر شبکه تحقیقات استئوپروز در کشور انجام شده است را بر شمرد.

تحلیل شبکه اجتماعی محققان ایرانی
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم با این توضیح که به منظور دستیابی به اطلاعات جامع از وضعیت محققین ایرانی حوزه استئوپروز  و الگوهای ارتباطی آنان با هم و با سایر محققین این حوزه در جهان مطالعه‌ای در مرکز تحقیقات استئوپروز با هدف شناسایی محققین ایرانی این حوزه و مطالعه ویژگی های ارتباطات علمی آنان با همدیگر از طریق تحلیل شبکه اجتماعی آنها طی ده سال اخیر طراحی و اجرا شد و نتایج این مطالعه جمع بندی مناسبی از  محققان حوزه استئوپروز در کشور  فراهم کرد که بسیاری از این افراد جهت مشارکت در شبکه تحقیقات استئوپروز دعوت شده و در این جلسه حضور دارند.

طراحی، تدوین و اجرای مطالعه ی کشوری آیموس (IMOS)
دکتر استوار با بیان این که با توجه به گذشت سال های زیادی از اجرای فاز قبلی مطالعه ی چند مرکزی آیموس، بروز رسانی اطلاعات در خصوص طراحی مداخلات مناسب و نیز دسترسی به اطلاعات قابل تعمیم به جمعیت کشور ( اعم از شهری و روستایی) مورد نیاز بود، گفت: مطالعه ی آیموس با هدف بررسی شیوع این معضلهای بهداشتی و نیز عوامل خطر مرتبط در جمعیت شهری و روستایی کشور در این پژوهشگاه طراحی شد و با مشارکت دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور در حال اجراست. 

 پروژه نظام ثبت استئوپروز
 دکتر استوار هدف از اجرای پروژه نظام ثبت استئوپروز در کشور را دسترسی به افراد مبتلا به استئوپروز کل کشور، وضعیت درمان، مصرف داروها، پیگیری درمان و بروز اولین شکستگی در این بیماران در سطح ملی خواند که توسط مرکز تحقیقات استئوپروز با همکاری دفتر بیماری های غیر واگیر اجرا شده است. 
وی تصریح کرد: تشخیص و درمان بیماران مبتلا استئوپروز  نیازمند بررسی، معاینه و پیگیری دقیق این بیماران است که این شرایط با بهره گیری از سیستم ثبت آگاهی از میزان تبعیت بیماران از درمان، میزان بروز عوارض ناشی از استئوپروز و پیگیری تأثیرات ناشی از درمان امکان پذیر است.

راه اندازی مراکز پیشگیری از شکستگی های ثانویه (FLS)
رئیس پژوهشگاه خدمات یکپارچه شکستگی های ثانویه را  بعنوان یک مدل مراقبتی هزینه اثربخش توصیف کرد و گفت: این برنامه به عنوان یک مدل انتخابی برای به کارگیری در بیمارستانها و درمانگاه های سرپایی و با هدف درمان بیمارانی که به دلیل پوکی استخوان  دچار شکستگی های اولیه شده اند طراحی شده و در بسیاری از کشورها در حال اجراست از این رو کشور ما نیز همگام با بسیاری از کشورها اقدام به بومی سازی و راه اندازی این خدمت نموده است.
وی تصریح کرد: در این برنامه خدمات متعددی از قبیل تشخیص پوکی استخوان، بررسی علل ثانویه پوکی استخوان، بررسی خطر سقوط و پیشگیری از آن به عنوان مهمترین عامل شکستگی در سالمندان، درمان استئوپروز و پیگیری آن و سایر اقدامات مرتبط انجام می گیرد.

به روز رسانی راهنمای بالینی استئوپروز
دکتر استوار هدف کاربردی تدوین راهنمای بالینی استئوپروز را به روز رسانی، استاندارد سازی، تضمین ایمنی و اثربخشی و هزینه اثربخشی مدیریت بالینی استئوپروز در کشور و در نهایت افزایش رضایت بیماران خواند.

تدوین، اجرا و ارزشیابی دوره مجازی مدیریت استئوپروز
رئیس پژوهشگاه با این توضیح که این دوره تخصصی به منظور توانمندسازی پزشکان عمومی و متخصصین داخلی در حوزه استئوپروز توسط بنیاد بین المللی پوکی استخوان راه اندازی شده است، گفت: مرکز تحقیقات استئوپروز چندین سال است که سرفصل های این دوره تخصصی را در کشور برگزار می کند.
وی افزود: با توجه به شرایط پاندمی کرونا و نیاز پزشکان و پیراپزشکان به آگاهی از  آخرین یافته های حوزه استئوپروز، دوره آموزشی اصول درمان استئوپروز به شیوه مجازی طراحی و اجرا می‌شود تا پزشکان و پیراپزشکان به دانش کلی از این بیماری و نحوه مدیریت آن و اصول درمان مورد نیاز دست یابند.

بزرگداشت روز جهانی پوکی استخوان
دکتر استوار در پایان افزود: بزرگداشت روز جهانی پوکی استخوان هر سال مصادف با 28 مهر ماه در دانشگاه های سراسر کشور بر اساس اقدامات برنامه ریزی شده شبکه تحقیقات استئوپروز، انجمن استئوپروز ایران، مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه علوم غدد، وزارت بهداشت، اداره پیشگیری و کنترل بیماری های عضلانی – اسکلتی برگزار می شود.
در ادامه این جلسه، دکتر داوود خلیلی، مسئول شبکه‌های تحقیقات سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، که بعنوان نماینده وزارت بهداشت در این جلسه حضور داشت شبکه های تحقیقاتی مستقر در پژوهشگاه غدد را الگویی برای سایر شبکه های نوپا در کشور توصیف کرد که میتوانند از دانش و تجربه اعضای این شبکه درس بگیرند. 
وی ادامه داد از حدود 800 مرکز تحقیقات دولتی در کشور، تنها برخی از آنها در 25 شبکه تحقیقاتی در کشور مشارکت دارند و حتی برخی از این شبکه های تحقیقاتی در کشور به طور موثر فعال نیستند. 
دکتر خلیلی ادامه داد: به منظور افزایش بهره وری و موفقیت شبکه در رسالتی که عهده دار شده است، لازم است اعضای این شبکه طیف وسیعی از اثرگذاران شامل نمایندگان حقیقی و حقوقی از دانشگاه، مراکز تحقیقاتی، دولت، صنعت، بخش خصوصی، سازمان های مردم نهاد و .. را که میتوانند در پیشبرد اهداف شبکه موثر باشند در بر داشته باشد.

دکتر خلیلی در ادامه با تاکید بر اینکه امروز تحقیقات در بستر شبکه سازی و نه به صورت فردی و جزیره ای بسیار کمک کننده است  چند شبکه موفق و پروژه بین المللی را که در نتیجه شبکه سازی ایجاد شده اند از جمله :
 APCO Bone Health, COST, WAITRO, Innovative Medicines Initiative (IMI) نام برد و جزئیاتی از نحوه مشارکت ها در این کنسرسیوم ها را ارائه کرد و افزود: اطلاعات هر کدام از این کنسرسیوم ها در سایت https://consortiapedia.fastercures.org/ در دسترس است.

در ادامه این جلسه،  مجمع عمومی شبکه  تحقیقات استئوپروز کشور با بحث و گفتگو اعضای این شبکه در زمینه پیشبرد  هر چه بیشتر اهداف، نحوه مشارکت و همکاری سازمان یافته اعضا و ذی نفعان ادامه یافت و در انتها  اعضای مجمع با شرکت در رای گیری ترکیب شورای راهبری این شبکه متشکل از 10 نفر عضو حقوقی و 5 نفر عضو حقیقی را انتخاب کردند.

منتخبان این جلسه با حکمی از سوی معاون تحقیقات و فن آوری وزیر بهداشت به مدت 2 سال بعنوان عضو شورای راهبردی شبکه منصوب خواهند شد.

  • گروه خبری : پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم
  • کد خبر : 213150
فیروزه  حاجی پور
تهیه کننده:

فیروزه حاجی پور

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
تنظیمات قالب